Stockholm

Himlen runt hörnet – Med olika skiftningar

Vi närmar oss slutet av november och månaden har vädermässigt bjudit på ganska stor variation. En hel del dagar har solens bleka strålar på himlen kämpat på för att glädja oss. Andra dagar har vädermässigt varit dystrare. Å andras sidan är timmarna med dagsljus är få och färre blir de under december. Och kulmen blir den 21/12 då det och årets mörkaste dag. Vintersolstånd. Men sedan vänder det och blir allt ljusare fram till midsommar. Jag gick igenom veckans bildskörd och samlade  ihop några av veckans bilder där jag  just fotograferat några av  himlens olika skiftningar.

Stockholm. Södermalm. Norra Hammarbyhamnen. I morse klockan 9 såg det ut så här på himlen.I morse klockan nio såg himlen ut så här och solen kämpade för att komma över hustaken.Röken kommer från andra sidan kanalen och värmeverket i Hammarby sjöstad, världens största anläggning i sitt slag. Vårt avloppsvatten blir till värme i elementen.

På himlen

kan man ana olika nyanser. Jordens himmel uppfattar man ofta som blå på dagarna och med olika nyanser av rött och gult vid soluppgång och nergång. Och färgerna vi ser beror på att ljuset sprider sig när det närmar sig jorden. Mer om detta fenomen finns att läsa här.

Skyskrapan Stockholm 01. Sjöstaden Skybar hösgst upp. Där känna himlen väldigt näära. Här står jag nedanför den 28 våningar höga skyskrapan Stockholm New. Högst upp finns en skybarbar och härifrån har man i klart väder en strålande utsikt över stora delar av Stockholm. Och himlen känns påtagligt nära.

Igår på eftermiddagen gick jag en vända vid Årstaviken, Mälaren. Klockan var strax före 3 och solen höll på att gå ner i väster och himlen hade en vackert rosa färg. Även vattnet fick för en stund ta del av den rosa färgen.

Stockholm. Södermalm. Himlen spegöar sig så fint i vattnet. Årstaviken söndag eftermiddag. Solen är på väg ner och himlen har antagit en rosa färg som speglar sig i vattnet.

Fler varianter av himlens olika nyanser som jag sett från balkongen under veckan.

Klockan är strax efter 17 och molnen bakom skyskrapan Stockholm New/Stockholm 01 tornar upp sig som en hög mur. Fascinerande.

Avslutningsvis ett par bilder tagna i går kväll. Inga direkta nyanser på himlen men röken från värmeverket i sista bilden ser ut att skicka upp “röksignaler”. Och just några minusgrader gör att man ser röken och värmeverket får jobba för högtryck. Men i kanalen syns speglingarna från omgivande belysningar .

 

28 svar på ”Himlen runt hörnet – Med olika skiftningar”

 1. Hej Ditte!
  Ja du har utsikt du! Jag ser ingenting här 🙂 Fina bilder!
  Tre 29-våningars ska dom börja bygga i Torre. Trist
  Såg att det fans en grupp om din far på Fb…spännande!
  Var och tog prover i morse på Bollen. Usch mådde ila. Tidigt och ingen mat före.
  Tur jag har Joanna som stöd. Hoppas nu det inte är nåt fel.
  Hoppas du mår bra och hälsa Bosse!

  1. Hej P!
   Tack! Ja, vi är lyckligt lottade med utsikten. Alltid något att fästa blicken på här.
   Trist med dessa tre höga hus i Torre. Passar liksom inte in inne i stan. Märligt att de fått bygglov.
   Hoppas proverna är bra. Håller tummarna.
   Jag mår ganska ok nu men har läkartid på onsdag.
   Är så glad att tredje dosen är tagen för oss båda.
   Bosse är pigg.
   Kram!

  1. Vi har haft flera fina dagar nu och det är fascinerande att se himlens olika skiftningar och speglingar.
   Verkligen kallt hos er i norr så jag förstår att utevistelsen blir kort.
   Ingen snö här och idag runt -5.

 2. Himlen kan verkligen variera sig i alla möjliga färger och så alla dessa moln i olika stilar, fascinerande!
  Jättefina bilder, och ja…lite tufft nu med mörket…vi får räkna ner dagarna snart till ljuset kommer tillbaka!
  Ha en fortsatt fin dag/kväll!
  Kram

  1. Tack! Har sett så många skiftningar på himlen under veckan och fascinerande att det kan skifta så.
   Man får pigga upp sig med trevligheter och jag gör mitt bästa på den fronten.Går ganska bra. Och “snart” kommer ju ljusare tider.
   Har haft en jättetrevlig dag med lunch och bokklubb.
   Önskar dig en bra måndag.
   Kram

  1. Tack! Sol här också idag och -5. Dock ingen spännande himmel men en fin dag har det varit.
   Önskar dig en trevlig kväll.

 3. Himmelska bilder! Egentligen kan jag inte välja favoriter men gör det ändå. Det rosa skimret i vattnet med änderna är extra lyckat och likaså första fotot från balkongen med flera av regnbågens färger. Med tanke på hur upplyst staden är, hur mycket stjärnor ser ni om det är klara kvällar? Jag kan bli stående ibland o stirra upp i himlen på kvällspromenaden. jag blir lite yr av att hålla blicken rakt upp i skyn, men blir så fascinerad av mängden stjärnor. Lite segt känns det tills det vänder och ljuset kommer åter, nästan en månad kvar, ytterligare minst en innan man anar minsta skillnad. Men det är bara att bita ihop…
  Måndagskram

  1. Har ägnat mig lite i veckan åt att just titta på himlen i olika sammanhang. Fascinerande skådespel vid flera tillfällen. Vad roligt att du fastnade för de bilderna för det gjorde jag också. Det var riktigt rogivande att strosa här längs vattnet och se de rosa färgerna i vattnet och så kom änderna simmande. Och detta att bli ståendes och titta uppåt känner jag igen. Händer mig också.
   Visst biter vi ihop och ägnar åt oss det vi gillar så känns det genast ljusare.
   Kram

 4. Här var det mest gult, kallt gult, på himlen vid dagens solnedgång.
  Nio grader kallt nu! Fy! I morgon lär det bli grå himmel och snö . Inget sim jag välkomnar…men får acceptera. Kram!

  1. Intressant tycker jag hur färgerna kan variera så från en dag till en annan. Förra veckan bjöd på stor variation i himlens utseende och visst är det fascinerande.
   Oj! Rejält kallt hos dig. Här har vi haft runt -5 idag.
   Kram och trevlig kväll

 5. Jag har alltid varit fascinerad av himlar. Finns så många varianter på alla de sätt och vis. Du bjuder på häftiga bilder. De som är lite rosa gillar jag bäst och även den blå med det stora molnet bakom.
  Himlen, eller skyn, har alltid varit ett mysterium.

  Trevlig kväll nu! Själv förbereder jag mig mentalt för en cykeltur i mörker och kyla.
  Stor kram!

  1. Tack!Jag har också och är intresserade av hur himlen färg. Och lite extra i samband med vatten där speglingarna också kan komma fram. Min favorit är den vid Årstaviken och himlen som speglar sig och änderna som kommer simmande.
   Har varit på trevligheter hela dan och just kommit hem så det blir en lugn kväll hemma. Och i morgon är det dags för nya upplevelser.
   Önskar dig en trevlig kväll med kören.
   Stor kram

 6. Herreguuuuuuuu vilka underbara bilder du bjuder på! Helt otroligt vackra vyer. Den röda speglingen i vattnet med änderna tar nog priset. Det måste du också ha tyckt, då du valde fotot som rubrikbild. Men även de andra bilderna framkallar en dregel, dregel känsla hos mig. WOW säger jag bara:-)

  1. Tack! Roligt att se hur himlen snabbt ändras.Har ju bra utsikt även hemifrån. När jag gick genom bildskörden blev det än mer påtagligt hur det sett ut. Jag tyckte också att bilden med änderna blev lyckad. Och himlen speglade sig så fint i Årstavikens vatten.

 7. Jättefina bilder, gillar natt och kvällshimlarna mest. Men testa gärna att fota andra bilden igen med Stockholm New lite lutande, tror du skulle få en fantastisk bild. Åskmoln funkar också, men det är lite fel årstid.

  1. Tack! Och stort tack för tipset. Ska testa med systemkameran också och återkommer med en bild efter ditt förslag. Systemkameran är ju tung så oftast har jag inte med mig den ut. Men från balkongen är den ju perfekt att använda. Har glömt den lite grann.
   Dessa moln var speciella och såg ut som åskmoln. Men i november? Vet inte vad de förde med sig.

 8. Underbara bilder på himmeln, såväl morgon som kväll! Er utsikt är ju magisk och ni sitter verkligen på första parkett!

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Här finns nästan alltid något att titta på . Är det inte moln så är det båtar eller människor på kajen. Och första parkett har vi.
   Kram och god sen kväll.

 9. Vackra bilder med alla de olika skiftningarna. Idag hade vi blå himmel medans min mor på andra sidan stan, hade en gråmulen sådan.

  1. Tack! Det har verkligen varit många spännande himlar i veckan. Och roligt att titta på dem. Fint hos oss idag också och -5. Ser lovande ut inför morgondagen också. Bara att ta till sig ljuset.

 10. Såå fina bilder på hur himlen skiftar … såå vackert! Bilderna från din balkong är verkligen fantastiska … vilken utsikt du har!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tack! Det har verkligen varit roligt att nu i några dagar följa himlens olika skiftningar och speglingarna. Och det hela skiftar ju så snabbt. Fascinerande. Och visst hade vi tur som av en lycklig slump hitta lägenheten här.
   Ser ut att bli en strålande dag men ganska kylig.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram

 11. Himmel vilka fina bilder på himlen med alla sina skiftningar! Älskar bilden där himlen speglar sig i Årstaviken och fåglarna simmar så stilla fram. I och för sig är det ju en stillbild, men det såg inte ut som dom hade så värst bråttom i alla fall 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Det har verkligen varit dagar nu med så vackra skiftningar på himlen. Bilden från Årstviken är jag också förtjust i och så fint med änderna som kom simmandes. Lite rörelse kom ju också med i bilden.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Soligt i huvudstaden men ganska kyligt med just nu -6. Vinterkläder är framme.

 12. Mysigt vackert, vilka fina bilder på himlen ,-) Brukar fota när vi åker hem från mamma ,-)
  Himlen kan verkligen skifta i alla möjliga färger och moln konstverk.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *