Skyltar Stockholm

Mycket ljus till första advent – Skyltsöndag #342

Söndag! Och det innebär här på bloggen att det är dags för “Skyltsöndag.” Ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och tolkningen är väldigt fri. Idag bjuder jag på bilder med mycket ljus  och det kan ju passa extra bra så här till första advent. Bilderna är veckofärska och är tagna i Stockholms City och i Gamla stan där jag varit en del under veckan. Välkomna med på en ljuspromenad.

Stockholm. Hötorget. Här är det överallt fokus på mycket ljus i olika varianter. Hötorget, liksom hela Stockholms City är rejält upplyst. Och visst  kan man nu på stan både se och  känna att det nu är adventstider och att julen är några veckor bort. Även Filmstaden Sergel har fått på dig en dräkt bestående av mycket ljus.  

Mycket ljus

är det verkligen nu i adventstider och säker ser det liknande ut vad gäller det upplyst vad gäller hela landet. (Visserligen är det elbrist, men jag har inte sett några tydliga spår av det här i stan)

Stockholms City. Korsningen Sveavägen /Kungsgatan. Mycket ljus från bilar, butiker och julbelysningar Korsningen Kungsgatan/Sveavägen. Mycket ljus från bilar, ljusslingor längs Kungsgatan och butikernas skyltar.

I veckan såg jag den fina julskyltningen på varuhuset NK och kombinerade det med en runda i Kungsträdgården som också är vackert upplyst. Men det blev också en tur till det stora varuhuset Åhléns City för se deras julskyltning. Här var det ett par fönster där man presenterade en hel stad i lego och med julstämning. (“Mer jul” fanns inne i varuhuset men med tanke på alla besökare så avstod jag från ett besök där) Även “Bamse” och reklam för en ny film fanns på plats.

Från Åhléns gick jag vidare till NK

Varuhuset NK mot Regeringsgatan. Även på den här sidan av NK är skyltfönstren fyllda med varor  som mer eller mindre är julrelaterade.

Gamla stan – Mycket ljus här också

Jag har varit här  vid ett par tillfällen under veckan och roligt att se att  Gamla stan, på nytt efter pandemiåret, till viss del lever upp igen . Förra året var jag också  en vända i Gamla stan i samband med BP:s Skyltsöndag och bjöd på julskyltning härifrån.

Gamla stan. Österlånggatan Bar och Restaurang. Många lampor och mycket ljus. Österlånggatan och “Österlånggatan Bar och Restaurang”. Här är det väldigt mycket ljus och belysningen finns här hela året om. Men det är ju när mörkret faller på man ser den. 

De flesta restauranger och caféer jag såg har verkligen satsat på  fin advents och julkänsla. Och till min glädje slapp jag tomtar och hysteriskt blinkande belysning. Det verkar finnas fler än jag som tycker att “less is more”.

Café Cronan på Stora Nygatan.

På Stortorget ligger Grillska huset, ett café och en matbod, som drivs av Stadsmissionen sedan början av 1600-talet . Namnet Grillska huset kommer från familjen Grill som bodde här på 1700-talet.

Stockholm. Gamla stan. Gillska huset. Mycket ljus här också i fönstren. Mycket ljus och lite  julrelaterat pynt finns också i Grillska husets fönster.

På café Chokladkoppen vid Stortorget kan man välja att handla i en lucka och slå sig ner utomhus. Eller så väljer man att sitta inomhus. Kanske i något av av valven från 1600-talet.

Vid Stortorget ligger flera caféer och restauranger och jag tittade  in genom fönstren hos Stortorgskällaren. Här utanför ringlade sig kön av intresserade julbordsätare lång i fredags. Många utländska turister fanns med. (Noterade att det dagligen är tre sittningar för julbordet utom söndagar då det är två. Alltså verkar intresse för julbord finnas)

Restaurang Stortorgskällaren. Här är det dukat och förberett för dagens andra julbordssittning.

Stockholm. Gamla stan.Apropå mycket ljus. En butik som helhjärtat gått in för detta. Apropå mycket ljus. Ett skyltfönster där man helhjärtat gått in för detta med ljus på olika sätt.

Ljus även på den tillfälliga polisstationen som är inrymd på Mäster Olofsgården på Svartmangatan.

“Julen står för dörren och allt fler letar sig ut i handeln. Därför har Södermalmspolisen en extra insats fram till jul.Det handlar om trygghetsskapande insatser då många människor samlas på samma plats. Men även om brandsäkerhet eftersom många butiker, restauranger och caféer ställer ut marschaller nu i adventstider”.

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

32 tankar kring “Mycket ljus till första advent – Skyltsöndag #342”

  1. Tack! Så fint nu med alla ljus och de behövs. Tycker både Gamla stan och City fått till det bra. Och inte för många tomtar på vift.
   Önskar dig också en skön första advent.
   Kram

  1. Verkligen! Ett fantastiskt bygge. NK är lite luftigare så där har jag varit och Uniqlo också.
   Julbord åt ofta vi förr med mina föräldrar på Grand hotell i Vinterträdgården. Ibland blev det på Operakällaren eller på Ulriksdals världshus. Men julmaten har jag aldrig varit så förtjust i så det är ingen förlust att inte fortsätta den traditionen.

  1. Känns som om man satsat än mer i år här i storstan på att göra det extra fint med ljus och skyltningar. Roligt att se och uppleva. Och ljus piggar upp.
   Det är polisen från Södermalm som lånat ut personal hit till Gamla stan. Här i stadsdelen har de mindre jobb nu när det inte är så attraktivt med utekrogar och annat på Medborgarplatsen. En jättebra idé tycker jag det är att polisen är lättillgänglig.
   Önskar dig också en fin första advent.

 1. Rätta mig om jag har fel, men blir det inte mer och mer julbelysningar för varje år som går? Passerade Hasselbacken i veckan, helt inklätt i ljusgirlander – fast jag glömde ta nån bild …

  1. Instämmer! Visst har det blivit mer. Kanske var det förra året det drog i gång än mer än vanligt och sen har det ökat i år.

 2. Verkligen vackra bilder av vår fina huvudstad och allt ljus gör ju att det känns extra fint.
  Jo, nu kommer ju även tiden när man får hålla ett öga på alla brinnande ljus, viktigt det där.

  Bamse läste man ju som liten, kan ju vara kul att titta på den filmen för de små, ja, kanske mig också 😉

  Ha det bäst nu Ditte.

  1. Tackar! Det har i veckan blivit många rundor och nog känns det som om belysningen ökar. Bra tanke här med polisen lätt tillgänglig här i Gamla stan. Lätt både med bränder, stölder och annat när det är mycket folk i omlopp.
   Bamse håller i sig verkar det som.
   Önskar dig en trevlig 1:a advent och en bra start på veckan.

 3. Skyltsöndag på riktigt idag! Så snyggt! Som att titta in i en gammal sagobok.
  Är ju uppvuxen på landet, så jag har ingen relation till skyltsöndagen. Men vi bodde i Tranemo samhälle under ett par år i slutet av sjuttiotalet. På den tiden var det minsann julfint i affärsfönstren även i det medelstora samhället. Även lilla Grimsås hade tillräckligt med affärer för att ha julskyltning, under de första åren vi bodde här. Ha det gott! Kram!

  1. Tack! Visst är det idag det är Skyltsöndag i “modern tid”. Och innan dess var ju skyltsöndagen andra söndagen för jul. Men då skulle nog nutidens handlare på spader. Mina första 10 år bodde vi i Töreboda i Västergötland och där var det skyltsöndag i samband med 1:a advent Och när jag sedan flyttade till Stockholm fortsatte det att vara så. Man började inte tidigare. Förstår att det var annorlunda på landet där du växte upp. Kan helt klart tänka mig att butiksinnehavarna gjort fint både i Tranemo och Grimsås.
   Önskar dig en trevlig första advent och en bra start på veckan.
   Kram

 4. En helt underbar skyltning med ljus och liv. Å som du säger – tack och lov inga tomtar och hysteriskt blinkande grejer. Det tackar även jag för.
  Kan hända att man satsat lite extra lite överallt med att sätta upp ljusslingor i år. Efter nästan två års pandemin är alla besökare väl värda detta initiativ. Nu hoppas jag bara innerligt att omikron inte får fäste i Sverige och alla gamla restriktioner måste återupptas. Det vore förödande för hela näringslivet.
  Skrattade lite åt lampaffären där. Less är kanske more även där;-)
  Bra förresten att Polisen på Mästar Olofsgården. Jag menar det är väl många ficktjuvar i farten också kring jul på trånga gränder. Så perfekt med ordningsmakten som är väl synlig.
  Ett lysande bidrag – i dubbel bemärkelse alltså. Tusen tack för det och länken:-)

  1. Tackar! Tyckte jag fick till bilderna som kunde ge en bra bild av ett julskyltande Gamla stan. är allergisk mot tomtar och blinkningar av det mer hysteriska slaget.”Less is more” tycker jag stämde bra. Minns ju så väl Gamla stan från förra året.Väldigt vackert med ljusen då också men avslaget i mångt och mycket.Och illa för alla näringsidkare. Hoppas innerligt att denna envisa inkräktare inte ska rycka in här i landet och sprida sig.
   Lampaffären skrattade jag också åt; “more is more” är vad som gällde här. Man hade verkligen fyllt ytan i skyltfönstret.
   Jättebra initiativ av Södermalmspolisen att nu finnas på plats här. Det är ju nu lugnare på Medis när alla restauranger har stängt och många är ju i rörelse i G.S.
   Trevlig kväll. (Har har jag tillverkat vin chaud som smakade bra. Spetsade med rom. )

  1. Jadå,julborden är igång. Men inget för mig. Är ganska ojulig men tar gärna en sväng och tittar i fönstren

 5. Fina bilder du bjuder på med julstämning. Filmstaden tycker jag var fin med ljusslingorna på fasaden.
  Det ser mysigt ut hos restaurang Stortorgskällaren.
  Bra att polisen finns nära till hands om de skulle behövas.

  1. Tack! Har strosat mycket i Stockholm under veckan och så roligt att se alla skyltfönster och andra som sprider så mycket ljus och värme-
   Visst är det bra att polisen finns här och snabbt kan ryck ut och nås.

 6. Ett perfekt inlägg så här på 1:a advent, mycket ljus och fin julkänsla, och många skyltar! Fint att polisen finns i närområdet .
  Tack för att du visar oss gamla stan i juletider!
  Kram till dig!

  1. Tack! Kändes passande med ett ljust skyltinlägg idag. Och Gamla stan är så fint nu i adventstider. Jättebra att Södermalmspolisen nu är här och lätt nåbar.
   Väldigt trevligt att du gick med.
   Kram

 7. Strålande, Ditte! SÅ vackert och fint fångat på alla sätt och vis.
  Du och BP konkurrerade inte alls med varandra, ni har båda en kanonskyltsöndag 😀
  Ja, det ska ju vara huvudstaden till allt detta. Hade varit kul att se allt irl.
  Nu gonatten från mig och stor kram!

  1. Tack! Gamla stan nu är så fint och jag tar mig gärna en vända hit. Roligt att också att det nu är många som kommer hit igen. Dock ingen direkt trängsel.Julskyltningen på NK såg jag i veckan och den var så fin. Och roligt att BP i dagens Skyltsöndag ockås kunde bidra så fint med bilder härifrån.
   Njutbart nu att röra sig på stan. Blir mer av det i morgon då nya äventyr väntar.
   Natti!
   Stor kram

 8. Så himla fint! Men – precis som du säger – inte märker man så mycket av elbristen direkt…

  Ett väldigt bra initiativ av polisen där!

  Ha en fin start på veckan 🙂

  1. Jag strosar gärna runt här och man har verkligen gjort det fint överallt. Och tämligen tomtefritt är det. Men desto mer ljus.
   Jättebra med polisen nära till hands och det är Södermalmspolisen som bidrar.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

  1. Jag tar gärna en sväng i Gamla stan när jag ändå är ute och det är skönt fritt från tomtar och “tingel tangel”
   Stot kram

 9. Första advent är vad jag kallar skyltsöndagarnas Skyltsöndag. Härligt och stämningsfullt att hänga med här. Men tänk att det hela skulle sluta hos Polisen. 😉
  Allt gott!
  Kram Mia!

  1. Jag också. Så fint och rofyllt att strosa i Gamla stan och att ha historiens vingslag med sig. Log gott när jag såg att polisen också var närvarande denna Skyltsöndag. Men kan tänka mig att det kan vara tryggt att ha dem här.
   Önskar dig en fin vecka och hoppas allt är bra.
   Kram

 10. Så gemytligt med lokalpolisen på plats. Men, en skylt räcker ju inte, man vill ju se en konstapel som trygg står i gathörnet och övervakar området också, “ler”. Hoppas iaf att stationen var bemannad…
  Legostaden var imponerande, en riktig storstad minsann, vore kul att veta hur många legobitar som gått åt till bygget..
  Så bra att du skrev varifrån Grillska fått namnet för det lät onekligen lite konstruerat….men så är alltså inte fallet, man kan heta Grill i efternamn….
  Fantastiskt stämningsfulla julskyltar har du levererat. Kramen

  1. Tack! Trevligt att strosa runt i Gamla stan. Och nu lite extra trygghet med polisen här. Ett bra initiativ att lokalpolisen har flyttat ut från Söder och till Gamla stan. Såg ingen i gathörnet men dörren hit till Mäster Olofsgården var öppen så det bådade gott.
   Funderade också på antalet legobitar som åtgått till Legostaden.Konstaterade att det var väldigt många.
   Jodå, familjen med namnet Grill har funnits.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *