Foto Kina

Gammal – veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Gammal är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge .Utmaningen i sig är att med bild och/eller/ text – tolka ordet. Fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Denna vecka får ett gammalt inlägg  vara med. Ett inlägg som skrevs i början av maj 2008 och under den tid då jag bodde och arbetade i Peking.

Besök i en kinesisk by. Här bärs fortfarande kvistarna man eldar med på ryggen. En gammal man med en tung börda.

Gammal är veckans ord

och ett gammalt inlägg blir det som får återuppstå.

Tänkte som omväxling för er läsare och även mig själv, förnya mig lite och inleder därför med en haikudikt, en japansk kortdikt på tre rader. ( fem, sju och fem stvavelser)

FART,FLÄKT OCH KULTUR,
OMVÄXLING SÅ DET FÖRSLÅR,
TID FÖR REFLEKTION

Ja, nog har detta majlov (2008)  varit fartfyllt  och omväxlande alltid. En tågresa till Xian med ettt besök vid terrakottaarmén, shopping, släktingar på besök, byutflykt, cykelturer, valborgsfirande, promenader, restaurangbesök, träffat vänner, utforskat nya busslinjer, samt haft tid och ork för eftertanke. Verkligen mycket som kan upplevas på en vecka!

Bybesöket med vandring på en del av muren var en bra kontrast till det storstadsliv vi lever till vardags.
Denna tur som arrangerades av China Culture Center (som ordnar både utflykter, seminarier och längre resor) visade att tiden i byn nästan stått stilla i minst 50 år. Och detta kan upplevas bara ett par timmar med buss från Beijing/Peking.

Vi vandrar över stock och sten. Här väninnan Anna och jag.

Efter besöket i byn där tiden verkat stå still så vandrade vi över kullarna till nästa by och på vägen rastade vi på en del av den kinesiska muren. Och så skönt att denna del är tämligen orörd och det är en speciell känsla att nästan vara ensam här. Muren är verkligen gammal och byggdes från 300- talet fram till 1600- talet.

Så småningom gjorde sig hungern  påmind och det var dags för lite lunch i nästa by. Vi slog oss ner på en restaurang i mycket ”lantlig miljö” och serverades många olkaa kinesika rätter.  Här, vid restaurangen, håller man på att bygga små ”guesthouse” och inom en inte alltför lång framtid kommer nog många Beijingbor att ta sig hit ut för vila, frisk luft och rekreation.

KInesiska muren är verkligen gammalRast på kinesiska muren och den är verkligen gammal. (Maken och jag )

Lunch på ett genuint kinesiskt värdshus smakade så gott.

Kontrasterna

mellan den lilla byn och Beijing är verkligen slående. Alla människor, bilar, trafikstockningar och luften. Men här finns också pulsen, restaurangerna, barerna, uteserveringarna, parkerna,shoppingen, skolan,vännerna, livet; Ja i den verklighet där jag dagligen vistas. Och att kombinera sttorstadsliver med det mer lantliga gör jag väldans gärna.

På cykel ”mitt i” Peking. Och jag hänger som vanligt med och på lokalbefolkningen när det gäller att ta mig fram per cykel.

 

Titta gärna in här för att läsa och se mer av veckans tolkningar

 

42 svar på ”Gammal – veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Härliga ”gamla” bilder! Den gamle kinesiske mannen, fångade mig, han som sliter och bär veden på ryggen. Han kan ju inte gå rak.

    På tal om Haiku. Jag var ju med i Dalslands Skrivarförening, då jag bodde i Ed och vi hade lite olika uppdrag att skriva på. Någon skrev Limerickar. Men jag skrev aldrig just på Haiku.

    Dina bilder är fyllda av fart och fläkt och kärlek.
    Stor kram!

    1. Tack! Ja, nu var temat gammal så då fick det bli så och detta var en av de saker jag kom att tänka på. Och lite 10 års jubileum blev det också.
      Och visst har jag en stor kärlek till Kina och på olika sätt.
      Stor kram!

    1. Tack! Och visst är vi rena ungdomar om man jämför med en hel del. Skönt att veta.

  2. Som vanligt en härlig tolkning med spännande bilder. Det var verkligen imponerande att den äldre mannen på den första bilden orkade bära kvistarna och grenarna. Visst är det en stor kontrast mellan stad och landsbygd. Jag kommer att tänka på yngsta dotterns bilder från Bangladesh. Dhaka en storstad och så den lilla byn ute på landet som de bodde i. Två olika världar helt enkelt.

    Kram och trevlig 1:a maj!

    Kram

    1. Tack! Jag kan förstå att skillnaden i mångt och mycket mellan den lila byn Dhaka är liknande den skillnad vi upplevde genom olika reosr på den kinesiska landsbygden. Och båda är berikande att uppleva.
      Önskar dig ocjså en trevlig 1:maj.
      Kram!

    1. Nej, verkligen inte. Ohc kontrastrena mellan mångmiljonstaden peking och byarna en bit ut är stora. Men fint att uppleva dessa också. Vi har ju rest runt och besökt många byar på kineiska landsbygden och det har varit så givande.

  3. Wow vilken tolkning. Måste vara något speciellt med att sitta på Kinesiskamuren och vila benen. Ett mycket härligt inlägg till veckans tema. Ha det gott!

    1. Tack! Ja, detta var vad som kom upp. Ordet var ju ”gammal” och här var det mycket gammalt och på olika sätt.
      Kinesiska muren är så fantastisk och jag kan fortfarande, tio år senare, minnas känslan just här på muren och i denna by.
      Ha det bra du också.

  4. Vilken rolig idé med att återanvända ett gammalt inlägg! Smart och riktigt, riktigt bra. Fastnade mest för de otillgängliga byarna du berättar om. Undrar om tiden 10 år efter ni varit där fortfarande står still. Tveksamt.
    Gillar maträtterna också, regel, dregel:-)
    Ett toppen och verkligen kreativt bidrag till temat.

    1. Tack! Tiden har nog förflyttat sig några år framåt men det går långsamt på den kinesiska landsbygden. Men storstadsområdena i landet är ju verkligen hig tech”. Jag var väldigt förtjust i alla besök vi hade förmånen att göra i dessa små byar. Verkligen berikande. Har lärt mig så mycket här.

  5. Dem gamle mannen imponerar verkligen, kinesiska landsbygden ser avslappnande ut. Man klagar på deras miljöförstöring, men alla har i alla fall inte kunnat skaffa bil, så cykeln verkar användas mycket fortfarande. Nyttigt på flera sätt.

    1. Runt om i byarna, även de nära storstadsområdena, ser man mycket av det gamla och det gamla sättet att leva. Visst är milköförstörningarna illa men positivt att mycket görs för att förbättra. Många elbilar har kommit, ringvägar går runt innerstan, lastbilar inne i stora städer får bara löra vissa tider, industrierna ligger utanför städerna, koleldningen är borta och många bussar går på el samt att tunnelbanenätet nyggs ut. Men mer måste till.
      Tyvärr brottas många städer i världen (även Europa) med liknande problem och där gör man änni knappast börjat koma till rätta med dem.
      Skönt att ta sig en tur utanför Peking och njuta av fisk luft och fina miljöer byarna.

  6. Inget fel på gamla inlägg… för somliga av oss är de ju som nya. Fina ’gamla’ bilder och intressant läsning. 🙂
    Ha en bra början på maj!
    Kram!

    1. Tack! Veckans ord var gammal och ett gammalt inlägg passade bra. Och både, byn, mannen och kinesiska muren är ju gamla.
      Önskar dig också fina dagar.
      Kram!

  7. Fin läsning och fina foton och även om det gått ett tag sedan korten var tagna så kanske inte livet förändrats så mycket för folket på landsbygden i Kina.
    Men vedbäraren bär nog inte så mycket ved fortfarande men tror kanske att andra tagit över. Eller så har det kommit fordon med i bilden där också. I alla fall i Peking, Jag har läst att ”Av de kinesiska städerna har Peking flest antal bilar och lastbilar, 5,5 miljoner” och att smogen har blivit ett stort problem att försöka bemästra. Den nya tekniktiden är inte bara till godo, kanske det till och med kunde vara bättre förr.
    Fint inlägg som startade många tankar i mig.

    1. Tack! Ja, det var ett tio år gammal inlägg. Livet på landsbygden har säkert förändrats i många byar men fort går det ju inte. Och många är trygga med det de har här. Även nu då vi nu i mars var i Peking och var ute på landsbygden såg vi att ved fortfarande bärs men att också ved lastas på cyklar som man leder.
      I Peking och andra stora städer ågr utvecklingen snbbt och cyklar byts mot elmoppar och små elbilar. Just de små elbilarna har ökat markant. Lastbilarna inne i Peking är inte så många med vanliga bilar desto fler. Men också att antalet stora miljöbilar ökat mycket sedan vi var i Peking 2013 vilket är bra. Smogen är ett problem och man jobbar hårt med detta och mycket satsas men Idag går de flesta bussar på ”el”, industrierna ligger långt utanför stan och koleldning en är borta. Tyvärr är detta med smog och dålig luft ett minst lika stort problem i Athen, Rio, Kairo, Bankok, London, Mairobi, I Indiens stora städer, iLos Angeles och mängder av fler städer där bilarna ständigt ökar.
      Nej, inte är den nya tekniktiden bara av goda då det gäller miljön och mycket annat

  8. Va kul med ett gammalt inlägg! Och den mannen har nog burit många kvistar i sitt liv. Härliga bilder på dej och dina vänner i Kina.
    Jag funderar vidare på ordet ”gammal”
    Kram!

    1. Lycka till med funderingarna. Jga tänkte också ett tag men sen så klarnade det. Och i inlägget blev det en hel del gammalt som kom med.
      Jag tycker också mycket om bilden på den gamle mannenen som bär det tunga lasset. Den säger mycket och på olika sätt.
      Kram!

  9. Ett underbart inlägg på veckans ord! Intressant att få följa med ut på landsbygden och tänk vilken skillnad i livsvillkoren mellan stad och land …
    En kväll såg jag ett program på Kunskapskanalen – ”Udda platser i världen” var det ett inslag om en väldigt speciell stad i Kina, Huaxi Village … har du varit där?
    Önskar dig en fin dag!
    Kram

    1. Tack! Och inslag av ”gammal” fanns ju med på lite olika sätt.
      Den by du nämner känner jag inte till, men jag sla se om jag kan hitta programmet och titta på det.
      Vi besökte många byar under våra år i Kina och kontrasterna mellan stad och land var verkligen påtagliga som det ju är på många platser i världen. Förändringarna kommer men fort går det inte och jag tror inte heller att man önskar det utan vill hinna med. Många äldre är trygga i det gamla.
      Önskar dig också en trevlig onsdag.
      Kram!

  10. Oj, vilken börda den gamle mannen bar på. Gör ont i ryggen när jag ser honom!
    Och vilken fin bild på dig och B där vid kinesiska muren 🙂
    Stor kram och tack för igår!

    1. Ett tungt lass var det verkligen och den gamle mannen hade nog burit många sådana i sina dar. Det är roligt att besöka dessa små byar och där livet går sin gilla gång.
      Inlägget var ju gammalt och så äveb bilden på oss. Men jag tycker om den. Och muren är ju alltid något extra.
      Tack för igår!
      Stor kram!

  11. Mannen ser ut att ha det tungt!
    Vilken skinnad på att leva utanför staden och inne i den.
    Fina bilder.
    Maten ser fantastiskt god ut och rent ser det ut att vara.
    Härlig bild på dig och maken på kinesiska muren, är jätteglad att våra två döttrar har fått vandra där! ,-))
    Ha det fortsatt fint
    Varm Kram Primrose ,-)

    1. Mannen hade det tungt och tyvärr kunde jag bara prata några få ord md honom. tänk vad han hade kunnat berätta. Visst är det stora kontraster mellan storstadsområden och landet. På landsbygden i Kina går livet sin gilla gång. Vi hade förmånen att besöka flera byar och det blev fin aupplevelser och möten.
      Väldigt roligt att era döttrar också varit här och vandrat. DE har säkert ifn aminnen härifrån-
      Ha det bra du också-
      Stor kram!

  12. Vilken tuffing du är som ger dig på att cykla i Peking! Misstänker att där finns folkmyller, cykelmyller och även bilar när ni korsar gator…

    1. Medtrafikanterna i Peking, av alla sorter, är väldigt hjälpsamma och förstående. Och regeln att följa lokalbefolkningen och göra som de gör fungerar bra. Att sedan bara ha blicken framåt är viktigt.

    1. Visst är den gamle mannen fin. Skulle gärna hört honom berätta, men språket kom emellan. Min kinesiska är inte så bra…

  13. Som alltid ett högst intressant inlägg och med alla kommentarer. Mycket vacker bild på den gamle mannen. Din kinesiska är inte så bra säger du, men jag tror säkert du kan en hel del i alla fall?!

    1. Tack! Bilden på denne gamle mannen minns jag så väl när jag tog och den säger mig mycket. Livet på landsbygen här är hårt och väldigt annorunda från den storstadsmiljö i Peking där vi bodde. UNder åren vi bodde i Peking det blev många turer ut till lansdbygden och att se livet här gav en helt annan dimension än allt det moderna.
      Vad gäller kinesiskan är den mycket begränsad för min del men ibland klarade jag mig i vardagen och kunde göra mig öfrstådd. Men jag läser inga tecken och kan inte forma dem.

  14. Heisann, det som er så gøy er at vi flere deler samme opplevelser, nå har jeg både vært i Bolivia (se Stare Stöm) , i høst, og i Kina i år 2000.
    Fine minner fra steder der gammel er knytta til så mangt!
    Ha en flott uke ;:OD)

    1. Jag är helt enig med dig. Visst är det fint att dela upplevelser och att även själv få nya genom bloggen. Perfekt. Önskar dig också en fortsatt bra vecka.

  15. Alltid roligt att få följa med dig på utflykt i Kina som jag har så många minnen från. Fin illustration till temat med den gamle mannen som bär den tunga risknippan på sin rygg. Och kinesiska muren är ju inte så ung heller…
    Kram från Ingrid

    1. Kina ligger mig ju varmt om hjärtat efter de fyra år vi bodde där. Ohc flera återbeslk har dte ju blivit efter att vi flyttade hem. Och visst är det lätt att härifrån ta med sig minnen.
      DEn gamle mannen här i byn minns jag så väl och det är så spännande att resa i Kina och se livet utanför storstäderna såm jag då och då gjorde. Visst är även muren gammal och inlägget också. Det var 10 år sedan jag skrev det, 1/5-2008.
      Kram!

    1. Den gamla mannens börda var stor och han har nog förutom kvistar burit många tunga bördor i livet.
      Ja, ett tio år gammalt inlägg fick det bli till veckans ord.Och våra år i Kina är verkligen minnesvärda på många sätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *