Trevligheter Utflykter

Djur och natur – Och en god lunch på Djursnäs herrgård

I går var det onsdag igen och det var dags för träff med Promenadklubben. Program för dagen var ett besök på Djursnäs herrgård, cirka 60 km söder om Stockholm. I sammanhanget passade det även in med en del djur och natur. Vad som är så roligt och givande med Promenadklubben är, förutom alla trevliga deltagare, också det fina och varierade programmet. Förra veckan åt vi  lunch tillsammans och sedan såg dokumentärfilmen om Joyce Carol Oates som nyligen haft premiär. Och extra intressant var att filmens regissör Stig Bergman berättade om  sin vänskap med Joyce Carol Oates och om hur filmen kom till.

Djursnäs herrgård. Nynäsmanhn kommun. Gott om både djur och natur finns på ägorna. Djursnäs herrgårdgård ligger i Stockholms län och i Nynäshamns kommun, ca. 60 km söder om Stockholm. Markerna här bjuder på gott om både djur och natur.

Djursnäs herrgård

har sina rötter i medeltiden och var då troligen ett kyrkligt gods. Detta antar man eftersom Djursnäs herrgård i slutet av 1600-talet också hade namnet för Biskopsgården. Flera olika ägare har funnits och gården brändes ner i början av 1700-talet.Detta i samband med de ryska angrepp som ägde rum i trakterna vid de svenska kusterna. Runt herrgården finns ett antal olika byggnader som är från 1800 talet och 1900-talets början. Detta var då arbetarbostäder för de som var anställda.

Stockholm stad kom att äga Djursnäs under lång tid men år 1999 blev herrgården såld till finansmannen Björn Savéns riskkapitalbolag, Industri Kapital.  Då bestod egendomen av den stora mangårdsbyggnaden, åtta bostadshus och nio sommarstugor samt stora skogs och åkermarker. Även en 2,5 kilometer lång strandremsa mot Fållnäsviken ingick i köpet. Priset var högt  och var det högsta pris Stockholm stad någonsin fått per hektar för den här typen av egendomar. Vad gäller den tidigare arrendatorn so funnits här på gården får han fortsätta bruka marken på livstid.

I samband med försäljningen blev det också ordning på skogen och odling av vete, korn,havre och raps kom i gång på åkrarna. Varor som sedan säljs till Lantmännen, ett jordbrukskooperativ.

Här skymtar en del av mangårdsbyggnaden och till vänster skymtar taket på en “fatbur”

Ofta hade större gårdar förr “en fatbur”, var ett eget hus, som ett förråd. Här kunde familjen förvara det man ägde som var särskilt värdefullt. Lite av en skattkammare.

Fatburen här på Djursnäs är knuttimrad och kom till i slutet av 1700-talet.

Djur och natur

På ägorna och i markerna runt Djursnäs gård  finns vildsvin, rådjur, dovhjortar och mufflonfår. (En vild fårart med böjda horn) Just här finns inga kronhjortar och det av den enkla anledningen att de inte trivs med naturen här. Men några mil söderut, i trakterna kring Jönåker i Södermanland trivs de bättre.

Djursnäs viltbod. Här är det kombinationen djur och natur som gäller. Djursnäs viltbod. En liten butik där man, precis som namnet anger, säljer vilt kött som man jagar här i trakten- Här är det djur och natur som gäller.

Vi började med att ta en promenad ner till vattnet och hoppades få se några av djuren.

Djursnäs gård. Nynäshamns kommun. En del djur och natur omges vi av.. Mufflonfår och dovhjortar. Bra kombination här av djur och natur. Jag hade ingen zoomkamera med mig, men i gruppen av djur som skymtar finns mufflon och dovhjortar.

Jag spanade förgäves efter vildsvinen.

Inga vildsvin synliga men däremot några hästar-

På vägen ner till Saltsjön så passerade vi en del ängar och om nu inte vildsvinen var synliga så fanns det champinjoner som var det. Jag var väldigt osäker men plockade också några stycken.Men innan de kom ner i påsen hade jag fått dem godkända av  andra som var mer kunniga inom området. (Några svampar lärde jag mig och plockade  när Promenadklubben för ett par veckor sedan var på svamptur till trakterna i Strängnäs.) Vi hittade både ängschampinjon och snöbollschampinjon.

Här på ängen hittade vi en del champinjoner och på vägen ner till vattnet växte också en del  fjällig bläcksvamp. (Plockade den inte)

Gänget samlat på bryggan.

Dags för lunch

var det när vi kom tillbaka. Och vi hade nog anat att vi skulle bli bjudna på viltkött.

Mat på gång.

Djursnös herrgård. Viltbod. Lunch. God samverkan mellan djur och naturHjort serverad med rotdrukter och god sås smakade väldigt gott. God samverkan mellan djur och natur. De hänger ju ihop och är beroende av varandra. Innanlår av hjort serveras med mängder av rotfrukter och friterad grönkål. Och en smakrik kall sås av crème fraiche, kapris och pepparrot ger extra sting. 

Min tallrik. Ett gott rödvin, bröd, ost och en fräsch grönsallad;så gott

Och givetvis ville vi höra mer om både jakt, viltvård och hur det står till med de “vilda djuren” och det fick vi. Martin, viltvårdare på Djursnäs och granngården Fållnäs berättade för oss om hur intresset och kärleken för och till jakt och viltvård kom att få honom att arbeta med detta. (Mer om Fållnäs finns att läsa här i länken till vänster)

Viltvårdare Martin berättar. Väldigt intressant!

Mina plockade svampar. Jodå, det blev till en smörgås.

Ängschampinjoner och snöbollschampinjoner. Och jag hade aldrig plockat om jag inte haft tredubbel experthjälp-.

24 svar på ”Djur och natur – Och en god lunch på Djursnäs herrgård”

 1. Ännu en intressant dag tillsammans med Promenadklubben. Måste säga att de verkligen har ett varierat och intressant program. Så härliga bilder från er dag!
  Grattis till svampskörden! Jag är ju hel okunnig och hade utgått från att det var vit flugsvamp och kanske säkrast att tänka så när man inte har en expert att tillgå.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Jätteroligt! Och även väldigt gott och mycket att lära sig. Så fantastiskt fint och varierar program.
   Vad gäller svamparna var det experter med och vi åt den igår och mår bra. Hade aldrig plockat om jag inte fickk varje svamp genomgången.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 2. Ännu en trevlig utflykt med promenadklubben, imponerad att du orkar hänga på , men envis är du. <3 Lunchen såg suveränt god ut. Kul att du hittade champinjoner, och fint att du fick experthjälp med, det skulle jag också behöva, men vågar köpa dem på ICA i alla fall.
  Ha en fin kväll!
  Kram

  1. Jättetrevligt! Och så roligt att komma till ställen jag inte ens visste att de fanns.
   Intressant att få veta mer om viltvård och jakt. Nya kunskaper för mig.
   Lunchen var så god!
   Och lite svamp blev det. Himla tur med experthjälp så att jag visste att det inte var några giftiga varianter som kom med. Men vi åt en smörgås med dem igår och är pigga
   Önskar dig en lugn natt.
   Kram

 3. Din promenadklubb är väldigt aktiv. Ett evenemang varje vecka. Den som håller i det kan “sitt” Stockholm med omnejd. Bara att hänga på. Det här stället ringer en klocka, visserligen bara en svag signal, men ändå. Kan hända att Djursnäs var en kursgård på 1980-talet och jag undrar om jag inte besökt gården vid en kick-off som mitt dåvarande jobb höll.
  Fantastiskt fina bilder från en toppen utflykt! Så duktig (och modig) du har blivit med att plocka svamp:-)

  1. Visst är den! Hur mycket roligt som helst. Bara att hänga med på det en vill. Heller inga problem om man inte har egen bil utan transport genom samåkning ordnas.Toppen!
   Stockholm stad ägde ju gården fram till 1999 (från när vet jag inte) men den kan säkert ha varit en kursgård. tidigare.
   Vad gäller svampen så var flera experter med och inget hamnade i min påse som inte var noga tittat på. Och det blev en god svampmacka.
   Och jag lär mig mycket om svamp. Så roligt.

 4. Vilken underbar tur ned Promenadklubben. Så himla roligt att göra saker tillsammans, det saknar jag.
  Jag hade gärna hittat kantareller, så gott!
  God kväll!
  Stor kram!

  1. Verkligen! Så roliga aktiviteter och det är alltid många som är med. Är så tacksam att jag blev inbjuden att vara med här. Och genom samåkning så behöver man inte ha bil för att kunna följa med. Bensinpengar delar vi på.
   Kantareller är det inte så gott om men jag hittade några när vi för ett par veckor sedan plockade svamp. Gillar dem! Nu var jag glad över champinjonerna som alla var tittade på av “experter” innan de hamnade i min kasse. En god svampsmörgås blev det.
   Stor kram

 5. Promenadklubben är väl ändå en riktig hit! Vilket omväxlande program, en stor eloge till de som håller i detta!
  Vita svampar vågar jag aldrig plocka, tur du hade expertis med dig!

  1. Visst är den! Är så glad och tacksam att jag blev tillfrågad om att vara med. Och ett otroligt omväxlande program- Vet inte riktigt hur programmet väljs ut eller av vem. Men bra är det.
   Jag hade aldrig plockat dessa champinjoner om jag inte fått experthjälp att artbestämma dem.
   Det blev en svampsmörgås igår kväll och vi är pigga idag. Bra så.

 6. Vilken trevlig utflykt med promenadklubben så fint det ser ut ute på djursnäset ,såg lite från ditt insta att du var där,kram

  1. Det var det! Och vi fick en supergod lunch. Roligt också att få veta mer om jakt och viltvård.
   Kram

 7. Så mycket trevligt Promenadklubben arrangerar! Ser verkligen ut som en mycket intressant utfärd där till Djursnäs Herrgård. Fina bilder!
  Grattis till härlig svampskörd!
  Kram

  1. Tack!Det är så roligt att jag av en slump kom med här och jag försöker vara med på det jag kan. Programmet är verkligen varierat. Väldigt fint med att jag kan samåka med någon annan eftersom jag inte har bil.
   Och även denna onsdag blev det lite svamp. Några svampexperter är med i klubben så jag fick hjälp med champinjonerna. Jag hade aldrig på egen hand vågat att plocka dem. En svampsmörgås blev det på kvällen och vi är pigga.
   Kram och trevlig fredag.

  1. En riktigt fin, omväxlande och trevlig dag. Och i vacker miljö- Lunchen var så god!
   Hoppas att regnet snart ger med sig hos er och det blir mer behagligt att vistas utomhus.
   Varmt är det ju förvisso.
   Trevlig fredag.

 8. En promenad i naturen blir ännu mer fantastisk när man får se djur beta. Vilken jättefin plats ni besökte. Jag har aldrig smakat hjort, eller i princip inget vilt kött, men blev riktigt sugen när jag såg lunchen. Såg riktigt fräscht ut.

  1. Det blev en riktigt fin dag och så skönt att beginna sig på “riktiga landet”.
   Jag är också dåligt bevandrad bland vilt kött men här fick vi veta så mycket och både djur och jakt och det gav väldigt mycket.
   Har smakat älg och rådjurskött men hjort var nytt för mig. Och väldigt gott. Inte minst med tillbehören- Och kocken hade verkligen tillagat på bsta sätt-

  1. En riktigt fin och lyckad dag på alla sätt. Och roligt att komma ut till landet och få veta mer om både jakt, naturen och djuren här.
   God lunch blev det också och en del svamp kom med hem.
   Promenadklubbens program är så varierat och trevligt att det känns som om jag inte vill missa en onsdag med dem.

 9. Alltså, vilken härlig klubb du blivit medlem i! Så varierande program, samåker ni till de olika ställena? Ambitiöst med en träff varje vecka. Någon måste jobba stenhårt med programmet! Väldigt trevligt utflyktsmål, hade gärna sett mufflonfår. Vildsvinens bökande känner jag till. Vilträtten såg god ut, jag gillar skarpt både pepparrot och kapris! Kram

  1. Jag är både glad och tacksam att jag av en ren slump kom med här i Promenadklubben. Och vi samåker. Vi som åker med i en bil delar på bensinkostnaderna. Man anmäler via mail om man vill vara med på en aktivitet. Ibland behövs bil och de som har bilar meddelar det. Sedan plockar någon ihop oss och man får veta var och när man möter upp. Tacksam är ju jag som är billös.
   Ett väldigt bra program som just en programgrupp jobbar med och dit man kan komma med förslag-Så många hjälps åt. Man är med när man kan och vill. Jag har tyckt det var så roligt och har hängt på varje onsdag men krav på det finns inte.
   Nu på onsdag blir det en aktivitet i stan så då blir det buss eller tunnelbana.
   Och lite svamp kom jag hem med som var noga genomgången av de som kan- En god svampsmörgås blev det till maken och mig.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *