Foto Stockholm

Gammal – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

, Gammal är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild /och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. För egen del var jag igår i Gamla stan i Stockholm och så veckans temabilder är hämtade därifrån.

Jag står vid Stadshuskajen och blickar över Riddarfjärden, en del av Mälaren.  Riddarholmen med Riddarholmskyrkan ligger till höger och Gamla stan till vänster.  Båda utgör Stockholms historiska centrum och är från 1200-talet- 

Gammal

är ännu ett av våra svenska ord med flera olika betydelser och många synonymer.  Gårdagens promenad gick genom Gamla stan i Stockholm och härifrån kommer också de gårdagsfärska bilderna. Gamla stan var ju staden och det var här Stockholm grundades av Birger Jarl på 1200- talet. Att Stockholm – “staden”- kom att ligga just här  just här berodde först och främst på  på läget. Platsen skulle vara ett lås för angrepp från fienden via Mälaren. (Om Gamla stan och dess historia har jag skrivit om tidigare så vill du veta mer tryck på länken.)

Strokyrkan är gammal. Urspring från 1200-talet- Nuvarande kyrka från 1306Gammal är också Storkyrkan, Stockholms domkyrka. Den har sitt ursprung från slutet av 1200-talet men den nuvarande kyrkan kom till 1306.

Här vid Stortorget byggdes rådhuset och därifrån utgick gator mot stadsportarna. Här finns också ett av de äldsta husen i Stockholm, det “Schantzka huset” från 1600-talet, huset som är rosa-rött. Namnet är efter byggmästare Schanz. Runt husets  fönstren finns totalt 94 stenar och dessa lär symbolisera de 94 människor som blev halshuggna här på Stortorget vid Stockholms blodbad 1520.

Det rosa/röda huset är är Schantzska huset.

En gammal inskription från 1650 finns ovanför porten på Schanzka huset. En gammal inskription från 1659 finns ovanför entrén.

Strax utanför Storkyrkan har en gammal telefonkiosk återfått sin plats.  Stockholm stad plockade 2013 bort alla telefonkiosker, oavsett ålder.  Men protesterna blev stora och några år senare kom modellen,”Pagoda”,  från 1901, tillbaka  på några ställen i Stockholm. Utan telefoner.

Gammal telefonkiosk utanför stockyrkan. Utan telefon. En  gammal telefonkiosk vid Storkyrkan.  Men utan telefon

Inga turister hittar till denna del av Gamla stan. Synd kan jag tycka. Här Baggensgatan.

Ännu ett gammalt hus, 1730 är årtalet.  

Gammal gränd i Gamla stanEn annan gammal gränd dit inte turistströmmen heller hittar.

Mycket gammalt

finns det i Gamla stan och så även restaurang “Den Gyldene Freden” med anor från 1722. Detta är världens äldsta restaurang som funnits utan avbrott. Anders Zorn köpte restaurangen när den i början av 1900-talet var på fallrepet och skänkte den senare till Svenska Akademien som fortfarande äger den.

 

 

Tolkade även ordet “gammal” den 1/5-2018  och den finns här. Helt olik denna.

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

 

42 svar på ”Gammal – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Jag går ofta i Gamla stan och har mina ställen här med gränder dit inte så många hittar. Tyckte det passade bra i veckans tema med Gamla stan-
   Ha det gott du också-

 1. Hej Ditte!
  Ja vilken skatt Gamla stan är!! Och du kan den utan och innan! Kul att dom satte tillbala telefonkiosker!
  Vackra bilder!!
  Kram P ♥♥

  1. Hej P!
   Tack! Gamla stan har mycket bevarat och jag strosar ju ofta här. Är bra på att hitta gränder dit inte turistströmmarna går.
   Även Mosebacke och Kornhamnstorg fick tillbaka sina telefonkiosker. Men utan telefoner. Kram!

 2. Gamla stan gillas.
  Kul att läsa lite fakta om stadsdelen.
  En av mina kusiners make äger en lägenhet på Lilla Nygatan, sedan slutet av 60-talet.
  Fram till 90-talet någon gång fanns badrum ( badkar/dusch) trapphuset.
  Toalett,mycket litet handfat i lägenheten
  Än idag ingen tvättstuga.
  Numera bor en annan kusins dotter där.
  Härligt läge för hennes första lägenhet.

  1. Jag är ofta här och tycker om att gå bland gränderna dit inte så många hittar. Kul med lägenheten på Lilla Nygatan och även om den är liten och lite moderniteter saknas är läget perfekt . Och är man ung fungerar ju det mesta.

 3. Kul att få följa din väg genom den vackra gamla stadsdelen!
  Brukar bli en tur där i gränderna när vi är i huvudstaden emellanåt.
  Lite nytt fick jag också lära mig. Rosa huset e x.

  1. Trevligt att du följde med i Gamla stan. Jag går här ofta och njuter av all historia som finns här. Trevligt att jag kunde bidra med lite nytt här.

 4. Åh, älskade vackra bilder från Gamla stan! Du om någon, kan ju tolka och beskriva dessa! Minns ditt guidande med mig, helt fantastiskt. En sån förmån att få bo så nära.
  Ha en underbar dag, stor kram!

  1. Tack! Ja, det var förra året vi gick här tillsammans. Tänkte på det nu när jag var där. Så trevligt! Hit går jag då och då och historiens vingslag är alltid närvarande.
   Stor kram!

 5. Vilken härlig tolkning av ordet vacker! Även om inte turisterna hittar till alla gränderna så gjorde vi det nu 😉 Tack för en trevlig promenad!

  Kram och ha en fin tisdag!

  1. Gamla stan besöker jag ofta och söker mig då till gränderna dit inte turistströmmarna riktigt hittar. Gårdagens vandring här blev trevlig och några kinesiska turister lockade jag med mig.
   Trevligt att du gick med.
   Idag blev det en vända till Åland, så en lång dag har det varit men väldigt trevlig-
   Hoppas du också har haft en skön dag.
   Kram!

  1. Stort tack! Ja, Gamla stan, Stockholms historiska centrum, är så fint. Och dessa gamla byggnader har ju sin historia.
   Önskar dig också fina sommardagar.

 6. Vilka fantastiska bilder på Gamla stan, helt ljuvliga! Å inte visste jag att Anders Zorn köpte “Gyldene freden” en gång i världen?!
  Kram och ha det gott!

  1. Tack! Visst är Gamla stan fint och särskilt bortom turiststråken . Jodå, Zorn köpte Freden en gång när den ” gick dåligt”. Och idag är det ju Svenska Akademien som äger den.
   Ha det fint du också !
   Kram!

  1. Tack! Och visst är Gamla stan fin. Och särskilt bortom turistströmmen.
   Trevlig kväll önskas från Åland.

  1. Trevligt att du följde med. Och mycket gammalt finns det ghär som har sin historia att berätta.
   Önskar dig också en fin fortsatt vecka.

 7. Drömbilder allihopa! Å Gamla stan är ju perfekt till temat. Smart! Tänker alltid att det är så himla synd att turisterna bara besöker och ser Gamla stans fulaste gatan – kommersiella Västerlånggatan. Alla andra gator och gränder är ju så mycket finare, vilket du verkligen visar.
  Ett toppen bidrag till temat!

  1. Tackar! För mig blev det bra med Gamla stan till temat och jag gick igår igenom här, på de mer orörda gränderna- Lyckades locka upp en grupp kineser till Baggensgatan och Själagårdsgatan och de var så tacksamma. Inte en butik där men mycket annat. Caféet “Under Kastanjen” gillade de skarpt. Gårdagens goda gärning.

 8. Tack för en fin promenad i Gamla Stan. Så mycket vackert det finns att titta på. Är speciellt förtjust i gränderna, där känns det att staden är gammal och har många år på nacken.
  Ha det gott!

  1. Vad trevligt att du gick med. Jag söker mig gärna till gränderna dit inte så många andra hittar och här sitter historiens andetag överallt.
   Ha det gott du också.

 9. Älskar när du visar bilder från huvudstaden o jag har dig ju på insta o ser fina där med 🙂 njutbart o kram ha en bra onsdag i värmen <3

  1. Vad trevligt! Och här finns mycket fint att visa och ta med läsarna på-
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram!

  1. Tack, för fina ord! Och gamla stan har mycket gammalt. Detta blev bara en liten del
   Stor kram!

  1. Jag passerade här och då blev det just Gamla stan som fick vara med även denna gång. Och visst är telefonkiosken häftig. Men telefonen är inte tillbaka.

  1. Fint att dessa gamla telefonkiosker har placerats ut igen. Jag gillar dem också. Men telefoner saknas…
   Kram!

 10. Så fint du beskriver både i bild och text från den gamla Hufvudstaden. På den Den Gyldene Freden jobbade min sambos faster en gång i tiden… hennes son bor kvar där på söder. Kurt har jag känt sedan 1972… Jag var äntligen in i den gamla kyrkan här på ön och plockade ihop ett bidrag 🙂

  1. Tack! Passerar ju Gamla stan ganska ofta och nu passade det bra med ett bidrag härifrån. Och härliga gamla “Freden”. Kul att din sambos faster jobbat där.
   Spännande att se ditt bidrag.
   (Och du! Idag passerade åtta Stridsbåt 90 här i kanalen. Kul att se dem och nu vet jag tack vare dig att modellen heter så. )

 11. Vilket mysigt inlägg om Gamla Stan! När vi var till Bosnien i maj gick vi genom Gamla stan eftersom vi tillbringade en natt i Stockholm på vägen dit. Jag skulle gärna strosa lite mer där och speciellt i de gränder som turisterna inte upptäckt. Gamla stan är verkligen ett häftigt ställe.

  1. Tack! Jag går här ganska ofta och då i gränder dit inte turistströmmen når. Kommer du tillbaka till Stockholm så hör av dig så kan jag gärna lotsa dig runt. Historiens vingslag är ju också ständigt närvarande.

 12. Telefonkiosken är fin och mobilpratare kan ju ställa sig där inne och prata så stör de inte omgivningen. 😉
  Jag fick också lära mig något nytt om restaurangen “Den gyllene Freden”. Imponerande att den varit igång sedan 1722.

  1. Fint att dessa gamla telefonkiosker kom tillbaka igen. Dock utan telefoner men med sitt ytterhölje. Ja, din tanke är bra – Att folk kan stå där med sin mobiltelefon och inte störa andra.
   Och “Freden” – den är fortfarande i gång och ägs av Svenska Akademien.

 13. Heisann, lenge siden jeg var der, og kanskje var heller ikke jeg i de avsidesliggende gatene. Veldig hyggelig å se Gamla Stan igjen med alle de fine gamle husene, skiltene og gatene.

  1. Gamla stan “is still going the old way”. Jga går ofta här och så fint med allt det gamla. Det är verkligen Stockholms historiska centrum.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *