Foto Resor i Sverige Resor utomlands

Sitta – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

God fortsättning på det nya året! Och glädjande nog blir det en fortsättning på  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så  går den ut på att med en eller fler bilder och kanske text tolka det angivna ordet. I år har Sanna gett oss olika verb att tolka och det känns roligt.  På hemsidan (länk ovan) finns orden veckovis angivna för hela året. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla som vill är välkomna att vara med. Veckans ord att tolka är sitta, något som man kan göra på en hel del olika sätt.Vad gäller medverkande bilder så är det för min del här några helt nytagna och andra har jag hämtat från bildarkivet.

 Välkomna att sitta ner

– på lite olika sätt.

Vemdalen. I sol kan det vara riktigt skönt att sitta i en lift på väg uppför berget. Inte alls dumt att sitta i en lift i vackert väder för att sedan bege sig utför backarna. Här Vemdalen i februari 2020.

De här fasadputsarna såg jag i  Peking för ett par år sedan med det känns lite tveksamt om de sitter fast i selarna. Hoppas! (Noterade att de var 15 våningar upp. )

Ibland kan man också sitta fast i klistret. Jag brukar hamna där och få problem när det kommer till olika “pyssel”. (Gammal bild från Svenska skolan i Peking där jag jobbade under nästan fyra år.)

Hundar kan var duktiga på att sitta fint.Finaste labradoren Curre är duktig på att sitta fint. (Tillhör dotter Helen med familj och jag är “mattemor”. Alltså matte Helens mor)

Man kan också sitta på huk för att närmare granska en vara.

Stockholm. Södermalm. Ringvägen. En del verkar gilla att sitta i bilkö-En del verkar tycka om att “sitta i bilkö”. Här Ringvägen på Söder igår i Stockholm. 

Här är vi några som sitter i “samma båt”. ( Att ha samma problem” men jag tror inte vi hade några)Bilden från en av de konstgjorda sjöarna som det finns gott om i Peking.  Vi sitter också still i båten. (Vi tar det lugnt)

Stockholms skärgård. "Att sitta i sjön" gjorde jag inte även om jag var i för att hämta båtens flaggstång som fallit i. Man kan också sitta i sjön. (Att vara hjälplös, men det var jag inte.) Räddade här vår flaggstång  till segelbåten som fallit över bord.

Sen kan man ju sitta på dubbla stolar

eller på än fler. Kanske nöjer man sig med en stol.  Man kan ju också sätta sig mellan två stolar. (Ha svårt att välja) Och en del väljer att slå sig ner på höga stolar. Men där sitter man inte så säkert.

Stolarna här finns i  Krakow på “Gettots hjältars torg”. Här finns 33 större och 37 mindre stolar som symboliserar allt som judarna fick lämna kvar när de deporterades. Men varje stol symboliserar också 1000 personer var som kom att deporteras till koncentrationslägren. ( Mer om Krakow, genom stan till de judiska kvarteren finns här.)

“Gettots hjältars torg” i Krakow.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans tolkningar

OBS! Det har inte för min del fungerat med länken via Inklinz denna vecka . Länken fungerade i tisdags när jag skrev inlägget men inte sedan. Hoppas det ska fungera bättre nästa vecka. 

 

54 svar på ”Sitta – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Tack! Jag sitter också och ser skidorna men i min stol som är extra bra för ryggen. (Inte så mjuk)

 1. En stor variation på olika sätt att sitta. Fönsterpustarna var nog de som jag inte blev så sugen på att ta efter. Jag är höjdrädd. Just nu sitter jag i min datastol och den är bekväm. ha det gott.

  1. Visst kan man sitta på olika sätt. En del mer bekväma och trevligare än andra. Nej,fasadputsarna som satt fast där uppe skulle jag inte vilja byta med. Låter skönt med en bekväm datastol. Skulle nog också behöva en sådan men har en bra annat fåtölj men den är inte direkt lämpad att sitta i om jag är igång med datorn.
   Ha det gott du också-

 2. Så snygg och varierad tolkning med härliga bilder! Nu har du lagt ribban högt för 2021 😀 Själv vill jag helst sitta säkert men några garantier för det finns ju knappast…

  Kram och god trettondagsafton!

  1. Tackar! Jodå, jag vill nog också sitta säkert i sadeln. I alla fall så här på äldre dar. Känns lugnast så.
   Önskar dig också en trevlig trettondagsafton.
   Kram

 3. Intressanta tolkningar av ett ord som kan betyda så mycket, men som man aldrig reflekterar över. Det för mig mest intressanta är förstås stolarna i Krakow. Ett minnesmonument som tar tag i hjärtat, i en även för övrigt se och tänkvärd stad. Har faktiskt aldrig sett inlägg och bilder på stolarna förut, jag har någon bild på min gamla blogg, men det känns bra att du lyfter fram dem och historien bakom.
  Passar även på att önska dig God Fortsättning på 2021 och en, i alla fall liten förhoppning om att det blir bättre!
  Kram och trevlig helg!

  1. Tackar! Vad som är lite spännande är just att fundera över orden och sedan också se hur andra tolkat dem. Just stolarna här på torget i Krakow och händelserna har berört mig de gånger jag varit här-Ett stycke historia vi aldrig får glömma.
   Visst hoppas och önskar vi nu att 2021 ska ha en del gott med sig och att begränsningarna inte ska få styra oss. Ja, mina kroppsliga begränsningar lär göra det- men i övrigt inte.
   Önskar dig också en trevlig helg.
   Kram

  1. Tack! Ja, stolarna här på torget i Krakow symboliserar så mycket.
   Ha det så bra du kan du också.

 4. Där satt det – inlägget alltså. Du har kommit på otroligt många tolkningar som vanligt. Är ju van att du kommer på hur många uttryck som helst, så jag är inte förvånad.
  Sedan hade du en väldans tur att det var kö på Ringvägen igår. Snacka på tajming. Mina favoriter är stolarna på Krakows torg. En väldigt smakfull utsmyckning av det hemska som hänt där.

  1. Tack! Och en del sittningar blev det. Ofta är det kö på Ringvägen på eftermiddagen så det är bara att vänta lite. Här sitter de ofta och väntar. Stolarna här på torget i Krakow är “favoriter” hos mig också. På olika sätt. Mest deras symbolik. Och må vi aldrig glömma allt det hemska som hände.

 5. Snyggt jobbat med ordet “sitta”, och i Krakow har jag varit, men det var för ett bra tag sen nu.
  Nu måste jag skynda mej vidare till jobbet…är lite sen!
  HA det gott!
  Kram

  1. Tackar! Antar att du känner igen stolarna här på torget i Krakow.
   Önskar dig en ok natt på jobbet.
   Kram

 6. Varierande tolkningar av sitta. Du är påhittig! Fäste mig särskilt vid stolarna på torget. Sorgligt och tankeväckande.
  Fine Curre satt så fint.
  Ja, nu har jag suttit både i TVfåtöljen och på kontorsstolen ett bra tag så nu blir det dags för att sitta på hela ryggen, tror jag.
  Fin kväll och stor kram–
  ———–
  PS. Mina kontroller prioriteras inte då jag inte är sjuk. Det är hälsoundersökning.
  Samma med Sarahs make, han fick inte åka och jobba i Norge igår morse. Måste beställa tid till privatläkare och ta stora covid-testet och punga ut med stora pengar för att han varit hemma i mer än 2v. Ändå topsas han varje måndag morgon vid gränsen. Norge är strängare än Sverige. DS

  1. Tack! Ja, stolarna här i Krakow är speciella och minner mycket om det som en gång var. Viktigt att det inte glöms bort.
   Curre är så fin och så roligt att han är med.
   Och att sitta bra och växla med att stå och gå är viktigt det också. Jag köpte en så bra fåtölj i början av sommaren som är lagom hård både i sits, den höga ryggen och med extra stöd stöd för nacken och rygg. Till vis del ställbar och utan den bekv det knepigt att sitta. En fotpall finns också till. Kontorsstolen har jag gjort mig av med för den gav inte det stödet jag behöver. Måste ha en annan som går upp längs hela ryggen. En arbetsterapeut kommer hem i mitten av januari och ska se vad jag behöver för hjälpmedel här hemma. Så bra.
   Jag kan delvis förstås att dina kontroller inte prioriteras eftersom du inte känner dig sjuk. Men man kan ju ha något i kroppen man inte märker eller ens tänker på och som ses genom olika provtagningar. Ja, PCR-testet gäller ju nu till många länder nu. Har vänner som åkte till Spanien och de var tvugna att ta det privat senast 72 h innan avresa och ha intyg på neg. test med sig till. Tror det gick på 2000sek/person med intyg.
   Stor kram!

  1. Jag tyckte det var kämpigt att ens se dem på så hög höjd.Men de är nog vana. Visserligen satt de fast i linor men läskigt ändå-

  1. Tack! Och båtens flaggstång kom upp. Ja, ord har ju så olika innebörd och det är roligt att fundera både i bilder och ord.

 7. Så fint att sitta ner en stund här på “sittningen” Härligt urval i tolkningen precis som du brukar! Ler lite då jag läser om ” pysselfröken i klistret” Fört bilden koncentrerad och sista glad och lättat 🙂
  Har också fått med mig härliga firandet i Hagaparken; underbart i dessa utetider!
  Stor kram!

  1. Ja, en del sittningar blev det idag i detta tema. Roligt att fundera över ord är det ju och hur de används i olika sammanhang. Ja,någon pysselfröken har jag aldrig varit men jag var en hejare på att organisera och få till både ljusstöpning och pepparkaksbyggnader. Lite mer handfast. Men jag vet att jag fick till det här med pappret och ängeln också. Kankse med hjälp av eleverna.
   Firandet i Hagaparken blev väldigt lyckat och så fint att vi alla kunde ses.
   Stor kram och många tankar

 8. Vilka “talande” stolar! Inte avsedda alls att sitta i, utan manar till eftertanke och att aldrig glömma…
  Det var en otrolig bredd du lyckades hitta på veckans tema. Den enda jag kom att tänka på som saknas i din samling, är att sitta på höga hästar! Tänkte eventuellt om du hade något foto där du rider! Fast innebörden är förstås en helt annan, o någon besserwisser är du då rakt inte! Kul att se dig i plurret vid segelbåten och som pedagog i skolan. Sånt pyssel har jag aldrig varit bra på. Men övning ger förstås färdighet! Här i pörtet är det alltid någon som ska sitta i mitt knä…ibland två samtidigt och då kan det bli lite grinigt…
  Tack för fantasifullt inlägg med massor av roliga bilder. (fönsterputsarna scrollade jag fort förbi innan jag fick för svår svindel)
  Kram från pörtet

  1. Nej, stolarna här på torget i Krakow var inte avsedda att sitta på. De utgör verkligen ett viktigt historiskt inslag. Må vi aldrig glömma.
   Tack! Jag var inne på “de höga hästarna” men hittade ingen bild. Fast jag har ridit under en del år men det är länge sedan. Och jag orkade inte rota bland gamla album. Nä, besserwisser är jag nog inte direkt. Skönt att läsa att pyssel inte heller varit din starka sida. Silkespapper och klister är inget för mig. Men däremot var jag bra på att organisera ljusstöpning och pepparkaksbak för en hel skola. Lite mer handfast.
   Handarbeten är inte heller min bästa gren om man säger så.
   Såg att din dotter var med i temat. Jätteroligt. Kanske hänger du också på. Hoppas.
   kram!

  1. Tack! Det är roligt att fundera över ord, uttryck och i kombination med bilder. Även förstås att se hur andra funderar.
   Kram

 9. Gomorron Ditte!
  Oh, jäklar vilka tuffingar till fasadputsare! Jag är inte direkt höjdrädd, men det där tror jag knappast att jag skulle ge mej på.

  1. Gomorron!
   Nej,jag är glad att detta inte varit det jobb jag önskat mig. Men bra att några vågar ta sig an det. Jag stod länge här och tittade. Skulle inte vågat detta.

  1. Tack! Här har jag suttit och fått frukost serverad så jag är nöjd med denna start på dagen. Lite sen, men jag sover tills jag vaknar.
   Hoppas teet smakade gott.
   Trevlig trettondag!

 10. Min favorit där, även om de andra bilderna också är fina, får nog bli skidliften.
  Lite sällskapsresan över den och mina minnen från när jag var i “bydalen”, tror jag det hette, som liten knodd och åkte skidor gör sig påminda.
  De hade bara en simpel lift som drog upp en i backen men ändå.
  Någon gång kanske jag ger mig iväg uppåt fjällen igen, riktigt trevligt ju även om jag nog föredrar längdskidor idag.
  Stenmark åker ju inte längre så då blir det väl som det blir 😉

  Ha det jättefint Ditte.

  1. Har fina minnen från Vemdalen och skidåkningen. Men överlag från mycket utförsåkning genom alla år. Och visst är det lite Sällskapsresan dom finns här. Kul att du också har skidminnen.
   längd har jag åkt en del förr men min rygg är inte i det skick så den klarar det längre. Mycket tveksamt är det nog om den i år skulle gilla utförsåkning. Men jag hoppas kunna testa.
   Önskar dig en bra trettondag.

 11. Du har verkligen lyckats få med olika betydelser av sitta, mycket bra gjort! De där stolarna i Krakow är verkligen talande och får en att tänka till. Fantastisk tolkning av temat!

  1. Tack för fina ord! Jag funderade och det var i lite olika varianter jag kom att landa. Stolarna i Krakow berör mig mycket och de är en tydlig symbol. Må detta aldrig hända igen.

 12. Vad jag längtar efter att få sitta i en lift på väg upp mot mot toppen för att sedan susa ner på mina skidor. Men den tiden är förbi så nu får jag hitta andra aktiviteter och det ger du ju många exempel på! Fina bilder och trevlig text, som vanligt!
  Ha det gott!

  1. Tack!Jag antar att det kommer att få bli så även för mig i år. Men jag skulle vilja testa i alla fall.Antar att ryggen inte vill. Men kanske ska den inte få bestämma. Och envis är jag.
   Ha det fint du också.

 13. Sitta på dubbla stolar kan ibland ställa till det på olika sätt.
  Pyssla är inget för mig heller. Många fina tolkningar och foton på hennes verb.
  Önskar dig en fin inledning på det nya året.
  Kram

  1. Tack! Ja, fantasin tog sig ett språng.
   Visst kan det ställa till det med dubbla stolar att sitta på. Men det är hitintills, tursamt nog, få tillfällen i livet jag gjort det.
   Önskar dig och Solveig också en god start på det nya året och visst hoppas vi på ett bra år.
   Ska nu in och läsa ikapp hos dig och är spänd på bilderna du tagit med det nya objektivet.
   Kram

 14. Häftig bild på fasadputsarna, dom ser ut att leva lite farligt, att vi aldrig ser det i Sverige kan ju bero på att våran luft är renare, ingen kol som skitar ned. Sitta i bilkö undviker jag, tar aldrig bilen till stan, det går snabbare att åka kollektivt.
  Jag gillar första stolbilden, du fick in perspektivet snyggt i den.

  1. Visst gör de. Hoppades att de satt fast ordentligt. I Peking är koleldning nu förbjuden sedan x antal år men bilarna är den värsta boven. är nog likadant här. Men inte lika många bilar. Vi är ju färre.
   Tack! Tänkte nog inte på perspektivet när jag tog den utan mest att raska på. Kallt om fingrarna.

 15. Nu hittade jag inlägget jag letade efter! Som alltid en härlig blandning med passande bilder på temat! Skulle inte vilja byta med de där som putsar fasaden! Får rysningar!
  Så konstigt att jag hamnade på det andra inlägget via inklinkz!
  Kram

  1. Tack! Fint att det inte var borta. Vad gäller länkningen via Inklinz så fungerade det i tisdags när jag la in länken men det har sedan ändrats allt eftetrsom jag skrivit nya inlägg. Har inte hänt tidigare. Verkligen konstigt. Nu vet jag att det är så och får kolla upp det.
   Kram .

 16. Helt klart så kan man sitta lite varstans både högt upp (som skidliften och fönsterputsarna) och långt ner (som kunden i butiken). Å, så kan man sitta fint som Curre eller sitta still i båten. 🙂 Eller sitta i bilkö=långtråkigt men du fick en bra bild.
  Konstverket med stolarna berör verkligen. När jag först såg bilden på stolarna så tänkte jag kul idé men sen när jag läste om dem så var det allt annat än kul. :-/

  1. Jadå! Sitta kan man göra på många sätt och tankarna for iväg åt lite olika håll. Stolarna här i Krakow tycker jag står för så mycket. En mäktig symbol.
   Antar att du inte hittade detta inlägg via Inlinkz hos Gems Weekly. Något fel blev det när jag länkade. Länken fungerade bra i tisdags men inte senare. Vet inte var felet ligger men har skrivit för att fråga.

  1. Jag var också fascinerad av den och stannade länge och tittade på dem och både hoppades och önskade att de satt fast rejält-

 17. Underbar och varierad tolkning av ett enda litet verb 🙂 Länken fungerade nu kom hit direkt Så denna gång fungerade det måste se vad som hände sista veckan
  Kram

  1. Tack! Så roligt att vara med. Och många nya ord att fundera på. Så bra att länken fungerade. Den gjorde det i tisdags men slutade sedan att göra det så jag skrev till LinkInz och undrade vad jag gjort för fel. Förra året fungerade det hur bra som helt med länkningen.
   Kram

  1. Några olika tankar och bilder dyker upp och en del av dem får vara med i temat. Att sitta i luften här högt uppe skulle jag nog inte våga. Men att ta en bild kunde jag göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *