Stockholm

Färg piggar upp – Konst i mina kvarter på Söder

Visst kan färg pigga upp! Helt klart! Och vad gäller Södermalm, den stadsdel där jag bor i Stockholm, är det gott om färgglada inslag. Mindre och större konstgallerier, restauranger/barer/konditorier, konsthantverksbutiker/verkstäder och designbutiker av skilda slag bidrar till färgen. Och förstås de boende som sätter sin färg och prägel på stadsdelen. Söder är en verkligt levande stadsdel, som en småstad i huvudstaden, där varje del  i sig har sin personlighet och karaktär.

Visst piggar färg upp. Här tavlor från Södermalms konsthall i "Skrapan" på SöderMycket färg  är det i Södermalms konsthall i “Skrapan” – ett shoppinghus på Götgatan.

Visst piggar färg upp?

Av en slump hamnade jag igår på Södermalms konsthall, en för mig helt ny bekantskap. Akademibokhandeln var målet men när jag såg skylten om konsthallen gick jag nyfiken nerför trapporna. Här finns Stockholms “största utbud ” (sägs det) av grafik och konst på en yta av 400 m2, så gott om plats var det. Och  mycket färg var det. Här finns tusentals litografier (bilder framställda genom avtryck) och original framställda både av mindre “kända” och kända svenska konstnärer bl.a. Ulf Lundell, Lasse Åberg, Pete Dahl, Karl Höglund, och Mikael Persbrandt.

Av Lasse Åberg; filmproducent, skådespelare, konstnär m.m.

En av konstnärerna, Robert Emanuel Fredriksson, är en “Hammarbyfantast” sedan barnsben och har alltid haft klubben i sitt hjärta. Det märks på många av hans målningar.Han har även sin ateljé i anslutning till konsthallen där det förutom “Hammarbymålningar/tavlor också produceras konst av blandade material och starka färger. Stockholms skärgård, New York och andra storstäder finns bland de många motiven.

Södermalms konsthall

drivs sedan 2015 av Emanuel och är förutom konsthall ett grafiskt tryckeri med ramverkstad. Han berättar själv att inredningskonsten till moderna bostäder är den konstnärliga inriktningen. “Mycket collage görs med prylar siffror och bokstäver. Konst som sticker ut både bildligt och bokstavligt. Att arbeta med tredimensionella bilder ligger mig varmt om hjärtat. Därför blandar jag ofta material som trä, metall och textil.  Ett marint tema samt USA och New York inspirerade motiv starka färger återkommer ständigt i mitt måleri”.

Tänkte genast när jag såg Hammarbymålningarna på bloggvännen BP.

Mycket färg är det i denna New Yorkmålning av Emanuel Fredriksson. Finns i Södermalms konsthall i "Skrapan"New York inspirerad tavla av Emanuel.

Hittade en litografi av Mikael Persbrandt. Kändes lite läskig…

På hemvägen

tar jag en sväng i angränsade kvarter och ser mer konst. Nu i en konstbokhandel, Konst-ig, som ligger på Åsögatan 124. Här finns det mesta av det mesta inom all sorts konst. (Jodå, handarbeten också) Så många spännande böcker!

Konstigt blev det också med speglingarna i fönstret.

Efter  besöket i bokhandeln vek jag in på Södermannagatan. Här blandas gammalt med nytt. Som att befinna sig i en småstad.

I detta gamla hus från 1700-talet finns både krukmakeri och en silversmedja.

Krukmakeriet var öppet så visst tittade jag in.

Här på gatan finns också en rejäl “muralmålning”. Det är konstnären/modellen /fotografen m.m. Arvida Byström som i samarbete med “Urnbanears” (högtalare m.m.) är avbildad av konstnären Andreas Englund. Även här blandas det gamla med det nya. För egen del hade jag inte sett målningen tidigare och inte heller hört namnet Arvida Byström. Men nu vet jag…

Vill man se fler muralmålningar på Södermalm finns även karaktären, Lisbet Salander, från Stieg Larssons böcker avbildad uppe på Fiskargatan, vid Mosebacke. Just i det hus där hon i en av filmerna köpte en lägenhet.

 

24 svar på ”Färg piggar upp – Konst i mina kvarter på Söder”

 1. Tänk så mycket en tur till Akademibokhandeln kan ge! 😀

  Perbrandts tavla vär ju läskig! Men så har jag alltid tyckt att han är det också så föga förvånande egentligen. New York-tavlan däremot, den var ju hur läcker som helst! Den vore något för TravelAnna!

  Och Lasse Åbergs små tavlor älskar jag! Hade en musmatta förut med en av hans bilder, den där katten som leker med en (dator-)mus.
  http://www.abergsshop.se/images/stories/virtuemart/product/Katt_och_mus2.jpg

  1. Visst är det så! Och till Akademibokhandeln går jag ofta. Sedan är det roligt att det i våra kvarter finns en hel del att tillgå vad gäller konst och färg. Här på galleriet i Skrapan fanns en hel del litografier av bl.a. Åberg som jag gillade. Har sett den här musmattan du hade och den är fin. Såldes förut på Designtorget.Såg många av Persbrandts målningar när han ställde ut hos Lars Lerin i Karlstad, på Sandgrund. En del var obehagliga och andra tyckte jag om. Men de är stora och skulle inte passa hos oss. Som skådespelare tycker jag han är riktigt bra och har sett honom en hel del på Dramaten. Som konstnär är jag mer tveksam till målningarna. Men de berör.
   Här fanns flera N.Y. tavlor och de piggade verkligen upp.

 2. Färg piggar absolut upp. Och speciellt nu i höstrusket.
  Men håller med om att litografin av Mikael Persbrandt kändes lite läskig.
  Stor kram och trevlig kväll

  1. Här blev det en del färg under promenaden. Behövligt! Och den bok jag skulle köpa kom också med hem.
   Trevlig eftermiddag och kväll.
   Stor kram!

 3. Den färgterapin tajmade du perfekt kan jag säga! Helt underbara tavlor, dock inte Persbrandts. Inte muralmålnngen heller. Den är ju rosa;-) Däremot älskar jag den med Lisbeth Salander.
  Resten däremot är helt och hållet i min smak. Kul att du tänkte på mig när du såg Bajen-målningen:-) Stort tack för länken. Åsså tänkte jag såklart på min egen konstellerkonstiga blogg, då jag såg skyltfönstret med de konst-iga speglingarna. En höjdarbild med tanke på hur du lyckades få till de konst- iga i dubbel bemärkelse. Bra jobbat där:-)
  Ett helt underbart inlägg denna ruggiga höstdag. Tack:-)

  1. Persbrandts tavla gjorde mig inte glad och inte heller den rosa muralmålningen.Men Lisbet Salander är ju magnifik. Jadå, du kom i tankarna när jag såg dessa. Lite speciella. Ja, du fick en tanke till när jag stod utanför “Konst-igt”- bokhandlen. Tror att du kanske skulle gilla ett besök där.
   Och visst är det uppiggande med färg. Även Söder piggar upp i sig.

 4. Välgörande för själen med mycket färg nu när vi går mot allt mörkare tider! Mycket spännande att titta på där – fastnade direkt vid konst-ig och tänkte förstås på BP 🙂
  Kram

  1. Konstbokhandlen “Konst-ig” tittade jag in i och tänkte också på BP. Men det gjorde jag redan när jag på konsthallen såg Hammarbytavlor, BPs favoritlag. Galleriet hittade jag av en slump och det fanns mycket glatt att se där.
   Kram och trevlig söndag.

 5. Så bra att du gjorde en spontan avstickare till Södermalms konsthall. Den första bilden ger känslan av Välkommen in! Så mycket glada färger, precis som en hel drös med höstlöv.
  Blir lite påmind om att jag borde bli flitigare när det gäller att gå på konstrundor här hemma på Åland, man blir så lätt hemmablind.
  Konst är så mycket; jag tänker på Persbrandt nu och tavlan som är mörk och ger förundran. De flesta konstnärer målar ju ur sinnet för att få ut det som vill komma ut och då kan det bli lite vad som helst.
  Själv har jag nyss hängt upp två akvareller i köket, (jag byter tavlor emellanåt och ställer undan de nedtagna ett tag innan jag åter hänger upp dem någonstans) och känner mig så glad för att de är glada, färgstarka och bara lyfter hela köket. Vem som är konstnären vet jag inte, oläsligt men det kvittar. De gör mig glada och påminner färgmässigt mycket om din första inbjudande bild.
  Ha en skön första vintertids-söndag Ditte! Tack för konstrundan!

  1. Det var bara en slump att jag hittade till konsthallen. En fin slump. Här fanns mycket att se. Persbrandts gästutställning i Karlstad, på Sandgrund, hos Lars Lerin, såg jag och där var det också en del lite läskigare målningar. Men de fascinerar mig på något sätt. Jag gillar honom som skådespelare och har sett en del föreställningar på Dramaten där han spelat. Intryck och avtryck gör han. Vad roligt att du bytt tavlorna i köket och tänk så mycket de kan göra för att pigga upp. Och att bli glad av det man ser är viktigt.
   Jättetrevligt att du gick med mig på den lilla konstrundan i mina kvarter.
   Önskar dig också en fin söndag.

 6. Tack för ännu en intressant tur på Södermalm och vi läsare får hänga med dig där! Där finns hur mycket som helst att upptäcka, tycks det.

  Konst, konst-igt och glada färger gillar jag. Persbrandts tavla gillar jag kanske inte, men den fascinerar mig. Jag är kanske för mordisk av mig, men jag funderar över om det är två döda i badkaret!? Vad vill konstnären ha sagt med den, eller vad hade han i tankarna när han målade den?!

  Huset som inrymmer både krukmakeri som silversmedja är verkligen läckert! Jag blir glad av att se sådana hus när de är väl bibehållna och underhållna. Ett mycket intressant inlägg, vad är adressen till konsthallen? Jag blir sugen att ta mig dit under något Stockholmsbesök.

  1. Jag hamnade här på galleriet av en slump. En lyckad sådan. Grunnade också på Persbrandts tavla och jag tyckte mig se tre personer i badkaret. HUr som helst tittade jag länge på den. Såg den gästutställning han hade på Sandgrund, hos Lars Lerin , och även där fanns flera, i mitt tycke, läskiga tavlor. Konsthallen ligger på Götgatan 78, mellan Skanstull och Medborgarplatsen, i källarvåningen, i den tidigare “Skatteskrapan”. (Idag ett ganska trevligt,mindre shoppingcentrum) Och i närheten hittar du Södermannagatan som är en mysig gata med små butiker och en del gamla hus. Hoppas du får till ett besök här under våren så ska jag gärna ta dig med runt Söders “pärlor”.

   1. Ja, till våren ska vi försöka få till en träff, jag ska göra vad jag kan för det i alla fall. Ser fram emot det. Tack för adressen, jag planerar att ta mig dit senare i den här månaden.

    1. I vår lyckas vi! Och då blir det att ha på bra “gåskor”.Men det finns platser att vila sig på… Ser fram emot ett besök. Spännande sedan att läsa om din tur till huvudstaden. Och utställningen Witnesses rekommenderas starkt.

   2. Aah, nu kollade jag Persbrandts litografi igen, ser tre tydliga ansikten, så visst är det en märklig tavla… men jag ser också ett djur, en hund eller möjligtvis en gris! Verkligen märklig “sak”, undrar vad konstnären hade i sina tankar den dagen 🙂

    1. Jag såg tre människor i badkaret men sedan skiftade det jag såg. Tyckte också jag såg ett djuransikte. Och jag har sett liknande i flera av hans tavlor. Att fler ansikten förekommer. Kanske är det hans egna olika sidor som kommer fram….Spännande är det.

 7. Här var det färgglatt, verkligen. Trevligt!
  Persbrandts målning var verkligen scary – precis som jag tycker att han själv är. Förstår inte alls alla lovord han får – tycker varken att han är en bra skådis eller en hunk…

  Tack för den konstiga rundturen! 😉

  Ha en finfin söndag 🙂

  1. Kul att detta galleri finns i närheten. Och Söder i sig är även färgstarkt- å¨olika sätt. Persbrandt som skådespelare gillar jag. Har sett en del på Dramaten där jag tycker han varit väldigt bra. Som konstnär känns det mer tveksamt. Såg den gästutställning han hade hos Lars Lerin på Sandgrund och blev inte direkt förtjust. Mycket var mörkt. Men några tavlor gillade jag.
   Fint höstväder här just nu och det ser ut att bli en färgglad dag idag också.
   Önskar er trevlig söndag.

 8. Jag ser tre personer i Persbrandts tavla. Jag riktigt ryser av den, usch, läskig.
  Allt annat var fint, färgrikt och trevligt glatt!
  Tänkte också på BP vid två tillfällen där.
  Muralmålningar är häftiga. Glad att jag sett Salander IRL

  Tack för rundturen! Stor kram och trevlig söndag!

  1. Jodå, jag såg också tre personer här i badkaret i Persbrandts tavla. Jag stannade länge och tittade på den. Många av hans målningar är mörka. Såg hans gästutställning hos Lars Lerin förra året och där var det några lite ljusare tavlor men de flesta mörka. Muralmålningen av Lisbet Salander tycker jag mycket mer om. Och den är inte heller rosa. Men ändå kul att pigga upp husväggen.Här finns mycket att se och på nära håll och jag gör det ju gärna.
   Stor kram och trevlig kväll.

 9. Vad fin konsthall, den ser levande och personlig ut med tanke på att det ser ut att stå alster lite varstans där de får plats.
  Södermalm verkar till att vara en trevlig stadsdel 🙂

  Ha en fortsatt fin söndag! Kram Christina

  1. Konsthallen är fylld med målningar, grafik och litografier och den är stor. Mysig är den inte men ändamålsenlig och det finns ateljéer som några konstnärer jobbar i. En stor ramverkstad finns också.
   Södermalm är liksom en stad i staden. Vi trivs så bra här. Det är en stadsdel som alltid lever och där det finns mycket att tillgå på olika sätt. Kulturutbudet här är stort och varierat.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram!

 10. Hit ska vi går när jag kommer till Stockholm!!
  Min allra första blogg som jag lyckades radera av misstag hade en “undertitel” Konst eller konst-igt … ja, du så det kan gå:-)
  Första bilden av flera tavlor, så glada och ljuvliga, så lite nere i källaren Persbrandts – och bilden med spegling blev ju spännande tillika krukmakeriet.
  Konsten är flera konster 🙂
  Fortsatt fin söndag när tiden nu är återställd igen, stor timme kram!

  1. Visst ska vi. Tänkte genast på dig när jag klev in här. Och på BP vad gällde Hammarbymålningarna. Visst är konsten flera konster och jag tar den gärna till mig och med mig. Detta trots min personliga oförmåga att få till något direkt med händerna. Men jag kan annat.
   Önskar dig också en fin söndag bästa Tove.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *