Stockholm

I storstan – med naturen nära inpå

Södermalm bjuder oss på strålande sol och vackert vårväder och sista delen av frukosten kan avnjutas på balkongen. Och utan att ha jacka på sig. Riktigt behagligt! Till frukostkaffet ser vi många fritids och sightseeingbåtar på väg ut från Mälaren till Saltsjön via Hammarbyslussen. Vi har lätt att följa dem för vi bor i princip “på kajen” men utan att bo i husbåt, så båtlivet utanför är en del av vår vardag och så hela året om. Men visst är trafiken från nu och fram till oktober inne i en livligare period.

Nedanför oss och längs kajen här i Norra Hammarbyhamnen ligger många fartyg och båtar, mer eller mindre permanent ,och alla som ligger här måst ha tillstånd från Stockholm stad och de betalar en avgift för el och vatten och de måste också kunna flyttas för egen maskin. (Och de måste besiktigas med jämna mellarum för att se att de går att köra, är brandsäkra och sjödugliga.)

Här bor vi princip mitt i stan men har naturen alldeles i närheten, dels längs Årstaviken (Mälaren) och tar vi oss över kanalen så ligger det stora Nackareservatet bara 20 minuter bort och idag  bestämde vi oss för att lämna huvudstadens brus bakom oss och gå dit  längs vattnet.

Många husbåtar ligger längs kajen här på Södermalmssidan

Vid Barnängsbryggan, 700 meter från oss längs kajen, kan man ta båten, som är kostnadsfri, över Hammarby sjö (Saltsjön) till Södra Hammarbyhamnen (Hammarby Sjöstad) en resa på fyra minuter. Och skulle man vilja går det också bra att ta en båt till Djurgården eller fortsätta in till Nybroviken. (Betalresa) Det är Ressels rederi som har hand om trafiken.  Färjorna heter Emelie, Lotten och Lisen efter kvinnorna i Fågelströms Stockholmsböcker.

I Sjöstaden går vi längs Sickla kanal,  vattenvägen, mellan Hammarby sjö/Saltsjön, Sicklasjön och Järlasjön. 

I Sickla kanal finns numer två slussar, Sicklaslussarna som är handmanövrerade och öppnas mellan maj och september på lördagarna dels mellan klockan 11-12 och mellan 16 och 17 på eftermiddagen. Vill man med båt passera andra tider går det bra men man måste då helst ringa och meddela detta 24 timmar innan. Så någon spontan slussning blir det då inte tal om.

Här den nedre delen av Sicklaslussen som ligger i Stockholms kommun. Strax utanför slussen ligger passagerarbåten Ran som tar 30 personer och som sedan 1994 och oftast chartras för turer i Stockholm. Ran går även då och då turer genom kanalen och slussar för att fortsätta

Innan Hammarbyleden, den vattenväg/kanal på 5560 meter, som går mellan Saltsjön och Mälaren byggdes låg Sicklasjön  och Hammarby sjö i samma nivå. Men på 1920-talet sänktes Hammarby sjö och i samband med det bestämdes att bygga slussarna som öppnades 1931. Slussarna byggdes om och var stängda mellan 1999 och 2003 men är sedan dess igång.

Fram till 1913 gick det ångslupar från Barnängsbryggan på Södermalm (Barnängen var då ett stort industriområde) och till Nacka världshus där spriten flödade. Men när spriträttigheterna här drogs in så upphörde också båttrafiken.

Pilen visar på Sickla sluss och sedan går det att med mindre båtar och Ran fortsätta genom Järla sjö tills det tar stopp.

Övre delen av slussen och kanalen här är byggd på senare år och ligger i Nacka kommun.

Strax efter slussarna är vi inne i Nackareservatet och stillheten och grönskan omger oss.  Vackert och så grönt.

Här ser vi ut mot Järla sjö och i bakgrunden syns tv masterna I Nacka.

Vi tar oss tillbaka till Lumabryggan i Sjöstaden och hoppar på färjan hem till Söder och Barnängsbryggan där vi startade. Och vi ser Sofia kyrka reser sig majestätiskt, högt där uppe på kullen i Vitabergsparken, 46 meter över havet. Ett landmärke som syns från vilket håll man än vattenvägen närmar sig Stockholm.

Och visst känner jag mig hemma på Söder.

 

42 svar på ”I storstan – med naturen nära inpå”

 1. Otroligt vackert! Strålande väder och skir grönska i en helt underbar stad.

  Mannen min växte upp i Sickla så det där är hans hemkvarter, Saltsjön har jag hört mycket om. Och Ressels är faktiskt väldigt nära släkt till mig.

  Otroligt vackra bilder som jag njuter av att se.

  1. Stort tack! Det har verkligen varit en fin dag och jag såg nu att häggen är på väg att slå ut. Tiden mellan hägg och syren är så fin. (Allra helst om vädret är vackert.)
   Vad roligt att ni känner till Sickla och dit går vi då och då och handlar och Nackareservatet är ju en fin granne.
   Ressels reseri kör ju färjorna och även in till stan- Används flitigt av oss.

  1. Tack! Och visst är Stockholm vackert!
   Njuter nu på balkongen en stund och det är så fint i kvällssolen.
   Kram!

 2. Välkommen hem igen. Ja, för dig är det väl hemma både här och i Spanien..
  Nu har vi det ju skapligt varmt här, men det har varit både kyla, snö och kall isande vind. Du kanske, nästan, tog värmen med dig hit. Eller den följde efter, en dag senare.
  Härligt med den promenaden ni gjorde här, trevligt att få följa med. Jag är inte så hemma där vid Hammarbyhamnen och Sickla. Visserligen har jag varit där några gånger, men förstår att det är många hus som har kommit upp sedan dess.
  Häftiga husbåtar måste jag säga. Härliga bilder med slussar och allt annat fint. Vattnet så otroligt blått.
  Bra med kartbilden där. Överskådligt.
  Förstår att du känner dig hemma på Söder. En av mina kompisar bor på Söder, Bergsundsgatan. Jag har haft en kompis som bodde på Bergsundsstrand på fjärde våningen med utsikt över vattnet. Jag älskade att vara på hennes balkong och njuta. Men, hon finns inte längre, avled 2010.
  Ha det bra och var rädd om dig. Jag åker iväg på en liten tripp, på knappt en vecka.
  Varm kram!

  1. Jag tänker ofta på dig och du är då med på mina promenader och i tankarna. Vad roligt att du ska iväg på en lite tripp. kan tänka mig att det blir skönt och roligt öfr dig- hoppas få läsa och se mer från resan när du orkar.
   Söder är fint och just vid Bergsunds strand promenerar vi ofta när vi går längs Årstaviken och runt Söder.
   Spanien är också lite hemma för mig men Stockholm är alltid Stockholm.
   Var rädd om dig och jag önskar er en väldigt fin resa.
   Stor kram!

 3. Jättevackert med alla bilder du har tagit, och tack för rundturen. Så vackert hos dig i stockholm. Naturen är nära trots en storstad.

  Varma kramar till dig!

  1. Det är både skönt och fint att både ha naturen och allt “liv och rörelse” så nära här i huvudstaden
   och sedan kan man kan välja vad som passar bäst.
   Stor kram och trevlig kväll.

 4. Så vackert det är! Och så grönt och fint det har blivit!
  Ni bor verkligen perfekt!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Nu är det verkligen fint här. Jag längtar alltid till tiden “mellan hägg och syren” och jag tror den är här nu. Såg lite hägg idag som var på väg att slå ut.
   Vi bor verkligen bra och har storstadens puls helt inpå och även mycket natur alldeles inpå.
   Stor kram!

 5. Idag var vi nära varandra! Efter barnkalas åkte vi över till sjöstaden och promenerade runt med yngsta barnbarnsfamiljen som nyligen varit i Japan. Vi avslutade dagen med japanskt te och japanska kakor. Vinkade just till er som vanligt när vi körde över Skanstullsbron på väg hem till Västerås!.

  1. Vad roligt om vi stött på varandra i Sjöstan. Mysigt med japanska inslag denna lördag.
   Vi vinkar i tanken. Men vi har suttit lite på balkongen under dagen. Njutbart!

 6. Tittade in för att kommentera de härliga känsla-bilderna. Jättefina!
  Började läsa om Norra Hammarbyhamnen…. Ligger där en bogserbåt som heter Björnen. Min man har haft den som förlaga när han byggde sin modellbåt av just Björnen. Tidigare låg Björnen nedanför Stadshustornet (heter det så?), och då var vi där några gånger och tittade.
  Kramar karin

  1. Tack, för din kommentar!Ja, känslor har vi med oss av olika slag…

   Björnen ligger här vid kajen då och då och jag har sett den.
   Vad roligt att din man haft det fartyget som förlaga till ett modellbygge.
   Ska titta extra efter.
   Kram!

 7. Jag har sagt det förr, och jag säger det igen – ni bor så himla fint!

  Jag har slussat genom den där slussen med brorsans båt – krävdes broöppning på grund av masten 🙂

  Sen har vi slussat genom en himla massa slussar på kanalerna i Frankrike. En gång tog vi 100 slussar på 11 dar. Hur kul som helst. Man tror inte att det finns så många kanaler i Frankrike som det faktiskt gör 😀

  Just nu har jag England i höronproppen. Inte särskilt impad av Storschlagern så här långt…

  Må minst sämsta land vinna! 😀

  1. Vi är väldigt nöjda med att bo här, mitt i stan men ändå med mycket vatten och grönska runt om.
   Broöppningen vad gäller Skansbron sker nu ett par gånger i timmen, båttrafiken är stor.
   Tänker också på båtturer på floder i Frankrike när jag ser slussar. Gott om dem och fina omgivningar.
   Vad gäller ESC stängde jag av….Har nog inte hänt tidigare.
   Instämmer helt i “må minst sämsta land vinna”. Men tyvärr tycker jag inte det blev så.

 8. Ja, vi nollåttor är nog bortskämda med att ha naturen inpå knuten trots att vi bor i en huvudstad. Speciellt Söder är ju verkligen fantastiskt på det sättet. I många områden glömmer man ju faktiskt bort att man bor i en storstad som ju egentligen är inte så stor.

  En helt underbar bildserie du har lagt upp som verkligen illustrerar din text perfekt. Fint väder hos dig dessutom – äntligen. Nollåttorna har ju verkligen fått lida på sistone.

  1. Tack! Visst är det en fördel för oss att ha tillgång till “så mycket grönska” i närheten.
   Tillgången både till vatten och grönska på Söder är ju stor och även till restauranger, barer och andra trevligheter.
   Nej, Stockholm är ju en ganska liten huvudstad men har ändå så mycket att erbjuda.
   Gårdagen var väldigt vacker och det var även njutbart att sitta på balkongen och det utan jacka.
   Idag har solen paus igen men den kansk eöveransträngde sig igår.

 9. Härlig promenad! När Raoul bodde i Hammarby Sjöstad for vi på en båttur genom slussarna och ut på Järlasjön. Det var himla vackert från vattnet.
  Ha en skön söndag! 🙂
  Kram!

  1. Visst är det fint att gå här. Vad roligt att ni gkort denna båttur. Vi har hitintills lyckat missa den,
   men jag får titta efter den i år igen. Har nu bara gått längs Sickla och Järlasjön.
   Kram och trevlig söndag.

 10. Så vackra bilder från promenaden/ sjöturen! Vackert och grönt så det nästan är överväldigande – underbart!
  Jag hade ingen aning om dessa slussar … men å andra sidan så vet jag nästan inget om vår huvudstad 🙂 Ni bor verkligen helt underbart med naturen alldeles inpå och ändå mitt i stan…

  1. Tänkte lite extra på dig här för även om vi bor på Söder i Stockholm (inne i stan) har vi naturen helt nära och det känns skönt.
   Här är det nu väldugt grönt och vackert och jag såg också att häggen är på väg at slå ut.
   Väntar nu på liljekonvaljerna och gullvivorna.
   Dessa slussar är speciella och ett sätt att ta sig in i sjöarna i grannkommunen Nacka.
   Trevlig söndag!

 11. Alltid kul att gå på rundvandring hos dig, super fina bilder och även vår hos dig/er 🙂 härligt ni bor vackert som vi oxå gör kram å fin söndag

  1. Tack! Trevligt att du går med! Vi bor ju i princip mitt i stan men har vattnet och naturen nära inpå och det gillas.
   Ni har ju havet utanför, men det saknar ju vi. Men dock Östersjön, en vik av den.
   Kram!

 12. Så härligt att följa med dig på en promenad i huvudstaden som är så fin. Så fina bilder som vanligt, vilken bra fotograf du är Ditte. Visst är det skönt att bo så nära naturen men ändå så nära till liv och rörelse. Vi åkte i göta kanal en gång med vår båt ( hade en med föruff som man kunde sova i då ) många år sedan bara för att få åka i slussarna, det var kul men när man åkt genom att par så kändes det som man inte gjort annat. “Skilsmässodiket” kallas det väl men det gick bra, vi är fortfarande gifta, ha ha. Ha en jätteskön söndag och skickar en stor kram.

  1. Tack! Ja, kameran är alltid med.
   Stockholm är en vacker stad och det “gröna” finns alltid i närheten och det tycer ja om. Även tillgång till vatten är stort.
   Många slussar är det på Göta kanal och visst kan det bli träligt i längden. Men nu har ni ju provat “skilsmässodiket” och är fortfarande gifta. Tror man får ha lite humor om man ska ut och slussa….
   Önskar dig också en fin söndag.
   Stor kram!

 13. Ni bor verkligen fantastiskt vackert och utsikten är fenomenal! Dessutom är det en väldigt trevlig stadsdel som jag gärna rör mig i.

  Kram och trevlig söndag!

  1. Vi bor bra och har “allt” inom räckhåll och det känns bra.
   Jag hade innan jag flyttade hit knappast varit söder om Slussen så för mig blev söder då en ny och fin bekantskap som övergått till vänskap.
   Kram!

 14. Go morgon Ditte! Oj så fint ni har det! Men va skönt att snöovädret har gett sig av, får lite info från sonen om hur ni har det där i Stockholm. Ja nu blommar snart syrenen så härligt. Skolavslutningar o studenttider det är nåt speciellt! Ha en skön söndag Kram

  1. God förmiddag!
   Vi har det bra och särskilt dessa soliga dagar, men idag har solen lite paus igen. Kanske blev den överansträngd i går.
   Men det är i alla fall +15 så ingen idé att klaga.
   Jag såg hägg igår som hade knoppar så de slår nog snart ut. Blir en fin tid nu “mellan hägg och syren”.
   Önskar dig en fin söndag!
   Stor kram!

  1. Slottet är en bit bort, tar ca 40 minuter att gå dit….
   Och visst bor vi bra här. I stan men ändå lite på landet.
   Stockholm i vårdräkt är verkligen vackert. Särskilt om solen också skiner.
   Kram!

 15. Tala om känsla med dina vackra bilder till härligt varm text ? Det enda jag ser när jag besöker dessa trakter är just vatten och båtliv… För x antal år sedan en pingsthelg cyklade jag runt där… 10 mil vart det sammanlagt bara för att titta på båtar ? Staden är mycket vacker ?

  1. Tack! Ja, mycket vatten och båtliv är det. Och jag tycker ju om båda. Roligt att du också gör det.
   Stockholm har mycket vackert att erbjuda. Är vädret också vackert är det än finare.

 16. Finner inte ord att beskriva, hur otroligt vacker stad Stockholm är..
  Dina foton är absolut “outstanding” och beskrivningarna intressanta.
  Vilken representant du är för din hemstad.
  -Kommer ihåg Barnängens tvål-

  Underbart väder här också. Tyvärr har de flesta blommande buskar och träd
  förlorat sina blommor, medan löven blivit större och grönare. Sommar´n är nära.
  Min enda pion har många knoppar; hoppas bara att dom slår ut. Har haft
  för vana att dö i ungdomen i stället för att mogna. 🙂

  Mors Dag här i dag; firades igår hemma hos äldsta dottern med hamburgare
  och hot dogs plus annat gott. Hennes make var ensam man med sex kvinns i
  ålder 2 -89! Jättetrevligt!

  1. Stort tack Ruth!Visst är Stockholm en vacker stad! Jag njuter när jag rör mig här.
   Vad roligt att du tycker om mina foton och det jag skriver. J
   ag tittar ofta i den bok jag fick av dig där Fogelström ritat och skrivit, en verklig skatt som jag ofta tittar i och läser- Tänker då alltid på dig.
   Och Barnängens tvål finns kvar, även om fabriken inte gör det.

   Minns så väl de vackra blommorna när jag ett par vårar varit i just dina trakter. Och magnolian! Så vacker.
   Hoppas nu din pion ska slå ut med alla sina fina knoppar. Men dte är lätt hänt att de bara faller av innan de hinner slå ut.

   Vilket trevligt morsdagsfirande och ett rejält firande blev det. Många kvinns där. Förstår att du hade det bra.
   Många tankar till dig från mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *