Södermalm Stockholm

Park och täppa på Södermalm – Solrosparken och Glasbrukstäppan

De dagliga promenaderna håller jag liv i och viss variation i dem blir det också.  Jag har en del provtagningar och “annat pyssel” som ska göras innan min planerade höftoperationsdag, den 3/3. Vad gäller prover så är det en trevlig promenad att gå till och från Ersta sjukhus här på Söder. En sträcka fram och åter på 6 km. Lite av en sport har det också blivit att variera både dit och hemvägen. Häromdagen tog jag vägen över Katarina kyrkogård och vackra Fjällgatan-Och en annan dag när jag gick hit blev det fokus på två små parker; Solrosparken och Glasbrukstäppan. Vad gäller utsikten över Stockholm så ingår när en rör sig här uppe på Katarinaberget och Åsöberget, samt några andra höjder som ligger ovanför Stadsgårdshamnen.

Park och täppa

Funderade på orden. Vad är en park och vad är en täppa. Ibland är det inte så stor skillnad. Wikipedia skriver; ” En park är en privat eller offentlig anläggning/grönområde för rekreation med tillrättalagd natur.  De kräver ofta  skötsel och kan finnas både i stadsmiljöer och utanför. En täppa, kan förklaras  som ett inhägnat jordstycke, en liten trädgård , en jordlott.

Park och täppa- Ibland är skillnaden liten.Stockholm. Södermalm. Solrosparken. En park som kom att anläggas under 1980-talet. Park och täppa. Ibland kan skillnaden mellan dessa två begrepp vara liten. Här en del av Solrosparken som blev anlagd under 1980-talet. 

Solrosparken

(mer om den i länken) är i sig ganska ung. Och man började anlägga parken här uppe på Katarinaberget på östra Södermalm på 1880-talet. Berget är en del av en förkastningsbrant  och en annan del är Mariaberget som ligger väster om Slussen.

På 1600-talet så låg området här på Katarinaberget utanför själva Stockholm. Gamla kartor visar att där parken ligger idag fanns en tomt tillhörande ett hus ägdes av Cornelius. Tomten var bebyggd under lång tid. På 1800-talet köpte en fabrikör tomten och anlade bodar här som sålde kol till de som bodde i området. Från 1925 och fram till 1973 var det en bensinmack här. Här i parken gjorde jag alltså nu mitt första besök. Och namnet solrosparken kommer av av det lär ha funnits solrosor här förr och förhoppningsvis ska det också dyka upp nya av de som planterats.

Stockholm. Södermalm- En del av Solrosparken. Ja, park eller täppa? Det är frågan. Kanske både och. Park och täppa. En del av Solrosparken där det finns hus som i sin tur har en täpppa.

Glasbrukstäppan 

ligger helt nära Solrosparken och hette förr Glasbruksklippan. Och visst kan detta lika gärna vara en park. Här fanns på 1600-talet ett glasbruk så namnet är adekvat. Täppan/parken kom till i slutet av 1940-talet och planteringarna består av både träd, buskar och blommor. Snå dammar finns anlagda och låga murar av granit  delar i parken/täppan i olika avdelningar.

Stockholm. Södermalm. Glasbrukstäppan på Katarinaberget. Även denna kan vara både park och täppa- Parken här, Glasbrukstäppan, har sitt namn efter att det förr här i kvarteren fanns små glasbruk. Även detta lilla grönområde kan vara både park och täppa.

Skulpturen heter “Hantverksstenen” och finns i glasbrukstäppan. Den är gjord av Edvin Öhrström och kom på plats 1952. Den avbildar olika hantverksyrken och deras redskap.

Utsikt

Jag stannar till en stund här uppe på Katarinberget och tittar västerut  både in mot Skeppsbron ,Gamla stan och City.

Mitt emot, tvärs över vattnet ser jag delar av Östermalm i fjärran och närmast blickar jag över till Skeppsholmen- Och sedan är det dags att traska vidare på Söders höjder.

 

Jag kommer att ta en vända tillbaka hit i april-maj och då lär nog både Solrosparken och Glasbrukstäppan vara mer grönskande än denna dag.

28 svar på ”Park och täppa på Södermalm – Solrosparken och Glasbrukstäppan”

  1. Visst är det! Var första gången nu som jag var här. Ska bli roligt att se om solrosorna kommer fram- Vet att ett antal är planterade-
   Söder har ju så många fina kvarter så här strosar jag både ofta och länge. Utsikten får en på köpet.

 1. Vilket härligt inlägg och om du hade velat kunde du ju sparat det till en skyltsöndag. =)
  Din bild av Stockholm är långt ifrån den stress jag upplever då jag besöker huvudstaden.
  Tack för att du visar en annan sida. Ha en bra kväll.

  1. Tack! Tror jag får ta dig med till “mitt” Stockholm där det är stressfritt. Och bilderna visar hur det är. Ingen trängsel heller.
   Har haft en bra kväll och varit ute på “lokal” med vänner. Passar på nu när jag kan-
   Önskar dig en fin onsdag för tisdagen är snart slut.

 2. Så fin den gamla bevarade stadsmiljön är, mitt hjärta sjunger när jag ser dina bilder. Täppa är för mig en privat liten odlingslott, man ville ha en “egen täppa” fast själv har jag inte haft ett dugg anlag för just den biten. Just variation i promenaderna det saknar jag här i Sundborn. Om man inte vill gå i skogen på motionsslingorna så finns inte mycket annat att välja på. Nu får jag mycket mer att välja på, det ser jag fram emot. I synnerhet som jag inte längre känner mig som en bergsget…snarare tvärtom
  Tack för ljuvliga bilder/Kram

  1. Visst är den! Och så mycket historia som lever kvar i området. Älskar att strosa här- Men att bo här på 1800-talet var ju ingen “dans på rosor”. Vad gäller att odla är jag ganska ointresserad. Har ju haft en stor trädgård när vi bodde i villa men att odla, nja. Fanns roligare saker att göra. Men visst är det fint att skörda det en odlat.
   Jag gläds så med dig och din flytt. Och du kan ju ta bussen till Sundborn om och när du vill- Och naturen har du ju nära även i Falun- Och dina tjejer förstås.
   Kram

 3. Vackert där uppe, men också lite ohistoriskt, många tolkar ju husen som enfamiljsvillor, men sanningen är att flera familjer kunde dela på utrymmet i ett av dom små trähusen. Dessutom ett antal inneboende som sov i skift på golvet. Kolupplag, bensinstationer och andra liknade verksamheter skulle knappast accepteras idag. Men på den tiden var det en utkant av staden där man gärna lade verksamheter som den tidens Stockholmare inte ville se. Min släkt bodde där uppe runt Katarinakyrkan under 1800-talet.
  Men visst är det fint, åker upp där med kameran när det blir lite ljusare och varmare.

  1. Jag har skrivit ganska mycket om just Söder och trångboddheten tidigare. Och den var ju påtaglig bl.a. här https://dittemitti.se/soders-hojder/ och här https://dittemitti.se/nytt-moter-gammalt/
   Har några specialböcker av Fogelström där han just belyser bostadssituationen.
   Tänker alltid på hur det var här förr när jag passerar. Ett stort stucke historia som lever kvar. Tycker stan, “Stockholmskälllan” är bra på att informera i kvarteren om just hur det var förr.
   Går ju här varje vecka en hel del-

 4. Tack för infon om park och täppa! Å tack även för de fina fotona från sköna södermalm, som blir ännu skönare när våren kommer med sin grönska!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Visst vore det skönt med lite vår nu. Men snart så är den första vårmånaden här. Lite roligt med Solrosparken som jag bara hört talas om men inte varit förbi tidigare. Ska ha span här på solrosor.Visst längtar vi efter mer sol och grönska-
   Ha det fin du också.
   Kram

 5. Vilka otroligt fina promenadstråk du har på fina Söder. Det känns lockande med en promenad där igen vid tillfälle när våren kommit med grönska och kanske lite blomning… Vi brukar ju använda apostlahästarna när vi tar oss runt i städer och Stockholm får ett besök då och då.

  1. Visst har vi! Och jag är så glad för det. Hoppas ni tar en tur i vår och jag bjuder gärna både på en bit mat och en promenad i fina delar av Söder. Och att traska runt här är ju det bästa sättet att ta in stan.
   Kanske kan det även bli en kopp kaffer på balkongen. Ni är välkomna-

 6. Så fint det är på Söder, alla fina omgivningar och alltid roligt att studera husen också, fundera lite; vem bor här?
  Inte tänkt på täppa där men nu gör jag och visste inte att det var Edvin Öhrstöms skulptur, nu vet jag.

  Så fin promenad och ger lite extra glädje i samband med provtagning och sådant. Skönt också att det görs i god tid så allt hinner analyseras och svar kommer.

  1. Det finns ju många små parker här och just Solrosparken var ny för mig.Har läst om den men inte besökt den. Men nu är det gjort. Ska ta en runda igen i vår.Behöver ju röra mig då också. Visst är det roligt med ord. Park och täppa här och tämligen lika . För egen del tänker jag mig park som lite större. Och nu att passa på att vidga vyerna i samband med provtagning är ju bra och motiverande. Önskar dig en fin vecka.

  1. Jag ska röra mig extra mycket nu innan operationen så lika bra att ta alla tillfällen till det.Och vi har gott om fina omgivningar helt nära.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.
   Kram

 7. Vilken fin och trevlig promenadväg och så mysiga täppor. Solrosparken hade jag aldrig hört talas om tidigare men nu vet jag. Hoppas du får se solrosor i massor vid nästa besök.

  Önskar en fortsatt fin onsdag!

  Kram

  1. Solrosparken var en ny bekantskap för mig.Har läst om den och passerat i närheten- Nu är den ganska oansenlig men jag hoppas det kommer solrosor där till sommaren så den blommar upp-
   Tack, en givande onsdag har det varit med promenadklubben och aktiv så nu vilar jag mig i form.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   kram

  1. Just så! Tänker ofta på det och gläder mig åt det. Extra kul nu att jag upptäckte Solrosparken som jag tidigare bara läst om- Ska bli kul att se om det dyker upp solrosor i vår.

 8. Här i Finland används ordet “skvär” för en liten öppen plats i en stad. Ursprungliga ursprunget är “square”, men det har kurvat via ryskans “skver”. Flera av våra små parker i Borgå heter just “skvär”. I finskan blir det lite besvärligare, “puistikko” (från puisto, park) eller “aukio” (från auki, öppen, alltså en öppen plats). Förr tyckte jag att ordet och stavningen var nästan fult, men nu tycker jag att det är nästan genialt! Borde kanske exporteras, men lyckas knappast. Piazza? Osvenskt. Tror jag skulle tillbringa en vecka på Söder i Stockholm, en vecka i en annan del, och bara gå, titta och fotografera. Huset med sitt plank och sin port lockar!

  1. Vilket bra ord; “skvär”. Vad roligt att du delar med dig av det. Stort tack! Här blir ju inte skillnaden så stor men en tänker sig att en täppa är betydligt mindre än en park.
   Här på Söder finns många små gator, trähus och en hel del “skvär”.Väldigt trevligt att strosa runt och se mer av hur det var förr.

 9. Det är ju mycket som ska förberedas inför en operation, man får allt gå igenom en del under en tid innan.

  Tack för fina bilder och historia på köpet, det gillar jag. 🙂

  Ha det bäst Ditte.

  1. Visst är det så och lika bra att detta påbörjas i tid. Och när jag då ändå är ute och går så kan jag ju välja lite trelvigare varianter på väg också. Än finare blir det när det grönskar än mer.
   Och lite historia kommer med-.
   Ha det bra du också.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *