Stockholm

Hösten pågår för fullt – Och full fart är det.

Hösten pågår för fullt här i Stockholm En del roliga jobb av skiftande slag, gott om tid för att läsa, umgås med vänner och förstås de dagliga promenaderna. Ofta spontana. Ibland med ett eller flera mål och ibland helt utan. Alltid hamnar man någonstans och ”pitstop” finns det gott om. Här är man aldrig långt från vattnet, Mälaren eller Saltsjön, och man kan i princip vara mitt i stan men ändå ha naturen helt inpå.

Hösten pågår för fullt. Vackra höstblommor att köpa på Mariatorget. Mariatorget vid Hornsgatans östra del blommar för fullt.

Hösten

i år har varit helt fantastisk, så här långt. Och även jag, som inte är någon höstmänniska, har njutit av både det vackra vädret, naturens fina färger,långpromenader och att sitta på uteserveringar i oktober månad. Visserligen gjorde jag en avstickare till den ”spanska sommarstugan under några veckor i september och början av oktober, där sommaren då var kvar. Men det var den å andra sidan här hemma också.

 

Gårdagens runda

startade vid Eriksdalslunden.Vidare rakt norrut längs Söders smågator och fram till Hornsgatan. Följde den västerut hela vägen och sedan längs vattnet tillbaka till Eriksdalslunden. Nästan hemma. Sträckan? Cirka 8 km.

 

Nästan framme vid Mariatorget tittade jag in på Maria Magdalenas kyrkogård. Här har det sedan 1300-talet legat en kyrka. Den första som kom till var ett litet kapell som påven gav tillstånd till att bygga. Och i samband med detta bildades också den första församlingen här. Södermalm är gammal stadsdel och precis som så mycket annat så är det en hel del här som förändras. På både gott och lite ont tycker jag.

Den nuvarande Maria Magdalenas kyrka är från början av 1600-talet. Här på kyrkogården finns bl.a. Evert och Astri Taubes grav. 

Vad gäller kyrkan här så har det den senaste tiden skrivits en del i de lokala tidningarna om att kyrkklockorna här stör folks nattsömn när de slår. En ”bulleranmälan” är gjord och klockringningarna nattetid är under utredning och för tillfället stoppade.  Klockringningarna pågått i flera hundra år utan att folk klagat. Men nu så…Även Klara kyrka i Stockholm och Kungsholms kyrka är under ”bullerutredning”.  Men de som vill ha kvar klockringningarna dygnet runt är många….Så det återstår att se vad som händer. En kampanj finns också för att ta bort klockringningarna vid begravningar, dop och bröllop. Verkar inte direkt framgångsrik-

Hornsgatan, en dryga två km. lång genomfartsgata med en hel del mindre butiker och många restauranger och barer.

”Bysis” – Bysättningshäktet

har jag passerat många gånger men inte riktigt stannat upp för att titta närmare. Byggnaden är från 1700-talet och 1781 inrättades den till bysättningshäkte. Här sattes folk som hade obetalda skulder. Ordet bysättning kommer från det tyska ordet ”bisetten” som betyder sätta åt sidan. Här burades de bysatta in och släpptes inte ut förrän skulden på något sätt reglerats. DEt var fordringsägarna som krävde ”bysättningen” och som också fick betala för de skuldsattas uppehälle. I byggnaden fanns sex snå rum för män och ett för kvinnor.

”Bysis” ligger på Hornsgatan 82.

I början av 1800-talet iordningställdes också en arbetsinrättning här så att de skuldsatta kunde arbeta för att betala av sina skulder till fabrikörerna. De skuldsatta var många så huset fick utökas med inköp av granntomten.

I lokalern ligger idag bl.a.restaurang/bar, Häktet.

Här på bilden finns tillbyggnaden och bakom den låg också en rastgård för de intagna.

Hemma igen

sätter jag mig en stund på balkongen och hinner lagom se solen försvinna i väster under Skanstullsbron. Klockan är bara 17 men hösten pågår för fullt. Jag sitter kvar ett tag till men det tar inte många minuter förrän solen skyndar sig ner bakom Årstaskogens trädtoppar. Jag hämtar en jacka och sitter kvar ännu ett tag. Mörkret lägger sig snabbt. Och visst är det hösten som är här. Lätt att glömma.

Hösten innnebär att solen går till sängs allt tidigare om dagarna.

De sista solstrålarna kämpar sig kvar över trädtopparna innan de försvinner bakom träden i Årstaskogen.

 

28 svar på ”Hösten pågår för fullt – Och full fart är det.”

 1. Hm undrar hur det skulle se ut med bysättningshäkten idag med tanke på hur en del skuldsätter sig!?
  Fast det skulle kanske avhålla vissa från att köpa sådant de inte har pengar till.
  Här är inte läge för att sitta utomhus….solen försvinner tidigt bakom hustaken.
  Kring ”nollan” idag.
  Ha en fin helg.

  1. Tänkte också dessa tankar. Tänk att så många handlar för pengar de inte har.
   Vi har fint här idag också men bara +8. Så balkonghänget idag blir nog kortvarigt.
   Önskar dig också en fin helg.

 2. Usch, för att sätta sig i skuld. Det är jag inte uppväxt med. Naturligtvis fanns en liten skuld på mammas och pappas hus, men de amorterade av så det var nästan inget kvar.
  Idag är det ju mer vanligt än undantag att folk har någon slags skuld, det värsta är väl lyxfällan.

  Det var intressant, historian om Bysis! Detta hade jag ingen aning om.
  Tack för att jag fick följa med på promenaden! Nu ska jag snart iväg och duka vackert, vi är ett litet gäng. Ha det fint!
  Stor kram!

  1. Inte jag heller. Vet att mina föräldrar även köpte bil kontant. Men det var då det…Idag är det många som köper resor, telefoner och annat på kredit och skulderna växer snabbt. Och med skulder är man ju inte fri.
   Bysis historia tänker jag på när jag passerar här och huset finns ju kvar. Men med annan verksamhet idag. Restaurang och bar. Att promenera häräralltid roligt och motionen får man på köpet.
   Önskar dig en fin dukkväll.
   Stor kram.

  1. Tack! Fint väder har det varit och skönt är det att komma ut. God underhållning och bra motion. Kanske solen kommer till er i helgen.
   Kram och trevlig kväll.

 3. Vilken härlig promenad! När det gäller kyrkklockorna så tycker jag att det är en del av vårt kulturarv och förstår inte riktigt att man blir störd av dem. Numera talas det i mobiler överallt och man blir del av andras pladder då det sällan är tyst .Med andra ord borde inte folk vara så känsliga.

  Om ”Bysis” hade funnits i dag hade det nog varit gigantiskt för många verkar leva över sina tillgångar tyvärr… Passande namn på baren förresten 😀

  Kram och ha en fin kväll!

  1. Jag passar på att gå både långt och mycket. bra underhållning med inbyggd friskvård. Visst är detta med kyrkklockorna gnälligt. Bor man mitt i stan så är det ljus på olika sätt. Och andra har klagat, som bott här länge, just för att de saknar klockorna. Mobilpratadet är ju ett oskick! Jag tror ocksåatt ”Bysis” idag skulle haft många där. För att först ha pengar och sedan handla verkar det inte vara ås många som gör.
   Visst är ”Häktet! ett bra namn.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 4. Du är en pärla boende på söder och tar oss med på dessa intressanta vandringar i vår fina storstad, huvudstaden. Och där på kyrkogården har vi ju gemensamma minnen från.
  Önskar er trevlig helg!
  Stor kram från söstra i Värmland ❤
  Ps. Inte glömt att jag ska höra av mig så ge inte upp.? Ds

  1. Jag tänkte faktiskt på dig när jag stod här på kyrkogården. Du var med mig.
   Det är roligt att gå runt både här och i stan och längs vattnet och mycket finns att upptäcka.
   Vi önskar dig också en fin helg. Och vi hörs!
   Stor kram!

 5. Om det där med kyrkklockorna … Kyrkorna stod nog där innan folk skaffade sig sina boenden. Borde man inte ha kollat upp det innan man eventuellt flyttat dit? Vi bodde under ett år mitt emot Högalidskyrkan som klämtar en gång i kvarten (om jag minns rätt). Det var inte särskilt irriterande, som jag minns det. Värre med trafik, motorcyklar som drar på, grannar som för ett j-a liv. Haha, vi hade en granne som var med i Noice. Han skulle spela in meddelande på sin telefonsvarare och då drog han på värsta musiken, pratade in meddelandet och sedan stängde han av musiken. Detta var 1988/-89. Vilka minnen! Det var kul att se kyrkklockan ställa om mellan sommar- och vintertid. Nu i helgen är det dags i gen.

  1. Instämmer helt! Detta är ett gammalt område på Söder och bor en i stan så är det ju inte tyst. Inte i närheten av Hornsgatan i alla fall. Men sista ordet är inte sagt/skrivet än.
   Och andra boende vill ha klockornas klang kvar. Trafiken tycker jag också borde vara mer irriterande i området.
   Roligt minne med Noice.
   Vi bor ju tämligen lugnt och ändå ”mitt i”. Dock ingen direkt trafik mer än båtar. Men det är bara trevligt.

 6. Jag gillar hösten! Alla vackra färger… Ja det får man ju inte så mycket av här nere, men ändå! Här lugnar sig temperaturen och man kan vandra på den soliga delen av gatan utan att få värmeslag 😉

  Härliga bilder igen!
  Ha en finfin kväll 🙂

  1. Tack! Jodå, hitintills har hösten här hemma i Stockholm verkligen varit till sin fördel. Klart njutbar. Men jag gillar även den spanska hösten med svalare väder och mindre trängsel.
   Önskar er också en trevlig kväll. Här blir det middag hemma med vänner.

 7. Den här sommaren och hösten lär vi nog aldrig glömma!!! Helt fantastiskt! Har hittills kunnat ”dricka” frukost i stort sett varje dag sedan den 5 maj i år. Du bor ju högre upp, så du kan njuta längre på din balkong på kvällen, men ändå. Vi skriver ju den 26 oktober!
  Som vanligt härliga bilder. Å visst har även jag passerat Bysis ett antal gånger utan att tänka på vad det är/var. Nu vet jag, tack:-)

  1. Vi har ju pendlat en del till den spanska sommarstugan mellan varven men så fint det varit när vi varit hemma. Och hösten! Helt fantastisk. Och att vi har kvar balkongmöblerna ute i slutet av oktober har nog inte hänt oss tidigare. Satt ute idag också. Och ”Bysis” lever ju kvar. Dock nu som restaurang.

 8. Ja, vilken fin höst vi har haft, men nu kommer kylan….
  Vilken fantastisk bild på alla höstblommor! Å fina kort på södermalm!
  Kram och sov gott i denna sena timme…

  1. Tack! Visst har hösten varit fin! Och med alla vackra färger. Stannade till vid Mariatorget just för att de lyste upp så fint.
   Kram och trevlig lördag.

 9. Tack för ännu en intressant och lärorik promenad! Många fina bilder – och vilken färgprakt där i torgståndet på Mariatorget! Spännande läsning om ”Bysis” – idag skulle man kunna fylla sådan hus på ett kick! Många som handlar långt över sina tillgångar utan att tänka – skrämmande faktiskt!
  Önskar dig en fin lördag!
  Kram

  1. Kanske det är dags igen för dessa ”bysättningshus”. Och att man får jobba av sina skulder. Nej,men många handlar långt över sina tillgångar och tar snabba lån till lyxförbrukning och det är ju inte bra. Och hur mycket pengar spelas inte bort? Kul i alla fall med ett stycke historia som lever kvar i form av både byggnad och nu en bar/restaurang där.
   Grått här i huvudstaden idag. Men skönt det också.
   Kram och trevlig lördag.

 10. Efter att ha läst kommentarerna ställer jag mig i den skaran som tycker att folk skulle bysättas nu också. Då kanske inte skulderna skulle bli så höga och man gör troligen inte om det.
  Vad gäller kyrkklockorna kan jag i viss mån förstå det. När käre maken jobbade natt och vi bodde nära en kyrka, var det många gånger hans sömn blev störd även dagtid. Jag tycker att klockorna ska ringa, men kan man inte dämpa dom???
  Kram

  1. Det skulle nog bli tämligen fullt idag i bysättningshäktena om fanns kvar. Vad gäller klockorna hör det till saken att om denna dam stängde sina fönster så hörs de inte. Men intressant att se vad utredningen visar. Men visst skulle man kunna dämpa ljudet. Trafiken på Hornsgatan är klart störande och det dygnet runt. Men jag tror att de som bor där vant sig.
   Kram!
   Trevlig helg!

 11. Hej Ditte!
  Det där med Bysis var lite läskigt 🙂 Sitta i fängelse om man inte kunde betala, undrar var gränsen gick…
  Nu kan ju folk vara skyldig miljoner utan att betala och det händer inte så mycket… 🙂
  Svårt det där med kyrkklockorna…klämtar dom varje timme? Eller rentav halvtimme…
  Stressigare tid i dag, folk tål inte så mycket. Själv blir jag nedstämd då klockan ringer här nära mig…
  I La Mata bor folk vägg i vägg med kyrkan och den klämtade varje kvart…Vet inte hur dom gjort efter klagomål i åratal.
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Ja, det var ju så. TRor inte direkt man hamnade här på ”Bysis” för mindre summor och var man i skuld var det kanske inte direkt p.g.a. lyxkonsumtion. Idag är dte ju så att många snabba lån tas för att finansiera spel och annat som kanske inte behövs i det dagliga livet. Alltför lätt att få dessa snabba lån och sedan blir människor fast. Trist! Maria magdalena kyrka har ju funnits i trakten sedan 1300 -talet,först som ett kapell.Jag tror klockorna ringer varje halvtimme. Men bor man i stan så är det ljud. Damen som anmälde kunde kanske börja med att stänga fönstret. (Det var när det var öppet hon tyckte det blev störande) Mne väljer folk att bo här i stan så är der ju inte tyst. Biltrafiken, mc och bussar här är nog mer störande. Sedan har andra klagat just för att klockorna inte slår. Utredning pågår. Men att ringa varje kvart är kanske att ta i.
   Kram!

 12. Tack igen för en trevlig och informativ promenad ! Jag lär mig hela tiden någonting nytt om Stockholm tack vare dig.
  Hajade lite till när jag läste om kyrkklockorna som ringer också på nätterna. Jag antar att folk har vant sig vid att det ska vara så; det kan ju t.om. kännas tryggt på sitt sätt, men det finns alltid någon som är emot i alla sammanhang. Hoppas att ringningen fortsätter om majoriteten vill ha det så. Och som du redan skriver, det är ju aldrig tyst i en stad.
  Ha en fin helg Ditte!

  1. Väldigt trevligt att du följde med mig. Och det är roligt att gå runt och se både det man sett tidigare och lite nytt. Och nytt blir det också med årstidernas variation. Vad gäller kyrkklockorna så kan ju damen i fråga stänga fönstret. Klockor har ringt här i flera hundra år. Den livliga trafiken borde vara värre. Sista ordet är ännu inte sagt i ärendet. Men bor man i en storstad är det inte helt tyst. vi har det dock ganska lugnt dädr vi bor för några bilar finns inte på kajen.
   Önskar dig också en fin helg.
   Grått och småruggigt här idag…

 13. Kyrkors klockringning, minareters böneutrop…. klagomål! Kanske hänger det ihop? Jag tänker på om inte folk klagat på böneutropen kanske inte några kommit på att klaga på kyrkklockorna?! 🙂 Det kan bli oanade konsekvenser av väldigt mycket, eller väldigt litet… beror på hur man ser det.

  Bysis, tja… hur fick de ihop pengar till att betala av skulder om de satt inlåsta? var min första tanke… Knepigt. Svensk historia, det finns så mycket och jag vet så litet… tack för att du lär mig litet då och då… 🙂 Hösten har varit helt underbar, men igår var inte snön långt borta. Jönköping ligger lågt i en håla och endast små snöflingor i luften, men bilar som förmodligen kom från höjderna strax utanför hade tjocka lager med snö på biltaken! Det kändes hux flux som att vintern inte är långt borta…

  1. Sista ordet är inte sagt här än. Men just nu är klockorna tysta på natten. Kyrka/kapell har funnits sedan 1300-talet här så ringningen är inget nytt påfund. Och väljer man att bo mitt i stan är det aldrig tyst. Bullret från Hornsgatan borde vara värre. Vad gäller ”Bysis” fick de som satt där så småningom börja jobba av sina skulder. God tanke!
   Även här kändes det kyligt igår och med mörka moln som svävade över huvudstaden. Och lite snökänsla i luften. Men det stannade där.Sol idag, just nu. Men kyligt är det.
   Trevlig söndag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *