Stockholm

I blickfånget – Och första dagen som konvalescent

Sedan i onsdags är jag konvalescent här hemma i lägenheten  på Södermalm i Stockholm. Och vissa begränsningar och restriktioner råder vad gäller den mer aktiva tillvaron. Operationssåret i axeln är rejält tilltaget och även rörelsefriheten är begränsad. Något som i sig är ganska ovant för mig. Men jag tränar på att vila mig till bättre form och tycker att träningen gett viss framgång. Men den har i och för sig bara pågått under en dag. Under gårdagen var händelser i  kanalen och på kajen i blickfånget och god underhållning levererades. I övrigt, när regnskurar attackerade och blåsten tilltog, lyssnade jag  på radio – P1, raderade bilder från telefon och dator, lyssnade på “Testamente” av Nina Wäha . (En stundtals ganska seg och lång familjehistoria men som ändå fängslar mig. Och att det är författarinnan som själv läser lyfter, i mitt tycke, boken. Mer om boken i länken.)

Hammarbykanalen. Verkligen i blickfånget. En flaggor och en hög mast tittar in genom vardagsrumsfönstret. Verkligen i blickfånget. En hög  ast och två flaggor utanför fönstret. Man kunde tro det  Gevalias kaffereklam som spelades in.  “När du får oväntat besök”

I blickfånget

Här kom fartyget  Baltica ut från Mälaren och Hammarbyslussen. Detta är ett av Sjöfartsverkets fem fartyg som ägnar sig åt olika mätningar till sjöss och till havs.

 

Vi bor precis på kajen till Hammarbykanalen eller som man ofta säger Hammarbyleden. Det är en vattenled på 6.5 km i både Saltsjön/ Östersjön och Mälaren. I Saltsjön förbinder den Danvikskanalen,  Hammarby sjö, Hammarbyhamnen/Hammarbykanalen och Hammarbyslussen med Årstaviken och Liljeholmsviken i Mälaren.

Före 1200-talet var det vi idag kallar Hammarbyleden ett av Mälarens naturliga utlopp i Saltsjön. (Ja, så salt är inte vattnet – snarare bräckt) Men under 1200-talet hände något med utloppet vid Danviken och bara en ränna blev kvar. Och just här vi rännan lät kung Gustav Vasa några hundra år senare anlägga en smedjor, kvarnar och även ett hospital. Mer om området längs kajen och hospitalet finns att läsa här.

År 1900 började man inom Stockholm stad fundera på att sänka Hammarbysjön till Saltsjöns nivå och det genom att gräva en kanal och att förbinda sjön med Mälaren/Årstaviken med en sluss. Och syftet var att få en ny förbindelse mellan Mälaren och Saltsjön och att även här längs kajerna bygga olika hamnanläggningar. Detta hade man funderat klart på 1917 och då antog Stockholms stadsfullmäktige förslaget och arbetet började. Öppet  för trafik  blev Hammarbyleden 1926 men det tog ytterligare några år innan alla arbeten var klara.

Hammarbyleden från Danviken till Hornstull och Liljeholmsviken är märkt med blå prickar. Och vi bor ca 200 meter öster om Hammarbyslussen. 

Mer i blickfånget

I Årstaviken/Mälaren finns några svanfamiljer och då och då tar de sig en tur genom slussen och ut i Saltsjön. Nu såg vi  att en av familjerna tog med sig ungarna för att se livet ute i den större världen.

Hammarbykanalen. En svanfamilj i blickfånget. Här är en svanfamilj i blickfånget på zoomkamerans lins. Alldeles nyslussade. 

Och sedan kom vi helt plötsligt att lite grann från ovan bli vittnen. Ja, på sätt och vis. Alldeles nedanför oss, vid husbåten Gratia ser vi att fyra personer samlats. Intressant!

Hammarbykanalen. Husbåten Gratia. Tidigare lastfartyg och byggt i Holland 1946. Ständigt i blickgånget hos oss. Gratia är ett fartyg som byggdes i Groningen i Holland 1946 och som sedan i olika omgångar bytt ägare och byggts om till husbåt. Vi har bott här på kajen sedan våren 2004 och redan då låg husbåten här. Så visst är den i blickfånget dagligen.  

Och utöver dessa fyra personer så ansluter en femte som har papper i handen. Vi konstaterar att det är vigsel på gång och två bröllopsvittnen finns med. Intressant med valet  av plats och det är den första vigsel vi sett just här.

Vigsel  på kajen pågår. Funderade lite på valet av plats. Men varför inte här? Tankar här vid Gratia till bloggvännen BP som kände tidigare ägare.

Papper har överlämnats av vigselförrättaren och en del foton tas. Jodå, av mig också.

Såg ett nytt gäng  ungdomar i gummibåtar som går en kurs hos “Boatcamp” för att lära sig sjövett och navigation.  Här på väg in i Hammarbyslussen och Mälaren.

Räknade till 16 båtar som kom på en lång och prydlig rad. Populärt med båtlivet och bra med kunskaper. Alltför många till sjöss har här stora brister.

Hare sett att kajaker är populära . Gott även om dessa här i kanalen.

 

I blickfånget denna kväll var också en vacker solnedgång kombinerad med en klarblå himmel. I blickfånget denna kväll fick också bli en vacker sol som glatt speglade sig i fönstren på andra sidan kanalen.

 

36 svar på ”I blickfånget – Och första dagen som konvalescent”

 1. Du är otrolig, som med värkande axel och begränsad rörlighet, ändå får till så många rader i din blogg. Förstår att det blir något av pekfingervalsen, och det går ju även om långsamt.
  Roliga saker i blickfånget. Vigseln var speciell. Ja, allt kan hända, hos er speciellt, med allt liv och rörelse.
  En något kulen dag idag. Det blev en del sittning på balkongen i morse men nu, nja det blåser men jag ska cykla bort till ett mindre apotek än det vi har här och lösa ut lite medicin.
  Här cirkulerar också några raggarbilar och brummar, får se hur kvällen avlöper.
  Sköt om dig. Stor kram.

  1. Det tar lite tid att skriva med i stort sett en hand. Men tiden har jag och mycket är det som händer. Vigseln var speciell och nog den första vi sett här vid kajen. Båtar där det varit vigslar har vi sett men inte detta.
   Vi har haft ganska fint och jag har suttit ute i omgångar. Mycket som händer idag också inför helgen.
   Vi har varit ute på en kortare båtpromenad och det var riktigt trevligt. Men nu blir det vila en stund.
   Hoppas det blir en lugn kväll och kanske får du se några skönheter till fordon när du ger dig ut.
   Trevlig kväll.
   Stor kram

 2. Blickar in till dig 🙂
  Många blick i fånget! Gott för dig som du har det nu .
  Önskar trevlig helg med kram

  1. Tack, Tove för titten och omtanken. Väldigt trevligt att ha lite att titta på. Det piggar upp.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram

 3. Men det var verkligen ett udda ställe att gifta sig på! Lite lätt ledig stil var det på det hela, verkar det som. Lycka till för de nygifta! Hipp hipp hurra!
  Tur att du inte sitter i en lägenhet som vetter mot en husvägg!
  Hoppas att allt går åt rätt riktning i alla fall, även om du tycke det är attans trist att sitta still!

  1. Visst var det! Vi har ju sett många båtar passera där det skett vigslar men just på kajen har vi inte sett någon innan.
   Nej, jag uppskattar verkligen vår utsikt och att den verkligen är varierad. I Spanien så har vi ju inte direkt någon utsikt men å andra sidan är det ju heller inte vårt hem. Skulle det varit så hade jag velat ha utsikt där också. Gärna över havet och med närheten till det.
   Idag fick det bli en kortare båtpromenad (båt och promenad) och det gick skapligt. Och den gick i mycket lugn takt.
   Tack, jag har lite mindre ont nu och har kunnat minskat ner på smärtlindringen och det är bra.
   Önskar dig en fin kväll.

  1. Detta med en vigsel här på kajen var en helt ny upplevelse. Fint att se.
   Tack! Lite bättre idag.

 4. Det var verkligen en annorlunda plats för en vigsel men än en gång satt du på första parkett! Så kul att se fartyget Baltica. Det ligger väldigt ofta i Falsterbokanalen här nere hos oss 😀 Så skönt att du kunde komma ut på en kortare promenad men kom nu ihåg att vila dig i form.

  Kram och god kväll!

  1. Visst var platsen kanske lite udda. Och vi blev något förvånade när vi var åskådare till det hela vid 10-tiden i går. Vad roligt att du sett Baltica i Falsterbo. Och jag har förstått att det har bråda tider med diverse mätningar. Här skrattade jag gott när jag in i vårt vardagsrum såg skorstenen och flaggorna. Lite oväntat besök.
   En båtpromenad blev det idag och fint att komma ut lite. Men vila är nödvändigt. Är en ganska lydig patient
   Kram och trevlig kväll.

 5. Nu har jag läst ikapp och ser vad du varit med om….hoppas verkligen att det inte tar alltför lång tid med läkningen men följ läkarens råd och var försiktig!!
  Så nu har du blivit bröllopsvittne också??? Inte illa alls 🙂 Vilka spännande upplevelser där på kajen 🙂
  Ha det så gott du kan nu Ditte! <3

  1. Det har hänt lite… Ont har jag och jag är begränsad. Och att vara det är inte min melodi. Men jag vet att läkningen tar sin tid. Det blev många stygn och ett stort sår.
   Jodå, vi blev liksom extra bröllopsvittnen. Har sett vigslar på båtar i kanalen men aldrig tidigare här på kajen. Men nu har vi sett det också.
   Jag är glad att det finns lite att titta på nu när jag inte kan röra mig så fritt.
   Tack för omtanken.

 6. Tycker du är riktigt duktig att få till ett så långt inlägg med ett värkande ärr och med bara en hand. Å underhållningsfaktorn var hög, som vanligt. Himla kul med en vigsel framför Gratia. Det hade nog Sten, den förra ägaren aldrig tänkt på att hans båt skulle ligga just i Hammarbykanalen och bli valt som plats för en vigsel. Så himla kul. Enkelt och utan krusiduller. Love it:-) Tusen tack för länken:-)
  Sista bilden är också magnifik:-)
  Fortsätt nu att ta det aningen lugnt och ta den tid det tar för ärret att läka! Ingen överansträngning, tack;-)

  1. Tiden att skriva med en hand har jag ju. Ja, tid i största allmänhet. Mycket har vi tidigare sett både på kajen och i vattnet och även vigslar. Men inte på kajen. Och att de valde att stå här framför Gratia och nedanför vår balkong var extra roligt. Du hade gillat det. Ja, enkelt och inga krusiduller.
   Jag jobbar på att ta det lugnt. Axeln i sig (såret) ger begränsningar i sig.
   Nu en stund på balkongen.
   Tack BP, för omtanken.

 7. Oj vad mycket roligt du får se, och tänk att du t.o.m fått se ett bröllop.
  Håller tummarna för att det läker så fort som möjligt så du kan få tillbaka rörligheten igen.

  1. Jag är tacksam för att jag nu när jag för egen del är ganska orörlig har mycket att titta på från balkongen. Och detta är den första vigseln vi sett här på kajen. Vi har sett vigslar på båtar som passerat men inte här på kajen.
   Jag hoppas också att såret ska läka bra och att det skyndar sig på. Så trist att vara begränsad. Men det kunde ju varit värre.
   Tack för omtanken.

 8. Tänk att en svanfamilj tar vägen genom slussen ,-) Så sött!
  Du har mycket fint och intressant att titta på som tur är ,-)
  Och fina bilder för oss ,-)
  Att författaren själv läser sin bok ,håller jag med om att det blir intressantare!
  Men så kul att den fina mysiga husbåten byggdes i Groningen ,-) Där har vi varit flera gånger ,-)
  Men en vigsel på kajen! Vad du får se!
  Det var en udda plats ,-)
  Ja det såg ut att flyta lugnt, det har ju varit en del olyckor nu.
  Ha det jättefin nu!
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Svanarna kommer då och då och det är så rart att se den komma genom slussen. Mne är dte många båtar där så flyger de genom. Klokt! Vad roligt att ni varit i Groningen. Det har inte jag men jag vet att husbåten, Gratia, nedanför oss är byggd där. Hon var ju tidigare ett fraktskepp.
   Visst var det roligt med en vigsel här på kajen. Det hade vi inte sett tidigare. Men mycket annat ser vi här. Både på kajen och i kanalen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Hoppas du mår lite bättre idag, och trevligt med mycket aktiviteter där du bor! Vigsel på kajkanten, hm låter suspekt om du frågar mej, men såklart är det alltid trevligt med bröllop!
  Så fin svanfamilj du fick med på bild, och kvällssolen är inte dum den heller!
  Sköt om dej och fortsätt att vila dej i form!
  Varm kram!
  På. Tack för tipset om Rosella från Kapellskär, får titta närmare på det!

  1. Såret blir lite bättre för var dag och det är jag glad för. Har god smärtlindring och det underlättar en hel del.
   Vi blev lite överraskade här till frukost med en vigsel på kajen. Men varför inte. Det var första gången vi såg det. Vigslar har vi sett ombord på båtar som passerat men dock inte tidigare på kajen.
   Jag fortsätter att vila mig i form. Valen är inte så där jättemånga. Men jag gillar inte att vara begränsad.
   Tänkte på er när jag såg att Rosella var i gång. (Men man kan som svensk inte gå av i Mariehamn.)
   Kram!

 10. Så häftigt med vigsel på kajen. Måste vara et speciellt ställe för paret som gifter sig. Kanske stötte de ihop just där, eller något annat drastiskt. Jag gillar att fantisera om sånt. 🙂
  Verkar vara all sorts underhållning på gång nu och du har fördelen att sitta på första parkett och fotografera. Tänk på att inte överanstränga dig, utan var en duktig konvalesent. 🙂
  Hoppas axeln blir bättre och bättre. Sköt om dig och var försiktig.
  Kram!

  1. Ja, en vigsel så här till frukost och på kajen har vi inte upplevt tidigare. Vi undrade också över platsen men sämre ställen finns helt klart Tidigare har vi sett vigslar ombord på båtar som passerat men denna variant på kajen var ny.
   God underhållning är det och omväxlande. Perfekt nu när jag för egen del är tämligen begränsad.
   Axeln/såret blir lite bättre dag för dag. Och jag har god smärtlindring.
   Tack Marja för omtanken.
   kram

 11. Gomorron Ditte!
  Det har varit lite stressigt här, men nu har jag läst ifatt och det är, som vanligt, fyllt med många intressanta historier och vackra bilder.
  Jättetråkigtg det där med din axel , men du verkar ta det med jämnmod och jag håller alla tummar jag kan för att det ska läka fint! Ha en trevlig helg du och Mr.B

  1. God förmiddag!
   Jag vet ju att ni har full fart och har läst din blogg- Så fint det blir.
   Ja, axeln är en sorglig historia men det kunde ju varit värre- Och humöret är ok. Oftast! Men jag gillar ju inte att vara begränsad som jag nu är-
   Önskar er också en bra helg.
   Mr. B hälsar till er.

 12. Du är en kämpe som orkar skriva och dokumentera trots att du är nyopererad. Hoppas du inte har alltför ont och att läkningen går snabbt!
  Så trevligt att komma på bröllop så där oförhappandes!
  Många fina bilder från din balkong!
  Kram

  1. Jag har bra smärtlindring och den hjälper. Men det blir ändå “pekfingervalsen” med höger hand. Tid tar det men den finns ju. Såret gör mindre ont och det går lite lättare nu att sova. Men såret sitter ju knepigt till på axeln.
   En vigsel så här till frukosten har vi inte varit med om tidigare. Vi blev något överraskade-
   Kram och trevlig lördag

 13. WOW!!! Det händer verkligen massor där utanför din konvalescensbalkong och fönster! En vigsel och allt… Tycker svanarna är skitcoola som utnyttjar slussen 😀

  Fortsätt nu att krya på och ta det lugnt! Även om det är jobbigt att hålla sig i stillhet så är det ju en nödvändighet.
  Kram!

  1. God omväxling är det och det piggar verkligen upp. Och en vigsel här på kajen är den första vi sett. Ombord på olika båtar förekommer nu och då men just kajen var nytt för oss.
   Jag tar det lugnt. Smärtan i såret gör inte så mycket annat möjligt. Men det blir lite bättre dag för dag.
   Kram och trevlig lördag.

 14. Det är tur att du är så envis och håller dig aktiv med sysslor som du klarar av. Dessutom får du osd att underhållas av båtlivet. Kämps på ditt tillfrisknande av axel. Ja, konstigt val av bröllopsplats =0
  Bra att det finns ett utrbrett med tider till navigation och båtrespekt. Vilken traffik.
  Trevlig helg <3

  1. Envisheten kommer väl till pass.Och jag försöker hitta det jag kan göra. Tacksam över den underhållning som utsikten från balkongen ger. Båtarna är så roliga att se och mycket händer också på kajen.
   Detta var första gången vi såg en vigsel på kajen.Tidigare har vi sett olika vigslar på båtar som passerat men detta var lite annorlunda.
   Tack för omtanken och jag kämpar på som konvalescent.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 15. Något positivt i det negativa är att du bor på första parkett. Därför kan du fortsätta att leverera läs- och sevärda blogginlägg. Sedan noterade jag att du redan varit ute en sväng. Inte lika så långt som dina fötter är vana vid. Men min gissning är att det inte dröjer alltför länge innan du är tillbaka i gammal “Ditteform”. Men jag tror din kropp mår bra av vila och ompysslande. Kanske har du sämre väder hos dig som vi fått på öjn. Jag hade lovat att vi skulle börja med hemmaprojekt när det blev en längre “vädersvacka”. Därför har vi fullt upp och en aning rörigt. När det efteråt blir finare inomhus är det värt besväret.
  Lördagskram

  1. Jag är väldigt glad över att vi bor med god underhållning (om man vill) helt inpå. Och visst blev det en kort sväng ut, en “båtpromenad”. Tror det är bra för hjärta och lungor att röra sig. Men jag inser min begränsning och att detta kommer att ta tid. Tror inte sårets läkning går att skynda på.
   Lite sämre väder här också men vi ligger lågt med projekten. Spännande att senare få ta del av era.
   Önskar er en fin helg.
   Kram

 16. Jag har läst om vad du gått igenom och kan bara hålla med om att du gör det bra som fixar så fina blogg inlägg trots det och du bor verkligen bra till för att bli underhållen av det som pågår utanför er balkong. En vigsel på en kajkant i jeans har jag aldrig sett förr men varför inte.

  1. Jag det har varit lite knepiga och onda dagar för min del. Men det börjar rätta till sig. Såret är rejält tilltaget och begränsar mig men det kunde ha varit betydligt värre.
   Jag är glad att vi bor som vi gör och god underhållning bjuds det ofta på. Vad gäller vigseln på kajen var det första gången vi sett något liknande. Men har man låg budget och vill gifta sig så varför inte. Minns en schlager som gick ” du är min sommarbrud i jeans.

 17. Fantastiskt skådespel du får bevittna varje dag! Vigseln såg ut att ske mellan två asiater, tycker de verkar vara turister? Ingen brudklädsel heller, men casual kan ju vara lika lyckat. Det vet man först efteråt…
  Och boatcampfotot var fantastiskt fint med glittret i vattnet och fartfyllda gummi(?)båtar. Ute på en bra mission…
  Baltica var väl inte så vacker att se på, men fyller säkert sin funktion.
  Jag kan tänka mig sämre ställen att konvalecera, hoppas vädret fortsätter vara med er!

  1. Ja, en hel del är det som händer både i vattnet och på kajen. Visst var det en vigsel vi bevittnade. Och första gången vi sett det här. Ombord på en del båtar p vattnet har vi sett vigslar men inte just på kajen. Och kanske lika trevligt här som i ett ganska öde rådhus eller liknande. DE var tidigt ut , redan vid 09.30 så det var inte många ute just då.
   Kul med “boatcamp” och att ungdomarna får lära sig både om navigation och sjövett. För just detta saknar många idag.
   Balticas master så vi in i vardagsrummet. Nej, inte direkt vacker men säkert bra för olika sjömätningar och den rör sig längs alla Sveriges kuster. Så säkert sjöduglig.
   Nu har vi haft lite regn ett par dagar så underhållningen har varit lite mindre. Men den finns.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *