Stockholm

Vasaparken och Yogapaviljongen – En finalist till årets Stockholmsbyggnad

Igår var det promenadtisdag och väninnan Agneta och jag hade bestämt oss för en kortare promenad i Vasaparken i stadsdelen Vasastan, en av huvudstadens 132 stadsdelar. Just nu är omröstningen i gång för vilken byggnad det ska bli och 10 har gått till final. Vilka byggnader och mer om dem finns  på hemsidan “Årets Stockholmsbyggnad”.På hemsidan kan man också läsa om de olika kriterierna. En av finalisterna har vi tidigare besökt, Lilljevalchs+; Liljevalchs konstsalongs nya tillbyggnad. Och om den tycker jag inte. Dock gillade jag interiören mer än exteriören som jag inte alls tycker passar din. Men  nu skulle vi titta på en av finalisterna. Yogapaviljongen i Vasaparken.

Vackra planteringar finns för att mjuka upp Odenplan. Behövligt! För det mesta går i grått. ( Odenplan är nav för tunnelbana, bussar och pendeltåg) 

Mot Vasaparken 

Vi hade bestämt träff vid Odenplan och härifrån är det bara några hundratal meter till Vasaparken.

Tycker planteringen ser ensam ut där den står. Och det hjälper inte att några duvor traskar runt och några skolungdomar vilar sig i form i trapporna.

Skulpturen “Sittande pojke” av Bror Marklund (1907-1977 kom på plats på Odenplan 1986 och då var han placerad i mitten. Sedan ett bra tag tillbaka har han fått en annan plats. Nu bredvid cykelgaraget. (Ur bild men ligger alldeles till höger)

Vi lämnade pojken och  Odenplan och var snart inne i Vasaparken

Stockholm. Vasaparken. En lunga mitt i stab med gräsmattor och annan grönska. Vasaparken erbjuder stora gräsytor och flera av traktens närbelägna skolor förlägger gärna sina idrottslektioner i parken. Men gott om plats finns för alla.

Vasaparken i Stockholm erbjuder äventyrsgolf. Vasaparken erbjuder även “äventyrsgolf” och i övrigt  finns många olika lekområden och även parklek. 

Helt i närheten av äventyrsgolfen, på en kulle, såg vi så yogapaviljongen. Någon yoga blev det inte för oss denna gång men en rejäl titt. Byggnaden är även  en av finalisterna till Årets Stockholmsbyggnad.

Stockholm. Vasaparken. Yogapaviljongen. Yogapaviljongen i Vasaparken.

Dags för “pit stop”

Ett varv i parken och sedan var det dags för ett “pitstop”. Visserligen var det halvsoligt men vi gav upp tanken på att slå oss ner på någon uteservering. Och mest var det bristen på lä som hindrade oss. Vinden drog på mellan träden.

Det kändes inte så inbjudande att slå sig ner på någon av parkens uteserveringar. Men ett par hade faktiskt öppet.

Vi vandrade vidare och hade båda två tankar på att besöka gamla konditori Ritorno på Odengatan.  Ett konditori som funnits i över 60 år och som jag minns från min tonårstid. En tid då man ibland gick hit på lördagarna efter skolan med vänner. Blev som en träffpunkt. Gick hit och drack te och kanske också köpte en bulle. (Jo, jag gick i skolan på lördagar troligen fram till 1967. Någon som minns?

Stockholm. Vasastan. FRån Vasaparken till Odengatan och konditori RitornoFrån Vasaparken gick vi mot Odenplan och klev in på “gamla” Ritorno. Nostalgi.

Kan inte minnas att bullarna förut hade dessa namn. Nu blev det en smörgås men jag mindes de “gamla” bullarna”.

Konditori Ritorna har flera olika avdelningar (tror det är fyra) så ofta finns det plats. Och inredningen känns fortfarande bekant. Mycket gammalt är kvar. Gillar den tanken. (Avstår gärna besök hos bl.a. kedjorna Espresso house och Wayne´s som jag inte direkt tycker har någon personlighet)

Alltid roligt att komma hit. Och nu som förr är det besökare i alla åldrar som tittar in här.

Tillbaka på Odenplan. Och på väg hem till Söder med tunnelbanan.

 Onsdag i dag!

Och en välfylld sådan så ett sent inlägg blir det.  Jag har tillbringat dagen här på östra Södermalm i Stockholm och lett en vandring med  i författaren Per Anders  Fogelströms fotspår. Hela 30 deltagare i en “promenadklubb” ville anlita mig som promenadledare och guide. Extra roligt är också  att ansvariga hittade mig genom min blogg. Även i morgon är en jobbdag för mig. Jag har då ett kortare reseuppdrag för Triangelresor, den resebyrå som jag då och då arbetar för. Och i morgon blir det en tur till Vaxholm och till “Villa Akleja”  – Ett tidlöst konstnärshem.

 

30 svar på ”Vasaparken och Yogapaviljongen – En finalist till årets Stockholmsbyggnad”

 1. Gick i skolan på lördagar under min lågstadietid, vad jag kan minnas.
  Fint trevligt konditori.
  Här i Umeå har vi bl.a. Nya konditoriet som gillas.
  Deras Budapestbakelse, favorit.
  Ha en trevlig morgondag i Vaxholm.

  1. Jag gick ju på lördagar till andra året i gymnasiet. Och gymnasiet gick jag inne i Stockholm så det blev trevliga lördagar.
   Just dessa konditorier som inte tillhör någon tycker jag om. Kul med ett så trevligt kondis hos er.
   Vaxholm i morgon blir säkert jättebra.
   Önskar dig en fin kväll.

 2. Odenplan är sig lik – läs den är lika tråkig som för sju år sedan. Vasaparken är sig lik den med, förutom yogapaviljonen. Vet inte vad jag tycker om det bygget som egentligen inte är ett bygge – nja. Inte helt hundra… Ritorna är kult. Enda kultiga stället kvar sedan Café Valand på Surbrunnsgatan gick i graven för fyra år sedan.
  Skoj att “Promenadklubben” har hittat dig via bloggen. Bättre guide hade de inte kunnat få:-) Kul även med Vaxholm imorgon. Hoppas att det är mindre blåsigt då, för soligt ska det ju bli enligt SMHI.

  1. Jadå! Och så grå och trist. Några blomster hjälper inte upp det hela-
   Yogapaviljongen vet jag inte heller vad jag tycker om. Krävs fler besök. Men den är i final inför “Årets Stockholmsbyggnad 2022”. Förra året vann Östermalmshallen-
   Café Valand var ju så läckert. Var där ganska ofta. Ritorno var ju ett “spanställe” förr minns jag. Från gymnasietiden. Man bestämde träff där.
   Det blev en lyckad vandring och med en väldigt trevlig grupp. Men de var många. Och min röst bar. Skönt så. Och vi avslutade med lunch.
   Vaxholm i morgon blir jättebra. Mycket att se här på Villa Akleja och lunch på Waxholms hotell brukar vara bra. Återkommer om båda turerna.

 3. Full kalender Ditte, då är du i ditt esse! Så kul att du blev “hittad” via bloggen till att vara ciceron på en rundtur. Det kommer alldeles säkert ge dig fler uppdrag om du orkar och vill! Tittade med stor nyfikenhet på alla byggnader som är med och tävlar, kunde dock inte bestämma mig för någon direkt favorit. Kärrtorps gamla centrum ger nostalgivibbar och Oxford och Parkhuset gillades också.
  Kram

  1. Nja! Både och. Kroppen, snarare rygg och höfter. gillar det inte. Men i övrigt tycker jag om att vara verksam.
   Visst var det roligt att jag blev hittad av denna “promenadklubb” . Och rundan blev bra. Kändes så i alla fall. Och 30 stycken i åldrarna från ca. 50 till runt 75 var med.
   Vad gäller byggnaderna så är jag ytterst tveksam. Men inte Liljecalchs+.
   Gillar nog de du förslog. Ska rösta i morgon så jag i alla fall inte kan klaga sedan.
   Kram

 4. Jag gick i skolan på lördagar i åk 2 men sedan togs lördagsskolan boart.
  När det gäller konditorier så föredrar jag klassiska sådana som gärna har några år på nacken. Kaffekedjorna tycker jag är direkt tråkiga och saknar definitivt personlighet.
  Vilket trevligt uppdrag du hade i dag och jag är säker på att du klarade det galant. Lycka till i morgon.
  Önskar en god kväll.

  Kram

  1. Du är ju rena “junioren” så kan tänka mig att lördagsskolan inte varade så länge hos dig. Här blev det ju trevliga eftersittningar på lördagarna och dessa minns jag.
   Har förstått att vi är flera som gärna vill ha en äldre konditorierna med personlighet.
   Dagens uppdrag var jätteroligt och det gick bra. Men att ha med 30 personer i åldrarna 50-derygt 75 är ju en mängd och en spridning så jag är glad att jag har lite vana av större grupper.
   Morgondagens resa ser jag också fram emot och hoppas på bra väder. Visserligen ska vi mest vara inomhus. Men ändå. Vaxholm i sol är fint.
   Kram

 5. Vilken mardröm det hade varit att behöva sitta i skolbänken även på lördagar. Jag som var så skoltrött.
  Håller med om att kedjorna saknar personlighet. Det är ställen där jag köper i brist på annat och tar med till tåget eller vart jag nu är på väg. Inte där jag slår mig ner och slappnar av.

  1. Då visste man inget annat. Men det var desto roligare när skoldagen var slut och stan låg framför mina fötter.
   I Töreboda gick vi 16 personer till Hembageriet och det var både gott och trevligt.

  1. Visst är det! Minns alla lördagar efter skolan jag suttit här. (I gymnasiet som jag gick i i Tegnerlunden)
   Jag bodde vid Odenplan, på Upplandsgatan 2002-2004 så då blev det en del Ritorno och Tennstopet.
   Jag är inte heller här numer så ofta men nu var målet Vasaparken och en kortare runda där.

 6. Charmigt med unika kafeer och konditorier! För mig som inte äter gluten kan det vara lite si och så med alternativ, men en Delicato chokladboll brukar åtminstone finnas 🙂 Fördelen med ex. Espressohouse är att en vet vad som finns där, oavsett i vilken stad en är. Men visst kan det också bli trist i längden, i af om en fikar ofta.

  1. Här på Ritorno, liksom på många av Stockholms äldre konditorier, finns numer mycket som är fritt från gluten och även veganskt.
   Jag gillar ställen som har en personlighet eller själ och i Stockholm finns det tursamt många sådana. Och just med ett brett utbud av det de serverar.
   Men det ser ju olika ut säkert i olika städer. Men även när jag nu var i Töreboda förra helgen fanns det där på Hembageriet en hel del vegan och glutenfritt vilket ju är jättebra. Och det brukar också finnas laktosfria produkter, vilket ju också är jättebra,

   1. Det har säkert hänt en hel del på den där fronten, har ju inte varit och fikat så mkt i Sverige de senaste åren 🙂 Gillar fiket “Under kastanjen” i Gamla stan, där finns massor att välja på och även goda mackor!

    1. Här har det nu i princip på alla ställen ett bra utbud av gluten och laktosfritt. Och även mycket på den veganska och vegetariska sidan. “Under kastanjen” besöker vi också då och då och just i Gamla stan är det en av flera favoriter. Vi är ju ute mycket och rör oss och ofta blir det också ett stopp.

 7. Mycket trevligt att titta på, att läsa om idag igen. Du är en fena på det här med att informera om det mesta du kommer i närheten av. 🙂 Yogapaviljongen gillar jag mycket. Mycket stilfull och passar bra med tanke på yoga. Perfekt.
  Ritorno ser väldigt trevligt och mysigt ut. Härligt att det fortfarande finns efter så många år.
  Lycka till med jobbuppdraget imorgon!
  Kram!

  1. Nu blev det en kortare runda denna tisdag men ändå roligt att se yogapaviljongen. Hade bara läst om den. Och det är just det jag tycker är så roligt med bloggar att man oftast får se och uppleva så mycket utan att befinna sig på plats
   Ritorno är en klassiker och har en själ och det tycker jag om.
   Jobbuppdraget idag gick bra och nu hoppas jag på att det blir så även i Vaxholm i morgon,
   Kram

 8. Som det har varit nu på kryssningen så är din blogg inte riktigt samarbetsvillig… Vet inte varför, men jag tappar både bilder och text. Trist! Men det kanske ordnar till sig.

  Ha det bra!

  1. Jag följer dig och fet fungerar bra. Hoppa du över mina inlägg för helt klart onödigt att ödsla tid om det inte fungerar.
   Har kollat upp och har förstått att bloggen fungerar för de som är i land. Mne tror att det är så att det tar tid att ladda sidorna och bilderna med den design jag har.
   Ha det fint du också.
   Vi är som sagt med på färden.

 9. Jag inser att jag inte har ett “kulturellt” öga när det gäller modern arkitektur. Yogapaviljongen ser mest ut som en brädhög, en cykelförvaring kanske. Paviljongen fyller säkert sin funktion, men vacker är den inte!
  Resten av promenaden följde jag med glädje. Gamla anrika fik, ursäkta caféer, slår både brädhögar och och stora kaffekedjor!
  Kramar

  1. Lite så, vad gäller cykelparkering, kändes det.Vet inte vad jag tycker. Men den är med i finalen blad 10 byggnader om årets Stockholmsbyggnad 2022 så några gillar den helt klart. Men jämfört med Liljevalchs+, den nya konsthallen vid Liljevalchs gamla, så tycker jag den är bättre.
   Håller helt med dig om att gamla anrika fik är trevliga. Undviker helst de stora kaffekedjorna. Helt utan charm i mitt tycke.
   Kram

  1. Det tycker vi också. Och de går ju att variera i det oändliga om man vill. Ibland är det också skönt med en repris på andra promenader vi gjort.
   Besöket på konditoriet blev lyckat och så roligt att det finna kvar.
   Stor kram

 10. Vilken härlig promenad och nu blev jag sugen på en yoga paviljong här hemma 🙂 inte för att jag går på yoga men ser mig denna framför vår pool haha kanske mindre format då:) som vanligt lär man sig ngt nytt om sin stad när jag tittar in här och så fina härliga bilder från sthlm vår vackra stad. kram

  1. Denna tisdag blev det en kortare variant på promenad men ändå väldigt trevligt. Och kanske skulle du vid er pool kunna kombinera en liten yogapaviljong med en pergola vid poolen.
   Jättekul att du hänger med.
   Kram och trevlig kväll

 11. Sittande pojken var fin!
  Var in från ditt inlägg och tittade på de andra bidragen, sådär tycker jag nog . Yogapaviljongen var ändå söt ,-)
  Förstår att ni avstod från att sitta ute, kyliga vindar . Härligt med ett gammalt konditori som funnits så länge ,-) Smask och Mums, nej sånna namn minns inte jag heller ,-))Ser jättefint ut inne, passade ju bra med en blåsig dag ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Kul med en sväng i gamla trakter. Jag bodde ju ett par år helt i närheten. Vet inte riktigt vad jag tycker om de övriga bidragen till årets Stockholmsbyggnad men någon tar ut de olika förslagen och sen får man rösta. Yogapaviljongen var ändå ganska diskret och enkel här uppe på kullen.
   Konditori Ritorna har varit med länge så det blev kul med ett besök här.
   Ha det fint du också.

 12. Vilken härlig promenad och så mycket fint ni såg. konditoriet ser ut ha ha många godsaker att erbjuda.
  Jag gick också i skolan på lördagarna, men minns inte vilket år det försvann, kanske när jag började fyran 1961 …
  Kram

  1. Det blev en kortare runda men väldigt trevligt. Och fint att kombinera med lite eftersittning. Ritorna är ett gammalt konditori som överlevt och det är roligt- Tycker ibland att de som tillhör de större kedjorna ofta inte har någon “själ”.
   Roligt att du också minns skola på lördagar. Vet att jag gick på lördagar till omkring 1966- 1967 och då gick jag i gymnasiet.
   Kram och trevlig måndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *