Stockholm

Blått och grönt längs kajen – Med med inslag av vitt

Gårdagens färger här hemma längs kajen gick i olika nyanser av blått och grönt. Och med vitt som det där “lilla extra”. Tisdagens läkarbesök på Södersjukhusets hudmottagning hade försatt mig i lite eftertanke och i viss “fysisk smärta”. Så det var en anledning till att lusten och orken att ge mig ut på en långpromenad lyste med sin frånvaro. Däremot lyste solen från en klarblå himmel och vi bestämde oss för att besöka vårt “förlängda vardagsrum” – uteserveringen Boule & Berså. En promenad i skuggen dit på ca. 3 kilometer kändes lagom.

Vi går österut längs Hammarbykanalens vatten/Hammarbykajen och här ligger husbåtarna på rad. På andra sidan kanalen ligger Hammarby Sjöstad/Södra Hammarbyhamnen. 

 Att promenera längs vattnet är alltid trevligt och det tycker vi fastän vi bor på kajen och har vattnet/Saltsjön som närmaste granne.

Blått och grönt längs kajen

Vid Barnängsbryggan är det en del resenärer som väntar på att ta färjan över till Sjöstan/Södra Hammarbyhamnen. Färjan Lisen går i en triangel. Från Barnängsbryggan på Söder, över till Lumabryggan i Sjöstan, vidare till Henriksdalsbryggan och tillbaka till Barnängsbryggan. Den här sträckan är kostnadsfri .Men vill man ta en båttur med Emelie in till City eller från City och hem till Söder så är det förenat en kostnad.

Färjan Lisen kommer här från Henriksdalsbryggan och Henriksdalsområdet (Nacka kommun) och ska angöra Barnängsbryggan på Södersidan. (Stockholms kommun)

Vi närmar oss Danviksklippan och ser till höger de toppiga husen som här uppe på höjden tycks än högre. Ett fint område med mycket grönska och för ett tag sedan tog vi oss en närmare titt här uppe.

Södermalm. De genomgående färgerna längs Saltsjön var blått och grönt. Men de färgglada husen uppe på Danviksklippan bidrog till det färgglada. De genomgående färgerna var blått och grönt. Ett litet vitt moln kan skymtas och lite extra färgklickar ger husen uppe på Danviksklippan.

Rakt framför oss ser vi “Fåfängan”, en av Stockholms bästa utsiktsplatser. Är flaggorna hissade betyder det att restaurangen/serveringen är öppen och är inga flaggor hissade är man välkommen upp ändå. Men utan möjlighet till att inhandla något. (Men fina picknickområden finns och utsikten ingår)  Här uppe var det på 1600- talet en försvarsskans och läget med den obrutna utsikten över Stockholms inlopp var perfekt. Men på 1700 – talet köpte en grosshandlare marken och byggde bla. en “Fåfänga” – ett lusthus, här uppe. Om Fåfängan och dess historia har jag berättat om här.

Fåfängan på Södermalm. Och denna strålande juni dag är det färgerna blått och grönt som gäller. Högt här uppe ligger “Fåfängan” och visst är det färgmässigt denna dag blått och grönt som dominerar.

Danviksbron och Boule & Berså

Vi stannar till en stund uppe på Danviksbron och blickar mot Hammarby sjö, en del av Östersjön, Hammarby Sjöstad, Globen och de södra förorterna. Den här vägen kommer alla fartyg som ska ta sig in i Mälaren och det gör de genom att passera i Hammarbyslussen. Det är egentligen två klaffbroar som är byggda med en meters avstånd från varandra och har byggts i olika omgångar. Första bron var färdig 1922 och den andra 1956. Och bron skiljer Södermalm och Stockholms kommun från Nacka kommun.

Utsikt från Danviksbron. Bron är en klaffbro som öppnas med jämna mellanrum för att segelbåtar och större lastfartyg ska kunna passera.

Vi går  över bron och tar trapporna ner till vattnet på andra sidan och skymtar genast Boule & Berså mellan träden. Vi hoppas att det ska finnas några lediga platser. Men dessa vackra dagar verkar gästerna hänga på “låset” när de öppnar klockan 15 på varfdgar.  Tror t.o.m. att en hel del är här innan B & B ens öppnat. Och eftersom det är uteservering och inget låst område så går ju det bra.

Här är både bord och gäster utspridda.

Boule & Berså. Mycket blått och grönt är det här också.Vi slår oss ner och får ett bord med perfekt läge vid vattnet.  Mycket blått och grönt finns runt oss.  Rakt fram skymtar Djurgården och Kaknästornet och där går också inloppet till Stockholm.

Danvikshemmet

Alldeles bredvid B & B ligger det gamla Danvikshemmet, ett f.d. sjukhus och ålderdomshem. Området tillhörde Stockholm med fördes över till Nacka kommun 1984 och sedan 2016 är det ett byggnadsminne. (Något som kulturhistoriskt är ansett som värdefullt; en byggnad, anläggning eller miljö och det behöver inte heller vara  särskilt gammalt.) Danvikens hospital kom till på initiativ av kung Gustav Vasa under 1500-talet och då som sjukhus. Han beordrade då att Stockholms hospital som låg på Helgeandsholmen i Gamla stan skulle flyttas hit utanför stan. Detta mottogs inte särskilt bra av stadens borgare. Och en av anledningarna var att det på Stockholms hospital bodde s.k. fribröder, alltså personer som betalade för sig för att få bo här.Vad gällde fribröderna ville de ju inte flytta utanför stan. Inte ens de få kilometer det var frågan om.

Flytten drog ut på tiden och Gustav Vasa fick skriva många brev till stadens borgare för att tvinga de gå med på en flytt och inte förrän i slutet av 1500- talet blev den av. Mer att läsa om byggnaden och hospitalet finns här,

Danvikshemmet och den vackra parken.

 

38 svar på ”Blått och grönt längs kajen – Med med inslag av vitt”

 1. Hej Ditte!
  Var det dags igen nu på SÖS 🙁 Hoppas det inte är för j-t…♥♥
  Så fina bilder, kända områden! På Henriksdalsberget häckade jag mycket en gång när jag var gift…och Fåfängan också. Hoppas fina vädret får hålla i sig. Här är det för varmt 🙁 Minst 30 kanske i 4 dagar till…Tandis i morgon …fyy. Men sånt får man stå ut med!
  Kramar i massor till er!! P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack! Just nu är det en fin tid och vi har haft flera vackra dagar och kvällar och inte alltför varmt heller. Då är det varmare hos dig.
   Kul att du kände igen dig. Besöket på SÖS hade kunnat vara både bättre och sämre men jag har en del framför mig. Men ingen idé att vara orolig om jag inte vet för vad. Men knepigt blir det.
   Håller tummarna för dig i morgon.
   Stor kram från oss båda.

 2. Men du, varför fick du ont efter läkarbesöket. Togs det prover kanske? Vet ju att du har hudskador av solen och måste vara försiktig. Du får köpa en riktigt läcker vidbrättad hatt med blommor på . Den skulle du klä i jättebra!
  Ser med förfäran bilderna från gårdagens demonstrationer från Stockholm. Nu har väl vettet runnit ut totalt! Man måste kunna uttrycka sina synpunkter på ett annat vis än att mitt i en pandemi trängas med tusentals andra. Nej, jag förstår faktiskt inte när så mycket annat kan göras digitalt….
  Kram från pörtet

  1. De tar prover och nu blev det en del och då ska det först bedövas och sedan skäras. Och när bedövningen släpper så gör det ont ett tag. Jag har hattar men de blåser av. Keps är enklare, en med lång skärm, för den sitter på bättre-
   Jag blev helilsken när jag såg bilderna från demonstrationen. Men kan tycka att ansvariga borde räknat ut att fler än 50 skulle komma. Och vad är detta för sätt att sympatisera på. Bedrövligt. Men bråkmakare finns det ju tyvärr.
   Kram och trevlig torsdag.

 3. Du är alltid i farten och får se mycket fina byggnader och grönska. Himlen var alldeles blå men något moln såg jag inte. Bra att ha sina stamställen som man kan besöka och att det inte är trångt. Fåfängan har ett bra sätt att hissa flaggorna på när det är öppet.
  Trevlig eftermiddag <3
  Kram

  1. Vi försöker röra på oss en hel del och tycker det är bra både för kropp och knopp. På ena bilden så fanns ett pyttelitet moln till vänster. Men knappt synligt. Vi har haft några sköna dagar nu och passat på att njuta av värmen. Här är det ju vädermässigt inte lika säkert som hos dig-
   Boule & Berså gillar vi och just att det är ett bra läge vid vattnet och ger en bra promenad dit och hem. Och inte minst att det finns gott om plats.
   Visst är det bra med fåfängan och flaggorna för det är en bra bit att ta sig upp.
   Önskar dig också en fin eftermiddag och kväll.
   Kram!

 4. Ni fick en fin plats på B&B. Ser trevligt ut i det fina vädret.
  Promenerat, i solen, till dammen i närheten.
  En andhona kom med sina 11 ungar , alldeles nyfödda verkade det som.
  Såg bara 9 tror jag men en liten pojke sa hon har 11!
  En svart sjöfågel hade ännu mindre ungar, svart/vita.
  Så söta de är.
  Får gå dit snart igen.
  Andhonan tiggde mat.
  Önskar dig snar bättring och att allt ska gå bra.
  PS. FY för “demonstranterna/bråkmakarna”.

  1. Vi går gärna ner hit och även promenaden hit längs kajen är väldigt trevlig.
   Vad fint att du kunnat ta dig en sväng. Och härligt att det år framåt med läkningen.Roligt att se fåglarna med ungar i dammen.
   Tack, för din omtanke.
   Ja, dessa demonstranter gör mig så ilsken. Och man kunde ju redan från början räknat ut att fler än 50 skulle komma. Undrar hur man tänkte när man ens gav tillstånd. Kändes som om många bara var där för att bråka.

 5. Ja, den sortens provtagningar känns. Senast det begav sig tog de på många ställen och det kändes definitivt. Men samtidigt så är det bättre att de har koll än inte. Man har liksom inget val. Skönt att ni ändå kunde komma ut på en lagom promenad och dessutom slå er ner på ett av era favoritställen.

  Kram och god kväll!

  1. Ja, kändes gjorde det rejält och fortsättning följer. Men jag väntar till måndag. Nu är det provsvar som också ska komma men patologen tar god tid på sig. Några val finns inte och hus på Södersjukhuset är suveräna.
   Och det blev ju en ganska god runda ändå. Men med ett rejält och trevligt stopp.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 6. Jag önskar dig snabb bättring och att provsvaren är av det gladare slaget. Jag tänker på dig och håller mina tummar hårt!
  Härligt att ni kan vandra i det vackra Stockholm på så många olika ställen.
  Fåfängan har också jag upplevt några gånger. Fina minnen har jag därifrån.
  Önskar dig och Bosse en fin kväll!
  Kram

  1. Tack för din omtanke. Får dock vänta ett tag på patologens svar men jag är hoppfull. Men jag kan ju tyvärr inte påverka dem.
   Fåfängan är fortfarande sig likt men just nu gick vi inte upp utan Boule & Beså blev bra. Roligt att läsa att du också har fina minnen härifrån.
   Ha det fint ni också. Vi njuter i sena kvällen på balkongen men med en kofta på. Lite svalare är det.
   Kram

 7. Förstår och tror att du gjort biopsier och klart det känns. Hoppas på bra provsvar!
  Fina blå/gröna bilder från ditt närområde (kan man väl säga) och Boule & Berså verkar trevligt, tycker jag. Lagom glest.
  Nu kommer man släppa på reserestriktionerna om drygt en vecka, får se hur detta verkar. Blir mörkrädd när det gäller demonstrationer (Stockholm och Malmö) där man totalt glömt bort trängseln.
  Idag var förmiddagen fin, sen blev det för blåsigt, men ff sol. Glad åt det.
  Fin kväll till dig med stor kram!

  1. En del biopsier är tagna och lite borttaget. Men patologens svar tar lite tid på sig. Tack för omtanken.
   Visst kan man säga att bilderna är från vårt närområde. I varje fall så vistas vi ofta här- Boule & Berså är lite av vårt förlängda vardagsrum. Gott om plats och trevligt. Läget vid vattnet tycker vi också om.
   Vad gäller resor inom landet tycker jag det var bra. För ska turister från utlandet fritt kunna resa runt så är det ju rimligt att vi också kan det.
   Vad gäller demonstrationen så blir jag riktigt ilsken. Men polisen måste i princip ge tillstånd även om de visste att antalet skulle överskridas- Många deltagare var yngre och man brydde sig inte om det som gällde. Och vem skulle se till att det inte var fler. Jo, polisen som sedan fick mycket kritik.
   Bedrövligt.
   Har haft en strålande tag här och sitter nu sent på kvällen kvar på balkongen. Men lite svalt är det nu klcokan 23.
   Stor kram

  1. Stockholm är vackert och här finns så mycket att se och göra om man vill. Nu är det ju en så fin tid och stan visar sig från sin bästa sida.

 8. Aj då! Dags igen för prover i ansiktet gissar jag. Outch! Då var du väl värd ett besök på B&B. Det stället verkar vara lika poppis so Thai Boat, och jag är så glad att båda ställena verkar ha klarat coronakrisen bra. Härliga bilder från din “förlängda terrass”:-)

  Håller tummarna att det går bra med proverna. Vet ju hur illa du brukar må när du medicineras. Så japp, jag håller tummarna hårt.

  1. Helt rätt och inte “bara” i ansiktet. Känns lite tröstlöst. Men inget jag numer kan påverka.
   Boule & Berså är nog tillsammans med Thaiboat bland stans mest populära uteställen. Och båda är noga med avstånden vilket känns bra. Vi satt igår ensamma vid ett bord för sex personer och så är det. Men är man fler i ett sällskap kan man ju själva bestämma hur man vill sitta-
   Och medicinering är på gång. Men väntar till måndag med att sätta igång. Långdraget blir det. Och ont blir det.
   Tack för omtanke och tumhållning.

 9. Hoppas du mår bättre nu efter ditt besök på SÖS. Som vanligt bjuder du på fantastiska bilder, så färggranna och fina!
  Må så gott du kan.
  Varm kram

  1. Tack,jag mår mycket bättre nu men det gör ont när bedövningssprutorna släpper. Så är det ju.
   Och en fin och trevlig runda ner till Boule & Berså blev det. Lika bra att passa på nu när det är fint väder.
   Kram och jag önskar er en fin fredag i Roslagens famn.

 10. Gillar att serveringen skyltar med att de har öppet medelst flaggning. Trevligt!

  Förstår att allt inte är tipptopp men jag hoppas att allt ändå är bra med dig. Skönt att ni tog er ut på en promenad för att skingra och sortera tankar.

  Ta hand om dig!

  1. Upp till Fåfängan är det en bit så bra att veta om serveringen är öppen eller inte så flaggorna är ju ett bra sätt. Och utsikten här är nog nästan den bästa man kan få över Stockholm och dess inlopp.
   En promenad piggar alltid upp och likaså ett besök på Boule & Berså. Och jag tänker och sorterar tankarna så bra när jag går.
   Tack för omtanken.

 11. Låter jobbigt med det där sjukhusbesöket. Inte bara den fysiska smärtan, utan också oron. Hoppas proverna är rena och att du klarar av medicineringen. Du kanske måste gå lite kortare sträckor om dagarna framöver.
  Ni verkar ha fint väder och det är ju så vackert på Söder och vid vattnet. Ni bor verkligen på ett fantastiskt ställe.
  Sköt om er och var försiktiga!
  Kramar!

  1. Det är alltid lite dubbelt att komma hit och man vet ju inte utgången. Medicineringen nu har jag gjort tidigare och hela kroppen påverkas ju av den plus alla sår som kommer i ansiktet där jag ska behandla. Sår och sårskorpor..
   Inser att det får bli kortare rundor nu ett tag.
   Fint väder och all vacker grönska piggar upp. Och mycket trevligt har vi ju helt nära. Känns bra att bo på kajen och ha en hel del att titta på.
   Var rädd om dig du också.
   Kramar och tankar

 12. Inte roligt men nödvändigt med dessa provtagningar, förstår jag. Hoppas resultaten visar att det är OK – och förhoppningsvis har du repat dig och mår bättre idag.
  Ni fick ändå en fin promenad och hittade en fin plats vid vattnet för lite förfriskningar och vila.
  Intressant läsning om Danvikshemmet … det finns många spännande hus i huvudstaden. 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

  1. Tack, jag mår bättre men har en en väntande behandling i ansiktet att göra med en salva. Har gjort den förr och tyvärr blir det stora sår och kroppen påverkas rejält.
   Och en promenad piggar upp. Alltid fint att slå sig ner här vid vattnet. Vi har mycket intressant helt inpå och historia gillas.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram

 13. Usch och fy att det är dags igen… Håller tummarna – hårt! – för att provsvaren blir bra!
  Skönt att ni har så vackra omgivningar som gör att du kan skingra tankarna en aning…
  Stor KRAM!

  1. Tack för omtanken. Ja, det är dags igen… Tar liksom inte slut. Får vänta ett tag på provsvaren men har positiva tankar tills ev. något annat vara sig.
   Promenader och “pitstop” piggar upp.
   Önskar er en fin fredag.
   kram

 14. Det låter besvärligt att du har det jobbigt efter läkarbesöket. Dessa besök inget att se framemot, men måste göras. Nu har vi ju haft det soligt i flera dagar och då förstår jag att det kan bli tufft för dig. Jag brukar bli så ledsen om det blåser och huvudbonaden inte vill sitta kvar, då man vill skona huvudet ifrån solens strålar.
  Håller tummar för att allt ska gå bra med dina besök hos sjukvården.
  Tack för alla fina bilder du visar. Igenkännings faktorn är hög och det är roligt. Allt har jag inte glömt.
  Kommer så väl ihåg då jag första gången var upp till Fåfängan. Härligt.
  Fint att det hålls avstånd på uteserveringar, det gläder mig.
  Demonstrationen igår gjorde mig förfärad. Vilken trängsel, vad kan inte hända. Att de inte begriper bättre.
  Trevlig helg och sköt om dig.
  Varm kram.

  1. Ja, lite knepigt är det. Men nu är det bättre- Ska dock påbörja en behandling i ansiktet med en kräm som ger mig stora sår. Hra gjort det förr och det är knepigt. Hela kroppen påverkas för den går liksom inåt.
   Jag är så tacksam för att hudmottagningen på SÖS är så bra.
   Roligt att du känner igen dig i bilderna. Och så roligt att du nu kom att tänka på ditt första besök uppe på Fåfängan.
   Demonstrationerna kändes verkligen märkliga. Kan inte begripa att folk inte fattar. Och att inte ses fler än 50 är ju ingen rekommendation utan ett förbud.
   Blir också irriterad på att sjukvården ev. sedan ska ta hand om de som kan ha blivit smittade.
   Önskar dig också en fin helg-
   Stor kram

 15. Härlig blandning av foto och ämne. Sista bilden kändes spännande och rofylld. Hoppas du får ett snabbt besked och inte behöver vänta länge. Håller tummarna för att det är till din fördel. Boule & Berså ligger perfekt. Det är mysigt att ha sina favoritställen. Förstår att du tycker 3 km är en kortkort sträcka. Men för mig är det ganska lagom. Det beror på vad som finns utefter vägen. Jag skulle vilja få komma in i en lägenhet på översta våningen i ett av de toppiga husen och kika ut från fönstren.
  Kram Bosse

  1. Tack för omtanken! Det vackra vädret piggar ju upp tillvaron på olika sätt. Men ett besked får jag vänta på ett tag till.
   En vända till Boule & Berså är alltid trevligt och det är fint att sitta här vid vattnet.
   Husen här uppe med de toppiga husen ligger väldigt bra till. Vi har ju bara varit utanför men området är väldigt trevligt. Och utsikten högst upp skulle jag också gärna ta del av.
   Kram

 16. Tack för den turen, känns som jag har varit i staden, gen om dina ögon 🙂 så grönt o vackert förstår att du tycker det är njutbart 🙂 här är det inte mkt på schemat men ut skall vi 🙂 kram å fin dag

  1. Kul att du följde med. Och visst har du varit med mig så mycket runt här via bloggen att det säkert känns so om du varit här på egen hand.
   Här väntar trevligheter idag. Och det ska bli jätteroligt.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram

  1. Tack, jag är bättre men har fortfarande ont. Kul att du ser sonens hus i bilderna Och jag tror mig veta vilket det är.
   Trevlig helg!

 17. nu kommer jag, vill ha lite tid ,-))
  Vilket bra uttryck “förlängda vardagsrum ” ,-)
  Förstår att det känns mindre lockande med smärta, hoppas du mår bra nu!
  En färja är alltid mysigt, åkt många färger mest i Norge ,-)
  Gillar inte höghus, men de som du kallar toppiga husen är mycket trevliga, skulle kunna bo där själv! Precis det bordet jag själv kunde ha valt, nära, ,-)
  Många vackra parker!
  Jättefina bilder, vilket gör det svårt att välja var vi ska börja utforska i sommar! ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Välkommen! Tack, jag mår mycket bättre och har bara lite ont och får nog ha det någon vecka. Men jag ska på måndag påbörja en behandling som blir ganska smärtsam så jag försöker att inte tänka på det just nu över helgen.
   Här tar vi färjorna och båtarna ganska ofta och det är både trevligt och omväxlande. Ja, Norge har många färjor så där har vi också åkt. Men då lite längre sträckor.
   Du får höra av dig om du vill ha tips på vad ni skulle kunna göra i sommar. Men säkert hittar ni bra saker.
   Ha det jättefint du också.
   Kram

   Topphusen här uppe på klippan är väldigt fina och omgivningarna likaså. Många fina gemensamma uteplatser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *