Allmänt

Himlen i grå och blå nyanser -Med spännande formationer

Den senaste veckan har bjudit på en del regn, en del sol och även på många spännande molnformationer. Och himlen har visat sig i både den grå och blå färgskalan. Ibland samtidigt. Men däremellan också i diverse blågrå nyanser. Bilderna är tagna från vår balkong här på Södermalm i Stockholm mellan söndag den 5/7 och i går, den 10/7.

Södermalm. Himlen västerut över Skanstullsbron visar sig i olika gråblå nyanser i kreativa formationer. Moln över Skanstullsbron.  (Bron förbinder Stockholms innerstad med de södra förorterna) Himlen bjuder den sena eftetrmiddgaen  på moln olika grå och gråblå nyanser i kreativa formationer.

 

Himlen runt hörnen

Ja, visst omges vi av den. Hela tiden. Och på olika sätt. Moln är spännande och särskilt att se hur de snabbt ändrar form, riktning och hastighet på himlen. I juni  var jag med i en fotoutmaning där moln var temat och jag bjöd där och då på en resa med moln i fokus.  Men idag är det himlen som är med. Även runt hörnet.

Fullmåne. Himlen var mörk och även månen fick en mörk remsa över sig. Ett moln passerade. Söndag den 5/7 var det fullmåne och med hjälp av zoomkameran försökte jag föreviga den. Himlen var mörk (har inte ändrat bilden till svartvit) och på just den här bilden kom även ett moln och ville vara med på bild.

Solen är på väg ner och speglar sig i fönstren på kontorshuset söderut, tvärs över Hammarbykanalen.  Globen skymtar i bakgrunden. (Numer delvis skymd för oss genom kontorshus)

 

Det blir mer himmel som också är fotograferad mot Skanstullsbron.

Södermalm. Skanstullsbron. Himlen varierar i sina färger. Ska det blå eller grå ta över?Himlen varierar färgmässigt och jag grunnar på om det blå eller grå ska ta över. (Huset till vänster ligger på kajen på andra sidan kanalen, i Hammarby Sjöstad och innehåller bostadsrättslägenheter. 

Södermalm. Skanstullsbron. En trut livar upp himlenFortfarande Skanstullsbron och en stund efter föregående bild.  Men nu livar en trut upp himlen.

Intressant himmel här också. Fantasin kan ge olika tolkningar.

Globen i bakgrunden och till höger skyskrapan Stockholm New med sina 27 våningar, plus en. Högst upp ska det bli en bar/restaurang.  Invigning både den och skrapan i höst.

“Balkonghäng” blir det en del.  Ofta med god underhållning i vattnet och längs kajen. Och att se en vackert blå himmel med bara en molntuss som seglar runt uppskattas.

 

Eftersom vi bor vid vattnet

så måste  till viss del sjöfåglar accepteras. På några av husen i vår bostadsrättsförening, bl.a. vårt, har man på taken satt upp pinnar som medverkat till att trutarna inte “boat” där. (För egen del har vi också en ful plastuggla på balkongen som hjälper till att hålla dem borta)  Men på grnnhuset har nu herr och fru Trut hittat en lucka bland pinnarna och slagit sig ner. Antar att de nu väntar sin andra kull med ungar.

Södermalm. Himlen är oskyldigt blå. Men oskyldiga är inte trutarna som boar på taket. Tvärt om. Tämligen aggressiva. Herr och fru Trut i sitt bo på granntaket. Och trots att himlen är oskyldigt blå så är de ett störande moment och är tämligen aggressiva. Bra koll har de också på omgivningen

 

 

32 svar på ”Himlen i grå och blå nyanser -Med spännande formationer”

 1. Just den sortens fåglar vill man inte ha där man bor. Extra på hugget brukar de dessutom bli när de har ungar. Men visst, bor man vid vattnet så är det svårt att undvika sjöfåglar men alltför nära inpå nej tack säger jag.

  Vilka härliga och spännande bilder på himlen! Här är den delvis blå i dag vilket uppskattas mycket 😀

  Kram och god lördag!

  1. Nej, de är ett störande moment. Vet att de attackerat både hundar och barn. Nu är det detta paret som boar här och på vårt hus har vi inga trutar.
   Men kanske kommer “någon” att ta hand om äggen. Vi har inte haft dem här på balkongen och jag tror ugglan gör sitt. Men det verkar vara färre trutar här i år än tidigare år. Bra så.
   Här är det också halvsol idag men det har varit intressant att följa himlens utseende i veckan. Många varianter.
   Önskar dig också en fin lördag.
   kram

 2. Haha, fåglarna ser rätt argsinta ut där de övervakar läget! Eller det är inget att skratta åt, skräniga fåglar. Här har måsarna under våren flugit allt längre inåt land och vi hör dem numer dagligen på ett sätt vi inte gjort förr. I går satt det tre stycken på rad och lät på grannens tak. Fattar inte vad de har här uppe att göra, det är en bit ner till havet!

  Det är verkligen intressant att se hur himlen skiftar, det första fotot var snyggt!

  Ha en fin helg!

  1. Tror att truthonan lagt ägg och bevakar dem. Vi har haft betydligt färre antal trutar i år men många av husen här har “pinnar” på taken som gör att de har svårare att boa in sig. Men just här där de slagit sig ner finna inga pinnar.
   Man kan ju undra varför sjöfåglarna söker sig inåt land. De borde ju ägna sig åt fiske. Här kan jag bli sur på folk som matar dem. De klarar sig utmärkt själva.
   Himlen har haft många spännande moln och formationer den gångna veckan och det har varit roligt att följa skiftningarna.
   Önskar dig också en fin helg.

 3. Fantastiska bilder Ditte! Himlen med eller utan moln … en liten vit tuss eller dramatiska väderfenomen … WOW! Ni bor på första parkett även vädermässigt! Trutparet ser bestämt ut … de är beredda att försvara sitt rede och sina ungar!
  Ha en fin lördagskväll!
  Kram

  1. Tack! Ja, den här veckan har ju varit vädermässigt väldigt varierad och det har varit roligt att se himlens olika färger och molnformationer. Vi har ju tämligen fri sikt här och det har också ett underhållningsvärde i sig.
   I år har det varit ganska lugnt här på, trutfronten och jag vet inte om det förra trutparet som också häckade här, kanske är det samma par, blev av med äggen-För de försvann och några ungar såg vi aldrig till. Husen har vassa pinnar på taken för ingen vill ha trutarna här. DE anfaller lätt både hundar, barn och vuxna. Ska följa och se vad som händer med dessa.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Just nu en regnskur här.
   Kram

  1. Molnen och himlen har varit väldigt speciella under veckan. Roligt att följa.
   Vi bor ju vid vattnet så en del sjöfåglar är det. Men nu har de under några år inte boat på taken. DE blir lätt aggressiva och anfaller ibland både hundar, barn och vuxna på kajen. Läskigt! Och trutarna är stora.
   Önskar dig också en fin helg.

 4. Kul och kreativ serie på moln, du fick en solnedgång att se ut som ett terrorattentat 🙂 häftigt. Bäst blev molnformationen med globen under och ett högt hus bredvid.

  1. Solen speglar sig ganska ofta här innan den går ner i väster bakom Folksamhuset. Men det är olika hut mycket den framträder. Det har ju varit spännande att se himlens skiftningar och hur snabbt allt ändrats. Rätt som det är sol och nästa ögonblick regn och en spännande molnkombinationer.
   Den bilden med med Globen, molnen och skyskrapan blev bra tycker jag också. En ögonblicksbild.

 5. Fina foton. Tänk att det kan vara en sådan stor variation på “himlenfoton”. Skränande fåglar är ett svårt ämne. Eller inte. Låt de som klarar ett sångprov få en friplats. 😉 Idag fanns en rubrik med feta stora bokstäver i vår tidning: Mördarsvan på Stora Karlsö måste skjutas. (knölsvan med över 100 ejderungar på sitt samvete)
  Lördagskram Bosse Fototapetserare

  1. Vi har haft väldigt varierande väder i veckan så det har varit extra roligt att följa en del av himlens skiftningar. Även molnformationerna var spännande.
   Vi har haft mindre av skränande fåglar både i vår/sommar och likaså förra året och jag tror “pinnarna ” på taken verkat. Men tyvärr så finns det folk som matar dem och det är inte alls bra. Sjöfåglar ska fiska.
   Trutarna blir lätt aggressiva och har anfallit både barn, hundar och folk som passerat. Ohc inte på taket där de har sitt bo.
   Ja , svanar kan bli riktigt ilskna och ibland får de nog vandra vidare.
   Lycka till med tapetseringen.
   Kram

 6. Härliga molnformationer. Å stort GRATTIS till bilden på fullmånen. Suveränt bra. “lite” skillnad mellan din systemkamera och min pocket dito kan jag ju säga.
  Måsarna ja. Har faktiskt skrivit ett mejl till förvaltningskontoret här med dina tips. Hoppas HSB gör nåt åt fåglarna. Det är för många och de är alldeles för närgångna, för att inte tala om att de använder vår nymålade balkong som toalett.

  Bilden med Stockholm New och Globen i bakgrunden är min favo. Kompositionen är klockren!

  1. Himlen har verkligen varit skiftande i veckan och molnformationerna likaså. Vad gäller bilden på fullmånen är den tagen med min lilla Canon zoomkamera. Också en pocket. (Sysetemkamerans batteri var inte laddat) Men jag tycker din blid blev helt ok. Det är knepigt att använda en zoomkamera när det är mörkt för den tar inte in så mycket ljus.
   Hoppas du får gehör för dina tips angående måsar och trutar. De är ju en sanitär olägenhet. Här är föreningen väldigt alert. Men detta par av trutar lyckades klämma sig ner ändå. Tyvärr kan de ju vara ganska aggressiva och har förr gått till angrepp mot barn, hundar och vuxna på kajen och dessa är ju inte i närheten av deras ägg/ungar. Ska följa utvecklingen här- Vår platsuggla på balkongen gör nytta. Helt klart. Måsarna/trutarna kan även föra salmonella med sig. De är sjöfåglar och ska fiska. Men tyvärr finns det ju folk som matar dem och då vill de inte anstränga sig och fiska. Hälsovårdsnämnden borde om inte annat kunna agera om HSB säger till.
   Bilden med Stockholm New, Globen och molnen gillar jag också. Och den är väldigt spontant tagen.

 7. Vi har en fiskmås på vår baksida sedan 3 år.
  Matas….inte av oss….blivit väldigt “tam”.
  Tyvärr har den börjat skrika en hel del….
  Dock anfaller den ingen förutom andra fåglar.
  Fortsatt treviig helg.

  1. Måsar/trutar och andra sjöfåglar ska absolut inte matas utan de är gjorda för att fiska. Och genom att mata dem drar resterna till sig råttor. i vårt område är det förbjudet att lämna mat till fåglar på marken. Här har vi genom att ha pinnar på taken sluppit måsar och trutar som boat men nu verkar det här paret slagit sig ner och lagt ägg- Inte alls optimalt för trutarna anfaller både hundar, katter, barn och även vuxna.
   Önskar dig också en trevlig helg.
   Och du! Jag köpte kaftanen idag. Jättefin.

 8. Härliga bilder på himmelen. Den är väldigt fascinerade, man sitta och titta på molen o fantisera en lång stund. Allra finast är den när solen är med. Där solen speglar sig i fönstret på kontorshuset ser de ut som det brinner. Tur de inte var så.
  Kramiz

  1. Tack! Ja, vädret har verkligen varierat en hel del under veckan och jag har med stort nöje sett himlens olika varianter. Även molnens formationer har varit spännande.
   Ibland, innan solen går helt ner så speglar den sig här i fönsterrutorna på huset på andra sidan kanalen och visst ser det lite ut som om det brinner. Man får vara snabb med kameran för detta ser man bara en kort stund.
   Kram och trevlig helg.

 9. Härliga vyer. Är också väldigt förtjust i de olika himlarna och molnformationerna. Tog ett par bilder här innan jag såg att du bloggat om detta.
  Vädret, det allmänna samtalsämnet, för många på vår jord, är både spännande och inspirerande och inget kan vi påverka mer än att vara rädda om klimatet.
  Stor kram!

  1. Här har vädret verkligen varierat under veckan och det är spännande att se himlen ändra skepnad och ganska snabbt. Jag hade många bilder men valde ut några. Kvällsbilderna sparra jag till ett annat tillfälle- Väldigt roligt även när det mörknar att se himlens skiftningar och hur molnen dansar förbi.
   Vi har haft en fin dag men det kom en rejäl skur tidigt på kvällen men vi sitter fortfarande ute och dock med en kofta på.
   Stor kram

 10. Härlig bilder av himmeln,-) Ja det har stormat och åskat, idag sol ,-) En himmel när ovädret dyker upp är häftiga bilder det med.
  Jasså Herr o Fru Trut är aggressiva, de ser så fridfulla ut ,-) Jo de fåglarna kan bli lite sura om de störs.
  Härliga bilder
  Ha det fortsatt fint, KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Ja, veckan har bjudit på det mesta och det har varit roligt att se himlens snabba skiftningar. Och likaså molnens formationer.
   Herr och fru Trut är väldigt ilskna av sig tyvärr. Och uppe på taket här är det ju ingen som stör dem. Men de störtdyker ner och andfaller både större och mindre hundar, katter, barn och även vuxna. Väldigt obehagligt.
   Men jag ska följa dem och se vad som händer. Har inte sett några ungar än.
   Kram

 11. Vilka fina molnkreationer du har förevigat med din kamera, otroligt vackert! Månen ser också fantastisk ut.
  Du fick en bra bild på fåglarna också, lite annorlunda fåglar än vad vi har här på landet.
  Men som sagt, trist när de skräpar ner och inte minst attackerar, jösses!
  Smart med Uggla på balkongen.
  Må så gott, kram!

  1. Vädret har verkligen varierat och från ena stunden till den andra har himlen ändrat skepnad. Kul att följa.
   Vi bor ju vid vattnet så att det finns en viss mängd sjöfåglar får vi acceptera. Färre i år än förr. Men trutarna har lätt fär att gå till attack och ändå är det ju ingen som stör dem där uppe på taket.
   Ugglan fyller sin funktion och likaså pinnarna som bostadsrättsföreningens styrelse satt upp på taken. Men den här trutfamiljen hitta sin väg ändå.
   Ha det fint ni också.
   Kram

 12. Molnformationer är verkligen fascinerande! Och du har ju fångat en hel det varianter under veckan som gått – läckra bilder!
  Måsar är vackra fåglar, men visst kan dom vara oerhört irriterande. Här ser vi måsar sväva över himlen, men dom som är irriterande är duvorna. Jag hör hur dom ho-ho-hoar just nu, och vår murkant var tämligen nedbajsad nu när vi varit bortresta några dagar.

  Hoppas att läkningen går som den ska och fortsätt att krya på! Även om du har ett perfekt balkonghäng-läge så vet jag ju att du vill ut och röra på dig mer obehindrat.
  Kram

  1. Tack!Här har vädret och himlen varierat en hel del under veckan. Och snabba skiftningar har det varit. Kul att fånga en del av förloppet.
   Vi har tursamt mindre trutar här i år och en del “försvann” förra året. Men bor man vid vattnet är det ju så. Illa är bara att folk matar dem för då anstränger de sig inte att fiska. Och den s.k. fågelmaten på marken drar till sig råttor.
   Duvor är heller ingen hit men brukar inte vara så aggressiva. Trutarna här anfaller ibland hundar och barn och även vuxna och det kan vara obehagligt. Ändå är det ju ingen som är på taket där de “boar”.
   Läkningen går hyfsat men är seg. Dagliga promenader bli det men inte mer än en 5-6 km. Dock bättre än inget alls.
   Önskar er en fin söndag.
   Kram

 13. Det var inte många gånger vi kunde nyttja balkongen i Sverige eftersom måsarna hade ungar på taket och blev helt galna så fort vi visade oss!
  Stor kram

  1. Måsar och trutar kan verkligen vara en sanitär olägenhet. Vi har e ful plastuggla på balkongen och den har hjälpt till viss del. Men föreningen har satt upp vassa pinnar på taket för att de inte ska kunna/vilja landa där. Men några har ändå lyckats. Och ilskna.
   Trist när de inte håller sig till sitt vatten.
   Stor kram

 14. Nog är jag rätt avis på era himmelsvyer! Här nere i min lilla svacka ser jag knappt himlen närjag tittar ut genom fönstret. Men jag ser i alla fall om jag behöver paraply när jag ska ut…
  Trutarna ja, förstår att många fåglar blir till problem, många städer har det, minns Helsingfors stortorg vid hamnen där man fick ducka för måsarna som gärna både skränade och bajsade… Vi har duvor och falkar, och en himla massa skator, men inget jag störs av.

  1. Himlen har jag “runt hörnen” men vi kan ju dela med oss. Du har ju skogen och all grönskan alldeles bredvid.
   Trutarna här är inte så många numer men de kan bli väldigt aggressiva. Vår bostadsrättsförening har satt upp metallpinnar på taken och det har i alla fall hindrat en del av dem från att boa där.
   Ja, Helsingfors och torget här vi hamnen minns jag från förra sommaren.
   Spännande med falkarna men om de inte är aggressiva så kan man ju samsas.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *