Resor i Sverige

En hälsning från Medelpad och Indalsälven

I går var jag på resande fot och turen resa gick norrut. Närmare bestämt till Medelpad. Vi passerade Sundsvall  och körde vidare ett par mil och målet för vår helgresa var Hästudden, Bergforsen, som ligger alldeles vid Indalsälven, strax utanför Timrå.  Så det är härifrån Medelpad som jag idag skickar en hälsning.

Medelpad. En hälsning från Indalsälven vid Hästudden strax norr om Timrå.En hälsning från Indalsälven vid Hästudden, Bergeforsen, drygt en mil norr om Timrå.

Indalsälvens sträckning; från Norge, in över svenska gränsen, via Östersund sedan mynnar den ut i Sundsvall och Bottenviken.

En hälsning från Medelpad

och här alldeles vid Indalsälven tillbringade jag gårdagen med döttrar, barnbarn och barnbarnens farmor. Och längre från Indalsälven än några meter var vi inte under hela dagen. Indalsälven är en av Sveriges längsta floder med en total längd på 430 km och många bifloder rinner kors och tvärs. Hela 26 vattenkraftverk finns placerade längs älven och det gör Indalsälven till den tredje största kraftproducerande älven i landet.

Här, alldeles vid Indalsälven, kom vi att tillbringa en helt fantastisk dag. För min del, inte bara vid älven utan också i den.  Och det blev årets första dopp.  En ny dag är här men solen lyser med sin frånvaro så något bad blir det inte. Men blöt lär jag nog bli jag nog ändå.

En promenad längs älven.Och här ser man  både större och mindre sommarhus som ligger bara några meter från vattnet.

 I och längs älven finns en del mindre båtar.

Svensk sommar! Sol, vacker grönska och blått vatten.

Och hur kommer det sig att jag är just här. Det enkla svaret är att barnbarnen är här  på landet hos sin farmor i sommar. eftersom deras  föräldrar turas om att pendla till Uppsala och Arlanda för jobb. Denna helg var dotter Liv, pojkarnas mamma ledig och på plats och då passade det fint att vi anslöt.

Bad och kvällssol

Barnbarnen, Max 11 år och William 7 år ville förstås visa en av badplatserna vid älven. Och inte bara visa, de ville bada också. Vattnet höll kanske +18 grader och pojkarna var i på nolltid. För säkerhets skull hade jag också tagit med baddräkt.

Snygga badkillar.

Här är det även två hundar som vill bada och leka med killarna. (Justin, grå tillhör pojkarnas farmor och Curre,en labrador som tillhör dotter Helen med familj-)

Jag funderade verkligen på ett dopp. Minns att jag inte badat i Sverige sedan i september 2018 då jag var på Sandhamn med bokklubben. Och här blev det också ett dopp. Ett morgondopp, för bad vill jag inte kalla det.

Medelpad. Indalsälven. Jag har gått i för att ta bilder. Och blir det inget bad så blev det en hälsning i form av en skugga. Kanske av mitt forna jag. Här har jag tagit mig ut i älven för att fotografera och barnbarnen tycker absolut att mormor ska bada. Väl i vattnet kan det i alla fall bli en hälsning från Indalsälven i form av min skugga. Kanske mitt forna jag.

Hur blev det då med badet? TADA!!!! Det blev bad och jag var milt sagt påhejad av både Max och William.

Medelpad. Indalsälven. Ett bevis och en hälsning från denna weekendresa att jag faktiskt badat. Denna bild är “unik” Att jag badar i Sverige är ytterst sällsynt. Men här skedde det. Dotter Liv har tagit den och det blev många bilder innan jag hade doppat mig. Så en speciell hälsning skickar jag till alla som var med för glada och uppmuntrande tillrop.

Kvällen kom och det vackra vädret höll i sig. Det blev en sen kväll med middag precis vid älven och även ett par parti kubb.

Absolut njutbart.

30 svar på ”En hälsning från Medelpad och Indalsälven”

  1. Men, åhhh, så fint och vackert!
    Jag trodde först du var reseledare på en buss norrut, men så var inte fallet. Det kunde ju varit så.
    Det är så vackert upp igenom Sverige. Jag har varit där du är. Längesen.
    Det var den sommaren som var så varm och myggfri och jag badade överallt, inte likt mig numera 😀 badkruka nu.
    Mys på och ha det bäst!
    Stor kram!

    1. Nu är det helt privat. Men i slutet av nästa vecka väntar en jobbresa åt det här hållet då vi ska till Höga kusten och bo i Örnsköldsvik.
      Sverige har verkligen mycket fint att erbjuda och perfekt nu med en helg här och att kunna träffa barnbarnen, deras farmor och döttrarna.Har varit här i trakten en del förr och den skiftande naturen tilltalar mig verkligen.
      Numer badar jag sällan men igår blev det av. Ivrigt påhejad av alla. Barnbarnen inte minst.
      Vi har verkligen fina dagar . Idag en hel del regn men en jättebra dag och kväll ändå.
      Stor kram och hoppas lugnet lägger sig hos dig med bilar och oväsen-

  2. Vilken härlig dag på alla vis! Så mysigt att få träffa nära och kära. Grattis dessutom till premiärbadet men vad gör man inte för barnbarnen 😉

    Kram och god lördag!

    1. Vi hade verkligen en jättefin dag. Och det blev ju ett premiärdopp för min del. Ja, snarar ebad fö rjag var nog i 15 minuter. Och som sagt; vad gör man inte för barnbarnen- Nåja, lite för min egen del också.
      kram!

  3. Vackra Norrlandsbilder.
    Bada i Sverige har jag inte gjort på säkert 30 år!
    Men som barn/ungdom gjorde jag det gärna.
    Vill ha riktigt varmt i vattnet som bara finns på sydligare breddgrader.
    Inget regn hos oss ännu….
    Fortsatt trevlig helg.

    1. Senast jag badade i Sverige var på Sandhamn 2018. Och nu var det dags igen. Men som barn , tonåring och ung vuxen så badade jag gärna. Nu var dte så roligt att bada med barnbarnen och de hejade verkligen på för att jag skulle komma i.
      En hel del regn här idag men i morgon ska det bli fint igen.
      önskar dig också en fortsatt fin helg.

  4. Vilken mysig dag ni fick! Sov ni över eller körde ni tur retur hela långa vägen? Första gångerna är jobbigast när det gäller att doppa sig, jag vill helst gå i från en brygga alt, att det blir djupt rätt fort och så är det här. Efter fem steg bottnar man inte längre. Roligt att alla hejade på dig och ett fotominne fick du också,. Ungar, och hundar och sommar, njutbart!
    Kram

    1. Vi bor på hotell i Sundsvall och härifrån är det ca en 30 minuters bilresa så det har fungerat fint, Så både igår och idag har vi spenderat tillsammans från förmiddag till sena kväll. Och även i morgon ses vi några timmar innan vi styr hemåt. Fin kvalitetstid.
      Jag är ju numer en badkruka men ivrigt påhejad så kom jag i. Tyvärr, för min del, var det väldigt långgrunt så enklare hade det varit att gå i från en brygga med trappstege. Men i kom jag. Så kul med både barnbarn och hindarna.
      kram!

  5. Så vackert!
    Lite kul att pojkarna fick dej att bada i en kylslagen älv, när vi inte fick se en enda badbild från Medelhavet!
    Så roligt för farmor att få rå om sina barnbarn under några veckor!
    Tycker så synd om våra småkillars farföräldrar, som nog inte träffat sina enda barnbarn sedan förra sommaren . Ändå bor de bara 20 mil från dem .. Covid är väl största skälet ..
    Tur att man kan ses via datorn!
    Ha det fortsatt fint på turen! Kram!

    1. Detta är ännu en av Sveriges vackra delar och här i landet finns verkligen så mycket fint
      Här kom badbilden. Känns lite mer uppfriskande att ha badat här än i Medelhavet. Ingen trängsel var det heller. Jag är ju vanligtvis aldrig på stränder eftersom jag ska undvika solen numer. Mne här var det ju inte någon längre tid. Pojkarnas föräldrar turas om att vara här beroende på hur de jobbar men det fungerar också fint att de är ensam med sin farmor några dagar. Nu kom vi och överraskade och de blev jätteglada.
      Här är ju alla vuxna vaccinerade och det blir ju genast enklare då att ses.
      Visst är det trist för era barnbarn att de inte träffat sina farföräldrar och man kan ju inte heller resa 20 mil för att ses ett par timmar utomhus.
      Regn har vi haft idag men trevligt ändå.
      Och morgondagen ser lovande ut.
      Kram! Ha det fint du också.

  6. Du visar att man absolut inte behöver åka utomlands för en semesterresa. Så vackert det är i Medelpad – ja förutom det iskalla vattnet då. Vilken hjälte du är!!! Barn och hundar har ju ingen känsla för kyla, men som vuxen så… 🙂

    1. Sverige har verkligen mycket vackert. Och extra fint var det ju här nu när barnbarnen är på plats hos sin farmor. Och det var ju de som peppade mig att bada. Ett bad blev det och jag var nog i närmare en kvart. Ska det vara så ska det. Dock hör ju detta att jag badar i Sverige till ovanligheterna.

  7. Så vackert det är vid älven! Ja, vad gör man inte för att roa barnbarnen. Modigt gjort , tycker jag, att doppa sig i så kallt vatten…18 grader….huh! Kram

    1. Visst är det! Och denna vackra grönska! Jag är sedan ett antal år tillbaka en badkruka men nu blev det av att bada. Barnbarnen och döttrarna hejade på. När jag väl kom i så var det helt ok. Men det tog sin tid.
      Kram och trevlig söndag.

  8. Vilken vacker plats! Och finsällskapet gör ju verkligen inte saken sämre 🙂 Tufft av dig att doppa dig – då hann du före mig med årets premiärbad. Fast just den bedriften (att hinna före mig att bada, alltså) är kanske inte så svår att klara av 😉

    Ha det fortsatt gott!

    1. Vattnet helt inpå och den skira vackra grönskan är en väldigt bra kombination. Ja, sällskapet – inte minst.
      Här blev det nästan ett bad för jag var i alla fall i 15 minuter.
      Tack, vi fortsätter att ha det bra.
      Önskar dig en fin söndag.

  9. Fantastiskt vackert är det ju, fast bada är inget som tilltalar mig direkt hur vackert det än är. 😉
    Ju längre upp i landet man kommer så inser man ju som stadsbo i gbg att sverige är vackert vart man än bor, det gäller ju bara att öppna ögonen och titta.
    Tack för jättefina bilder.

    Tillönskar dig en superb söndag Ditte.

    1. Tack! Man kan ju titta på vattnet och ev. bada fötterna. Jag är inte heller en badfantast men med glada tillrop från döttrar och barnbarn så kom jag i-Visst är Sverige vackert och med en natur som är väldigt omväxlande.
      Kul att du hänger med.
      Önskar dig också en fin söndag från norr.

    1. Visst finns mycket vackert här. Kramfors känner jag till lite grann, liksom Höga kusten. Brukar ha jobbresor dit och nästa vecka blir det en vända dit. Ser fram emot det.
      Ett bad blev det och riktigt uppfriskande . Fint med barnbarn som hejar på.

    1. Svalt var det och tid tog det innan jag var i. Men uppmuntrande tillrop hjälpte bra.
      Önskar dig också en trevlig söndag.

  10. Så fint ställe du var på, följ älven ut till haver bor jag tvärs över mittemot 🙂 Jag gillar att åka båt upp där och packa upp matsäck och flyta tillbaka i strömmen ned i en annan av älvens fåror. Det sägs att Vildhussen ändrade älvens delar där i deltat när han sprängde och ändrade älvens lopp i Ragunda. På tisdag har vi planerat att åka till Döda Fallet. En fortsatt trevlig vistelse i mina hemtrakter. Och den där älven blir aldrig varm 😉 Men sånt struntar väl barnen i. Just på vägen i din femte bild passerade jag med en av mina båtar på släp jag körde ut till Märrgård (Söråker) En fortsatt trevlig söndag.

    1. Visst var jag! Och barnbarnens farmor har sitt sommarhus just här vid älven- Är så glad att jag nukunde få möjlighet att komma hit. Vi hade funderingar på Alnön idag men pojkarna ville hellre vara hemma och bada.
      Vi var även en tur ner till Noten så jag fick se lite mer.
      Såg flera som hade båtar i älven, pojkarnas farmor har det också, så nästa gång kanske det blir en tur. Förstår att du gärna tar dig turer med båten.
      Barnen badar gärna och jag gorde det faktiskt i fredags. Är egentligen en badkruka men barnbarnen manade på mig.
      Och Alnön har jag kvar.
      Ha det fint du också.

  11. Jättefina bilder och grattis till doppet i det skapligt kalla vattnet, men det ser ljuvligt ut, och mysigt att få bada med barnbarnen!
    Förstår att ni haft härliga dagar!
    Varm Kram!

    1. Tack! Vi har haft det jättebra på alla sätt. Och extra roligt att se var barnbarnen tillbringar så mycket tid med sin farmor här på landet vid Indalsälven. (Farmor bor ju i vanliga fall i Uppsala.) Jag badar ju ganska sällan men nu kändes det roligt att bada tillsammans med killarna. Och de var verkligt peppande för att mormor skulle komma i.
      Stora kram och många tankar till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *