Stockholm

Hagaparken och Ekotemplet – Ett bra val för utomhuskalas

Hagaparken och Ekotemplet visade sig bli ett riktigt bra val för vårt firande i lördags. Denna dag fyllde döttrarna fyllde 40 år. Men  i rådande  Coronatider var det lite av en utmaning att kunna hitta en plats utomhus där vi kunde ses. Och förslaget att vi kunde ses i Hagaparken i Solna för att fira tyckte vi alla var perfekt. (Solna är en grannstad, som ligger “vägg i vägg ” med Stockholm)

Hagaparken med Ekotemplet. Ekotemplet ligger på en höjd med fin utsikt över Brunnsviken. Ekotemplet i Hagaparken ligger på en höjd och med fin utsikt över Brunnsviken. 

På väg och premiär för munskydd.  Ska man nu ut och åka så är munskydd en rekommendation som börjar den 7/1. Så jag var ute lite i förväg.  Jag kommer ju  att fortsätta att mest ta mig fram till fots ohc då är det inte  aktuellt med munskydd för mig. Däremot avstånd.

 Hagaparken

är verkligen ett fint område och tillgängligt för alla. Och just närheten till vattnet, stora gräsytor och fina promenadvägar gör att många söker sig hit hela året om. De vintrar när det är snö  tar sig många en runda här på skidor och den kuperade parken inbjuder också till pulkaåkning.

Parken anlades på 1700- talet av Gustav den III och kallas också för den Gustavianska parken. Men om parken och dess intressanta historia finns att läsa  här

Hagaparken och på väg mot Ekotemplet . Hagaparken och på väg mot Ekotemplet med presenter och förtäring.

Hagaparken. Här ligger också Haga slott där kronprinsessan Victoria med familj bor. I Hagaparken ligger Haga slott, där kronprinsessan med familj bor. Men ingen var synlig denna förmiddag så  Och jag tittade noga. Så vi gick vidare till Ekotemplet

Framme och här i Ekotemplet samlades vi 11 stycken för att fira.

Ekotemplet

är ett av flera lusthus som finns i Hagaparken. Och att det finns flera lusthus här i parken beror på att kung Gustav III under vackra sommardagar gärna vill sitta utomhus och äta. Just Ekotemplet kom att bli en av dessa sommarmatsalar. Ekotemplet är till formen oval och kupoltaket bärs upp av 12 pelarpar. Just konstruktionen av taket ger en speciell ekoeffekt. Byggnaden blev uppförd i slutet av 1700-talet efter ritningar av Carl Christoffer Gjörwell.  Eftersom Ekotemplet var tänkt som sommarmatsal gjorde  Gjörwell även ritningarna till ett stort och ovalt buffébord som stod i mitten av “rummet.” En del renoveringar av  Ekotemplet har det blivit under årens lopp och en del justeringar har i utsmyckningarna har det också blivit.

Dags att fira

Förra året, firade vi döttrarnas födelsedag lite mer “sportigt” och  på restaurang Interpool i Uppsala . Men i år var det ju inte läge att ses just på restaurang. Restriktioner med fyra varje  bord gäller och att sitta utspridda kändes inte aktuellt.

Bubbel på gång. Helen serverar.

Födelsedagsbarnen iförda diadem med champagneglas. En present för dagen. Och bubbel blev det – Stort grattis till er!  Sång och hurraropen märks inte men de fanns med på plats.

Prinsesstårta också.  Helen var dock “ledig” idag så tårtan kom från ett annat bageri. Väldigt god!  

Presentöppning på gång. Och avstånd gäller.

Liv till vänster och Helen till höger. (Liv är född 15 minuter före sin syster och är alltså storasyster) Vi andra håller oss på avstånd.

Och visst var barnbarnen William och Max  med och firade mamma Liv och moster Helen.

Jag tänker på de 40 år som passerat. Med stor glädje. 

Regnet hängde i luften när vi kom och perfekt att Ekotemplet var “ledigt”. Ja, det var det inte när vi kom men de tre som var där överlät det åt oss. Men visst hade de också fått plats.

Solen visade sig en kort stund och förgyllde tillvaron ytterligare.

Hagaparken. Utsikt från Ekotemplet ner mot Brunnsviken-Hagaparken. Utsikt från Ekotemplet ner mot Brunnsviken.

Så småningom var det dags för oss alla att bryta upp och bege och åt olika håll. Men ett fint firande blev det och vi kommer förstås att på olika sätt fira hela året.

På väg till parkeringen passerade vi Koppartälten och här hade många  besökare slagit sig ner utomhus för att fika. Och detta trots ett ganska grått och ruggigt väder. 

 

42 svar på ”Hagaparken och Ekotemplet – Ett bra val för utomhuskalas”

  1. Hagaparken är väldigt trevlig och här finns fler lusthus att titta in i. Men Ekotemplet låg närmast fr oss så det blev så bra och fint att vi kunde ses här.

 1. Fint firande blev det ser jag.
  Ser lite kyligt ut men antar ni inte stannade så länge.
  Man får göra det bästa av situationen.
  Ni får fira där igen till sommaren eller på annan vacker plats.

  1. Det blev ett bra firande när det nu är som det är- Vacker och historisk miljö gjorde det än bättre. Och att det var under tak- Lite kyligt var det men viktigast att vi alla kunde träffas och ett par timmar fungerar bra. vi var väl påklädda-
   Om man nollar kan man ju få fira hela året och det ska vi göra.

  1. Stort tack! Ja, det blev ett så bra firande här som det kunde och så fint att vi alla kunde träffas. Men visst ska vi fira mer under året.

 2. Glittrande söta döttrar som blev firade på ett lite annorlunda vis! jag har sett under julhelgerna hur folk har suttit ute runt stora grillar eller årets julklapp, trangiaköket. Alla sätt är bra utom de dåliga…
  Så lyckat det blev!
  Kram

  1. Det var så trevligt att vi alla kunde ses och det blev ett lycka firande under rådande omständigheter. Och miljön här i Hagaparken är ju så fin. perfekt att vi kunde disponera Ekotemplet som hade tak.
   Och visst är alla sätt bra utom de dåliga.
   Kram

 3. Vilken alldeles perfekt plats att fira födelsedagarna på! Smidigt att ni fick platsen för er själva och det var ju inga problem att hålla avstånd. Man får tänka i nya banor nu men det går det med. Tårtan såg väldigt fin ut och det var väl skönt för Helen att få ledigt på sin egen dag.

  Kram och god kväll!

  1. Visst var det en bra plats! Gott om plats, under tak och i vacker miljö. Ja, Helen fick vara helt ledig denna dag.
   Kram och trevlig kväll.

 4. Så mysigt att ni kunde fira födelsedagsbarnen utomhus. Ser ut att vara ett perfekt läge för firande .
  Klart att Helen skulle vara ledig för tårtbak denna dag. En prinsesstårta passar utmärkt för firande.

 5. Hola! Ilsken bra idé och så mysigt det ser ut! Grattis till döttrarna i efterskott från oss!
  Kram ❤️

  1. ”Vilken” ska det stå och ingenting annat! Ibland smyger autokorrekt omärkligt in och man hinner precis trycka på sändknappen när man upptäcker att det ser tokigt ut. 😂

  2. Verkligen trevligt att vi kunde ses här i Hagaparken och fira. Ekotemplet blev så bra. Tack! Jag ska hälsa döttrarna från er.
   Kram

 6. Ja tänk så innovativ människan har blivit. Jag menar hade du/ni funderat på för ett år sedan att fira döttrarna i Ekotemplet utomhus i början på januari???!!! Svaret är troligen ett rungande nej. Det är ju ändå en utmaning att tänka på allt man ska ha med sig, inklusive ett litet bord. Bra ordnat! Och det blev ju succé. Det är ju sällan man ser Liv och Helen bredvid varandra. Är det tvåäggstvillingar? För de är inte särskilt lik varandra tycker jag. Är deras personligheter lika?

  Ja, och en sak till. Har då aldrig sett så mycket folk som sitter utanför koppartälten en dag i januari. Det var ju runt två plusgrader – burr, egentligen alltså…

  1. Visst får man tänka i andra banor nu om man vill ses. Här var det Liv som kom på tanken med Hagaparken.Och det var ju tämligen smidigt att köra hit till Hagaparken både från Uppsala, från Upplands Väsby, från Söder och Nacka. Perfekt att Ekotemplet blev ledigt för det kom några regndroppar när vi dök upp- Allt var så väl ordnat och väldigt fint att vi alla kunde ses. Ja, de är tvåäggstvillingar. När de var små var de väldigt lika och sedan har det varierat en del. Men det är två helt olika personer. Lätt att ta tvillingar för “en” men vi har varit noga med att det är två helt olika personer och personligheter. Empatin och intresset för andra människor finns hos båda liksom stark vilja, integritet och humor.Ja, en hel del till. Båda är dessutom duktiga med “händerna” och språkbegåvade.
   Vi blev också förvånade när vi såg att så många satt ute och fikade vid Koppartälten. Var fullt inne och man tar ju emot färre gäster där- Men alla såg glada ut.

 7. Hej Ditte!
  Jag har stängt av auto, skriver i stället fel på riktigt hahaha…Du är fin i mascarilla
  Så fint firande! Jag har faktiskt fikat med Tobbe där vid stora blåa tältet…
  Ja 15 min äldre…Ingrid var 20 min äldre än jag…
  Så gulliga dom är! Hälsa och gratta igen! Det är väl Liv jag träffat…kort minne…
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Detta var första gången jag hade mun/nässkydd och det blir ingen vana. Mitt ansikte klarar det så bra inte mer än kortare stunder. Och så var det nu.
   Det var så roligt att vi alla kunde ses och i alla fall fira lite grann tillsammans. Ekotemplet är perfekt och det blev “ledigt” när vi kom.
   Döttrarna är så fina på alla sätt och har alltid gett mig och många andra stor glädje. Liv, vet jag att du träffat ett par gånger när hon varit på besök med barnen. Tack , jag hälsar förstås igen från dig.
   Kram

 8. Så fina foton de blev från Hagaparken och Ekotemplet, trots den gråa himlen, men solen försökte ju komma fram där! Å tänk så lustigt att jag promenerade i närheten, tror kanske att jag var ute och gick lite senare, men det var fortfarande ljust ute!
  Mysigt att ni kunde ses allihopa, och såklart kan man fira mera hela året när man nollar!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det var så fint att kunna ses och lite firande blev det. Vi hade ju också tur att Ekotemplet var “ledigt”. Eller snarare blev det. Du had evarit varmt välkommen på ett glas bubbel om du passerat oss. Och vi får fira mer senare i år när det är mer lämpligt. Önskar dig en bra vecka.
   Kram

  1. Tack! Och god fortsättning till dig också. Det var ena dottern som kom på idén med att vi skulle kunna ses här- Och det blev så lyckat och fint att kunna fira i alla fall lite grann. Ekotemplet är så vackert och omgivningarna här likaså. Både historia och kultur omges man av här-
   Jag önskar dig en skön vecka-
   Kram

  1. Det blev riktigt bra att ses här. Härlig miljö. Och fint att kunna fira lite tillsammans. Döttrarna har gett oss så mycket glädje under åren och de betyder så mycket för mig. Och det gör barnbarnen också. Så fina.

  1. Att ses här i Hagaparken och i Ekotemplet blev så lyckat. Och det bästa var ju att vi kunde ses. Ja, hoppas de lever länge.

 9. Vilket trevligt firande det blev! Ekotemplet var ju en perfekt plats!
  åren går fort och jag förstår att du har många fina minnen!
  Ha en fin trettondagsafton!
  Kram

  1. Tack, det blev så lyckat. Och så fint att kunna ses här i Hagaparken. Perfekt också att Ekotemplet blev ledigt.
   Ja, visst går åren fort. Men minnena finns med.
   Önskar dig också en trevlig trettondagsafton.
   Kram

 10. Vilket bra val av plats och tur att det var ledigt! Ett fint firande blev det också 🙂

  Grattis till Liv och Helen som ju bara är i starten på sina fyllårsår 😀

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Jag ska hälsa döttrarna. Det bästa var att vi kunde ses och i alla fall fira lite grann. Men året är ju långt så vi ska nog hinna med att fira fler gånger. Och Hagaparken med Ekotemplet blev utmärkt.
   Önskar er också en fin trettondagsafton.

 11. Tänk så lite man kan om vår huvudstad. Jag trodde faktiskt att Solna är en stadsdel i Stockholm och inte en egen stad…
  Hagaparken var ju perfekt att fira i. Dessutom under tak! Det gäller att veta vart man ska ta vägen i covid tider!
  40 åringarna såg belåtna ut med sitt firande. Det är inte klokt så fort 40 år rinner förbi!
  Kramar

  1. Solna är en stad med dryga 80 000 invånare men ligger ju “vägg i vägg” med Stockholm. Bäst var att vi kunde ses och fira och Hagaparken med Ekotemplet blev väldigt lyckat.
   Döttrarna var glada över att ses på sin födelsedag och det har de gjort nästan under alla år. Vet att Helen när hon skulle fylla 18 eller 19 var i Thailand under lovet men i övrigt så har de setts denna dag.
   Visst har åren gått fort.Bara att inse att man själv också lagt till x antal år
   Kram

 12. Perfekt att kunna fira på det viset, något man kanske skulle kunna göra även utan coviden fast det är ju lite bökigare antar jag.
  Grattis än en gång och tack för alla fina fotografier.

  SV: Jo, skägget ser inte vackert ut efter en tur ute med munskydd, tur jag alltid har en skägg-kam med mig så jag inte skrämmer upp folk 😉

  Ha det bäst Ditte.

  1. Tack! Det blev så lyckat och fint att vi här kunde ses utomhus. Vi får fira mer när läget med Covid är lugnare.
   Aha! Men jag hade inte låtit mig skrämmas.
   Önskar dig också en fin trettondagsafton.

 13. Viken bra plats ni hittad för firandet och så fint det blev. Döttrarna måste varit väldigt nöjda och så även gästerna.
  Jag har besökt Hagaparken några gånger, så känner igen mig. Fint där.
  Man vänjer sig vid mask,jag har haft det i flera månader nu.

  1. Döttrarna hade valt Hagaparken och eftersom vi kom från lite olika håll så passade det perfekt. Fin och historisk miljö och att vi kunde vara i Ekotemplet blev också lyckat. Vad gäller mask så avstår jag helst och håller avstånd. Men ibland så kan den ju säkert vara bra. Mitt ansikte är fortfarande så skört att det är plågsamt att stänga in det i fukten som blir.Den kan man ju inte undvika ens i ventilerade ansiktsmasker.
   Är det obligatoriskt med mask så är det ju annat.(Här ser jag många med mask som inte alls bär den rätt och fingrar på den.Inte direkt hygieniskt och som det är tänkt.)
   Men från den 7/1 är det rekommenderat att använda mask i kollektivtrafiken i rusningstrafik. Men jag åker ju inte annat än båt. Och inte i rusningstrafik.

  1. Det blev ett trevligt firande här i Hagaparken. Och så fint att vi alla kunde ses.Ekotemplet var perfekt och ledigt blev det när vi kom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *