Stockholm

Iakttagelser och god underhållning vid vattnet

Visserligen bor vi vid vattnet och på kajen och har mängder av iakttagelser och underhållning att ta del av. Särskilt  vackra dagar under vår sommar och tidig höst. Ja, i princip året om. Just att  vatten och båtar har stor dragningskraft på mig har nog inte undgått någon som läser bloggen. Så även naturen.  Och att vi  bor mitt i stan  men med naturen helt inpå  passar väldigt bra.

Så gårdagens soliga väder  gjorde att jag föreslog jag ett besök i vårt förlängda vardagsrum, restaurang Boule & Berså. Nu var det  drygt en  månad sedan vi var där och både promenaden dit längs vattnet och att på plats så sig ner nästan i vattnet  brukar bjuda på god underhållning.

Södermalm. Både iakttagelser och god underhållning erbjuds från Danvikstullsbron. Både iakttagelser och god underhållning är det att stå uppe på Danvikstullsbron. Danviksklippan med sitt bostadsområde till vänster, Danvikskanalen under oss. Den leder ut i Hammarby sjö och sedan tar Hammarbykanalen vid.

Många iakttagelser och god underhållning

skulle vi komma att bjudas på. Och från första parkett. Till  Boule & Berså går det en trappa ner från Danvikstullsbron och sedan går man ett hundratal meter under en del av bron innan man är framme vid Danviksområdet/Danvikens hospital. Strax intill nära ligger också den gamla kvarnen,  Saltsjökvarn.

Gamla Danvikens hospital med anor sedan 1500-talet och Gustav Vasa. 

Klockan är strax efter 3 och trots att Boule & Berså just öppnat är det många på plats. Vi ser att vårt favoritbord verkar vara  ledigt och skyndar dit.

Redan många besökare. Och det är glest mellan soffor, bänkar och bord. 

Stockholm/Nacka . Boule & Berså. Beredd på mängder av iakttagelser och god underhållningPå plats vid favoritbordet. Förväntar mig mängder av iakttagelser och god underhållning 

Absolut första parkett.

Spanar in en segelbåt  vänta på broöppning. (Broöppning sker på bestämda tider)

Broöppning. Segelbåten skyndar iväg men  jag missar den.

Pendelbåten Emelie som går mellan Södermalm, Hammarby sjöstad och Nybroplan i City ilar förbi.

Stockholm/Nacka. Danvikskanalen. Fler iakttagelser och god underhållning följer. Fler iakttagelser och god underhållning följer. I variation.

När den här segelbåten passerade under bron under  mindes vi förstås SOS Segelsällskapsresan, Lasse Åbergs film. Det var ju här man tog den scenen när frun hände i masten för att få till en lutning. Man ville inte vänta på broöppning. Här gick det bra ändå.

Södermalm. Danvikstullsbron. Skulle segelbåten gå under bron? Än fler iakttagelser och god underhållning. Än mer iakttagelser och god underhållning. Skulle masten gå under? Jovisst, gjorde den det.

En familj lägger till med sin båt just där vi sitter. Här är det glassköp på gång.

Vänder man huvudet norrut så är det inloppet till Stockholm och Kungliga Djurgården man ser. Kaknästornet är ett tydligt landmärke och till höger i bild skymtar en stor grå byggnad med svart tak, Prins Eugens Valdemarsudde.

Vi blir sittandes länge innan vi så sakteliga promenerar hemåt. Sex kilometer har jag in alles förflyttat mig, med pauser, och gläds åt detta.

 

30 svar på ”Iakttagelser och god underhållning vid vattnet”

  1. Skönt att vara lite mindre bergränsad och hit till B&B går vi ju gärna. Perfekt plats att sitta på. Och är man där när de öppnar så brukar vårt favoritbord vara ledigt. God underhållning och roligt att iaktta båtarna. En del ombord kan ingenting och det finns ju inga krav på det om båten är mindre än 12 meter lång och 4 meter bred. Så inte att undra på att det sker incidenter. Man kan bli mörkrädd ibland och skratta andra gånger.

 1. Duktig gjort med denna promenad! Liv och rusch bland båtar och folk. Det är som en film. Vackert också.
  Skapligt väder hos oss idag, alltså inte helt bra, men OK. Jag har varit och hämtat mat hos Willys. De är snabba och schyssta, är en vara slut så får jag en bättre sort till samma pris. Jordgubbar köper jag ofta oh äter varje dag. Nu hade de Vara, Finnerödja och Skåne att välja på.
  Önskar dig en skön fredag. Här ska vi videoskåla döttrarna och jag kl 18.00. Alltid något.
  Stor kram!

  1. Ett trevligt mål är det att promenera hit längs vattnet och kajen. Och att sedan sitta här på första parkett är verkligen underhållning. Många iakttagelser hur båtfolket beter sig hinns också med.
   Ganska bra väder här också med sol största delen av dagen. Nu i kväll lite mulet.
   Så gott med jordgubbar och kan tänka mig att du också äter dem dagligen.
   Vi äter också gubbar varje dag från Finnerödja eller från Uppsala och Ulva kvarn. Båda jättegoda. Går vid ett blintest inte att skilja dem åt. Har testat.
   Trevligt att träffa döttrana på “bild” .
   Önskar er en fin kväll.
   Stor kram

  1. Tack!Jadå första parkett. Var ju ett tag sedan vi var här men nu var det dags igen för ett besök. God underhållning var det och många iakttagelser blev det.

 2. Bra jobbat Ditte och visst har du fint kring dig, förstår att du njuter att vara hemmavid kram å fin kväll

  1. Är så glad för att vi bor som vi gör. God omväxling är det och med både storstan och naturen helt nära.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 3. Alla verkar ha samlats på B&B, och det förstår jag. Underhållning får man ju på köpet där. Härligt somriga bilder. Å broöppningar tycker jag är så fascinerande, för Danviksbron och även Liljeholmsbron är ju inte direkt “klena” konstruktioner utan rejält tilltagna broar.
  Det bästa med inlägget är dock att se att ditt ansikte har återhämtat sig fantastiskt bra. Alla skorpor är borta. Det gick verkligen fort! Såååå skönt!

  1. Tack! Och visst kändes det somrigt igår. Kul att sitta här på B&B och god underhållning är det. Mycket att titta på. Och man förundras över en del båtförares totala brist på kunskaper.
   Ansiktet är ganska ok, förutom pannan och där är ju kepsen. Så skönt. Verkligen. Nu är det kortisonsalva där som gäller. Och en lättnad att slippa ny ansiktsbehandling ett tag framöver. Det räcker så bra med axeln.

 4. Javisst Ditte! Det är god underhållning, det är fina bilder som nästan gör mig lite vemodig, men nej, egentligen inte, de får mig bara att nästan längta tillbaka. Och att längta, minnas och se det sköna är ju bara positivt, eller hur?
  Ja och så tänker jag på det här med båtlivet…alla nybörjare som nu skall trängas vid hamnar och marinor med de mer erfarna…jag skulle vilja sitta ner en dag och bara betrakta. Förstår att du ser lite av varje, varje dag och visst måste det väl bidra till underhållningen?
  Hoppas att du har det bra, trots alla dina medikamenter och att du njuter av sommaren i vår vackra stad…jodå, den är fortfarande lite min, trots att jag har flyttat.

  1. Jag orkar ju ännu inte så mycket så att ta en sväng hit bort och se “lite annat” är trevligt. Vi ser ju båtar dagligen från balkongen och fönstren men vi är ju då sex trappor upp och missar lite detaljer. Men en synnerligen god överblick får vi.
   Här vid kanten på B&B får vi även med dem. Många med båt som äger/hyr borde ju skaffa sig lite kunskaper innan de ger sig ut. Men det finns ju inga sådana krav om båtar är under 12 m långa och 4 meter breda. Lite märkligt tycker jag.
   Humöret varierar, inte tu tal om annat. Ansiktet har läkt bra men såret i axeln gör ont och begränsar mig.
   Jag vet ju att du har många fina minnen från Stockholm, det var ju “din stad” i många år och du känner ju väl igen dig i många av miljöerna i mina inlägg.
   Ha det så bra du kan!

 5. Perfekt att gå dit tidigt så att ert favoritbord var ledigt, så fina bilder du fick!
  Vädret var ju skapligt idag också, vi slapp regn här ”uppe”, men såg att Sollentuna hade regn.
  Jag säger som BP, skönt att ditt ansikte känns bättre, och ser inte så svullet ut, hoppas pannan snar tär bättre också, och skönt att det får vila från behandlingar ett tag nu.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Hit söker sig många så det brukar fyllas på. Och en del kommer och tar plats innan B&B ens öppnat. Men vi fick favoritbordet. DEt är det enda med just det läget och bara för två.
   Roslagen brukar ju ha bättre väder än i stan. Skönt så. Ansiktet är mycket bättre, nästan helt bra. Men jag är tacksam för att jag inte behöver göra en ny behandling förrän i höst. Nu räcker det med axeln.
   Önskar dig en fin lördag.
   Och jag är så glad att kattungen blir din.
   kram

 6. Har testat boule där en gång men det var länge sen. Fin utsikt och Danvikstullsbron är ju bara sååå himla grym. Jo jag tänkte också på filmen när jag såg bilden 🙂 Du hade mycket finare väder i ditt inlägg idag än vad jag hade i mitt.

  1. Boule här är populärt. Många vill spela så det har tillkommit banor. Igår såg jag även en boulebana på Skånegatan (nu sommar och gågata) och man kund elåna klot på ICA Bonden. Bra initiativ.
   Danvikstullsbron är så häftig. Och jag undrar varje gång jag ser den öppnas om kugghjulen ska fungera så att den går att stänga igen. (De gick ju sönder för en del år sedan…)
   Vi hade hyfsat väder men regn är het ok med rejäl regnrock. Du har ju en som verkar helt suverän.

  1. Jag kunde ju vila på vägen så dte gick bra. Hit går vi gärna och det är riktigt roligt att sitta och titta alldeles vid vattnet. Och scenerna varierar och är ofta underhållande.
   Kram

 7. Härligt, härligt! Favoritbordet och god underhållning minsann. Tufft gjort av den där segelbåten att ta sig under bron, men dom visste förmodligen precis vad dom gjorde.

  Ha ännu en fin dag!

  1. Här är det ofta mycket att se och tillika god underhållning. Segelbåten visst vad de gjorde men många andra har i princip noll koll. Men visst gick tankarna här till SOS Segelsällskapsresan när frun i båten fick hänga i masten för att den skulle gå under.
   Tack, önskar er en fortsatt fin resa.

 8. På första parkett sitter man alltid rätt, den saken är säker! Visst minns jag den scenen från filmen och då gick det så där. Det gäller onekligen att ha koll på mått och höjder.

  Kram och god lördag!

  1. Här är riktigt underhållande att sitta för man är liksom “med” i det som händer. Och många skulle nog inte ägna sig åt båtlivet. Ja, segelbåten här hade bra “koll” men vi kunde inte annat än tänka på Segelsällskapsresan.
   VI har ju båtarna hemma också men på lite mer avstånd. (Vi bor 6 trappor upp.)
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

  1. Hit ner till vattnet och Boule& Berså kommer många och stället är populärt hos alla åldrar. I ett sällskap kan man ju sitta tillsammans, dte ansvarar ju var och en för. Men mellan de olika borden är det gott om avstånd. Viktigt tycker jag.
   Väldigt trevligt att sitta här.
   kram

 9. Vacker huvudstad och att ha vatten och naturen så nära, otroligt fint, bor mycket bättre än vad vi gör!
  Vatten har en dragningskraft på mig också, ofta ropar jag på min man, kom o titta, är det Ditte ropar han ,-))
  Ja absolut första parkett! ,-) Ser helmysigt ut.
  Den filmen har jag ju skrattat åt!
  Det är något visst med båtar. Pendelbåten är charmig och säkert underbar att åka med.
  Fina bilder!
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Vi bor bra här men ni har ju hundarna och då blir det ju knepigare i stan inte lika fritt. Vi har några mindre hundar i huset och det är så trevligt med dem. En del grönområden har vi men inte direkt läge att släppa hundarna lösa.
   Vi har första parkett här och det är mycket som händer både på kajen och i vattnet. Vi ser också många hundar i båtarna och alla med flytvästar. Men så roligt kan det ju inte vara för dem för ytan är så begränsad.
   Önskar dig och maken en fin helg.
   Kram

 10. En dotter till en fd arbetsgivare (eller min första förresten) är där nere med deras båt nu och åker omkring. Dom var på Bullandö igårkväll och åt middag. Idag skickade hon bild mot slottet.

  1. Vad roligt! Bullandö känner jag väl till. Mina föräldrar hade sommarställe där i närheten och jag passerade ofta där med min lilla första segelbåt- Så kul att de kommit hit med båt.
   Tänkte på dig häromdagen då min dotter med svärmor var på din ö och besökte ett konditori. (De har sommarställe utanför Timrå, vid älven)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *