Resor i Sverige

Tällberg – En by i Dalarna väl värd besök

I helgen var jag på ett reserelaterat uppdrag  i Dalarna och där kanske  lördagskvällens konsert på Dalhalla  var höjdpunkten. Men en höjdpunkt av ett helt annat slag var övernattningen i vackra Tällberg. En by i norra delen av Leksands kommun som ligger så vackert vid Siljans sydöstra strand.

Utsikt över Siljan från Hotell Gyllene Hornet i TällbergUtsikt  över Siljan från vårt boende i Tällberg, “First Hotell”  –  tidigare Gyllene Hornet”

I Tällberg

är alla byggnader och  hus  byggda av trä och de flesta är timmerhus. Byn i sig har bara 250 bofasta personer men trots litenheten finns åtta hotell / gästhem/  pensionat. Man räknar med ca. 1500 bäddar. Man räknar också med att det finns ungefär 400 fritidsboende i byn som är här under olika perioder under året.  Att Tällberg är en populär ort att besöka är lätt att förstå-  Först av allt det natursköna läget,  lugnet och närheten till många utflyktsmål. Man måste heller inte ha bil för att ta sig hit utan både buss med Dalatrafik eller tåg fungerar fint. (Om tågen går…) Mer om Tällberg och vad man kan hitta på här  finns att läsa i “Upplev Tällberg”. Här är det är hotellen som gjort en sammanställning. Och det finns något att uppleva här under alla årstider.

Till Tällberg återkommer jag gärnaHit till Tällberg återkommer både jag och andra gärna.

“Det tallbevuxna berget”

Thaellebaerghe är det gamla namnet på byn. Ett namn som är från 1450. Till början av förra seklet var detta en bondby med ett 30-tal gårdar, många bofasta och betande djur på ängarna. Men när sedan järnvägen kom började fler och fler upptäcka den vackra byn och turisterna började komma i stor omfattning.  Snart blev turismen den största inkomstkällan- Stora privata hus byggdes om för att kunna ta emot turister.

“Gyllene Hornets” spa- anläggningen har ett tak som är tak vackert bevuxet med gräs och blommor.

First hotell i Tällberg (tidigare Gyllenen Hornet)

består av en ganska stor huvudbyggnad i två våningar som “slingrar sig ” runt och byggts ut efter hand. Här finns en stor trivsam matsal och trevliga gemensamma utrymmen och likaså flera fina uteplatser. Rummen varierar i storlek och är rustikt inredda. Några rum har balkong eller en liten uteplats.  Skulle man hellre vilja bo i en stuga går det bra och de finns i olika varianter och storlekar.

En del av huvudbyggnaden på hotell Gyllenen Hornet i Tällberg. En del av  huvudbyggnaden på hotell Gyllenen Hornet i Tällberg.

Värt att veta kan vara att hotellet byggdes som en privatbostad  1934 (Då betydligt mindre än det är idag.) Och ett par år senare blev det hotellverksamhet. Men i början av 1950-talet köpte Postpersonalens semesterförening hotellet . Ny ombyggnad blev det i mitten av 1970-talet och då blev det hotell på nytt, Gyllene Hornet. Namnet finns kvar än idag men sedan 2015 ingår det nu i kedjan First Hotell.

En av stugorna som hör till hotellet. Titta noga på de fina skorstenarna.

“Röda stugor tåga vi förbi”…

En sista blick ut över Tällberg och Siljan innan vi reser vidare. En sista titt  denna gång ut över Tällberg och Siljan innan vi reser vidare. Tack för denna gång!

28 svar på ”Tällberg – En by i Dalarna väl värd besök”

 1. Vilka ljuvliga bilder du visar! DET är Sverige, det. Röda stugor, berg och sjöar, utsikter. Underbart!
  Idag klagar inte jag, vädret är strålande och jag har gjort min balkongseans, det blir ut, nu!
  Solig stor kram!

  1. Här i Tällberg, ja även resten av Dalarna är det så vackert. Och så även om inte solen är framme-
   Jag har jobbat en del nu på morgonen, ny resa på söndag, och nu ska avi ge oss ut en sväng.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Stor kram!

 2. Det är så här många utlänningar tolkar att Sverige kan se ut. Grönska, berg, tallar, sjöar och små röda stugor. Otroligt vackert!! Då förstår jag var Tällberg har fått sitt namn. Dessvärre har jag inte varit där men jag kanske hamnar där en gång som turist och då vet jag var jag ska bo=) Tack för guidningen Ditte🤗
  Kram

  1. Dalarna är vackert och många turister söker sig även hit. Så en del kinesiska och japanska turister och de var helt saliga. Och gott om plats är det ju. Tällberg har flera hotell i olika kategorier och kanske är Åkerbladhs och Green hotell lite lyxigare kanske. Men First hotell är väldigt hemtrevligt med ganska enkla, funktionella rum, i olika varianter, som passar in i stilen. Här finns också väldigt fin service och god mat. Ja, förutom vackra omgivningar.
   Kul att du var med.
   Kram!

 3. Vilka härliga bilder från Tällberg och jag håller med om att detta är verkligen Sverige! Skorstenarna är ju alldeles fantastiska. Själv har jag inte sett mycket av landskapet vilket jag inser är en brist. Det finns ju så mycket att njuta av i Sverige också.

  Kram och ha en härlig onsdag!

  1. Tack! Visst finns det mycket vackert att se och uppleva i Sverige. Och alla landskap har ju sin tjusning på ett eller annat sätt. I Dalarna finns det mängder med fina hus med lika fina skorstenar och de många är dessutom olika.Visserligen är vädret här hemma ett osäkerhetsmoment men många vackra dagar brukar det ju bli.
   Önskar dig en fortsatt fin onsdag.
   kram!

 4. Jösses va vackert….Sverige är verkligen Fantastiskt.
  Funderar nästa år på att resa runt i Sverige istället för att åka till Spanien som vi oftast gör.
  Får se vad frugan beslutar 😉

  Ha det fint.

  1. Instämmer helt! Sverige har så mycket att erbjuda och på många sätt. vi har ju en “sommarstuga” i Spanien men just sommartid är vi inte där. Däremot pendlar vi dit resten av året. Men vi är pensionärer och disponerar vår tid och kan resa när vi så tycker. För min del ska jag inte helst vara i solen så det ger sig…
   Ha det fint du också.

  1. Tällberg är fint. Var här en del som barn och tonåring och har även varit här en del som vuxen.
   Och en idyll är det.

 5. Siljanstrakten är otroligt vacker. Det är VÄL värt att åka bil Siljan runt
  och ta en tur till Sollerön. Mycket historia däruppe.

  “I Mora i Dalarna stod en gång en man.
  Från själva kyrkovallen till folket talte han.
  I goda Dalamänner, vårt Sverige är i nöd.
  Man vill ifrån oss taga vår frihet och vårt bröd.” – Gustav Vasa (sägs det)

  Medan jag är i gång (betr. tallar)

  “På tallrik ätes efterrätt,
  men om man tänker efter rätt,
  tallrik ock den skog ju är, som talrik är på tallar.”

  1. Visst är detta en vacker trakt och rest runt Siljan har jag gjort flera gånger och även varit på Sollerön. Mycket historia och kultur.
   Tack för din vers! Fantastiskt att du minns den.

  2. Hej Ruth i Virginia!
   Hur går resten av texten. Finns många strofer? Som fyraåring lärde jag mig detta (vad jag kommer ihåg).
   I Mora i Dalarna där stod en gång en man
   från själva kyrkovallen till folket talte han
   I goda dalamänner vårt Sverige är i nöd
   man vill ifrån oss taga vår frihet och vårt bröd
   Så rusten er alla så för jag eder an
   vi vilja gå i spetsen varenda vuxen man
   så skall vår ovän röna att svenskens arm är stark
   och Juten han blev slajjen och bums i älva körde.

 6. Det är nostalgi för mig att se där fotona. Minns barndomssemestrar och “busresor” med bästa kompisen när vi åkte gratis tåg. Du har det bra som kan kombinera med både nytta & nöje.
  Kram

  1. Visst har jag! Och jag gillar det verkligen. Och så mycket jag får se och uppleva. Ja, återuppleva en hel del också.
   Kram!

 7. Siljan och speciellt Tällberg är verkligen otroligt vackra. Otroligt egentligen att en så liten “by” kan ha 8 hotell med
  1 500 bäddar. Tällberg är ju en turistort både sommar- och vintertid. Dessutom är det ju många företag som lägger sina konferenser där. Orten har verkligen lyckats.
  Älskar byggnadernas “stuk” och skorstenen är ju såååå fina.
  Kuriosa: Min f d VD:s fru är förresten ordförande i Tällberg Foundation och Tällberg Forum var en internationell konferens som 2005–2013 årligen anordnades i just Tällberg.

  1. Visst är detta en vackert trakt! Och hotellen/pensionaten är utspridda så det känns som gott om plats.Smidigt också att kunna ta tåget hit och det gjorde ju att när järnvägen kom hut 1914 att det gav möjligheter för fler att ta sig hit. Bilar var då inte direkt vanliga för familjer att ha. Många konferenser är det och fullt förståeligt i denna miljö.
   Jgg gick runt bara inom vårt hotellområde och tittade på de olika skorstensvarianterna och de är verkligen fantasifulla och olika.
   Roligt att läsa att din f.d. VD:s fru var ordförande i just Tällberg Foundation och att en konferens ordnades här under så många år. Bra val av miljö för den tycker jag.

 8. Vackra Tällberg … ja, hela landskapet förresten! En del av mitt hjärta finns i Dalarna efter flera somrar när jag var hos mamma som bodde därunder några år.
  Vet inte om jag redan berättat det någon gång, men just Tällberg har jag starka minnen ifrån när jag var liten flicka på ca. 5-6 år … jag var där tillsammans med min farmor och en väninna till henne. Vi bodde på ett pensionat, som numer heter Green Hotell … minns kälkåkning i branta backar och slädfärder på kvällen med frustande hästar, bjällerklang och tända facklor …
  Kram

  1. Visst är Tällberg vackert! Och roligt att få höra om med fina minnen härifrån. Sådana minnen har man ju med sig hela livet. Jag har också några sådana från barndomen och tonårstiden. Jodå, Geeen hotell finns kvar, liksom Åkerblads och en del till av de gamla. Tror inte det tillkommit så många nya.
   Kram!

 9. Oj vilket fint ställe i en otroligt vacker miljö! Inte konstigt att det är poppis att stanna över där, men lite överraskande att det finns utrymme för så många hotell och bäddar på ett sånt litet ställe.

  Bilder från en Sommarsverige när det är som allra vackrast! Tack för dom 🙂

  1. Tällberg är verkligen fint och hit har turister kommit sedan början av 1900-talet och än mer när järnvägen kom hit 1914. Hotellen är väl utspridda i byn och med sin egen karaktär. Tällberg har också ett bra läge för att se sig om runt Siljan och här finns mycket historia och kultur och fina vandringsleder. Ja, förutom den vackra naturen .
   Och Sommarsverige med sin vackra grönska tycker jag är svårslaget.
   Trevlig torsdag.

 10. Dina fina bilder skulle passa bra i en turistbroschyr, det är en del av Sverige som du visar. Väldigt vackert.

  1. Stort tack! Ja, några av bilderna från förra året finns med i den broschyr som resebyrån ger ut och det är roligt.
   Och visst är Sverige fantastiskt på så många sätt. Extra nu i grönskande sommarskrud.

 11. Andlöst vackert i Tällberg, dit åker jag gärna igen! Tror minsann att jag bott just där, hade de en inomhuspool också? Senaste gångerna har vi bott på Klockargården, de har så bra mat!
  Kram!

  1. Visst är det fint här i Tällbergstrakten. Jodå, en inomhuspool finns. Hann inte testa den. KLockargården är också väldigt fint. Har bott där privat och även på Åkerblads.
   Kram!

 12. Så trevlig besök i Tällberg där jag inte satt min fot sedan 1980-talet, kan du begripa? Men det är ju så att bor man i Dalarna betyder det inte automatiskt att man ränner runt i det egna länet. Fast det är ju väldigt synd. Det finns så mycket vackert att se. Kram

  1. Nej, man kan ju inte fara runt överallt. Men det är ju bra att vi kan dela med oss till varandra av olika upplevelser och utflykter vi gör- Dalarna, liksom alla Sveriges landskap har så mycket fint att erbjuda och särskilt nu när det är så grönt och fint.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *