Stockholm

”Hantverk i en ny tid”- Kraftverk på Sven – Harrys konstmuseum

I går var det dags för väninnan Agneta och mig att ta oss an lite hantverk. Ja, inte direkt för egen del ,men på utställningen Kraftverk – hantverk i ny tid. En utställning på Sven- Harrys konstmuseum i Vasaparken i Stockholm. (Utställningen  pågår från den 5/10 till den 22/1-2023.) Vi hade läst en del om utställningen på museets hemsida  och tyckte det lät intressant att få ta del av olika hantverksyrken.

Stockholm. Sven -Harrys konstmuseum. Utställningen "Kraftverk" hantverk i en ny tid. Namnet på utställningen är fyndigt nog ”Kraftverk”. Och vi tänkte oss att vi här skulle se och även få ta del av hantverk som det kan bedrivas idag.

Kraftverk – Hantverk i en ny tid

är en utställning i samarbetet med Stockholms hantverksförening.  Tanken är att utställningen ska belysa hantverkets historiska betydelse och hur dessa fortsätter att hålla gamla traditioner vid liv. På hemsidan stod det att läsa ”Besökarna kommer att få se, lukta , lyssna och smaka när de dyker in i hantverkarnas olika världar”.

I utställningen finns yxmakare, tatuerare, florist, skräddare, tapetmakare, illustratör, muralmålare, skomakare och dockmakare. På museets hemsida kunde vi också läsa att hantverkarna inte är på plats samtidigt alla dagar. Men i går, tisdag vid 14-tiden såg vi inte någon hantverkare på plats. På plats runt om i museet fanns uppbyggda verkstäder  men dessa kändes tämligen öde.

Så långvariga blev vi inte på museet denna gång. Vi har varit här förr flera gånger och då alltid tyckte det varit givande. Men denna gång tyckte vi inte det.

hemsidan till Sven -Harrys konstmuseum finns mer att läsa om utställningen, museet och inte minst om Sven-Harry Karlsson.  Han är byggmästare och kom allt eftersom allt mer att intressera sig för konst och har samlat konst sedan mitten av 1960-talet.

Ett smakprov från utställningen.

Stockholm. Sven-Harrys konstmseum. Utställningen "Kraftverk". Tyvärr såg vi inga hantverkare som visade sitt hantverk. Här fanns dock ett område för en florist. Här hade det varit roligt att se en florist visa sitt hantverk. Blommorna fanns men floristen var inte på plats när vi kom.

Stockholm.Sven -Harrys konstmuseum. Yxor. Hade sett fram emot att få se även detta hantverk- Men, icke. Ingen hantverkare på plats. Många yxor hängde som dekoration i taket. Men tyvärr inte heller här någon som kunde visa yxmakarens hantverk

Filar och andra verktyg var dekorativa på väggen där de hängde.

Här har ett antal tumstockar dekorativt blivit placerade på väggen . 

Stockholm. Sven-Harrys konstmuseum. En verkstad men inget hantverk som visades här heller. En tom verkstad. Kändes snopet. Inget hantverk här heller som vi kunde se.

Här var skomakarens verkstad. Men ingen skomakare.

I källarvåningen där det finns klädesförvaring såg vi några montrar med silverföremål gjorda av silvesmeden Pär Norling. Han har formgivit silversmycken sedan slutet av 1980-talet och arbetat med det tidlösa och ”renheten” i formerna känns naturliga. Och just detta stilrena fastnade vi för. (Mer om Per Norling och hans smycken finns i länken ovan.)

Sven- Harrys konstmuseum. Silversmycken gjorda av Pär Norling. Om de tillhörde utställningen om hantverk framkom inte. Om silversmyckena  av Pär Norling hörde till utställningen om hantverk eller var här separat fick vi ingen klarhet i. Helt oavsett gillade vi dem.

Annat vi fastnade för

var en del roliga saker som fanns  i museibutiken. En del intressanta böcker både för barn och vuxna fångade vårt intresse. Även dessa smörknivar gjorda av konstnären Alicia Samson drog åt sig våra blickarna. Smörknivarna  är verkligen personliga och gjorda i porslin. (Kan tänkas vara ömtåliga för stötar och fall. Egen tanke.) En hel del av hennes produktion är just det en använder i vardagen.

Smaken är ju olika men vi gillade dessa smörknivar. (Går att diska i maskin om någon undrar)

Utställningen i sig tyckte vi inte gav så mycket och det berodde på att när vi var här så var inte hantverkarna på plats. Vi hittade heller inte vare sig på hemsidan eller på plats info. om när de skulle vara det.  Sen kan jag förstå att man som hantverkare kan ha annat att göra än att visa upp sig på ett museum. Men med tanke på utställningens namn och syfte så var det en missräkning. Å andra sidan gick det ingen nöd på oss utan vi fortsatte för att äta en sen lunch på  konditori Vetekatten i City.

Takterrassen

på museet erbjuder också en del konst i forn av skulpturer men som inte alls hör samman med hantverksutställningen. Skulpturerna finns här permanent och ingår i Sven-Harrys samlingar. Från  takterrassen ser man vida omkring över takåsarna i Vasastan och Vasaparken.  I Vasaparken kan en också ta en paus i ”yogapaviljongen” .Vasastan och här Upplandsgatan, helt nära Vasaparken, var för  hemmakvarter för mig mellan  2002 och 2004 så här  i området har jag spenderat en hel del tid.

Östra delen av Vasaparken.

Några av  skulpturerna

Här nedan ett stort exemplar av den symbol för icke våld som målaren, grafikern , poeten m.m.  Carl Fredrik Reuterswärd  skapade; ”Non – violence” . En revolver med en knut på pipan. Symbolen finns på många platser, både i Sverige och utomlands. Den  kom till 1980 som en reaktion på mordet på John Lennon. Och denna skulptur har blivit en symbol för fredskamp världen över. En version av denna finns utanför FN-huset i New York

En mäktig symbol för icke våld.

Här är tre skulpturer gjorda av konstnären Lena Cronqvist

Flicka med händerna i sidorna, nästa med flätor och längst till höger har flickan ett hopprep.

”Flyende häst”. Skulptur gjord  i bränt stengod av  Ulla Kraitz & Gustav Kraitz  2014. Och nog verkar hästen att ha bråttom.

 

30 svar på ””Hantverk i en ny tid”- Kraftverk på Sven – Harrys konstmuseum”

 1. Så bråttom att han sprungit ifrån benen…..
  Tråkigt att ingen av utställarna var på plats.
  Smörknivarna livade verkligen upp=)
  En trevlig utflykt verkar ni ju ändå ha fått. Ha en bra liten lördag=)

  1. Verkligen en häst på flykt. Tänkte genast här på de som nu vill fly sina hemländer och måste lämna kvar så mycket.
   Vi var riktigt besvikna över att ingen hantverkare var på plats. Men kanske hade vi otur.
   Och smörknivarna livade upp och även silversmyckena. Men tänk så roligt att sett en silversmed i jobb.
   Trevligt hade vi och det blev en god lunch också.
   Önskar dig en bra kväll.

 2. Finns väl ett och annat yrke som förpassats in i historien då det inte behövts längre, men kunskapen borde ju bevaras kan man tycka.
  Många yrken där på museet, det som jag antar ligger mig närmast är ju tatuerare, skulle vilja prova på det nån gång.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Vi var besvikna över att ingen hantverkare var på plats. Otur.
   Och just att man gjort reklam för detta med hantverk och att inget fanns på plats var en missräkning.
   Hade så gärna velat se en tatuerare jobba och sett fram emot det. Även silversmeden och yxmakaren. Men ack nej-
   Önskar dig också en fin kväll.

 3. Det var riktigt dåligt att inte ha någon av hantverkarna på plats. Jag menar att man inte bemannar ”montrarna” med arbetsför folk kan jag i värsta fall förstå, men med tanke på vad som visades upp hade man kunna bemanna ”konstverken” med till exempel pensionerade hantverkare. Det hade passat perfekt med tanke på yrkenas bakgrund. Men, men…
  Smörkniven var helt i min smak. Hästen i sista bilden däremot tycker jag är makaber – utan ben. Nej, usch!

  PS. Ett tips om en skobutik i din närhet som Yvonne tyckte jag skulle föreslå. Idealskor Hornsgatan 57B. Hon köpte ett par kängor där idag. Tror du skulle tända på dom. Jag mejlar bilden. DS.

  1. Vi blev besvikna. Förstår ju att alla hantverkare inte kan vara här samtidigt men ett par i taget hade varit givande. Nu var det ingen igår em när vi var här. Museibutiken gillade vi och visst är smörknivarna läckra. Såg på hemsidan en del annat av konstnären- Kul!
   När jag såg hästen tänkte jag på alla nu som flyr lemlästade så den gav extra tankar. Men makaber är den-
   Stort tack för tipset om skobutik. Vandrar dit i morgon. Väntar också på svar från svenska Birkenstock. Mailade dem efter ditt tips.
   Tack för mejl med bild.

 4. Som jag skrev till dig så var min kusin, som arbetar en del med konst, på plats på invigningen och då var alla hantverkarna på plats. Det gav naturligtvis en halt annan dimension till utställningen. Samtidigt så kan man förstå att hantverkarna inte kan vara där hela tiden.
  De tre skulpterade flickorna tycker jag är väldigt fina! Symbolen för ickevåld är numera en välkänd klassiker.

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Vi hade hoppats på att någon eller ett par hantverkare skulle varit på plats men så var det inte.Tyvärr. Nej, att alla skulle vara på plats hade vi inte alls räknat med. Men en eller ett par hade varit givande. Så för oss gav inte utställningen ganska lite för det fanns inget alls att se vad gällde hantverk. Muralmålningen fanns och de vackra silversakerna. Men i övrigt just inget.
   Men behållningen var terrassen och skulpturerna där och de finns ju alltid. Och museibutiken är bra.
   Har varit här på muséet flera gånger och det har alltid varit bra. Men just igår tyckte vi inte det.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 5. Jag tycker att utställningen, konsten av yxor, stämjärn och tumstockar såg väldig trevligt ut. Så vackert det kan bli att använda sig av många likadana saker. Men jag har full förståelse för att ni saknade hantverkare . Sådana förgyller alltid när man visar upp konst och utställningar, som ger svar på frågor etc.
  Tack i alla fall för ett trevligt inlägg, helt oberörd gick jag inte igenom utställningen, tvärtom! 🙂
  Kram

  1. Jadå! Det var väldigt smakfullt presenterat men eftersom ”reklamen” berättade att det skulle var hantverk så räknade vi med att få se lite av det på museet. Det hade ju räckt med ett par. Förstår ju att inte alla kan vara på plats samtidigt.
   Men nu var det som det var.
   Vi fastnade på terrassen bland skulpturerna, i butiken, bland silver jobb och yxor. Men ändå med ett uns av saknad av hantverkare.
   Kram

 6. Lite trist att inga hantverkare var på plats. Smörknivarna var ju jätteläckra, liksom silversmyckena.
  Fint att se Vasaparken från ett annat håll, vår äldsta son med familj bor ju alldeles i närheten, de testade positivt för covid förresten, men är på bättringsvägen.
  Må så gott!
  KRAM!

  1. Visst var det! Var inte då så mycket att se. Men vi tog oss an det som gick.
   Smörknivarna fastnade vi ju för och silversmyckena.
   Fin utsikt var det från terrassen och roligt att se skulpturerna där. Blir fint för Samuel senare att leka här i parken.
   Oj, så trist att sonen testades för Covid och skönt att han är piggare. Hoppas Samuel klarar sig.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Förstår din besvikelse över att inga hantverkare var på plats. Det är så kul att se duktiga hantverkare ”in action”. Vi var på Sven-Harrys museum våren 2020, precis innan pandemin. Då var det en utställning om konst hos modeskapare, många häftiga kreationer. Takterrassen gillade vi också.

  1. Besvikna blev vi eftersom vi förväntade oss annat.
   Vi går ganska ofta hit till Sven Harrys och det brukar vara utställningar som är givande. Såg också den om konst och modeskapare som vi gillade. Men nu var det som det var. Kul att ta en titt på takterrassen som var intakt. Fin utsikt blev det ju också.

 8. Så fina smörknivar! Skulle gärna ha såna med portugisiskt motiv 🙂 Kan tänka mig det var snopet att inga hantverkare var på plats, det hade ju varit roligt att se när de gör sina hantverk så klart.

  1. Vi fastnade för smörknivarna och de var verkligen personliga.Såg på hemsidan att det fanns en hel del annat som också tilltalade mig. Men vi har mycket av det mesta så det köps väldigt lite.
   Visst blev vi besvikna över att inte någon hantverkare var här denna dag. Och det hade varit roligt att se yxtillverkare eller en tatuerare i jobb, eller en silversmed. Ja, vad som.
   Men vi roade oss med att besöka takterrassen och skulpturerna och utsikten där och åt sedan en god lunch i City. Så visst blev det en trevlig dag.

 9. Idén tycker jag är suverän, att man kan komma och se olika yrken ”in action” Om man har en utställning bode det alltid finnas minsta en hantverkare på plats annars går en del av syftet förlorat!
  En non violence staty finns också i Göteborg, nästan uppe vid Götaplatsen. I pistolpipan har man ofta kilat in en röd ros!
  Kramar

  1. Vi tyckte också att efter att ha läst på hemsidan att ett besök lät bra. Här på museet har vi varit en del förr och det har alltid varit trevliga utställningar. Här blev vi besvikna eftersom vi utgick ifrån att någon hantverkare, kanske ett par skulle vara på plats. Men så var det inte. Terrassen med statyerna var trevlig liksom museibutiken. En god och trevlig lunch blev det och en sväng på stan så får vi ha bättre lycka nästa gång.
   Kram

 10. Intressant utställning, men förstår att ni blev besvikna att inte någon hantverkare fanns på plats. Smörknivarna är verkligen speciella … men jag vet inte om de skulle passa in hos mig – kanske som ren prydnad.
  De tre flickorna gillar jag, liksom den berömda revolvern … men hästen, ser bara stympad ut.
  nu redan torsdag!
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Visst hade vi önskat att se en eller ett par hantverkare på plats. Men så blev det inte denna dag.
   Smörknivarna var en rolig tanke men är nog tveksam till om de passat in hos mig heller.
   Hästen förstod jag inte alls men tänkte på alla människor jorden över och nu i vårt närområde som flyr lemlästade och inte har något med sig. Men visst är den grotesk.
   Revolvern här är stor och är ju sedan länge en viktig symbol för icke våld. Känns verkligen angelägen idag när så många skjuts ner.
   Ja, torsdagen är här och solen vilar sig och molnen har tagit över.
   Men det blir nog en bra dag ändå.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

 11. Intressant utställning, skoj att se har själv en utställning jag vill se här i Falsterbo men det är konst 🙂 kanske blir det ett besök där 🙂 så roligt allt du gör och delar med dig av tack och önskar dig en fina dag kram

  1. Utställningen i sig hade varit mer intressant om någon hantverkare varit på plats. Hade varit roligt att se en silversmed, tatuerare eller yxmakare i farten. Men ingen hantverkare var på plats igår när vi var här. Synd. men vi hade en trevlig dag och en god lunch blev det sen på stan.
   Önskar dig en fin torsdag.
   Kram

  1. Ett trevligt museum. Vi tar oss då och då en tur hit och utställningarna brukar vara riktigt bra. Och museibutiken också. Tyvärr var det denna dag inga hantverkare på plats så det förtog en del av upplevelsen. Men en kan ju inte alltid lyckas.

 12. Tumstocksinstallationen gillade min snickarman. Det hade helt klart varit mer givande om någon varit på plats och berättat om konstverken. Vi är tydligen några stycken som varit på konstutställning senaste tiden. Sånt är alltid skoj. Kram

  1. Visst var den fin! Väldigt kreativt. Kul om man kunde fått se lite av hantverken. Men inget denna dag så vi måtte haft otur. Kändes lite snöpligt.
   Går gärna på konstutställningar och tycker det ofta ger mycket på olika sätt.
   kram

 13. Icke-våldsstatyn med pistolen är berömd i olika former och kanske aktuellare än på länge. så trist att inte hantverkarna fanns på plats, då faller ju hela idén ganska platt. Klart att man vill uppleva just det man annonserar om! Annars tittar man ju bara på döda föremål…
  Smörknivarna var lite skoj, tänker att de blir så smetiga i ansiktet när man stoppar ner dem i smörbyttan, hihi.
  Ni fick en utflykt i alla fall, bättre lycka nästa gång
  Kram

  1. ”Pistolen med knut” här på terrassen är rejält tilltagen och dte är ju en viktig symbol.
   Vi blev besvikna öber att ingen hantverkare fanns på plats när vi var här- Hade gett så mycket mer.
   Hade gärna sett en tatuerare ”in action” eller en yxmakare. Men icke. Ändå kul att se yxorna i taket liksom ”solfjädern” av tumstockar.
   Och visst blev det en utflykt, promenad och lunch.
   Kram

 14. Vet inte om jag hade väntat mig att hantverkarna skulle vara där; men jag är helnöjd med utställningen som sådan med verktygen arrangerade så läckert! Tumstocksviftan är super.
  Skulpturerna av Lena Cronqvist Flickorna där uppe gillas!
  Kul smörknivar! Och silvret så enkelt och sirligt fint.
  Trevlig helg och vi ses på måndag!
  kram

  1. Vi hade väntat oss ett par hantverkare på plats men visst var yxor, filar och tumstockar snyggt arrangerade. Tror bara vi väntat oss en del hantverk på pålats efter att ha läst hemsidan.
   Men terrassen med skulpturerna innehöll lite av varje- Visserligen tyckte jag hästen var lite läskig. Men om en flyr så är det nog så här stympad en känner sig.
   Silvret fastnade jag för så enkelt och snyggt. Kul tanke med smörknivarna. Riktigt läckra.
   Jadå, vi ses på måndag. Ska bli så roligt.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *