Skyltar Stockholm

Tydlig skyltning i årets första Skyltsöndag. Eller?

God fortsättning på det nya året! Och välkomna till årets första Skyltsöndag. För söndagar innebär att det här på bloggen är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Jag avslutade skyltåret 2020 här hemma på Söder i Stockholm och jag inleder också årets första skyltning här- Och tydlig skyltning är det. Eller?

Tydlig skyltning

är oftast en fördel men visst kan skyltar även vara otydliga. Lite beroende på hur man tolkar dem

Stockholm. Södermalm. Södermannagatan. Tydlig skyltning men kanske inte för alla. Tydlig skyltning om vad som gäller i trafiken finns här på Södermannagatan. “Förbud mot bil och mc-trafik.Gäller ej buss och taxi”. Antagligen hade den här bilen, trots tydliga skyltar inte förstått innebörden. (Skyltarna finns även uppsatta en bit längre ner på gatan)

Stockholm .Södermalm. En tydlig skyltning? Ja, men butikebn ligger inte här mitt i gatan utan i en byggnad till höger- Ringvägen/Skanstull. Tydlig skyltning? Kanske med lite god vilja.  Butiken ligger inte här mitt i gatan utan i en byggnad till höger.

Hur tänkte man här?  Kanske lite oklart. Var butiken i sig till salu? Nej, jag gick inte in och frågade. 

Medborgarplatsen och Söderhallarna besökte jag strax före nyår.Hade ett par  inköpsuppdrag att göra.

Stockholm . Södermalm. Söderhallarna. Tydlig skyltning är detTydlig skyltning är det i alla fall på Söderhallarnas byggnad. (Biografen, Filmstaden Söder, är tills vidare  stängd men den finns här i byggnaden)

Fler skyltar

Gunnarssons “specialkonditori” har ofta bra beskrivningar till sina bakverk och sitt bröd. Dessutom är skyltarna tydliga.  (Varför det heter just “specialkonditori” vet jag inte. Men jag vet att de prismässigt är ganska speciella och ligger “högt”. )

Gunnarssons skyltar med “Garbos tårar”. (Greta Garbo bodde här i närheten på Södermalm, på Blekingegatan.)

Hos vår lokala fiskaffär “Götas Fisk” på Götgatan har det under senare delen av hösten tillkommit en ostronbar.

En rejäl skylt som syns från Götgatan talar om att ostronbarnen finns. Jodå, den hade  gäster.

 

Igår kväll var vi och åt middag på restaurang Thaiboat. Väldigt gott och trevligt. (Inlägg om detta kommer i veckan)  Här på Thaiboat är det överlag tydlig skyltning som gäller.

Mycket ljus och en känsla av Thailand infinner sig. Gäller både miljö och väldigt god mat.

Stockholm. Södermalm. Restaurang Thaiboat. Tydlig skyltning gäller här . Mer tydlig skyltning om vad som gäller för gästerna under coronatider. “Invänta hovmästare här. Tryck på “serviceknappen. En stor sådan finns. Gå ej fram till baren. Tack”. Och det var detta som gällde.

“Cash Free Zone”. Undrar varför det inte står kontantfritt område/kontantfri zon. Eller båda. Bara en detalj jag noterade. 

Till sist! Restaurang Thaiboat ska verkligen ha en eloge för hur de organiserat och ordnat gästernas besök. Här är det tydligt överallt vad som gäller. Och några rekommendationer.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

36 svar på ”Tydlig skyltning i årets första Skyltsöndag. Eller?”

  1. Jättetrevligt! Men visst kan det vara så på en del ställen att det inte känns äkta när det kommer till maten. Vi var här på Thaiboat i våras, i somras och i höstas några gånger men satt då utomhus.Nu var det ju inte aktuellt. Här är maten suverän, just som vi muins den från våra favoritställen i vårt lilla thailändska paradis .Och det är thailändska kockar som gäller. Många thailändare äter själva gärna här- Även personalen är till största delen thailändsk.
   Kul att du känner igen Garbos tårar. Jag har aldrig köpt dem. Men ska kanske testa.

 1. Snyggt skyltat hos dig som vanligt! Ja, nog var priserna lite högre hos Gunnarsons specialkonditori. Samtidigt så har jag nog aldrig fikat så gott som där. Minns att citronmarängpajen var alldeles ljuvlig…
  Så bra när restaurangerna tänker till när det gäller säkerheten för då vågar ju gästerna sig dit.

  Kram och god söndag!

  1. Visst är det så att man oftast får vad man betalar för. Och ska det vara så ska det. Om jag handlar där så köper jag först och frågar aldrig efter priset. Inte förrän jag ska betala. DEras kaffebröd och matbröd är betydligt bättre än deras mackor och “matigare” rätter. De kan man avstå.
   Thaiboat har vi ju följt sedan pandemin kom och de ska verkligen ha en eloge. Inga rekommendationer där utan det är tydligt vad som gäller.
   En jättetrevlig och god kväll blev det.
   Önskar dig också en fin söndag-
   Kram

   1. Mycket tydligt skyltat. Äta på restaurang….minns knappt när jag gjorde det sist. Troligen i februari förra året på Gran Canaria, nu känns det inte som om det är läge för varken café eller restaurang då smittspridningen stadigt ökar. Syrran har haft fullt upp på förmiddagen med att bemanna upp eftermiddag/kvällen på sjukhuset. Många i personalen som är sjuka….

    1. Ja, de flesta skyltarna var ju tydliga. Men jag skratttade gott här åt bilisten som inte begrep sig på dem. Bra att ha inte mötte bussen. Här på restaurang Thaiboat är det verkligen an och avpassat. Och man tar som gäst inga egna initiativ. Verkligen nog det mest coronasäkrade jag sett. Vi var här i våras, somras och höstas men då satt vi ute. Redan då var man här väldigt noga med precis allt. Och nu än mer när det är inomhus.
     Och visst är det många som blir sjuka. Har dotter inom vården så jag vet att de verkligen har det kämpigt. Här i stan är det nog gallerior, shopping och kollektivtrafiken som är värst.

 2. Första skylten – hahaha! Klart att bilen inte förstod innebörden av de två skyltarna. Texten stod ju åt fel håll för föraren. H*n borde kanske ha reagerat på BUSS-texten på gatan, men oklart är det där.
  Den hemsnickrade pratbubblan för cyklar är riktigt söt. Tycker man ser ofta sådana skyltar med reklam för cyklar som står lite varstans och inte i närheten av själva affären. Märkligt!
  Svenska språket är INTE lätt! Rea på hela butiken – den skylten hade jag också med för ett antal år sedan. Nästan så att man borde uppmärksamma “avsändaren” på den. Men vem orkar med det;-)
  Älskar dessa proffsiga skyltar hor Söders hovkonditori. De är en fröjd för ögat precis som utbudet.
  Himla kul att ni “vågade” er till Thai Boat och åt middag där. Bra gjort! Ska bli skoj att läsa mera om besöket. Å Ägaren har helt klart humor:-
  En toppen skyltning:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tackar! Lika bra att börja lokalt med årets skyltning. Vad gäller första skylten så finns motsvarande där han körde in och den skulle/borde han ju sett. Tur att det inte kom en buss. Föraren kanske trodde att skyltarna var rekommendationer. De är ju vanliga numer.
   “Rea på hela butiken” – Tja. Men jag orkade inte gå in och fråga. Gunnarssons har både fina bakverk och skyltar. Gott matbröd också.
   Thaiboat måtte nog vara en av de mest coronasäkrade restaurangerna i Stockholm. Här var det inga rekommendationer utan tydliga budskap om vad som gällde. Jättebra. Mer härifrån kommer på onsdag.

  1. Tackar! besöket på restaurang Thaiboat blev så lyckat. En jättetrevlig kväll med väldigt god mat och dryck i härlig miljö. Här var det inga rekommendationer utan här var det tydligt vad som gällde. Så bra coronaanpassat.
   Önskar dig också en god fortsättning på 2021-
   Stor kram

 3. Gott Nytt År Ditte! Jodå du har tydlig skyltning förutom bilen som kanske har en blind förare… kanske inte ska vara ute rent utav på vägarna… Nu blev jag sugen på mandelbeskiver… jag tror det finns en halva kvar i kyskåpet 🙂

  1. Gott Nytt År Åke! Ja, skyltarna var mer eller mindre tydliga. Men den här bilisten skulle nog inte köra alls.Tydliga skyltar fanns innan han ens kom så här långt. Bra skyltat från båda håll.
   Gott med mandelbiskvier. Ska nog kanske baka några. Och de blir extra goda med lite rom i.

 4. Åh, nu blev jag sugen på ett besök på Thaiboat, vi kom ju aldrig dit i somras…
  Snyggt skyltat som vanligt!
  Ostronbar lät trevligt, på icebar kunde man få ostron till sin champagne, men i den kylan så tackade jag nej.
  HA det gott!
  Kram

  1. Besöket på Thaiboat blev väldigt lyckat.Och väldigt Coronaanpassat. Inga rekommendationer utan här var det ordning och reda. Men de måste stänga klockan 20. Vi var där 18 så det blev lite jäktigt. (Men de öppnar ju 12 på lördagar så man kan ju komma tidigare.)
   Förstår att ni avstod ostronen i kylan.
   Ha det fint du också.
   kram

  1. Visst är sista skylten riktigt bra. Vi hade en jättetrevlig kväll på Thaiboat och miljön, maten och allt det övriga är verkligen på topp. Vad gäller butiken så funderade jag på hur de tänkte.

 5. Göta Fisks ostronbar är jag skeptisk till – man förväntas dricka cider till, tror jag?
  Vi var på Södermannagatan båda två – jag tänker hela tiden att jag ska känna igen dig när vi möts!

  1. Jag också! Om jag skulle äta ostron skulle jag nog välja en annan “lokal”. Men fisken och skaldjuren här är ju bra. Så kanske skulle man köpa hem några. (Å andra sidan är jag inte så förtjust i dem) Säkert kommer vi att ses här i trakterna. Vi rör oss ju båda runt en del på Söder. Kanske ska jag ha en röd nejlika i knapphålet.

 6. Godmorron Ditte, vilka härliga och tydliga skyltar du visar, ja förutom den med mellandagsrean, man kan ju undra hur mycket butiken kostar??? 😉
  Ha det fortsatt gott, Ditte…kram på’re

  1. God förmiddag, Mia! Tack! Ja, jag funderade just på hur mycket butiken kostar. Hade en tanke på att gå in och fråga.
   Önskar dig också ett Gott Nytt År. Och jag saknar dig.
   Kram

 7. Haha! Ja, vissa skyltar var tydligare än andra om man så säger 🙂
  Tänkte på när dom öppnade en ny affär i den numera nedlagda Gallerian. “Här öppnar snart Skandinavisk landhandel” stod det på en skylt i fönstret. Jag funderade på om jag skulle slå till på Norge? 😉
  Jag gillar när det finns knappar att ringa på för att påkalla uppmärksamheten.

  Snyggt skyltat igen!

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Ja, vad gäller tydligheten så har en del sina brister. Men för bilisten spelade inte de tydliga skyltarna här på Södermannagatan någon roll. (Liknande finns där han körde in, plus en om enkelriktat.) Ja, en landhandel? Varför inte.
   Önskar dig också en bra start på veckan.

 8. Tack jag gillar tydliga skyltar och som lockar ögat. Såsom cykel skylten och Thaibåten med tydlig corona föreskrifter på skylt. Gillar även dina bilder!
  God fortsättning på det nya året <3
  Kram

  1. Tack! God fortsättning önskar jag dig också- Och visst är det bra med tydliga skyltar! Jag log åt bilisten som trots tydlig skyltning (liknande skyltar, plus en om enkelriktat, fanns där han körde in) inte begrep dem.
   Önskar dig en bra start på veckan!
   Kram

  1. Gunnarssons har mycket gott och de är bra på att skylta . Thaiboat är verkligen trevligt och med så god mat. Och de har verkligen “coronasäkrat” allt. Vi köper ibland hem mat därifrån. Men vi har också en vagn helt nära som också säljer thailändsk mat så ibland handlar vi hos dem och tar hem.

 9. Det är kanske inte alltid helt lätt att se och tolka alla vägskyltar eller så chansar man och kör ändå. 😉
  Jag gillar cykelbutikens skyltning även om den kanske var en bit ifrån butiken.
  Så sant om skylten med 50 % rea… 🙂
  Kul att vi får besöka Medborgarplatsen även här. Jag har också med Medborgarplatsen, fast då 100 mil norrut.
  Garbos tårar lät ju spännande. Gissar att det finns en hel del annat gott där också.
  Roligt att få följa med ombord på Thaiboat som hade bra skyltning i coronatider.

  1. Nej, visst kan det vara knepigt med olika väg och gatuskyltar. Tur bara att ingen buss kom och bilisten körde mot enkelriktat. (Liknande skyltar som jag visade fanns där han körde in) Men det är lätta att hamna fel. Här på Söder finns det ganska gott om liknande mer handgjorda skyltar till mindre butiker och visst känns det personligt. Kul med din Medborgarplats. Jag kommer dit! Gunnarssons har mycket gott och är väldigt bra på att “skylta” med det. Ja, både det ätbara och de textade varianterna.
   Thaiboat har verkligen an och avpassat sig till rådande tider. Här är det tydligt både bland personal och skyltar vad som gäller.

 10. Syftningsfel kan bli väldigt roliga ibland, som när butiker säljs till halva priset 😉 Roliga skyltar och reflektioner kring dem! Gillade din kommentar också, att bilföraren kanske tolkade reglerna som rekommendationer, som så många andra rekommendationer dessa dagar. Så mysigt att se gallerior och caféer hos dig, det var evigheter sedan jag flanerade runt i köpcentrum och drack cappuccino på annan plats än hemma. Garbos tårar lät goda, dem hade jag velat testa. Önskar dig en fin vecka!

  1. Tack! Och just nu är det ju många rekommendationer, både här och där. Vad gäller bilisten blev det väldigt tydligt. Jag kunde inte låta bli att le när han passerade där han inte skulle göra det. Men det kom i alla fall ingen buss just då. Jag rör mig mycket runt nu på Söder och här är det ganska lugnt och folk man möter är överlag bra på detta med avstånd.
   Önskar dig också en bra vecka.
   (PS Tipsade en läsintressena person jag känner om din blogg och ditt Instagramkonto)

 11. Reklam för cyklar vid den här årstiden, vädret är upp och ned nu. Skyltningen på Söderhallarna är verkligen läcker, kanske kör en repris på den snart.
  Gillar skylten med hovmästaren, lite roligare just nu än alla pekpinnar man möts av i skyltväg.

  1. Här i stan är det mängder av cyklister så jag tror firman har jobb. Många vill också ha dubbdäck på sina cyklar.
   Thaiboat har ett bra koncept i allt och testade det i lördags. Även lite humor. Här var det inga rekommendationer utan tydliga anvisningar. Söderhallarna gillar jag verkligen . Både ut och insidan.

 12. Härliga bilder och fint att få se alla dessa skyltar.
  Många skyltar är ovanliga men har ett budskap, kanske inte alltid så tydligt.
  Garbos tårar, det var ett märkligt namn på bakelserna, kan jag tycka. Men, någon anledning kanske det har, inte bara att hon har bott i närheten.
  Fint att få se stadsvyer genom dina vackra bilder.
  Ha det fint och hoppas att din rygg är bättre.
  Varm kram!

  1. Tack! Och tack för din omtanke. En del skyltar är inte så tydliga direkt och andra är det. Jag log gott åt bilisten som trots tydliga skyltar inte alls visst hur han skulle köra. Men så kan det ju bli. Tur att det inte kom någon buss.
   Vad gäller Garbos tårar så vet jag att hon bodde här på Blekingegatan innan hon for till Amerika och så lycklig tror jag inte hon var i livet.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Stor kram

 13. Hej, jag tyckte meningen att Bordet är under karantän – lät väldigt märkligt….Bordet kan vara avstängt kanske, eller får ej användas… jaja, det är ju avsikten som räknas o det begriper ju alla.
  Nog blir jag lite avis på dina fina Söderhallar med Ostronbar och färsk fisk. Läste nyss om att man startat en fiskbil här i södra delen av Dalarna, ska funka som en glassbil fast laddad med..fryst fisk. Det finns säkert efterfrågan på sina håll, för mig är dock fisken i dyraste laget, inget jag kan handla veckovis. Vi får se hur det utvecklar sig.
  Nog lät det som att hela butiken var till salu, på allt i butiken kanske hade varit riktigare, men helt klart ett fyndläge om man är ute efter den sortens varor. Kul att du fick med många fina foton i kvällsmiljö, eller kanske var det sen eftermiddag, ljuset försvinner ju med ….ljusets hastighet!
  Finfina skyltar, kram från pörtet

  1. Tack! Jag tyckte den skylten var lite humoristisk. Här på Thaiboat var det inge rekommendationer som gällde utan väldigt klart och tydligt vad som gällde för både gäster och personal. Men med glimten i ögat och humor. Blir lite trött på alla pekpinnar. Men de tycks ju behövas. Synd att fisken ska vara så dyr för man vill ju att den ska vara tillgänglig för många. Ostron är inte helt min grej men fisk köper vi gärna färsk både i vår lilla fiskbutik och i Söderhallarna.Även lokala ICA har bra fisk.
   Skylten om 50% på butiken var kvar idag också. Men jag gick inte in. En del kunder fanns i all fall där.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *