Foto Stockholm

Ask – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Ask är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild och/eller text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika, men med olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med. Veckans tolkning bjuder på gårdagsfärska bilder och det strålande Stockholmsvädret gjorde det extra behagligt att ta en långpromenad och leta efter en ask. Eller kanske skulle jag hitta fler.

Stockholm. Södermalm. Mariaberget och Ivar Lo Johanssons park. Här fanns den stora ask, trädet, som jag letade efterOch visst hittade jag en ask. En riktigt ståtlig ask. En valkask. Och den finns  på Södermalm, uppe på Mariaberget.

Ask

Vi är flera som är med i fotoutmaningen och jag tittar aldrig på andras bidrag innan jag själv publicerat mitt eget. Och som vanligt funderade jag på vilken inriktning jag skulle ta mig an. Men gårdagens vackra väder i Stockholm lockade till en långpromenad  och jag hade en svag aning om var jag skulle kunna hitta en ask. Och då inte i betydelsen låda, skrin, kartong eller dosa. Utan trädet ask.  Jag man kan ju även skicka tankarna till det engelska ordet “ask” – fråga. Men det gjorde jag inte.

Södermalm. På väg mot Mariaberget för att hitta den ask jag letade efterSödermalm och på väg mot Mariaberget och Monteliusvägen för att hitta den ask jag sökte. Här uppe på Mariaberget har man, i varje fall om det är solsken, en strålande utsikt över Stockholm. (En promenad här uppe får ni genom länken ovan)

Jag vet att den ask jag letar efter finns i en park här; i författaren Ivar Lo Johanssons park – “Ivar Los Park”. Parken har adress Bastugatan 26 men man kan också nå den från Monteliusvägen. Ivar Lo Johansson flyttade 1934 in i ett hus  här vid parken, på Bastugatan 21 och bodde här till sin död 1990. Parken hette fram till 1990 Mariaparken, men i samband med Ivar Los död  bytte parken namn.

Stockholm. Mariaberget. Ivar Los park. Njuter av utsikten över Stockholm innan jag letar efter den ask jag vet ska finnas här. I Ivar Los park njuter jag först av den vackra utsikten över Stockholm innan jag börjar söka efter den gamla ask som ska finnas här.

En byst av Ivar Lo Johansson finns i den lilla parken och kom på plats här 1991. Konstnären, Nils Möllerberg  skapade den redan 1949 men det dröjde innan den hittade “hem”

Så plötsligt ser jag den ask

jag letar efter. Vet att detta är en valkask. Har läst på- Och att dessa kallas så beror på de valkiga stammarna.Jag vet att de finns minst på tre platser i Stockholm; Humlegården, Långholmen och här i Ivar Los. Park. Troligt är att de valkiga stammarna bildats genom mutation.

Kom även att tänka på den nordiska mytologin där guden Oden skapade de första människorna. Ask den förste mannen och Embla den första kvinnan. Han kom vandrande till en havsstrand i sällskap med några andra gudar och fann två trädstammar, en alm och en ask. Oden gav dem liv och asken blev den förste mannen och almen blev till Embla, den första kvinnan.

Stockholm. Mariaberget. Ivar Los park. Här är så den ask, den valkask. jag letar efter Här är så den ask jag letar efter. Svår att missa med sina dubbla stammar och de valkar, utväxter som finns längs stammen.

På andra sidan stammen är det en öppning och man kan krypa in. Jag testade inte….  Parken här  har också blivit en “temalekpark” med  landet i fikus. Passande till den bakgrund Ivar Lo Johansson hade. 

Ännu så länge är det flesta löv kvar. Man sa förr att asken var sen med att grönska och att den först fällde sina löv. Men detta är mest en myt.

Trädet ask kom till Sverige omkring 6700 år f.Kr då inlandsisen endast låg kvar i norra Norrlands inland. Och ju varmare det blev i landet spred sig asken tillsammans med andra lövträd norrut. Förutom i Sverige finns asken i stora delar av Europa.

Ask. Löven är parbladiga med sågad kant och kan påminna om rönnens. Ask har löv som är parbladiga och sågformade och kan påminna om rönnens.

 

Nu när jag publicerat detta inlägg  går jag tillbaka till februari  2019 när ordet var med förra gången. Den ask -tolkning jag då gjorde är från den resa i Sydamerika vi då var ute på. Skiljer sig mycket från dagens tolkning.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

 

40 svar på ”Ask – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilket härligt inlägg med både bilder, fakta och historia. Underbar läsning 🙂 Och vilket träd sen!! Man blev bra sugen på att krypa in där och gömma sig. Kan tänka mig att det är populärt bland barnen. Tack!!

  1. Tack! Visst är trädet magnifikt! Jag var på väg in här i rötterna men kanske blir det nästa gång.Området här uppe är så fint och en strålande vacker dag var det.

 2. Kul att du också är inne på Ask och Embla! Det var några riktigt bastanta askträd du visar, häftigt med håligheten i en av dem. Fint fotat!
  Vi har ett 15-tal askar vid vår parkeringsplats, de står i en halvcirkel runt den. Men det är ganska små träd med hängande grenar och beskurna så att de har akaciaform.
  Ha det gott!

  1. Verkligen! Här var vi lite på “samma bana” med Ask och Embla. Kul! Här i stan finns också en del askar men nu ville jag gärna ha med den här gamla varianten. Vackert väder var det så en promenad lockade. Spännande med askarna i din närhet som är beskurna. Säkert väldigt fina.
   Ha det gott du också.

  1. Gårdagens strålande väder lockade oss ut. Ja, det brukar bli dagliga promenader även om det är grått…
   Och här uppifrån visade sig Stockholm verkligen från sin finaste sida. Ett plus var också besöket i Ivar Los park och att jag hittade asken.
   kram

 3. Snygg tolkning som vanligt! För att hitta den fina asken blev det en trevlig promenad som dessutom bjöd på vackra vyer över Stockholm. Vid sommarstugan har vi en ask men den är långtifrån lika pampig som ditt exemplar, inte på långa vägar.

  Kram och god tisdag!

  1. Tackar! Gårdagens väder var strålande så en promenad fanns på dagordningen och här i vid Monteliusvägen och i Ivar Los park fanns den läckra, gamla asken. Bra att förena nytta med nöje.
   Önskar dig en bra em och kväll.
   kram

 4. Så fint det är i den parken, där har jag heller inte varit. Nu fick jag också lära mej hur en ask ser ut, tackar så mycket, den ser magisk och gammal ut!
  Må så gott!
  Kram

  1. Området här på Mariaberget och längs Monteliusvägen är en fint och här ligger Ivar Los park så fint. Kul att jag hittade asken. För även om jag varit här tidigare har jag inte noterat den.
   Ha det fint du också och hoppas de vilat dig i form. I alla fall lite grann.
   Kram

 5. Jag har aldrig hört talas om valkask, men förstår när jag ser stammen. Vi hade en ask på landet och den växte med en hiskelig fart från en liten växt till ett jätteträd. Jag såg att det var nersågat när i var där och kollade !Du fick en härlig promenad p köpet!
  Kram

  1. Jag hade inte heller tidigare hört talas om valkasken. Men vet nu att den finns och i Stockholm i varje fall tre exemplar. Och visst fick jag en skön promenad i strålande sensommarväder trots att det är oktober.
   Kram

 6. Vilken ståtlig ask du hittade. Vi har just inga här, tror gränsen går vid Stockholmstrakten.
  Och kul med gamla träd man kan krypa in i!
  Nu ska jag ila till trollen och kika!

  1. Visst är den ståtlig! Och valkaskar är inte så vanliga. Vet att det finns tre i Stockholm. Den kan finna upp till Södra Värmland och längs södra delar av Dalälven läste jag.
   Och lite trolsk var det här i stammen på denna ask.
   Kram

 7. I Ivar Los park med den vackra utsikten så ser trädet ut att vara en ask men den där speciella valkasken som du sökte och fann tog förstås priset. Vilken lycka för barn att ha picnic där till exempel . Tänk att den fortfarande står kvar och inte har fallit omkull.
  Hälsningar från ett blåsigt och grått Åland.

  1. Gårdagen var strålande på alla sätt. Ooch att då kombinera en promenad här uppe på Mariaberger och att titta efter asken i Ivar Los park blev väldigt bra. Och visst var det roligt att jag hittade denna ståtliga valkask.Ska ta mig till Långholmen också och hitta den valkask som finns där och som är från 1700-talet. Återkommer när den är funnen-
   Idag blåsigt, grått och regnigt även i Stockholm.
   Ha det gott!

 8. Allt för bloggen eller hur!! Är impad över att du visste var aspen fanns och att det är en valkask. Aldrig hört talas om! Du verkar vara bättre på träd än på blommor med andra ord;-)
  Härliga bilder, inte bara dom från asken. Otroligt bra jobbat:-)

  1. Tack för uppmuntran! Nja, inte allt. Absolut inte. Men en strålande dag var det och promenader brukar det bli så bra att kombinera. Vad gäller träd, i alla fall de svenska, är jag nog något “bättre” på dem än svampar, fåglar, insekter och blommor. Och asken var häftig. En ännu äldre valkask finns på Långholmen. Ska nog ta en titt på den också.

 9. Asken är ett fint träd med fina blad. Den hade verkligen en tjock stam och läckert med öppningen nertill vid roten och visst påminner bladen om rönnens blad. Jag gillar bilden där man ser bladverket underifrån.

  1. Kul att jag hittade denna unika valkask. Har läst att det lär finnas tre stycken i Stockholm. Och på Långholmen ska det finnas en från 1700-talet och den ska jag ta mig en titt på senare i höst.
   En strålande dag var det och en trevlig promenad fick vi.

 10. intressant om valkaskar – vi har ett par här också, men inte så ståtliga som de hos dig. Tror det skiljer mycket när asken fäller sina blad, men här stämmer det faktiskt – de flesta är avlövade här nu!
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Här i stan har vi, vad jag vet, tre valkaskar och en från 1700 finns på Långholmen så jag ska passera den också en dag. Jag hade inte hört talas om valkaskar tidigare men nu har jag både det och sett i alla fall en.
   Här hade i alla fall den här asken de flesta löv kvar men nu går det snabbt med lövfällningen i stort.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 11. Förena nytta med nöje – hitta fotomotiv för en utmaning kombinerat med en fin och skön promenad, snyggt jobbat! 🙂
  Skulle inte känna igen en ask om den så överföll mig, är skitdålig på träd… Fast andra sorts askar har jag ju sett i mina dar, såklart 😀

  Ha en härlig dag!

  1. Jodå, andra askar har jag sett många av och i olika sammanhang. Men nu var det första gången jag såg en valkask. Vet att det ska finnas i alla fall tre i Stockholm. Träd är jag bättre på att känna igen än svampar, fåglar, insekter och växter.
   Strålande väder var det så helt perfekt att förena nytta med nöje och besöka valkasken.
   Önskar er också en fin dag.

  1. Tackar! Ja, visst har vi mycket fint här på Söder. Och det var ju prefekt väder i måndags för en promenad längs Monteliusvägen.

 12. Härlig tolkning, det fick mina tankar till ett ur gammalt träd på Kos som jag en gång såg med otroliga rötter och stam som alltid levererar du i dina tolkningar kram å fin dag

  1. Tack! Jag tror jag vet vilket träd du tänker på vad gäller Kos. Jobbade där under sommarsäsongen under några år på 70-talet.
   Nu fick vi här i stan en härlig promenad och jag hittade den gamla valkasken.
   Ha det fint du också-
   kram

 13. Tack nu vet jag hur man känner igen en Ask, i alla fall om den är fullvuxen. Förstår att vikingarna hängde på det här, det finns mystik i dom kraftiga rötterna. Ivar Los park ser mysig ut, har faktiskt aldrig besökt den.

  1. Jag är inte så kunnig inom det botaniska området men om det är något jag kan lite bättre så är det träd- Vad gäller valkaskar så lär det bara finnas tre i Stockholm; en här i Ivar Los park, en på Långholmen och en i Humlegården.Och nu fick den på Söder och i Ivar Los park besök.
   Och den gamla sagan om Ask och Embla är ju intressant i sig. Som ett alternativ…

  1. Tack! Visst är denna gamla valkask mäktig. Och en vända hit upp till Maria berget blev extra fin i det vackra vädret.
   Stor kram

  1. Visst är det fint med denna gamla valkask. Ska leta reda på även de andra två som också ska finnas här i Stockholm.

  1. Så roligt att hitta denna hamla ask. Läste om den av en slump. Vad synd att sidan var stängd men jag ska givetvis titta in och se din tolkning.
   Önskar dig också en bra kommande vecka. Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *