Historia

Historia från 1939-45- En hel del finns i fem kartonger.

I går blev det  så äntligen av och fem rejäla flyttlådor kom hem hit. Lådor, fyllda med mängder av historia mellan åren 1939-45.  Nu är det inte alls så att vi här saknar historia eller något annat  Inte alls. Snarare tvärt om. Men dessa flyttkartonger har sedan nästan ett år tillbaka varit inneboende hos vännen Thomas Tynander. (Författare och journalist) Thomas har sedan 2018 skrivit på en verklighetsbaserad roman om min pappa  och med boksläpp den 1 maj. Boken är nu klar med omslag och allt.

Visst har  innehållet i dessa lådor har bidragit till att få fram mer fakta. Nog så viktigt om det är en roman baserad på verkliga händelser. Och att pappa var en stor idealist och frihetskämpe framgick än tydligare. Inte mist för ev. tvivlare.

Kartonger fyllda med historia. En historia kämpen Allan Mann har upplevt inte minst under åren 1939-45. En kamp för länder soch människors frihet. Vi har en rejäl hiss och inga trappor för att nå den. Tacksam för det. Kartongerna är tunga och rejäla- Men så är det också mycket historia som ryms i dem.Inte minst pappas personliga historia. 

Ett stycke historia

I mars förra året fick Thomas och jag veta att det på Kungliga Krigsskolan Karlberg (Karlbergs Slott) i Solna fanns lådor med innehåll som tillhörde pappa. Lådor som absolut var värda att ta sig an. (Pappa hade sin grundtjänst på Karlberg från mitten av 1950-talet tills han gick i pension) Här på Karlberg  passade vi också på att titta i några montrar där en del andra  intressanta ägodelar som pappa hade finns förvarade. Alltså inget som lämpar sig för hemmabruk utan av en helt annan karaktär. Någon/några  har alltså ägnat mycket tid åt att märka upp allt med siffror och även skriva innehållsförteckningar. Och i de stora lådorna fanns det mindre. Så här fanns alltså delar av pappas liv och det han ägnat sig åt från 1939-45. 

Så nu är alltså lådorna hos oss och jag ska gå igenom innehållet. En del ska vidare till något eller några museum och en del ska vandra vidare och kanske återvinnas på något sätt. Stort tack till Helen och Rita som var behjälpliga med bil.

Kassettband och VHS band som också bär på sin historia och där idag historiska personer talar eller framträder. Mängder av kassettband och VHS band. Band som också berättar om den historia som var. Men i dagens digitala värld finns knappast kassettbandspelare eller dessa gamla VHS spelare. Jo, dvd eller hårddiskar  kanske kan vara till nytta. 

Hittade ett spel- Såg vid första anblicken ut som ett sällskapsspel, vilket det också är. Men när vi tittat närmare har det använts till annat.Kanske en form av kod.Spelet finns att köpa via internet. (Länk under bilden)

Sällskapsspelet "Opplev krigens hverdag i Norge.". Upplev jrigets vardag i Norge. Ett spel som visar på den historia som var i Norge 1940-45“Upplev krigens vardag i Norge”som sällskapsspel- Verkligen ett spel som är på riktigt med den historia som var 1940-45

Innehållsförteckningen finns på baksidan.

En del av allt som tillhör spelet. Mycket fakta ingår.

Att rensa

Maken gör en hel del av grovjobbet och är orolig för att jag mest gör en snabb besiktning innan något hamnar i skräplådorna.  Mängder av tidningsklipp, bilder, brev, kort m.m- Men en del ska vidare till museum.

Mängder av dokument att gå igenom. Vad kan kastas? Sparas? Vad är av intresse för kommande generationer? Finns det något som är det?

Att rensa innebär också att läsa. Här finns i äldre och nyare varianter Aftonbladet, Expressen. DN, Svenska Dagbladet, diverse veckotidnigar och militära  tidningar samt tidningar som getts ut på landsbygden.Så dagen idag har alltså ägnats åt detta.

