Foto

Önska – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Önska är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Och vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Här är det verkligen fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns orden ordnade veckovis för hela året. Och i år är det olika verb som gäller i tolkningen)

Kap Horn i Chile är en av de sydligaste punkterna i Sydamerika. Att komma hit och att få runda Kap Horn var en önskan   jag  haft i många år. Och jag kom till Kap Horn,men fartyget kom inte helt runt. Storm med 32 m/sekund begränsade.

Att önska

kan man göra i flera olika sammanhang. Och önskningar har vi väl alla. Både mindre och större. Att resa, både långt och kort, har varit en stor del av mitt liv ända sedan jag föddes för dryga 70 år sedan. Men det senaste året har detta inte direkt varit möjligt. I övrigt är det ju mycket för många som inte varit möjligt. Kanske jan vi nu under 2021 bli vaccinerade och att tillvaron så smått ska återgå till det mer vanliga livet- Vad som sedan är “vanligt” beror förstås på.

För egen del hade jag under många år haft en önskan om att komma till södra Chile och kunna runda Kap Horn. Och för två år sedan blev det så. (En present från maken och han var också med) Vi kom väldigt nära Kap Horn, men stormen gjorde att vi inte kom helt runt.Men en fantastisk upplevelse var det. Och hela vår resa i Sydamerika var en fantastisk upplevelse. Mer om detta finns att läsa i inläggen jag skrivit tidigare; Kap Horn en upplevelse utöver det vanliga och  Kap Horn – Där Stilla Havet och Atlanten möts.

Kap Horn i södra Sydamerika. Att önska mig hit var något jag gjort under många år. Och det blev av. Önska gjorde jag och hoppades på att komma hit till Kap Horn. Så blev det. Men det var inte möjligt att runda udden.

 

Mer att önska

finns det förstås och det på både närmare och mer personligt håll.

Stockholms skärgård- Jag kan önska att få komma hit i sommar. Jag kan önska att komma ut och segla i Stockholms skärgård.

Och jag kan längta efter den här miljön. Fint att kunna ankra upp i en vik för natten. (Vår båt är den till vänster men den har vi  inte kvar)

Ett  besök på en ganska orörd del av kinesiska muren. Och under de nästan fyra år vi bodde i Peking blev det  många besök på olika delar av muren.

Kina. Kinesiska muren. Ett ögonblick att minnas. "Inget övrigt att önska"Ett ögonblick jag minns. “Inget övrigt att önska”

När det handlar om att önska mig något så finns det en önskan som för mig är viktigare än allt annat. Att åldras och bli sjuk och men att få behålla en värdighet.

Min pappa med sin kraftfullhet i behåll-  Innan han fick sin alzheimer. Kanske är han här omkring 70 år. Bilden är tagen i norra Norge. 

Åren går och 15 år senare ligger min pappa utmärglad och för döden på ett undermåligt äldreboende i Stockholmstrakten.  Han fick inte behålla sin värdighet. Så min önskan där gick inte i uppfyllelse.

Såg nu när jag skrivit färdigt detta att vi hos Sanna i gems Weekly Photo Challenge i juli 2018 hade ordet önskar med. Och så här skrev jag då. Tankar som fortfarande är aktuella.

Påsken står för dörren så jag avslutar med att önska alla en Glad påsk-

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

 

 

32 svar på ”Önska – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det var många olika “önskningar” som du har tolkat så fint.
  Detta med din pappa berörde mig mest. Du beskrev så fint och med sådan kärlek.
  Inom åldringsvården finns det verkligen mycket att önska då det gäller förbättringar.
  Du har verkligen fått se mycket av vår fina värld och varit med om händelser och trevliga resor och det sätter sina spår. Men att även få fortsätta och önska, om att få resa, det är inte fel. Det berikar.
  Talande och fina bilder.
  Tack så mycket och jag vill önska dig också en Trevlig Påskhelg.
  Varm kram!

  1. Stort tack! Ja, det blev några önskningar åt olika håll. Men den viktigaste av dem för mig är att få åldras med värdighet. Att sedan kunna resa, i den mån ryggen orkar, berikar. Och jag gläds också över många fina möten som brukar uppstå.
   Jag önskar dig och Mysingen en fin påsk. Och var rädda om er.
   Stor kram

  2. Det är verkligen förskräckligt att äldreomsorgen är så dålig i hela vårt land. Min önskan är att dö knall och fall, inte bli sittandes på något boende.
   Förstår att du längtar ut på sjön…..fina bilder.

   1. Jag håller med dig. Men om man nu inte dör knall och fall så vill jag ha det värdigt. Det finns ju så många goda äldreboenden med fantastisk personal men sedan finns det andra varianter. Och det var där min pappa var på slutet. Helt ovärdigt på alla sätt.
    Sjön och segling tycker jag om och kanske kan det bli någon tur i sommar. Skulle vara så roligt.

 2. Tråkigt att din pappa inte fick en värdig sista tid i livet, känns gripande se bilderna på honom.
  Fint han levde så bra innan han fick alzheimers.
  Åldras med värdighet är viktigt.
  Vissa länder är bättre på det än andra känns det som.
  Kanske får du återkomma till Kap Horn eller så får det bli en kvarstående önskan.
  Har önskat se Taj Mahal men tror inte det kommer att bli så, allt slår inte in här i livet.
  Nu önskar jag vaccin och resor söderöver till släkt och Thailand.
  Önskar GLAD PÅSK

  1. För mig är nog min största önskan att mitt liv ska vara och förbli värdigt. Ingen självklarhet idag om man inte har några i närheten som kan vara med och påverka. Ibland hjälper ju inte ens det.
   Vad gäller Kap Horn så nöjer jag mig med att nästan ha rundat. Har förstått att det i princip bara är fartygen som ska på expeditioner till Antarktis som kan gå runt idag. De flesta andra kryssningsfartyg är alltför höga och vindfånget blir för stort.
   Alaska finns på listan, liksom Sydafrika, Costa Rica och några länder till. Thailand finns också på listan och kanske kan det bli sent i höst.
   Önskar dig också en Glad Påsk.

 3. Ditt inlägg berör.
  Önska, det är ett brett ord. Intressant att tolka också eftersom det är så personligt. Jag läste ditt tidigare önskeinlägg också.
  Vi får önska välgång och en trevlig, solig och glad påsk.
  Stor kram!

  1. Önskningar och att önska är ju personligt eller kan vara det. Lite beroende på hur man ser det. Och även idag instämmer jag med önskningarna som var 2018. De finns kvar.
   Visst önskar vi oss en solig och trevlig påsk. Fast det vill ju jag att alla dagar ska vara. Helt oavsett. Och jag håller fast vid att göra saker jag tycker är roliga varje dag och att göra någon annan person glad. (Någon utanför familjen)
   Stor kram och trevlig tisdag.

 4. Jag förstår såväl din önskning kring åldrandet för värdigheten borde vara en självklarhet och speciellt på ett boende. Tyvärr vet jag av egen erfarenhet att det verkligen kan vara lite si och så med den saken vilket självklart är oacceptabelt. Alla blir vi äldre och frågan är så oerhört viktig. Värdigheten borde vara en självklarhet inom hemtjänsten men sedan min mammas sjukdomstid är inte våra erfarenheter speciellt bra. Så sorgligt och ledsamt.

  Just nu önskar jag nog mest att vi håller oss friska och att Covid-19 får rejält motstånd.

  Kram och god kväll!

  1. Jag tror vi delar våra erfarenheter att värdighet för våra gamla kan vara långt borta. Men man får heller inte glömma alls som jobbar och alla äldreboenden som gör ett fantastiskt jobb. Tyvärr kommer det ju sällan fram. Frågan o att åldras med värdighet känns viktig och jag har verkligen en önskan om att få göra det.
   Jag instämmer också helt i din sista önskan. Hoppas på vaccin i nästa vecka.
   Kram och trevlig kväll.

 5. En fin och personlig tolkning av veckans ord! Din önskan om att få åldras med värdighet dela jag med dig. Låt oss hoppas att det blir så!
  Ha det gott! Idag har vi haft en ljuvlig vårdag och jag hoppas naturligtvis på fler.

  1. Tack! Om vi är flera som hoppas på att få åldras med värdighet så kan vi kanske se till nu att få till en del ändringar.
   Ljuvlig vårdag här också och det blev en runda på dryga 8 km längs Stockholms vatten och mestadels med naturen helt inpå-
   Härligt att du också njutit av det fina vädret och nu hoppas vi på en fin påsk.

 6. Så fint tolkat, men tufft att din pappa inte fick ett värdigt slut. Ja är det något man önskar så är det att åldras med värdighet. Min pappa bodde också på ett äldreboende, och blev sängliggande. Det gjorde mej ont att inte kunna vara hos honom oftare, men han ville inte flytta till ett äldreboende i Stockholm, eller rättare sagt Sollentuna som vi påbörjade med. Han dog ensam i sömnen en natt.
  Nu är det påskveckan, och vi får hoppas på lite värme och sol. Jag jobbar en del nätter, men ser fram emot en ledig långfredag i alla fall.
  Hoppas du snart får din vaccinspruta!
  Må så gott!
  Kram

  1. Tack! Det var ett svårt ord att tolka och få till på bild. Men att önska kan man ju göra. Pappas sista år var verkligen besvärligt. Han blev sämre och tynade bort av sin alzheimer. Så svårt att se denna starka karl bara försvinna till kropp och i huvudet. Önskar för min del att få ett värdigt slut.
   Jag kan verkligen förstå att det var svårt för dig när din pappa ville vara i sin hemstad. Hoppas och önskar att han inte behövde lida.
   Idag var det ju ett härligt vårväder så jag var haft ännu en skön utedag och vidgat vyerna en del i Stockholmstrakten. Och visst hoppas vi på några vackra påskdagar.
   Maken blev vaccinerad igår och jag hoppas på nästa vecka. Återstår att se.
   Ha det fint du också.
   Kram

 7. Lustigt nog avslutar vi våra bidrag på liknande sätt, men exakt samma önskning. Här kan jag verkligen hoppas att våra önskningar går i uppfyllelse.
  Det måste ändå ha känts aningen konstigt att vara så nära men ändå så långt ifrån när stormen inte tillät ert kryssningsfartyg att runda Cape Horn. Tror jag hade blivit aningen besviken där. Jag menar en sådan kryssning är ju en “once in a lifetime” event, som man troligen inte kommer göra om.

  1. Jag noterade också detta. Och vi har ju även tidigare i Gems Weekly hamnat ganska lika utan att veta om det. Och jag hoppas innerligt att dessa önskningar om våra äldre dagar faller in.
   Vad gäller Kap Horn var vi lite besvikna just då men med storm och 32 m/sek så begrep vi att det inte skulle bli möjligt. Men vi kom närmare än många andra gjort. I efterhand har vi förstått att det numer i princip är expeditionsfartygen till Antarktis som rundar “Hornet” och de är ju betydligt lägre och mindre och blir inte så stora vindfång- För blåser här där Atlanten möter Stilla havet gör det alltid.
   Nej, vi kommer inte att göra om denna tur. Vi har förlikat oss med att ha varit nära.

 8. Jag önskade länge att få gå på kinesiska muren, och det blev där jag firade min 60-årsdag, tillsammans med man och barn! Förstår att du varit där många gånger, men jag är innerligt glad över mitt enda besök.

  1. Vad roligt! Och ett besök där är ju fantastiskt. Kan tänka mig att du har fina minnen från besöket och din önskan gick uppfyllelse. (Jag var också i Peking när jag fyllde 60, jobbade fortfarande där, dock inte den dagen på Muren.

  1. Tack! Ja, alzheimer är en hemsk sjukdom och detta att se honom tyna bort var hemskt.Så att få åldras, bli sjuk och ha kvar sin värdighet är en stor önskan hos mig.
   Ha det fint du också.

 9. Många önskningar är reserelaterade, fast just nu är den främsta önskan att pandemin försvinner. Det å andra sidan skulle ju göra resandet möjligt igen så dom hänger ju ihop dom två.
  Att få åldras med värdighet och vara frisk ligger såklart också högt upp på önskelistan, högst, faktiskt.

  Jag önskar dig en fin dag!

  1. Visst är det så- Nu är Bosse vaccinerad och jag är på gång, troligen under nästa vecka,så det gör dte hela mer hoppfullt. men inte blir det några längre resor nu. Vad gäller covid och innan en hel värld är vaccinerade lär det bli mindre resor längre bort.
   Att få åldras med värdighet är det absolut viktigaste och jag har förstått att det är så för många.
   Trevlig onsdag!

 10. Att önska kan innehålla mycket – önska stort, önska smått – och det har klara prioriteringar. Just nu finns mycket att önska. Man blir väldigt varse vad som är betydelsefullt.
  Det finns ett mått av lycka i att fortsätta hoppas, drömma och önska.
  I stunden önskar jag glada, härliga påskdagar. 🙂
  Varm kram Mia!

  1. Det är svårt att önska och visst finns det nu extra mycket att önska. Har funderat en hel del på vad som egentligen är viktigt och betyder något. Och önskningarna ändra ju allt eftersom. Men att åldras värdigt den önska kommer att finnas kvar helt oavsett.
   Jag passar också på att önska dig och de dina en trevlig påsk.
   Stor kram

 11. Fin bild med molnen över Kap Horn, men den med båtarna och vattenspeglingen var fantastisk.
  Det är rätt underligt att man funderar över hur gammal man kommer att bli, men inte hur långt in i livet man är frisk nog att ta tillvara på det. Hemskt när man inte får sluta på ett värdigt sätt.

  1. Jag gilla ju hav och sjö. Men inte direkt storm som det var när vi var helt nära Kap Horn. Gick knappast att ens gå i motvind på fartygets däck-
   Bilden från Stockholms innerskärgård med speglingarna känns rogivande och så tycker jag det är att segla. Men nu har vi ingen båt längre-
   För mig är det inte så viktigt att leva länge men att “leva” och göra roliga saker nu när jag kan. I varje fall kan jag hyfsat än så länge röra mig. T Men jag önskar jag ska få åldras med värdighet även om jag blir sjuk.

 12. Att få ett värdigt slut på jordelivet är en önskan även för mig. Jag har förstått att jag är rätt ovanlig, jag tänker på döden flera gånger per dag. Den är ett naturligt inslag i mitt själsliv och har så varit sedan jag var ung. Tror det började redan när mormor dog när jag var 21 år, jag växte upp med henne så det var en stor sorg.
  Min önskan är mest av allt att pandemin upphör och att vi slipper få flera allvarliga utbrott, något man varnar för nu, och det känns vedervärdigt. Om vi hela tiden ska ligga steget efter …då tänker jag framför allt på de yngre som inte hunnit med att leva och uppleva, plugga och skaffa jobb och familj….huva, önskar att alla matmarknader med levande djur upphör! Kan inte vi i den rika världen sala ihop pengar så de som jobbar på marknaderna får annan sysselsättning? Pronto!
  Nä nu ger jag mig, ursäkta att jag tog så mycket utrymme idag…kramen

  1. Jag har funderat en del på detta med att bli äldre och inte ha “kropp och knopp” med och hur jag skull önska få det. nu gör jag det kanske inte så ofta men då och då och med min pappas ovärdiga sista tid i minnet.(Han avled 2005 men minnen av den tiden finns kvar)
   Förstår att dina tankar hamnar hos din mormor.
   Visst önskar jag också att pandemin uppför och givetvis att alla människor skulle kunna få vaccin. Här blev maken vaccinerad i veckan och jag hoppas jag kommer bli det i kommande vecka. Men vi får se.
   Jag tycker det är bra att du delar dina tankar. Vad gäller matmarknaderna instämmer jag. Men det är knepigt. I många i fattiga delar av världen finns inte el och ingen frys eller kyl. Så levande höns m.m. köps och säljs eftersom man kanske inte ska äta maten på en gång. Har själv en gång gjort missen.Har skrivit om den här i länken. https://akker.blogg.se/2014/february/marknadstankar.html
   Men visst är detta väldans knepigt.
   Kram

 13. En fin tolkning … och många av dina önskningar har ju infriats.
  Livets gång ändrar ibland önskningarna – men en del har man kvar hela livet.
  Sorgligt med hur din pappa hade det sina sista dagar – sånt önskar man sig inte – inte sina närmaste och inte sig själv…
  Önskar dig allt gott!
  Kram

  1. Tack! Ett svårt ord att tolka i bild men visst har man önskningar och som du skriver så har man kvar några av dem hela livet.
   Tyvärr var det för min pappa ovärdigt på hans äldreboende under nästan de två år han vistades just där. Innan var han på ett boende som lades ner och där var det bra på alla sätt. Men precis som allt annat finns det bra äldreboenden och de som är undermåliga.
   Ett värdigt slut och en värdig ålderdom känns viktigt och det önskar jag alla.
   Många tankar till dig
   Varm kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *