Foto

Kamma – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Kamma är ordet  att tolka i Sannas roliga fotoutmaning, Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig går ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi fått att tolka 2021 är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar kring orden. Alla som vill är också välkomna att vara med. (På hemsidan, länk ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.)

Ordet kamma

tyckte jag var knepigt att tolka. Ordet har i sig  flera olika betydelser men jag bestämde mig för ett par av dem; att “kamma in” i betydelsen lyckas med något och att kamma håret. Det finns en hel del saker jag lyckats bra med genom livet och det finns också annat jag lyckats mindre bra med. Att jag under nästan fyra år bodde och arbetade i Peking är något jag då och då återkommer till.

Peking. "Fågelboet" Och visst ville jag försöka kamma hem, få tag på, biljetter till Sommar OS här 2008. Pekings Nationalstadion, till vardags kallat “Fågelboet”, var huvudarena under de olympiska och paralympiska sommarspelen 2008. En arena som kan välkomna ca. 80 000 besöker. Och visst ville jag kamma hem några biljetter till detta OS

År som på olika sätt kommit att betyda väldigt mycket för mig. Och när det här i inlägger kommer att  kamma hem, att lyckas få tag på, fanns  biljetter till Sommar OS 2008 högt upp på min önskelista. Några biljetter hade jag dyrt köpt via Sverige . Men eftersom jag hade en adress de i Peking kunde jag få möjligheter att vara med i en utlottning av dessa och då köpa dem till ett  “kinesiskt” pris. (Betydligt lägre än det svenska)

Detta kom att bli en utmaning

och än en gång hade jag min envishet och viss tur till hjälp. Själva historien bakom det hela har jag i och för sig berättat i ett annat inlägg från 2019. (Och vill du läsa om  hur det gick så  finns det i länken ovan.)

Sommar OS i Peking. Några av de biljetter till fri idrott som jag lyckades kamma hem Några av biljetterna, dessa till fri idrott,  som jag till sist kunde kamma hem.

Så var det då dags. Fri idrott och med Usain Bolt i den största huvudrollen.

Peking. Somma OS 2008- Usain Bolt ska springa 200 meter final. Och visst skulle han lätt kamma hem segern. Usain Bolt, i gul tröja på bana 6, ska här springa final på 200 m på Sommar OS i Peking. En final där han ganska “lätt” kunde kamma hem segern.

 Till sist

Visst kan en del hår vara lite lättare att kamma än andra. Några av oss har mer rakt hår och andra mer lockigt. Hos barnbarnen  finns båda varianterna.

 

 

Fler av veckans tolkningar finns  här .

28 svar på ”Kamma – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Finurlig tolkning av ordet kamma. Det var verkligen stor skillnad på frisyrerna på dina barnbarn…..men båda är lika fina. Har det äldsta barnbarnet också haft lockar som liten? Kram

  1. Tack! Lite nödhjälp fick det bli. Och bara kam och att kamma kändes lite trist. Men att “kamma hem” räknas ju också. Var ju en vinst även att kamma hem jobbet i Peking och sedan OS biljetter plus så mycket annat. Tacksam!
   Äldsta barnbarnet var ytterst lite lockig som liten. Han har nog som mammas hår. William har ärvt sin pappas lockar men har fått dem i mörk variant.

   Ser nu fram emot din adventskalender.
   Kram!

  1. Tack! Lite nödhjälp här- Men ett knepigt ord att tolka denna vecka. Hade jag haft Curre att kamma så vore det enklare. Men jag fick välja en annan vinkling. Lite nödhjälp men kamma hem” räknas också-
   Kram och trevlig fortsatt tisdag och lycka till med att kamma de fina fyrfota.

 2. Det var väl superbra vinklat, och nog kammade du hem bra biljetter till bra pris också, och till ett OS! Snyggt kammat! Å så fint att barnbarnen fick vara med i utmaningen också!
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Jag tyckte ordet var svårt att få till om man bortser från att kamma sig. Och jag kammade dels hem jobbet i Peking som 57-åring och en hel del annat i samband med vår år här. De “kinesiska OS bijetterna” hade jag också tur att kamma hem. Till en bråkdel av priset av vad jag betalade för de svenska som jag också hade köpt. Ville ju se mycket när nu OS ändå var här i Peking.
   Jadå, barnbarnen fick också vara med.
   Kram

 3. Ja, att vara på plats irl och få dyrgripar till ett “rabatterat” pris var ju fantastiskt. Å just att få följa Usain Bolt – WOW! Gissar att OS i Peking är ett av dina topp 5 upplevelser i ditt liv. Ungefär som för mig – att vara på plats i Los Angeles och följa Sverige i fotbolls-VM 1994. Sådana minnen är underbara att ha “i bagaget”.

  Tyckte precis som du att ordet var knepigt, speciellt om man som jag inte ens har en kam bara borstar;-)

  1. Helt rätt! Att få döttrarna hamnar på första plats, barnbarnen på andra, också lite annat på plats 3 -6. Men dessa biljetter hamnar nog näst efter det på listan. Minnesvärt. Ohc just att jag lyckades kamma hem några av dessa kinesiska var ju så speciellt. Och till en bråkdel av vad jag betalade för de 4 svenska jag hade. Hade ju också till både semifinal och final i damernas OS final i fotboll.
   Förstår din känsla av att vara i L.A 1994 vid fotbolls VM. Fantastiskt. Ja, vi är ju sportintresserade båda två-
   Visst var det ett knepigt ord att tolka om man ville frångå en vanlig kam. Och att hålla sig till verb.

 4. Visst blir man belåten när man kammar hem något man gärna vill ha. Du hade tur på olika områden i Peking!
  Så fina dina barnbarn är i håret! Gillar de att kamma sig? Om inte så är det fint med lite rufs ibland.
  Ha det gott!

  1. Tycker det känns bra att kamma hem en vinst, i vilken form det vara må. Och bara att jag fick jobbet i Peking som 57- åring var en vinst. Likaså att jag kammade hem några “kinesiska OS biljetter”. Alltså i ett lotteri och till 1/3 av det svenska priset.
   Vad gäller barnbarnen så är William, på 8 år och som är lockig inte så road av alltid kamma sig. Max på 11 år är mer intresserad av det.
   Ha det gott du också.

 5. Fågelboet är verkligen en mäktig byggnad. Kul att du fick se Bolt springa.
  Snyggt tolkat även denna veckan, förstår att det inte var det lättaste ordet ni haft under året – men du fixade det med bravur! Åååå det söta killarna fick också var med =)

  1. “Fågelboet” är fascinerande och vi såg ju delar av det under byggnad från januari 2007 till invigningen i augusti 2008. Så kul att ha varit där några gånger. Riktigt mäktigt.
   Jag tyckte att veckans temaord var svårt. Ville ju ha något annat än en kam och att kamma sig på olika sätt. Men att kamma hem något är ju helt ok.Och det gjorde jag ju genom att som 57-åring få jobbet i Peking. Lycka var ju också att kamma hem några biljetter till sommar OS.
   Jadå, killarna är med. En väldigt kammad och en lite mer lockig.
   Trevlig kväll.

 6. En lyckad tolkning av ordet kamma! Jag kommer ihåg när du kammade hem biljetterna, vilken glädje!
  Ja, jag har bara kammat håret idag.
  Dina två barnbarn har vackert hår och helt olika. Det är nog lättare att kamma Max hår än det lockiga Williams, tänker jag. Mina döttrar har lockigt och sönerna rakt hår.

  Trevlig kväll till dig.
  Stor kram!

  1. Det var ju länge sen biljetterna kammades hem, snart 14 år sedan Och jag minns hela proceduren och kan skratta år den idag.Jag är ju också så glad över att jag som 57-åring ,i stor konkurrens, kammade hem jobbet i Peking. Tacksam för vad de fyra åren där gav oss.
   Till Williams lockar är den mer en borste som gäller. Och Max är väldigt noga med att kamma sitt hår.Båda har en “bra” kvalité på sitt hår och tjockt.
   Önskar dig också en fin kväll-
   Stor kram

 7. Många var nog avundsjuka när du kammade hem den biljetten till bra pris! Men det var ju inte bara tur utan även skicklighet! Att kamma håret är något jag inte gjort på många herrans år. Jag borstar håret och har så gjort sedan barnsben. Förutom, då jag var riktigt ung och skulle höja frisyren genom att tupera håret! Hur galet var inte det, snacka om att skada håret! Tur det mesta växte ut igen efter den omilda behandlingen.
  Fina foton till fin tolkning/Kram

  1. Tack! Ett knepigt temaord att tolka denna vecka. Det var en form av lotteri och alla som hade en permanent adress i Peking kunde anmäla sig. Så jag var med som en bland alla kineser.Kändes bra det också. Lite “lika ” villkor. Men jag fick jobba för att få ut biljetterna.
   Jag har en gles kam men också en borste. Och kommer det till Williams lockiga hår är det en gles borste som gäller. En kam skulle han inte godta. Möjligen en gles variant.
   Minns också tuperade frisyrer. Inte minst en “svinrygg”.
   Kram

 8. Mitt hår är så rakt ett hår kan bli. Mitt barnbarn är jättelockig i skallen! Vilket ingen av hans föräldrar varit, även om min son hade lite krok på testarna. Men än så länge går det att kamma lillpojken. Hoppas han inte kommer att satsa på dreadlocks.

  1. Mitt hår är också väldigt rakt så jag försöker ibland forma till det.
   Här är ett av barnbarnen väldigt lockig och är så fin i dem. ( Pappan har också lockigt hår)) Och den äldstes hår är rakt och välkammat. Fint med ditt barnbarns lockar och roligt att de finns trots att ingen av föräldrarna är så lockiga.

 9. Inget lätt jobb att fixa veckans ord, men det klarade du galant! Härlig vinkling med roliga och passande bilder.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Det var ett knepigt ord den här veckan och jag försökte tänka på annat än att kamma håret.Men lite av det kom ju också med. Och en glädje är det att minnas dels hur jag lyckades kamma hem jobbet i Peking som kom att ge oss så mycket. Även att kamma hem OS biljetterna här i lotteriet var roligt. När jag väl fick tag på dem.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Här blir det i alla fall kallt, nu -9 men det ser ut att bli en solig dag.
   Kram

 10. Duktigt jobbat att kamma hem biljetterna där 🙂 Spännande att vara på plats och se dom stora sportevenemangen! Lite annorlunda mot när jag var på Sollentunavallen och kollade på friidrotts-SM för många herrans år sen… 😉
  Vilka fina bilder på barnbarnen och dom har verkligen olika varianter på sina frisyrer.

  Snygg tolkning!

  Ha en fin dag 🙂

  1. Tack! Jag hade tur här när jag lyckades kamma hem biljetterna. Och likaså är jag väldigt glad över att jag som 57-åring “kammade hem” jobbet i Peking bland många sökande. En fantastisk tid som gav oss mycket.
   Friidrotts SM har jag också satt många gånger på Vallen och på Stadion. Väldigt roligt det också.
   Vad gäller barnbarnen så är en mer lättkammas än den andra.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Strålande sol här med några grader minus.

  1. I svenskan kan kamma betyda både att “Kamma hem något” -alltså att lyckas med . Men kan också “kamma noll” alltså att misslyckas. Och sedan kan man också kamma håret.
   Ha det gott!

 11. Hej Ditte!
  Ja konstigt det där med hår. J föddes med ganska lockigt och kolsvart…sen vet jag inte när det började rakna och brunt men rakt är det och nu är hon blondin då det är jobbigt att färga 😀
  Hennes J föddes lockig och är så ännu vid 20 år. Själv har jag så rakt så det inte ens går att rulla på såna där “håriga” rullar 🙂
  Saknar Jesica – ja du vet. Hon brukar ju buckla till mitt hår som Lilla J sa när hon var liten 😀
  Tänkte på kamma…Var det en politiker som sa när han blev irriterad: “Nä nu får du kamma till dig” 😀
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Visst är det! Både Liv och Helen hade lite lockigt hår som små. Nu kan man nog säga att det är visst självfall. Men de är fortfarande mörkhåriga. Och som blondin blir det ju nu en del att färga. Jag har ännu inte färgat håret men då och dp gjort slingor. Max är ganska rakhårad men William har ärvt sin fars lockar. Dock i mörkt brun nyans.
   Jag saknar också Jessica. Hon är ju bara bäst.
   Ja, kamma till sig kan jag behöva, Om inte annat vad gäller håret.
   Kram

 12. Även om jag inte är ett dugg intresserad så förstår jag att kamma hem biljetter till OS var något extra. Rätt häftig arena. Jag tror sista bilden är totalt okammbar men snygg frisyr i alla fall.

  1. Det var det. Lika mycket själva processen som att vara på plats. Och intresserad av idrott var jag och är även idag.
   Helt rätt. Sista bildens hår reds bäst ut med borste. Men visst är det charmigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.