Var i morse uppe på Vårdcentralen och fick den årliga injektionen/droppet mot benskörhet, zoledronsyra,Och detta kan medföra någon dag med feber, trötthet och ont i kroppen.Så blev det. Men rensat, sorterat och läst dokument har jag gjort. Mycket läsning och mycket sorterande.

Här är det krigshistorikern,  journalisten,författaren m.m- Lars Gyllehaal  som skriver och berättar om “Hemliga organisationer på svensk mark”. Ochvisst påminner detta om den sits vi har idag.Pappa till höger i bild i randig tröja.

Allan Mann. Stora delar av sin historia har han aldrig berättat.Men den 1/5 kommer boken om honom skriven av Thomas Tynander. Här är det enklare att läsa texten. Och visst hade pappa ett ganska brokigt förflutet. Stora delar av sin historia har han heller aldrig berättat.

Halva pappa är med till höger i bild. Han var ogärna med på bilder för att inte bli igenkänd.

Vet att pappa vid flera tillfällen träffade Willly Brandt, f.d. Förbundskanslern i Västtyskland. Och jag  vet också att  de delar dess ord nedan. Inte bara orden utan de blev till handling.  Willy Brandt var tysk men flydde till Sverige från det naziockuperade Norge och bosatte sig i Hammarbyhöjden, en stadsdel i Stockholm.

 

 

30 svar på ”Historia från 1939-45- En hel del finns i fem kartonger.”

 1. Vilket intressant liv. Och hjältemodigt! Klart att materialet måste gås igenom med omsorg.
  Sen vet du ju hur jag tänker…. Människoliv har ett större värde än frihet. ..
  Sen är ju nästa tanke: Vad är frihet???
  Du behöver absolut inte bemöta detta. Vi tänker på olika sätt. Och din pappa är det stora beviset på att hjältar finns…eller iaf ..fanns.
  Kram

  1. Verkligt annorlunda och en sann idelist sm trodde på det goda. Och pappa hade ju rätt i mycket.
   Just var frihet är har jag varit engagerad i sen jag föddes. Nästan i alla fall. Men det är ju en definitionsfråga som en inte besvarar så enkelt- Vet att pappa har gjort det hundratals gånger.
   Visst tänker vi på olika sätt och är präglade av vår bakgrund. Men så är det ju. Inget är rätt och inget är fel. Bara olika.
   Kram!Tack för dina tankar som du vet att jag värdesätter väldigt mycket.

 2. Ja, då är du sysselsatt ett tag framöver. Tur att din man verkar vara än mer intresserad av att ta hand om dessa stora mängder intressant material. Jag skulle nog vara som du – en snabbtitt och sedan till muséer eller återvinningen. Du är ju enda barnet och är den enda kvar som kände din pappa och hans förflutna. Dina döttrar minns honom kanske till viss del, medan barnbarnen inte ens var födda. Så materialet är nog mest av intresse för historiker/muséer.
  Tajmingen av ankomsten av kartongerna var ju inte helt fel, då du kände dig lite “under the weather” som man säger på engelska. Då kunde du ägna dagen åt pappersläsning och sortering.
  Hoppas dock att du är bättre imorgon.
  KRAM!

  1. Absolut! Bosse har gjort mycket av grovjobbet med att sortera. En del ska till olika museer i landet och i Stockholm. En del vill döttrarna ha och en del kommer nog Thomas att vilja ta hand om. Och här hemma ska det ju inte vara ett museum men ett par kartonger kan vi ha kvar i källaren-
   vi har rensat en del men mycket är kvar. Viktigt att rätt saker blir kvar. Imponerande av de som sorterat och märkt upp allt. För märkt är det och även sorterat.
   Känner mig bättre i kväll så det blir alvedon nu och sen sova. Har promenaddag i morgon.
   kram

 3. Oh, vilken skatt! Du vet att jag fascineras av din pappas historia och förstår också att han ville vara anonym i detta uppdrag.
  God kväll och stor kram!

  1. Jodå! Absolut! Men så mycket att gå igenom. Och vad ska sparas till eftervärlden och vad kan vi kasta. Och han var milt sagt anonym-
   Hoppas det gått bra för dig idag.
   Stor kram

 4. Vilket stort material du fått till dig om din otroliga pappa. Naturligtvis fordras det att det gås igenom med noggrannhet. Tyvärr kommer det nog bli så framöver att mycket material blir svårt att ta del av när det finns sparat på olika medier som kasettband, VHS osv.
  Hur som helst vet du vad du ska syssla med en tid framöver och nog är det tur att du har maken till hjälp.

  1. Lägenheten är fylld och papper, bilder, tidningsurklipp, pärmar och annan dokumentation fyller både golv och bord.
   En del av detta ska sedan till ett eller fler museum och kanske hamnar en del i Axvall och på Armémuseum. Hittade idag brev som pappa skrev till sin farmor som bodde i era trakter.
   Ja, vi tar det sakta för det är lätt att missa något viktigt. Maken är noggrann. Bra så.

 5. Wow så mycket historia i dessa lådor! Såklart måste de gås igenom ordentligt, så bra med hjälp av Bosse! Det är verkligen inte vilka lådor som helst!! En imponerande skatt som din pappa lämnat efter sig, och som sagt en stor hjälte! Så fint att det nu kommer en bok om honom!
  Må så gott!
  Stor Kram!

  1. Verkligen! Och Bosse är ju så noggrann. Sen är det svårt att veta vad vi kan kasta och vad som ska sparas. Men några har ju gjort ett otroligt jobba med att sortera och märka allt. Och allt är också numrerat.
   Ska bli så roligt med boken och jag är verkligen förväntansfull.Återkommer om “boksläpp”.
   Ha det fint du också.
   Kram

 6. Digert, verkligen digert är det att gå igenom allt detta, att sortera, tänka efter före och inte efter. Tur att Bosse hjälper dig och håller efter dig så du inte slänger sånt som kan behöva tid att tänkas lite extra på. Svårt är det helt säkert. Men viktigt!
  Så snart som jag har möjlighet så ska jag försöka få tag på boken och läsa den. Din pappas historia är så mångas historia och han gjorde insatser som räddade många liv kan jag tänka mig. All heder åt honom och alla andra som deltog i allt detta hemska som var då och också nu på olika ställen i världen. Krig är fruktansvärt.
  Kram Ditte!

  1. Det är verkligen mycketsom vi ska gå igenom men fint att några (vet inte vilka) har numrerat och märkt upp allt- Även pappa var en mästare på att märka upp saker och vad det än var.
   Boken ordnar jag till dig och skickar men den kommer inte ut förrän den 1/5 så lite tid kvar är det Pappa var alltid noga med att säga krig var fasansfullt och han pratade ytterst sällan om detta och sina upplevelser. Och om han gjorde det var det med dem som varit med. Andra kunde inte förstå. Han var ju en sann idealist som gjort stor skillnad för många människor genom att vara den han var.
   Kram

 7. Stor och mäktig är din pappas historia! Den är ju också din i mångt och mycket tänker jag.
  Fint att de nu kommer fram dessa lådorna och det blir förvarat till eftervärlden på olika sätt. En skatt med mina mått mätt – och bra att Bosse hjälper dig.
  Hoppas du mår bättre av din spruta i morgon.
  Varm kram och snart god natt!

  1. Ja, det är den verkligen och på olika sätt. Men det är en hel del som finns i lådorna men tursamt nog är allt märkt och numrerat. Någon måtte ha lagt mycket tid och kraft på just detta. Bosse är noggrann och det är viktigt så att rätt saker blir bevarade. Sen är det också frågan om vad som är rätt-
   Tack, mår bättre idag men inte helt ok ännu.
   Varm kram!

 8. Oj, vilken guldgruva. En viktig uppgift att ta vara på och minnas den tiden i alla fall genom dokumentation. Kan vi lära något av detta? troligen inte, men så otroligt intressant!
  Ha det bäst och ha inte för bråttom!
  Mängder av kramar

  1. Ja, men mycket är det. Så jag är jätteglad att någon/några märkt upp och numrerat kartonger i kartongerna och kuvert, mappar m.m- Vad gäller att lära oss så tror jag det. Att inte ge upp och att människors och länders rätt till frihet är värd att kämpa för- Intressant är ju varför en nyss fyllda 18-åring gör detta. Och pappa var 25 när kriget var slut. Han överlevde, även om det var knappt några gånger- Några svar få vi i boken. Jag har ju inte egentligen Facebook men har det för att jag vill vara med i den grupp om pappa som Thomas Tynander leder; Boken om Allan Mann med idag över 1000 medlemmar.Fantastiskt att intresset är så stort.
   Många kramar

 9. Igår kväll avslutade jag boken Hotel Angleterre, så jag är mitt i kriget i mina tankar. Hur relationer påverkas och hur alla kämpar på med sin vardag och enligt sin övertygelse. Förstår att det är intressant, men kanske också otäckt att gå igenom alla kartongerna.

  1. Har nyligen läst boken. Riktigt bra tyckte jag också. Och visst påverkas relationer mycket av alla yttre påfrestningar en är med om. Inte minst när krig råder.
   Jag känner ju i princip till allt men nu roligt att se den verkliga dokumentationen.För många gånger är det ju så att den saknas i många romaner. Det är verkligen svårt att få fram fakta, Och just i boken om pappa en roman, byggd på verkliga händelser i hans liv är just dokumnentationen viktig. Givetvis vet en inget om samtal och liknande men desto mer om miljöer, personer, händelser och mycket annat. Ser så fram emot att den kommer.

 10. Vilken personlig skatt men också en historisk sådan! Förstår att det är mycket att gå igenom men viktigt att göra det. Din pappa levde verkligen ett annorlunda liv och jag tycker det är väldigt fint att det blivit en bok om det. Den ska självklart beställas när den är utgiven.

  Önskar en fin tisdag!

  Kram

  1. Jodå, innehållet i lådorna är nog intressant för många och en välgjord dokumentation.Allt är märkt och numrerat men när jag gått igenom det hela och sparat det personliga hoppas jag att olika museer tar vid. Ett annorlunda liv levde han och mycket är svårt att förstå. Vet att många har svårt att förstå att han var beredd att ge sitt liv för människors och länders frihet Men det var han. I lalla lägen.
   Boken är en roman men byggd på historiska fakta så den blir samtidigt också då ganska lätt att läsa. Det är alltså ingen historiebok på det vanliga sättet. Jag tycker boken är stark och många scener i berör mig mycket. En sak är att vet att detta har hänt men här blir allt väldigt närvarande.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 11. Vad spännande med allt material, och givetvis bokutsläppet i vår.
  Det måste vara underbart att ha så mycket minnen av sin pappa, även om det tar sin tid att rensa bland dom

  1. Det är väldigt intressant att se allt och mycket ska ju sedan vandra vidare. Många minnen finns och mycket upplevde vi också i Töreboda i våras där hans fina plats finns. Hoppas körsbärsträdet som planterades där ska ta sig.
   Tid att rensa tar det och ändå är allt uppmärkt och numrerat, men u helgen ska jag nog vara klar.

 12. Oj, oj, oj ♥ Det där materialet skulle jag definitivt fastna i och läsa allt, googla vidare och kolla upp! Vilken skatt! Ni måste absolut lämna det till ett krigsarkiv eller museum som kan ta hand om det och sprida kunskap om de människor som finns bakom alla siffror om förluster och krigsvinster. Hur hade världen sett ut om det inte vore för din pappa och andra verkliga hjältar. Och jag tänker på hur ung han var när han tog värvning, och att mina tjejer och deras pojkvänner är i ungefär samma ålder, men inte alls känns mogna nog att försvara vår frihet. Men man växer med sina uppgifter. Jag blir litet rörd faktiskt, av din pappas historia.
  Kram

  1. Just så! Tursamt nog är allt märkt ordentligt och även numrerat. Pappa har också gjort anteckningar på kuvert och i mindre lådor som finns i kartongerna- SEdan alla VHS filmer, tidningar, diabilder andra bilder m.m- Mycket är det
   Mycket ska vidare men just nu oklart var det ska. Men en del ska nog till Armémuseum.
   Jag har hört det mesta men var som ung tämligen ointresserad av detta och lyssnade inte så noga- Något jag är ledsen för idag. Men jag är verkligen glad över att han var den han var. Har många gånger grunnat på vad som drev honom. Visst var han en sann idealist och var beredd att ge sitt liv för människors och länders frihet. Men han var ju så ung och mogen.
   Kram

 13. Mycket att gå igenom, ta till vara eller skicka vidare. Men, det måste ju bevaras på något sätt och det blir ju en hel del då, genom boken som nu har blivit klar.
  Din pappa gjorde ett otroligt jobb och jag förstår att du är stolt över honom. Ett intressant och givande period i hans liv. Jag beundrar dessa människor som gör allt sådant för sina medmänniskor. Inte bara tänker på sig själv.

  Fint att din man hjälper dig med allt detta, ett stort arbete. Du med din rygg och så, måste vara rädd om dig.
  Vi har VHS band och även spelare. Men, går det för lång tid kanske de inte går att spela av.
  Sköt om dig och var rädd om dig.
  Varma kramar.

  1. Ja, det är det. Väldigt mycket. Men tursamt nog hade pappa skrivit på kuvert och en del mindre lådor vad de innehöll- Och sen är vi ju väldigt tacksamma för alla som gjort resten av jobbet med att numrera och märka upp.
   Vad gäller pappa så var det så att han aldrig tänkte på sig själv i första hand.
   Jag lovar att jag ska skicka ett ex av boken till dig eller än hellre ta med ett ex till dig om/när vi ses i vår i Sundbyberg. För visst hoppas vi få till en träff-
   Nu hoppas jag på att armémuseum tar en del och kanske också en del muséer ute i landet.
   Jobba har jag ett tag med att sortera.
   Varm kram

 14. Vilket hästjobb att läsa och sortera! Beundrar dem som sitter på sin kammare och läser för att sedan omvandla allt till en intressant roman med verklighetsanknytning, mitt tålamod skulle inte räcka långt! Nu kanske jag anar att du har något att pyssla med även under konvalescenttiden?
  Kram

  1. Jag är ju väldigt tacksam för de som har sorterat, numrerat och skrivit på kuvert och annat. En hel del har pappa också skrivit på. Och när det gäller honom finns det ofta 5 ex av allt. Minst. Jag hoppas vara klar med vår sortering på söndag. Bosse har gjort mycket av grovjobbet. Sen ska en del, en låda, behållas och resten ska lämna- Vet att det finns museer i Sverige som vill ha en hel del.
   Och ett stycke historia är det. Hittar jag något som kan intressera dig så får du det gärna- En hel del från Finland finns ju. Återkommer-
   Kram

 15. Vilken skatt! Och historia! Det är helt fantastiskt och att du har det framför dig men måste kännas ofattbart med kan jag tänka.

  Så bra att det är välorganiserat med så mycket arbete bakom och så bra att ni är två. Väldigt skönt att ha en “kollega” i detta som har tålamod med. För tror att det är bra om det får ta lite mer tid än tänkt. Det är ju tröttande också och då kan man bli för snabb så bra där om den andra tar en titt igen.

  Är helt otroligt detta som finns samlat så och jag ser fram emot boken. Och att du kan spara och att era döttrar sparar och att det finns bevarat på museer också. Tror allt sådant är viktigare än vi fattar.

  1. Mycket är det att gå igenom och jag vet att en del också finns med i boken av info som finns här. Pappa märkte upp mycket och andra måtte ha numrerat och katalogiserat det övriga. Hoppas innehållet sedan, en del av det, hamnar till eftervärlden via museer. Mycket historia är det. Och en tidsresa att gå igenom detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *