Stockholm

På höjden – Olika höjdpunkter runt Södermalm

Södermalm eller till vardags “Söder” är en av fyra stadsdelsområden i Stockholms innerstad. (Övriga är Kungsholmen, Norrmalm och Östermalm. Dessa är i sin tur uppdelade i 21 olika stadsdelar.)  Och visst är  Söder i sig en höjdpunkt, på många olika sätt, men  ligger också på en höjd.  Det ursprungliga namnet på Södermalm var  namn  Åsön. Ett namn som kom av det fornnordiska ordet as som betydde ås och syftar på Stockholmsåsen som sträcker sig tvärs över Södermalm. Det namnet finns kvar än idag i bl.a. Åsöberget och Åsögatan.  Södermalm har en gammal historia och var den av malmarna som först bebyggdes och det var i mitten av 1300-talet. Så idag håller vi oss här på höjden. På Södermalm.

Vacker vy över delar av Stockholm från Södermalm och Monteliusvägen på Mariaberget. (Bilden togs på slutet av promenaden men är en bra inledning till dagens bloggtema)  Riddarfjärden ligger blank och på andra sidan ligger stadshuset. I fjärran syns de nya skyskraporna, Norra Tornen,  125 meter och 110 meter höga. (Lägenheter och kontor och med butiker i gatuplanet.)

Start och mål för denna “höjdpromenad” är vid den röda “pluppen”. Sträckan blev några km längre eftersom vi gjorde en del avstickare. Jodå, pauser blev det också.

På höjden

När jag i i torsdags var ute och traskade  längs Årstaviken/Mälaren såg jag att de flesta fritidsbåtarna  fortfarande låg kvar i vattnet. Men såg att förberedelserna för upptagning var i gång. Och igår eftermiddag var det dags.  En gigantisk lyftkran var på plats och båtarna lyftes sakta men säkert upp ur vattnet och sänktes med stor precision ner till sina stöttor eller ner i sin vagga.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Båtupptagning. På höjden kan man verkligen säga att den här kranen var. På höjden kan man verkligen säga att den här kranen var.

Här kommer en segelbåt och ska ner “för landning”. Och det gick galant.

Vi fortsatte längs vattnet och stannade till vid en av bryggorna. Perfekt att njuta här av eftermiddagssolen.

 

Nu lämnade vi de olika koloniområdena därhän , för den här gången, men vi kunde blicka upp på dem.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Här uppe på höjden ligger Årstalundens koloniområde. Ett av flera som finns här längs Mälaren.Här uppe på höjden ligger Årstalundens koloniområde. Ett av flera som finns här på höjderna längs Mälarens vatten.

Strax efter Årstabron finns ett område, Boule Bar Tanto, där det finnas flera matvagnar utplacerade och vid dem bord och stolar. Men denna dag var inget öppet. Vi slog oss ner på den “vanliga ” bänken och vilade och konstaterade att de cyklar som projektet “Rädda Mälaren”  hade man hängt upp på höjden. Projektet har varit igång ett tag och det är bedrövligt vad mycket “skit” och bråte folk slängt ner i både Mälaren och den del av Östersjön som är runt Stockholm. I våras dök man i kanalen utanför hos oss och jag kunde från första parkett på kajen uppleva deras arbete.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken/Mälaren. Här har projekt rädda Mälaren tagit upp cyklar från vattnet och hängt dem på höjden. På höjden finns nu de cyklar som projektet “Rädda Mälaren” plockat upp.

Mer på höjden

Vi fortsätter och passerar de bostadsområdet Tanto med sina bågformade hus- Här låg förr Svenska Sockerfabriks AB men 1956 bestämdes att det skulle läggas ner och verksamheten i stort flytta till Skåne. Så i början av 1960-talet började man riva sockerbruket och de hus som fanns här. Ett par år senare började Svenska Sockerbruks AB att här uppföra fem höga bågformade hus som har mellan 9 och 15 våningar. Husen är utspridda och ligger nära Årstaviken/Mälaren och är fint utplacerade i området och omges av stora gröna ytor.

Stockholm. Södermalm. Tanto. Några av bostadshusen ligger på en höjd några hundra meter från vattnet. Några av bostadshusen i Tanto ligger på höjden några hundra meter från Årstaviken och några ligger närmare vattnet

Vi går vidare längs vattnet och blickar över till öarna  Reimersholme  och Långholmen. Så småningom kommer vi till kajen vid Söder Mälarstrand och  ser Skinnarviksberget, Södermalms högsta punkt med hela 53 meter. Här uppe på berget ligger också bostadshus med strålande utsikt över nejden och Riddarfjärden, en del av Mälaren.  Nej, de  boende behöver inte klättra uppför  f berget. Gator leder dit på “baksidan”- Men man kan också ta sig upp hit via trappor från Söder Mälarstrand.Området här uppe och även det på Mariaberget/ Monteliusvägen är ett par av mina favoriter på Söder. Men jag har många.

Stockholm. Södermalm. Skinnarviksberget. Här uppe på höjden, liksom på flera ställen på Söder har man en strålande utsikt.Här uppe på höjden, på Skinnarviksberget, är ännu ett av flera områden på Söder där man har en strålande utsikt över nejden och i stort sett hela Stockholms innerstad.

 Från Söder Mälarstrand

ser vi också en del höjdpunkter och åt olika håll.

Utsikten längs vattnet är inte så tokig den heller. Riddarfjärden, Stadshuset och i bakgrunden City med Klara kyrka. (Tornet är 116 meter)

Riddarholmen till vänster och Riddarholmskyrkans mäktiga torn reser sig 87 meter upp i luften. I mitten skymtar Gamla stan och man ser Storkyrkan med sitt torn på 66 m. Till höger i bild tronar Tyska kyrkan med sitt torn på 96 meter. Även den ligger i Gamla stan

Och till höger blickar vi upp mot Mariaberget och Monteliusvägen. Inte bara blickar utan vi tar oss upp.

Stockholm. Södermalm. Hit upp på höjden, till Monteliusvägen skulle vi ta ossHit upp på höjden skulle vi ta oss. Nej, det blev ingen klättring utan vi gick runt. Kändes säkrast så. 

Stockholm. Södermalm. Monteliusvägen. På höjden - Utsikt på olika sätt från en höjd. På höjden- Både fysiskt och mer bildligt.

 

32 svar på ”På höjden – Olika höjdpunkter runt Södermalm”

 1. Wow vilken utsikt!!Södermalm bodde min mormor och morfar och hade sin affär. Min svägerska bor där med. Visst kännee jag igen mycket. Vilken underbar miljö. Jag förstår att klättring inte var ett bra val. Kul att kolla in alla båtar som ska tas upp med kranar.
  Ha en trevlig lördag!
  Kram

  1. Söders höjder brukar man ju säja och det stämmer verkligen. Och utsikt ingår ofta. Kul att dy mormor och morfar bodde här och även att deras affär fanns på Söder. Och nu bor svägerskan här.
   Omväxlande är det och mycket att se på långa promenader.
   Vi har ju haft båt i omgångar så x antal upptagningar har det blivit. Och alltid med viss spänning om det ska gå bra.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 2. Monteliusvägen där är det vackert.
  Ja Stockholm är en vacker huvudstad.
  Tänk att en del bara kastar saker i vattnet….
  Tack för en trevlig promenad.
  Maken och jag har gjort en ganska lång promenad.
  Plockat granris och blåbärsris.
  Tittat på översvämningen här i närheten, regnade så mycket inatt och tidigare i veckan.
  Fiskar som skulle räddas, de hade “smitit” ut från dammen.

  1. Stockholm och Söder har så mycket fint så ibland är det svårt att välja.Mne långa promenader blir det oftast varje dag. Vad trevligt att du och maken kunde ta en lång promenad och fint att plocka både lingon och granris. Vi har ju stora Nackareservatet snett över kanalen så kanske blir det en tur där snart.
   Tyvärr har detta med att kasta saker i vattnen ökat och inte minst har de plockat upp mängder av dessa elsparkcyklar. Så trist att en del gör så-
   Önskar dig en fin kväll-
   Kram

 3. Herreguuuuu vilka bilder! Å du, det är faktiskt för första gången att jag tänkt på att Södermalm faktiskt ligger på en höjd. Konstigt att jag aldrig tänkt på det förut. Ett exempel är ju Münchenbryggeriet, ett annat Ersta med omnejd.
  Det där med att kasta allt möjligt i vattnet är hemskt. Tänker här på båtarna som olagligt låg både i Årstaviken men även vid Tranebergsbron. De tvångsflyttades ju, men röjningsarbetet visade ju skräckexempel på skräp som hade kastats i vattnet.

  1. Tack! Jodå, när man går här varje dag mäkrs det tydligt- Bara du passerar Slussen. Ja, på Söder Mälarstrand kan man ju verkligen titta uppåt. Och om du fortsätter förbi Fotografiska har du Katarinaberget och Åsöberget och Fåfängan.
   Ja, dessa båtar är nu borta från Årstaviken men så mycket skit de kastat i vattnet som nu successivt plockas upp där. Och man jobbar med att rena vattnet. Från vattnen,längs både Söder Mälarstrand och på Kungsholmssidan har man ju plockat upp mängder av skräp- Man kan ju undra hur folk är funtade som anser att vattnen är en soptipp.

 4. Vilka härliga bilder från Söders höjder. Det är egentligen ganska så intressant att Söder som för var en illa sedd stadsdel har blivit så fantastisk för den är verkligen fin!
  Sonen som nu äntligen ska köpa en lägenhet är faktiskt beredd att nöja sig med en etta för att återvända till Söder.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Vad roligt att du skriver så. Ja, detta var ju verkligen en fattig, smutsig och bedrövlig stadsdel. Tänk bara på Fogelströms skildringar av staden. Men mycket har hänt här och det är en stadsdel där man lätt känner sig hemma och med många fina grönområden och med vattnet helt nära. Det är ju en ö-
   Vad roligt att sonen vill tillbaka hit. Hoppas han hittar något som blir bra. Håller tummarna .
   Kram och trevlig kväll.

 5. Så fiffigt att hänga upp de upptagna cyklarna för allmän beskådan. Jag har sett att man även dyker efter skrot här i Dalarnas vatten. Och det lär behövas oavsett var man är.
  Funderar lite, är så långa dagliga promenader nyttiga för din rygg? Har du använt “korsetten”, du handlade nyligen? Hjälper den? Jag upplever att jag mår bra av att promenera men när jag sedan blir sittande en längre stund när jag kommit hem så stelnar ryggen till rejält.
  Nu tror jag att jag läst ikapp alla dina intressanta inlägg, du är så flitig!
  Kramen

  1. Här syns ju cyklarna och man kan tänka sig, i alla fall hoppas, att folk som ser dem får sig en rejäl tankeställare. Mycket skit har plockats upp och förstår att det är likadant i Dalarnas vatten.
   Korsetten är på när jag går och den avlastar en hel del- Helt klart gör den nytta. Och det är bättre för mig att gå än att stå. Men jag ska minska längden på dem. Idag blev det en kortare runda. Och bättre för mig vore att gå mer i mjuk terräng. I skogen. Jag blir ju stel när jag går men när jag sedan vilar i min “ryggfåtölj” hemma blir det bättre efter ca 30 minuter. (Köpte den i höstas och den är fast i sits och ryggstöd. Ryggstödet kan flyttas i olika lägen och det är bra)
   Hoppas att din rygg inte är alltför bedrövlig.
   Kram!

 6. En höjdare till iinlägg Ditte! Några minnen dyker upp vet du!
  De där cyklarna som är upphängde ser jag som lite återbrukskonst, läckert!
  Bryggbilden gillar jag och så den med träden och himlen därtill!
  Stor kram åt er hälsa B!

  1. Tack, Tove! Jag tänkte att cyklarna kunde vara återbruk men jag jag tror det skulle ta tid att få dem i form. Men de fungerar nog som tankeställare för alla som passerar.Du kanske känner igen dig här uppe på Monteliusvägen. Där gick vi tillsammans.
   Ha det gott!
   Stor kram

 7. Så många cyklar som slängs i vatten, här har det blivit ett konstverk, ser det ut som, eller hänger de bara där i väntan på bättre tider ,-)
  husen på skinnarviksberget ser fina ut ,-) bra utsikt!
  många fina bilder av vårt härliga Stockholm och sol.
  Nu har det blivit riktigt kallt.
  ligga på bryggan att vila ser inte dumt ut alls, mysigt!
  Ha det jättefint
  VARM Kram Primrose ,-)

  1. Jag tror att dessa cyklar som av dykare plockats upp hänger här som en påminnelse. Kanske kan det förmå andra att inte slänga cyklar i vattnet. Hoppas det kan hjälpa.
   Stockholm är fint och just här, på promenaden runt i varje fall halva Söder, tänkte jag verkligen på alla ollika höder som finn här-
   Och en fin dag var det så att vila en stund på bryggan såg skönt ut.
   Kram och ha det fint.

 8. Fina fina foton! Tänk att man ser de två norra tornen på första bilden! De ligger ju i närheten av mitt jobb.
  I de bågformade husen i Tanto bodde min kompis som jag flyttade ner med till Stockholm 1979, hon fick en landstingslägenhet just där ( när hon jobbade på SÖS), ingen balkong och bara en etta med pyttelitet kök, men jösses vilken utsikt hon hade!!!
  Va glad jag blir när du berättar om din dalahäst som vill byta bo, tusen tack!
  Kram och godnatt i denna sena timme!

  1. Tack! När det är klart syns de två tornen borta vid gränsen till Solna. Dessa hus vid Tanto är väldigt populära och lägenheterna med balkong än mer. Vad roligt att din kompis bott här. Jag minns att det förr var så att om ma var sjuksköterska och jobbade på SÖS kunde man ibland få en lägenhet här. Ja, det var då det….
   Vad roligt att du tror du har plats för dalahästen. Den har det inte så kul i min garderob utan ser fram emot en ljusare tid hos dig.
   Förstår att du och de dina har fina dagar. Är så glad för att det är en så lyckad resa.
   Kram och god morgon.

 9. Vilket underbart inlägg med fantastiska bilder och som alltid intressant och läsvärt! Jag bara älskar att få gå med på dina promenadrundor! Jag älskar långa promenader, men tyvärr orkar jag inte som förr …
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Jag orkar inte heller som förr så det är aldrig någon brådska och det blir pauser. Men, Anki! vi jag gå delsträckor. Går precis lika bra.
   Önskar dig också en fin söndag.
   Kram

  1. Tack! Och visst har stadsdelen förändrats på många sätt. idag en skön blandning av gammalt, nytt, vatten, grönska och storstadens puls.Och en höjd är ju själva ön i sig också .

 10. Detta inlägg var en höjdare!
  Så mycket vackert det finns i Stockholm.
  Trevligt att få följa med dig på dina vandringar både här och i inlägg nedan. Även intressant för mig att se hur årstiderna ändras, när jag nu inte kan komma och se det själv.
  Skön söndag!

  1. Tack! Ja, höjder är det gott om på Söder och av olika slag. Stockholm har mycket fint att erbjuda och jag hänger gärna på. Jätteroligt att du är med via bloggen och du får en glimt där hemma i Wales hur det ser ut här just nu-
   En del sensommar finns kvar och hösten är ju här på sitt sätt.

 11. Tack Ditte för det här höjdarinlägget 😉 Jag får alltid lära mig så mycket i dina inlägg, är tacksam för det! Kram på’re

 12. Vi har samma problem i Öresund att folk dumpar en massa skrot där. Stockholm är verkligen kuperat. Det gäller att ha energi och ork att ta sig fram förstår jag. Kram

  1. Visst är det bedrövligt att så mycket helt hänsynslöst slängs i vattnet. Här pågår flera projekt att rena vattnen men folk borde ju tänka efter vad man gör. Söder är kuperat och tur att man kan pausa under gång.

 13. Kul med alla bilder från vackra Stockholm! Mycket på hög höjd! Såna där tampar hade vi också när vi tog upp/la i vår båt. Man var lika rädd varje gång. Nu har de tagit bort anordningen och bytt ut mot en vanlig ramp.

  1. Stockholm har bjudit på många fina dagar både i september och nu i oktober. Kul att stanna en stund och se på när båtarna togs upp.Vi sålde vår segelbåt 2014 så sedan dess har vi inte varit om detta personligen. Men visst var det ett spänningsmoment varje gång båten skull i och upp. Och liknande för er-

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *