Stockholm

Färgsprakande höstdag med sommarvärme på besök

Jag kom från den fortsatt  pågående sommaren i Spanien och till ett vackert färgsprakande Stockholm. Visserligen är det enligt almanackan höst och träden har tagit på sig sin finaste  höstdräkt. Men gårdagens temperatur med runt 18 grader ingav inte alls någon höstkänsla.

Eriksdalslunden, ett av flera koloniområden här på östra Södermalm, ligger helt nära Årstaviken, en del av Mälaren Vi bor strax till höger om Eriksdalslunden, alldeles vid vattnet (“saltsjön”/Östersjön) och en promenad längs med vattnet blir det nästan barje dag vi är hemma.

 

En färgsprakande

höstdag var det och inte ett moln på himlen. Solen gav dessutom både träd och vatten ett speciellt skimmer som inte helt ville låta sig fångas på mina bilder. Men vackert är det med alla höstfärgerna.

Absolut färgsprakande. Här i Eriksdalslundens koloniområde.Jag passerar Eriksdalslundens koloniområde. Välskötta små täppor och höstbruket är i full gång.

Jag kommer upp på berget och möts av solens strålar mellan träden.

Löven bildar färgsprakande mattor längs stigen genom Eriksdalslundens koloniområde.Många löv finns ännu kvar på träden och de som fallit av bildar färgsprakande mattor längs stigen.

Jag slår mig ner på en av bänkarna och konstaterar än en gång att jag bor mitt i Stockholm, på Söder, men har “landet” helt inpå. Mindre är en kilometer hemifrån.

Sol mellan trädgrenarna och som speglar sig i Årstaviken. Här ligger många fritidsbåtar kvar vid bryggorna. Kanske sista båtturen för säsongen tas nu i helgen.

 

Jag går ju ofta här längs vattnet och sträckan är en av Stockholms mest populära. Så alla årstider. Sommartid kan det se ut så här.  Man kan gå runt hela Södermalm, en sträcka på ca 12km längs vattnet hela tiden. Och man kan gå delar av den. Jodå, springa eller cykla också. Men cyklisterna får inte cykla snabbare än vad folk promenerar. Enligt reglerna. Men många har inte tagit dem till sig.

Rofyllt

Och fint kan det vara att slå sig ner och mata änderna.

För egen del satte jag mig på en av badbryggorna när jag förevigat tre solar.

 

 

38 svar på ”Färgsprakande höstdag med sommarvärme på besök”

 1. Hösten har alltid varit nr ett för mig. När jag gick i gymnasiet o vi skulle välja ämne för uppsats var det alltid hösten jag skrev om, om det handlade om årstider förstås. Eller varför inte om känslor. Hösten är ju nåt att krypa in i. Så otroligt fint du fångat höstens alla färger! Är ju så vackert att man “baxnar”. Så fantastiskt att naturen kan ge oss denna färgexplosion. Jag bara älskar färgerna. Tack för att du förevigat detta skådespel! Kram!

  1. Tack! Gårdagen var verkligen en så vacker dag och med runt 18 grader och lika fint är det idag. Denna del av hösten tycker jag också om när träden fortfarande har kvar en hel del av sina löv som glimmar så vackert. November är däremot inte den månad jag gillar. Mörkret blir lätt så kompakt då.Men å andra sidan är det just årstidernas växlingar jag också tycker om. Men månaderna november till februari kan jag gärna vistas någon annan stans. Om så är möjligt förstås.
   Vad roligt att du kunde glädjas åt mina bilder. Jag försökte fånga det jag såg och är själv nöjd med flera av bilderna.
   Kram och många tankar till dig.

 2. Underbara höstbilder.
  Minns att det var varmt för 1 år sedan också.
  Var i Stockholm inför Thailandsresa.
  Igår var det dimmigt i Umeå men sol idag.
  Tänker grilla ikväll, troligtvis den sista för iår.
  Tror aldrig vi grillat så här sent tidigare år.
  Sedan åker grillen ner i källaren.
  Golvet på uteplatsen måste också plockas ner innan det blir för fuktigt eller kommer snö!

  1. Tack! Ja, naturen är verkligen fin just nu och här har vi även idag +18 grader. Så skönt. Har suttit på balkongen under förmiddagen. Jag minns inte hur det var förra året i oktober, men kanske var vi då i Spanien. Men du minns ju eftersom ni då var i Stockholm. Trevligt att grilla i kväll och fint att hålla kvar sommaren ett litet tag till.
   Önskar er en fin kväll.

 3. Du bor fantastiskt fint! Otroligt att det är en storstad dessutom.
  Så rofyllt och vackert allting är i dina bilder!
  Det är svårt att förstå att det är så långt gånget som det är på hösten.
  Vi har också rätt varmt här med tanke på månaden och det känns märkligt att ta in alla
  trädgårdsattiraljer för vintern.
  Men så är det och njuta ska man förstås! Och gör!
  Trevlig helg Ditte!

  1. Jag tycker vi bor väldigt bra här. Väldigt centralt och ändå med bära till vatten och naturen. Här finns tempo om man kommer upp till Skanstull och Götgatan och några hundra meter därifrån finns det fina naturområden. Även Nackareservatet med sina skogar finns tvärs över kanalen och nåbart inom 30 minuter till fots inklusive båttur över till Sjöstaden. Vi väntar några dagar till med balkongmöblerna och kanske kan vi sitta där ute i veckan. Har suttit där både igår och idag. Så skönt. Fortfarande en del fritidsbåtar som är på väg ut och in genom slusssen.
   Skönt att ni också har det fina vädret kvar och kan njuta av det.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Visst är det vackert! Är glad att jag hann hem och fick uppleva lite av detta. Känns som om träden nu snabbt förlorar sina löv. Men ett tag till så är de kvar. Hoppas solen och värmen också stannar.

 4. Jättefina bilder! Och roligt att se så fina områden princip mitt i stan. Har läst din blogg ett bra tag men aldrig tidigare kommenterat. Jag tycker det är lika roligt att läsa om Stockholm, resor du gör och annat som händer i vardagen. Alltid roligt att titta in här .

  1. Tack! Och vad roligt att läsa att du tycker det är trevligt att titta in här.Och viss variation på innehållet blir det. Jag är ju inte alltid på resande fot.

  1. Tack! Det blev en jättefin promenad och färgerna var verkligen fantastiska och särskilt i den vackra eftermiddagssolen.
   Kram från oss och trevlig kväll.

 5. Vilket alldeles underbart koloniområde! Det väntar många promenader i stadsdelen när jag kommer upp nästa gång. Känns som om det var länge sedan senast…

  Kram och ha en fortsatt härlig lördag i gott sällskap!

  1. visst är det fint här och lite “Lantligt” men bara några hundratal meter från Skanstull. Du kommer att få mycket att promenera runt i nästa gång du kommer. Valmöjligheterna är många och fina. Hoppas du snart tar dig en tur.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 6. Otroligt vackert med alla färger nu. Det är som guld i träden. Du bor så fint nära storstan. Skönt med lite lugn i lite avskildhet. Vackert!
  Svar: Synd att jag inte meddelade dig när vi var i Cartagena. Ansedd av mig som det trevligaste stoppet på hela kryssningen. “Alla” tyckte likadant!
  Kram

  1. Jag blev nästa överrumplad igår när jag gick längs vattnet. När solens strålar nådde träden lyste det nästan som om det var ett lager guld dragna över löven. Vi bor ju i princip mitt på Söder men bara några hundra meter från bruset och vimlet av folk finns lugnet och grönskan.
   Jätteroligt att ni tyckte om Cartagena och det är en favorit hos oss också. Men vi får ses en annan gång på annan plats.
   Kram!

 7. Jag gillar inte alls hösten här i Sverige, men just nu är det riktigt behagligt….hoppas det håller i sig ett tag till!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Nu är det riktigt fint ute och trädens löv lyser verkligen upp tillsammans med solens strålar. Men i slutet av oktober och i november vet jag att det blir mer grått och kan om andan faller på ta mig en tur till varmare och ljusare trakter . Bra att kunna välja. Visst?Hoppas på några till fortsatt vackra och soliga dagar. Här har vi idag haft +18. Så skönt.
   Stor kram och trevlig kväll.

 8. Stockholm är verkligen fantastiskt. Tänk att det finns natur så mitt i staden. Konstigt men det är när jag ser de där höstbilderna som jag nästan kan känna lite hemlängtan. Har hittills inte gjort det men de där vackra bilderna … Höstfärgerna, den friska klara luften, leta svamp, plocka vackra löv. Det saknar jag. Men så kommer jag på att alla dagar är ju inte som dessa … 😀

  1. Jag är väldigt förtjust i Stockholm och här finns det mesta inom räckhåll. Nu i oktober tycker jag det är extra fint med naturens skiftningar men i november, när det blir grått och träden är kala, kan jag ju göra som flyttfåglarna och ta mig till varmare trakter. Jag trivs med att kunna välja. Nej, alla dagar är inte som dessa. Men när de infaller tar man dem till sig desto mer.

 9. Hej D
  Ja jag har alltid gillat hösten, komma in i vardagen när man jobbade och inte minst börja kunna åka till Gran Canaria 😀 Säsongen startade ju då i oktober…Och dina vackra bilder visar ju på att det är en otroligt fin årstid också.
  Kramar från mig till er! P ♥♥

  1. Go kväll! Tidig sådan! Jag tycker hösten just nu är väldigt vacker med alla färgerna. Men i slutet av oktober och november är jag inte lika förtjust. Men å andra sidan är det årstiderna här hemma som gör det hela speciellt. Jag tar lita av varje och kan ju göra som flyttfåglarna när jag känner för det.
   Kramar och tankar till dig från oss båda.

 10. Jag är ju en sommarmänniska, men hösten är väldigt lugn och färgrik. Och nu när det är så varmt, så trivs jag som fisken. Jag skulle klara mig med tre årstider. Alla utom vintern.
  Tack för att jag fick följa med på din promenad och jag känner ju igen mig där nu.
  Stor kram!

  1. Så här i mitten av oktober när träden ännu har sina färgglada löv kvar tycker jag det är vackert och att det dessutom är +18 i skuggan gör det hela än bättre. Men när november kommer och det ofta är grått så tycker jag det är ganska trist. Men då får vi ju flyga vidare…
   Trevligt att du går med mig här. och du känner ju igen dig.
   Stor kram!

 11. Vilket härligt inlägg om Söder! Verkligen färgsprakande – otroligt vackert! Å idag var det ju ännu en “sommardag” med vackra höstfärger. Vilken tajming att komma hem från Torrevieja just till dessa underbara dagar i vår vackra huvudstad. Den här hösten är nog den färggladaste och varmaste jag kan minnas. Å ditt inlägg är en klar och odiskutabel bekräftelse:-)

  1. Tack! Jag går ju ofta här längs Årstaviken och nära är det ju. Bara några hundratal meter ner från bruset vid Skanstull- Sedan kan man gå runt Söder längs med vattnet. Vi brukar dra oss upp till asfalten borta vid Hornsgatan och sen kan det vara fint med Monteliusvägen om man vill ha lite mer utsikt. Visst var det god tajming att komma hem till Stockholm just nu. Ibland har man tur.

 12. Men så vackert ni också har det nu! Och varmt. Vi har inte fått den där brittsommarvärmen hit upp än, men i morgon skall det bli +15 på dagen i alla fall. Hoppas att det inte blåser så mycket så att värmen känns. 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram!

  1. Det är verkligen fint. Vi hade tur, för när vi kom till Stockholm nu i mitten av veckan så kom denna britttsommarvärme. Även idag klarblå himmel och löv som glänser som guld i solens sken. Så vackert. Även idag lär dte bli runt +20 så vi har kvar balkongmöblerna ute ett tag till.
   önskar dig en fin söndag.
   Kram!

 13. Så otroligt vackert. Dina foton får en att känna , som om man vore där IRL!
  Här har hösten kommit väldigt kvickt; är nere vid 6C just nu, och varmare lär det
  inte ska bli i morron. Tror inte det blir en färgrik höst, då vi gått från hög värme
  och fuktighet till kyla på bara några dagar. Inte kul.
  Som alltid underbart att fa vara med pa dina promenader. (min svensk forsvann
  helt plotsligt) 🙁

  1. Du hade tyckt om att gå här med mig och du ska veta att jag ofta tänker på dig här när jag går runt i Stockholm. Trevligt att vara “hemma ” igen. Och vi har nu några verkligt fina dagar. Strålande sol och dagstemperaturer på strax under 20 grader. Löven är än så länge kvar på träden och skimrar när solen lyser på dem. Ja, du fick höst snabbt. Och skillnaden i temperatur gör ju stor inverkan på naturen.
   Önskar dig en fin söndag.

 14. Tack för en alldeles fantastisk höstpromenad! Otroligt vackert och svårt att förstå att det är nästan mitt i en storstad!
  Det vackra vädret tycks fortsätta även idag 🙂
  Ha en fin söndag!
  Kram

  1. Vad trevligt att du gick med. Och det är verkligen fina dagar nu. Bilderna är tagna 5-600 meter från det mer myllrande stadslivet i Skanstull här hemma på Söder- Jadå, även idag ‘r det ljuvligt väder och både träden och vattnet glänser när solens strålar träffar dem. Vackert!
   Önskar dig också en fin söndag.

 15. Vilka underbara höstfärger! Superfina bilder 🙂

  Haha! Ja säg den cyklist som lyder dom trafikregler som finns. Dom är nog rätt lätträknade 😉

  Ha en finfin söndag!

  1. Stockholm just nu är otroligt vackert i sin höstklädsel. Helt molnfritt idag också och det kommer att bli runt +20. Bara att njuta. Vad gäller cyklister är nog de flesta skyltar där mest rekommendationer.
   Önskar er också en fin söndag.

 16. Välkommen hem Ditte & visst är det vackert o inte alls kallt som man trodde, vi har dock inte fått så mkt höstfärger här ännu men det kommer väl 🙂 blir en runda till skogen för oss kram

  1. Tack! Känns fint att vara hemma igen. Och verklig tur med vädret har vi. Har varit strålande sol och mellan 18 och 20 grader sedan vi kom hem. Och trädens löv är så vackra just nu men snart åker de väl av.
   Önskar er en fin söndag i skogen.
   Kram!

 17. Jag ser att Stockholm inte är mindre vackert än Dalarna i höstskrud! Jag går o bara gapar över skönheten i naturen nu, men nu börjar det vara flera löv nedanför träden än i dem. Jättevackra foton har du tagit. Kram

  1. Tack!Visst är det vackert ute nu! Glad jag hann hem och fick titta lite på alla fina färger. Du har ju mer “riktiga skogar” att vandra i än de jag har här, men jag tycker ändå att jag har naturen nära för att vara på Södermalm.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *