Resor i Sverige

Rankhyttan -En äventyrlig herrgård i Dalarna

Efter besöket hos Jobs handtryck i Västanvik, utanför Leksand gick resan söderut i Dalarna. Vi passerade Falun och körde på små, vackra, vägar genom ett grönskande landskap.  Och vid Vikasjöns södra spets del ligger Rankhyttan med sin herrgård  Här på  var det nu dags både för lunch och en del 1500-tals historia.

Rankhyttan och herrgården ligger söder om Falun, vid sjön Runns södra spetsRankhyttan och herrgården ligger några mil söder om Falun, vid Vikasjöns södra spets. Värt att notera är att gården har anor från 1200-talet men är om och tillbyggd i olika omgångar. Huvudbyggnaden som den ser ut idag är från 1800-talet

 

Rankhyttan

herrgården ligger ett par mil söder om Falun, i Dalarna. Här hamnade vi i riktigt historisk miljö. Ja, hela Dalarna, liksom många av Sveriges landskap är fyllda av historia. Men kanske är det kung Gustav Vasas äventyr här  i Dalarna man oftast kommer att tänka på. Men dessa äventyr får tas med flera nypor salt. Gustav Vasa dikterade  äventyren på egen hand. Och det gjorde han för biskopen i Västerås, Peder Svarts. Här finns Gustav Vasas liv nertecknat alltifrån från födseln och till sonen Eriks födelse 1533. Detta är den enda egentliga källan som finns och där Gustav Vasas äventyr i Dalarna detaljerat är beskrivna (Mycket subjektivt och till Gustav Vasas fördel)

Gustav Vasa som stor tavla hänger i en av salarna på RankyttanEn bild av  Gustav Vasa, målat på 1800-talet, hänger i en av de stora salarna på Rankhyttan.

En av de stora salarna på RankhyttanEn av flera stora salar på Rankhyttan

 

Och det var här, på Rankhyttans herrgård, som Gustav Vasas äventyr i Dalarna började. Herrgården ägdes under första delen av 1500-talet av bergsmannen Anders Persson, en gammal studiekamrat till Gustav Vasa. (Gården fick namnet från Anders Perssons farfar som hette Ranke. ) Gustav Vasa lär ha  kommit hit till gården, förklädd, för att försöka värva dalkarlarna att stötta honom i upproret mot den danske kungen, Kristian II som styrde Sverige. Hit till gården kom Gustav Vasa förklädd och tog jobb som dräng. I tröskladan finns det berättat att kungen och Anders Person  tillsammans ha lär ha tröstat här.  Men Anders Persson avslöjade att drängen var Gustav Vasa och vågade inte gömma honom på gården utan han fick ge sig av. Äventyren i Dalarna började.

Lunch på Rankhyttan

h skulle det bli. Och en både god och varierad buffé fanns uppdukad. Och att slå sig ner vid vackert dukade bord i denna historiska miljö kändes väldigt trevligt. Ännu en fin upplevelse på våd resa till Tällberg och Dalhalla.

God och varierad buffé med både kött, fisk och olika sallader.

Olika  sillsorter finns framdukat  för de som vill ha.

En hel del möbler på Rankhyttan är från 1800-talet och en del är betydligt äldre. Många möbler på Rankhyttan är från 1800-talet och en del också betydligt äldre-

En av salongerna på RankhyttanEn av salongerna  på Rankhyttan där man kan inta sitt”kaffe på maten”.

Ett rejält nyckelskåp med många nycklar av äldre modell. Kanske kan några komma till användning än idag. 

Kungsladan

Och det var i denna, som historien berättar, att Gustav Vasa var utklädd till dräng och hjälpte sin tidigare studiekamrat från Uppsala att tröska.

Kungsladan på Ramkhyttan är förknippad med Gustav Vasas äventyr i Dalarna, vintern 1520-1521.Kungsladan på Rankhyttan är förknippad med Gustav Vasas äventyr i Dalarna vintern 1520-1521.

 

 Den heldragna linjen är Vasaloppets sträckning från Sälen till Mora, 90 km. Den streckade linjen är Gustav Vasas färdväg i Dalarna enligt Peder Svarts krönika. De övriga punkterna, små cirklar,  visar på övriga Vasaminnen i Dalarna.

 

Och visst blev det ett både gott och historiskt stopp på Rankhyttans herrgård. Men sedan  väntade hemresan till Stockholm och en händelserik och väldigt trevlig resa var över för denna gång.

 

25 svar på ”Rankhyttan -En äventyrlig herrgård i Dalarna”

 1. Nu har jag läst ifatt lite. Vilken fin resa du gjort och jättefin historik och underbara bilder . Jobs hade verkligen fina grejor. Förstår att man behöver ha en stor plånbok om man vill handla något.
  Ha det gott och kramar till dig o Bosse/A-K

  1. Resan blev väldigt lyckad och med fina och trevliga stopp. Jobs handtryckta tyger är verkligen fina och det är mycket arbete som krävs för att få dem färdiga. Därav priset. Allt tryck görs för hand.
   Trevligt att du var med på resan.
   Bosse hälsar.
   Kram!

 2. Jag känner väl till historian om Gustav Vasa men att det var just den här gården hade jag ingen aning om. Rankhyttan lät som ett väldigt intressant mål och hade passat mitt historiska intresse. Roligt att du delade med sig!

  Kram och ha en härlig fredag!

  1. Mycket av det som finns om Gustav Vasa har han ju själv dikterat för Peder Svarts men säkert ligger det en hel del bakom. Och enligt sägnen ska ska Gustav Vasas flykt i Dalarna startat just här på Rankhyttan. Och historia tycker jag också är roligt.
   Önskar dig en fin fredag.
   Kram! Just nu är det lätt regn i huvudstaden.

 3. Oj va spännande det är med sådant här…och god mat på det…en bra kombination.
  Man undrar ju hur mycket han “fejkade” för att ställa sig själv i bättre dager?
  Fanns ju ingen “Janne Josefsson” på den tiden 😉

  Fina bilder…ha det bäst.

  1. Tack!Visst är det en bra kombo med både god mat och spännande historia. Vad gäller Gustav Vasas äventyr så vet man ju inte. Men bra historier är det. Och eftersom han själv dikterade mycket för Peder Svarts så vet man ju inte alls…
   Nej, någon Janne J fanns inte. Så vi få ha våra historier. Och Vasaloppet har vi ju också kvar.
   Ha det fint du också.

 4. Tack för titten på Rankhyttans herrgård. Väldigt intressant att få läsa om Gustav Vasas äventyr i Darlana. Otroligt fin inredning av gamla möbler. Även en buffe av läckerheter. Jag förstår att du är nöjd med din resa i Darlana. Trevlig fredag!
  Kram

  1. Hela resan med upplevelser och stopp blev väldigt bra. Och lyckat att kombinera en god lunchbuffé med ett stycke svensk historia. Dalarna och Gustav Vasa är ju väldigt speciellt. Sen vad som hänt i verkligheten vet man ju inte.
   Önskar dig också en fin fredag.
   kram!

 5. Vilken vacker gård! Och så trevligt att slå sig ner där vid de fint dukade borden och sen inta kaffet i den söta lilla soffgruppen!
  Stor kram och trevlig fredag!

  1. Här bjöds vi både på god mat och historisk miljö.En riktigt bra kombination.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Stor kram!

 6. Vilka fina ställen ni hittade att äta på – otroligt vackert och historiens vingslag viner ju över hela stället. Buffén såg god ut, jag gillar när dom sätter skyltar så man ser vad det är man petar i sig. Vissa saker är kanske självklara, men inte alla 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Resebyrån är verkligen bra på att hitta bra ställen och som ligger nära men inte direkt vid allfartsvägen- Här på Rankhyttan fick vi en bra blandning av god mat, kultur och historia.
   Önskar er också en fin kväll.
   Och en fin kväll ser det ut att bli i Stockholm.

 7. Undrar om jag blir tjatig nu, men jag ser inte att kommentaren kom fram och jag fick ett felmeddelande. Så jag tar om det igen:

  Vilka fina ställen ni hittade att äta på – otroligt vackert och historiens vingslag viner ju över hela stället. Buffén såg god ut, jag gillar när dom sätter skyltar så man ser vad det är man petar i sig. Vissa saker är kanske självklara, men inte alla 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Det var just nu något fel på Wp och deras server. Men din kommentar kom fram. DEt här tekniska är ju inte alltid optimalt. Tack för att du skerv ännu en kommentar.
   Trevlig kväll!

 8. Otroligt vacker miljö. Å när jag läser ditt inlägg och texten på den svarta skylten så kan jag bara säga att jag hade varit betydligt mera intresserad av historia om den hade presenterats som i din text.
  Möblerna med intarsia mönster är otroligt fina. Vad gäller de (rosa) sittmöblerna så hoppas jag att folk är nykter när de sätter dig där. För rödvin- och kaffefläckar vill man ju inte få på sådana möbler;-)

  1. Rankhyttan är ett väldigt trevligt stopp och vi blev serverade både god mat och historia i en fin miljö. Och historia kan ju vara riktigt rolig, men som du skriver beror det ju på hur man får den presenterad. Tror mina resenärer är nöjda men mitt sätt- Med en hel del humor.
   Vad gäller fläckar såg jag inga, men det är nog ganska stadat här på besöksfronten.

   1. Visst är det så. Och många gamla tavlor att titta på. Historisk miljö likaså.
    Stor kram!

 9. Spännande miljö och en spännande historia. En vacker plats och god mat – vad kan man er begära? Det är i alla fall en plats som jag skulle vilja besöka – kanske kan det bli av någon gång 🙂
  Kram

  1. Kanske tar ni er en tur åt detta hållet i Dalarna. Såg att det stod husbilar alldeles i närheten här.Ingen trängsel heller.
   Ett både gott, trevligt och historiskt stopp.
   Kram och trevlig lördag

 10. Dalskåpen,,,,jag bara njuter. Tänk, det var fattiglappar som fick måla möbler och försöka försörja sig på det. Och de passar ju inte in överallt precis. Men de pryder sin plats i gamla hus, oavsett om det är herrgårdar eller anspråkslösare stugor.
  Jag har inte besökt Rankhyttan…heller. Men jag gillade speciellt salen där sillbordet var framdukat. Lite stramt men snyggt. Allt behöver ju inte vara kurbits i Dalarna…ler
  Nu ska jag nog ta mmig till Furuvik…med din hjälp! Där har jag heller aldrig varit

  1. Besöket här är en resa i historien. Och historia gillar jag så jag tar till mig det jag kan. Och roligt att göra stopp lite bortom de stora vägarna och ta in mer av vad en trakt kan visa. Och här var det mycket. Att man sen inte vet så mycket om kung Vasas äventyr här i trakterna är en helt annan sak.
   Välkommen med till Furuvik. Vi hade en jättefin dag här.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *