Stockholm

Alldeles nära – I mina kvarter på Södermalm

Gårdagen bjöd oss här i Stockholmstrakten på en hel del regn. Och efter regn lär solen komma. Så blev det också fram på eftermiddagen. Jag var på väg ut vid flera tillfällen under dagen. Men så när jag stod där i hallen, beredd på att gå, kom det en skur och jag sköt upp promenaden. Fram på sena eftermiddagen bestämde jag mig i alla fall  för att trotsa regnet och ge mig ut. Med en regnponcho lätt tillgänglig. Någon längre runda hade såret i axeln och jag inte tänkt oss. Så det fina, lugna och vackert grönskande området alldeles nära  där vi bor blev ett bra val. Bilfritt dessutom.

Södermalm. Färgargården. En bostadslänga från mitten av 1700 talet ligger alldeles nära. Bra några hundra meter från där vi bor. Färgargården, en bostadslänga, kom till i mitten av 1700 -talet.  Här har det funnits färgeriverksamhet från 1600-talet då området tillhörde Barnängens fabriker. Ett stycke historia alldeles nära och bara på några hundra meters avstånd. 

Alldeles nära

där vi bor här på Södermalm i Stockholm strosar jag ofta omkring. Och ofta är historiens vingar med på olika sätt. Ibland mer påtagliga och ibland mindre. Men de finns med.

Start och mål hemma vid den röda “pluppen”. Det blev ett varv runt kvarteret i gröna omgivningar.

Färgargårdstorget. Namnet efter den verksamhet som bedrevs här i närheten vid Barnängens textilfabriker mellan 1600-talet och fram till 1930-talet. Idag återstår bara bostadslängan längst bort i bild. Allt annat som fanns här revs.

Jag går vidare mot Blecktornsområdet som ligger på en höjd strax ovanför Färgargården och Färgargårdstorget. Också ett område som har sin historia. Här fanns förr en en malmgård som hette Stora Blecktornet. (Mer om den och området i länken) Malmgårdar växte upp på Stockholms malmar och var som en herrgård. Här odlade man en massa och familjerna lämnade sommartid den smutsiga staden, Gamla stan, för att då bo på landet.

Själva ordet malm var ett område utanför stadskärnan (Gamla stan) och kommer av ordet mala. Södermalm var den av “malmarna” i Stockholm som bebyggdes först, redan i mitten av 1300- talet. (Övriga malmar, ytterområden var Norrmalm. Östermalm och Westermalm, idag Kungsholmen)

Blecktornsområdet

är ett kvarter här på östra Södermalm och namnet kan man komma från en byggnad som fanns här i närheten  och där man blekte tyger till Barnängens manufakturfabrik. Men namnet kan också komma från det bleck som ligger på taket till malmgården, Stora Blecktornet. Husen i området var färdiga för inflyttning i slutet av 1920-talet och området har i stort behållit sin karaktär.

Husen har mestadels 3-4 våningar och hiss finns sällan. Även balkonger saknas. Men å andra sidan är det gott om lummiga uteplatser. Husen består av både bosdtadsrättslägenheter och hyresrätter.

Det finns gott om lugna områden mitt på Södermalm och som ändå ligger alldeles nära de mer trafikerade. Svårt att tänka sig att dessa bostadsområden ligger alldeles nära de mer trafikerade gatorna. Här på Metargatan och Blecktornsstigen känns det som betydligt lugnare miljöer. 

Området omges av fina grönområden och många som bor här har egna odlingar i pallkragar och rabatter. Alldeles tyst. Här slår jag mig ner en stund. 

Jag går vidare genom valvet här. Och både till höger och vänster i valvet finns portar till trappuppgångarna.

Och på andra sidan, bakom det röda staketet ligger malmgården “Stora Blecktornet”

 

Här viker jag av och korsar Stora Blecktornsparken. Det är sent på eftermiddagen så den bemannade parkleken har stängt.

Södermalm. Stora Blecktornsparken. Mellan träden, alldeles nära, bara ett stenkast bort ligger området jag just lämnade.Mellan träden, alldeles nära, skymtar området jag just lämnat på Metargatan  och Blecktornsstigen. Ett stenkast från parken.

 

 Nästan hemma

på kajen igen. Tar trapporna ner från “Stora Bleckan”. Passerar husbåten Gratia som ligger vid kajen alldeles nedanför oss.  Konstaterar att även där är blomningen i gång för fullt.

Trapporna ner och nästan vid kajen.

Stannar till  en stund och tittar på den vackra grönskan och det är det många som gör. Imponerande. Men jag ser hur mycket arbete som ligger bakom alltsammans.

Såg att även vinbären odlade ombord  var mogna. (Odlade i stora krukor)

 

40 svar på ”Alldeles nära – I mina kvarter på Södermalm”

 1. Tack för fin promenad i kända områden.
  Har du sett om det byggts något nytt hus på Metargatan?
  Till vänster en bit upp där det var parkområde.
  Otrolig växtlighet på båten, t.o.m. vinbär.
  Svarta och röda vinbär har vi en hel del av på vår gård.
  Även krusbär, rabarber och hallon.

  1. Tänkte faktiskt på dig. Har inte sett något nytt hus på Metargatan. Tror inte man får bygga här. Men jag ska titta nästa gång jag är här. Men jag gick nu genom hela området.
   Växtligheten på båten är verkligen frodig. Och mycket jobb ser vi ju att det är
   Så fint att ni har så mycket bär- Kanske blir det då lite sylt och saft.

 2. Det är väldigt mycket fin grönska på “din lilla ö”. Jag fastnade en lång stund med att titta på kartan över Södermalm. Jag kan inte säga att jag har koll på området, men det börjar falla på plats mer och mer – även med mig med det obefintliga lokalsinnet 🙂 Hursomhelst, ett trevligt område på många sätt.

  Tur att ni har balkong så du och maken kan sitta där och njuta av allt som händer i området.

  1. Visst är det. Här finns så fina områden och man tror knappast att det är mitt i stan Du och jag hann ju se en hel del och det blev ju en lång vandring vi gjorde. Och den turen tar jag också. Just nu kan jag inte gå så långt men innan min behandling och operationen så gick jag här. Roligt att du tittar på kartan och lite känner igen dig.
   Balkongen är nu mer an annars en tillgång. (Om det inte regnar). Men vi ser bra från våra fönster också. Alla är i princip mot kanalen och kajen.

 3. Ännu en härlig promenad i närområdet som är fantastiskt fint. Tänk så grönt och idylliskt det kan vara mitt inne i en storstad.
  Hoppa din återhämtning går planenligt.

  Kram och god torsdagskväll!

  1. Jag slutar inte att förvåna mig över att det just i vårt närområde finns så många varierade “pärlor” . Och en hel del historia därtill. Ingen stenöken här inte.
   Idag har vi utökat promenaden så det blev 6 km. Återstår att se vad axeln tycker om det. Men jag är ganska nöjd.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 4. Trots att en del har rivits så finns det verkligen mycket fint bevarat! Tack för ännu en vacker promenad 🙂

  Ha det gott och fortsätt krya!

  1. Man rev ju en hel del men mycket här i omgivningarna är väl bevarat och ett stycket Stockholmshistoria finns att ta del av på olika sätt.
   Idag har jag satt nytt rekord sedan jag började med “ansiktsbehandlingen” och efter operationen. Hela 6 km är avvverkade. Om axeln är nöjd återstår att se.
   Ha det fint ni också.

 5. Tack för promenaden! Vackra och lummiga omgivningar!
  Man blir lite kräsen, vill helst inte gå i regn, nej. Jag hade tvättstugan idag och sista vändan blev i regn men det fanns ingen återvändo. Här har varit blandat sol, mulet, regn.
  Önskar dig bra läkning.
  Stor kram!

  1. Alldeles när oss finns så fina bostadsområden och med mycket grönska och sedan finns en hel del historiska byggnader också insprängda i detta.
   Vi har mest haft sol idag så det blev en fin promenad (med pauser) fram och tillbaka till Boule & Berså och 6 km avverkade. Vad axeln tycker o det är ännu oklart.
   Vi hoppas på balkongmiddag men det återstår att se.
   Ta, för omtanken.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 6. Härlig promenad som vanligt.
  Fick hemlängtan, när jag såg röda vinbärsbusken. Mormor hade en jättestor e
  i ena hörnet av huset, och jag brukade äta klase efter klase. Svårt att få tag på
  här – inte rätta klimatet antagligen. Köper iaf röd vingärsgelè per post fr Washington State.
  Det skulle man ju alltid ha till slotsstek.
  Här fortsätter värmen – 32C mest hela dagen i går, och så är det i dag också.

  1. Roligt att du gick med. Detta är ett väldigt fint, välbevarat och gammalt område med hus där man flyttande in 1929
   Husbåten nedanför oss är som en stor trädgård men på en begränsad yta- Såg att även de svarta vinbären här varpå gång-
   Tänk vilka fina minnen du har från Sverige med din mormors röda vinbärsbuskar
   Och visst är vinbärsgelé gott.Bra att du kan beställa den.
   Oj, så varmt du har det. Hoppas du tar det lugnt i skuggan eller inomhus med ac på och dricker mycket vatten.

 7. Arkitekturen förr var mer storslaget på något vis fast det kanske är vi idag som tilltalas mer av det gamla än nya?
  Vackert är det hur som helst.

  Ha en superb afton nu.

  1. Det här området är väldigt speciellt och trots avsaknad av hiss och balkonger är det väldigt attraktivt. (Kanske med undantag för att bo högt upp om man äldre eller har barn. ) Gångavstånd till allt. Jag gillar de här husen och att man inte byggt dem så tätt och de är också byggda i lite olika stilar-
   Önskar dig också en fin kväll.
   VI sitter ute på balkongen men med en kofta på.

 8. Fantastiskt fina bilder trots vädret. Vilken grönska! Inte så underligt kanske med tanke på regnmängderna den senaste veckan. Idag var det betydligt varmare och soligare, så jag gissar att du njöt ännu mera idag. Här blev det faktiskt middag på balkongen (med jacka på).
  Är faktiskt glad att din “ansiktsbehandling” blev uppskjuten till augusti. Det räcker med det du har nu Men du är faktiskt väldigt aktiv ändå! Eloge för det!

  1. Jag bestämde mig till sist, efter många försök att gå ut. Och säkert var det för att jag hade regnponchon med som regnet inte kom. Visst har det regnat rejält och mycket av grönskan kommer kommer ju nu efter det.
   Idag satte jag rekord promenadmässigt och det blev 6 km (Alltså rekord efter ansiktsbehandlingar och operation.) Vet inte riktigt annu vad axeln tycker om det. Lär få svaret senare.
   Jodå, balkongmiddag här också. Men kofta och raggisar på. Kul att det blev så hos er också.
   Jag är verkligen glad för att ansiktet nu kan få vila sig i form- Är högst osäker på om jag orkat med det också. Men visst klarar man mer än man tror.
   Vad gäller det aktiva så är det ju något jag gillar. Men nu har det varit begränsat ett tag. Och lär vara det ett tag till. Jag är dock bra på att ta pauser och gott om bänkar finns det. Mycket hinner jag dessutom se av det som passerar revy.

 9. Blir så förvånad av all grönska du har i din närhet, allt detta är något nytt för mej, men så hittar jag dåligt på Södermalm också!
  Det ser helt fantastiskt ut, och så glad jag blir att du kan komma ut och gå dina promenader trots alla behandlingar, hoppas nu att kvällen blir bra och att din axel inte klagar!
  Kram!

  1. Här helt nära Ringvägen finns massor av grönska och fina bosdtadsområden där det också är grönt. Vid tillfälle tar jag dig gärna ed på en vandring här. Och med pitstop förstås. Finns gott om dem också.
   Jag ger mig tusan på att jag ska ut en stund varje dag och idag blev det nytt rekord på 6 km. (GIck ju runt 1 mil innan jag började med ansiktsbehandlingen och innan operationen.) Men nu tar jag det lite lugnt. Annat går inte. Och många pauser blir det. Axeln har klagat så en smärtstillande tablett har intagits.
   Men annars helt ok.
   Kram och trevlig kväll.

 10. Fina bilder från ditt område, platser som jag inte har sett. Vilken båt med så mycket växter. Man undrar hur de gör med allt under vintern.

  1. Vi bor verkligen bra här med både grönska, vatten och storstan helt inpå. Visst är husbåten läcker! På vintern kläs en hel del av växterna in i säckar har jag sett och blir kvar ute. Vinbärsbuskarna t.ex. Och en del växter flyttar in i fartyget. Finns gott om utrymme där. Helt fantastiskt hur mycket man kan odla på lite yta. Men mycket jobb läggs ner.

  1. Vi har många fina omgivningar alldeles nära. Bara att välja.
   All grönska på husbåten är så fin men det är mycket jobb med det. Det ser jag ju. Fascinerande hur mycket man kan få plats med på en ganska liten yta. Och nära till vatten är det. Men här är det ju bräckt vatten och det är inte så bra för växterna så jag har sett att de använder det färskvatten som är uppkopplat till båten på kajen.

 11. Blecktornsområdet har jag definitivt missat under mina år i Stockholm! Tack för introduktionen! I Helsingfors centrum där jag föddes var det gamla bostadshus med innergårdar, lägenheterna saknade balkonger helt. Min mamma, pappa och mormor o jag bodde i en etta med sovalkov. Kan bara föreställa mig hur trångbott och jobbigt det var…Inte konstigt att inte äktenskapet höll…
  Hoppas du tar det lugnt med motionerandet och följer läkarens ordinationer. Ibland får man trycka på paus och vänta ett litet tag! Kramen

  1. Just som du beskriver det var/är det här på Söder på Katarina Bangata också och även delvis här i Blecktornsområdet. Så var det ju förr. Här är det många familjer som väljer att bo trångt (kanske inte så trängt som ni hade det) för att bo kvar i ett område där de trivs i stället för att flytta ut till en förort. Men visst tär det på en att ha det trångt.
   Tack Paula, jag tar det lugnt och är bra på att ta pauser när jag är ute. Axeln säger tydligt ifrån. Och jag lyder. Ganska bra.
   kram

 12. Jättefint, gillar speciellt bilden på valvet. Visste du att “Östermalm” är ett modernt påfund. Området hette Ladugårdslandet fram till slutet på 1800-talet och var ett av Stockholms mest förslummade områden. Jag har läst om Barnängen och Färgargården i Vävarnas Barn, men det var länge sen.
  Barnängen är väl idag mest kända för tvålarna. Ägaren hade en zoologisk trädgård i området och björnen som är avbildad på tvålen fanns där

  1. Tackar! Jodå. Östermalm, Ladugårdsgärde, var ju förr ett eländigt och väldigt fattigt område. Har läst en del om det och även bloggat om detta och hur den nya stadsdelen. Östermalm, växte fram https://dittemitti.se/ostermalm-och-soder-lika-men-olika/
   Väldigt intressant. Och Söder och Östermalm hade ju liknande bakgrund
   Just här på östra Södermalm med Barnängsområdet,Blecktornspmråder, Vintertullen, Åsöberget, Vita bergen, Malmgårdsvägen finns mycket historia. Barnängen blev ju senare en tvålfabrik. Det här med tvålen och björnen visst jag inte. Men nu vet jag. Men jag tror jag vet var denna zoologiska trädgård låg. Ska ta mig en ny titt här.Tack för info!

 13. Vilken härlig promenad! Tänk vad Stockholm har mycket att erbjuda. Härligt med alla dessa fina gröna områden och att vi får följa med på dina promenader.

  Må gott och ha en fortsatt fin dag!
  Kram Christina

  1. Jag strosar gärna runt här och mycket historia finna på olika sätt i området. Mycket grönska också. Jag bor väldigt bra och har nära till det mesta. Jättetrevligt att du följde med.
   Önskar dig också en fin fredag och trevlig helg.
   Kram

 14. Var här igår och skrev en kommentar, men kanske skickade jag den inte, eller så har du inte läst den.
  Hur som så tack för ännu en tur i sköna nära omgivningar, visst är det mycket att se och återupptäcka.
  I allt du befinner dig i med behandling och läkning så så njuter du livet på bästa sätt!
  Stor kram!

  1. Hej Tove!
   Nej, jag såg ingen kommentar från dig igår. Om jag inte av misstag raderat den.Men jag tror inte det.
   Det är så trevligt att du går med och här bakom, alldeles nära, där vi bor finns så fina miljöer och man tänker inte ens på att det är mitt i en storstad.
   Att komma ut en stund varje dag ger en fin känsla och jag kan ju skynda långsamt. Och det gör jag.
   Stor kram

  1. Hej P!
   Söder har så mycket fint vad gäller det mesta. Ä rså glad över att bo här.
   Tack, jag tar det varligt.
   Kul att vi snart ses.
   Stor kram

 15. Ni har det verkligen något så fantastiskt vackert, kan nog säga det om och om igen! Stockholm verkar ju vara rena magin på sommaren 😀 Kram och ha en fin dag!

  1. Stockholm har mycket både fint och omväxlande att bjuda på. Och särskilt sommartid. Verkligen en levande stad om man vill och lugn om vill ha det.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

  1. Nu när du skriver det så vet jag ju om färgaargården i Norrköping men jag hade glömt bort den. Tack för påminnelsen. Har nu läst på. Du vet ju att jag gillar det historiska.
   Önskar dig också en fin lördag. Här just nu molnigt och med regn i luften. Men det ska visst klarna upp.
   Kram

 16. Du bor vackert! ,-) Oj så fin husbåten är, förstår att det är mycket jobb bakom ,-) Det sköter inte sig själv, ropade på min man så han fick se! Vilken husbåt! ,-))
  Färgargården blev jag helt såld på ,-) Vilket mysigt hus!
  Många fina platser att bara njuta, och det gröna mitt i allt, det behövs verkligen! Jag hoppas alla som bestämmer tar till sig det som finns omkring oss, Det som ger ro och energi! Härliga bilder.
  Härligt valv och jag har aldrig sett portar i sidan på valvet förut ,-)
  Fina vackra byggnader, älskar att titta på byggnader från förr, de är så tjusiga, nu byggs det bara utan tanke på hur det ser ut, tyvärr!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Här längs kajen ligger många husbåtar och alla är ju “riktiga” båtar i grunden även om de nu är ombyggda. Ja, båten nedanför hos oss blommar verkligen. Men mycket jobb är det ju. Kan tänka mig att odlingen där är en hobby.
   Färgargården är så fin och området runt också. Här är det bostäder man kan hyra men bostadskön dit är väldigt lång.
   Området här där jag gick är ju gammalt med hus där man flyttade in 1929. Och det är så fint bevarat. Men knepigt om man blir gammal eller har barn för det finns inga hissar. Nästan heller inga lägenheter har balkonger. Men flera fina grönområden alldeles intill. Är så glad för att Söder också bevarat många av de gamla miljöerna och vårdat dem-
   Ha det fint du också.

 17. Tänk vad mycket jag har kvar att undersöka på Söder.
  Har lyssnat på radioteaterns uppsättning av Mina drömmars stad och de följande böckerna, så har varit nära i tankarna de senaste dagarna.
  Så glad i dina guidade turer i Stockholm!

  1. Söder har mycket av det mesta. Roligt att du lyssnat på radioteaterns uppsättning av “Stadsserien”. Den har mycket att geoch är alltid aktuell.
   Och då förstår jag att du varit här den senaste tiden. I tankarna.
   Jätteroligt att du går med här.
   Önskar dig en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *