Resor utomlands Utflykter

Mariehamn och Åland – Mångsidigt och trevligt

Tidigt i går morse tog vi bussen från Cityterminalen och upp till Kapellskär i Roslagen. En heldagstur till Mariehamn och Åland väntade. Dessutom kom ett roligt överraskningsmoment för mig att ingå. (Mer om detta på fredag.) Och att ta sig över till Åland gör vi då och då, ofta med dagsturer som finns och i olika varianter.(Maken är född Åland så vi har tillbringar en hel del tid här under årens lopp.)

Att stanna kvar ett par dagar och se mer av ön och dess skärgård rekommenderas.  Och har man inte egen bil med sig finns bra båt och bussförbindelser som man kan  kombinera för att ta sig runt.

På väg över Ålands hav till MariehamnPå väg över till Mariehamn på Åland med Vikinglinjens Rosella.

Vacker ytterskärgård.

Mariehamn

är en idyllisk liten skärgårdsstad på Åland och den enda staden. När staden grundades 1861 var den en del av det ryska imperiet. Staden är döpt eftetr den ryske tsaren Akexander den II:s hustru.  Mariehamn har trots sin litenhet, ca 11 000 invånare,  mycket av det mesta att erbjuda besökare.  Inne i stan och med gångavstånd från hamnen finns Olika museer, caféer, restauranger, butiker, sjökvarteret,vackra promenadvägar, strandpromenader och badplatser. Bara att välja.

Har man egen bil med sig på färjan över så är det lätt att lämna Mariehamn och se mer av det vackra Åland. Åland hör till Finland men är helt svenskspråkigt och har sin egen historia. Om Ålands historia har jag skrivit här och även i inlägget “Mer Åland” finns den historiska biten med.

Ett landmärke vid Västra hamnen

är museifartyget Pommern som efter ett par års renovering åter är på plats sedan den 1/5 och är öppen för besökare. Pommern är världens enda bevarade 4-mastade stålbark och gick under många år bl.a. på Australien.  Fartyget förde med vete och annat  från Australien och till Europa och rundade då Kap Horn på vägen hem. Något som vi också nästan gjorde på vår kryssning i dessa vatten i mars i år.

Pommern är är på plats igen i Mariehamn. Pommern är på plats igen i Mariehamn. Nu efter renoveringen finns också möjlighet att gå runt fartyget på en träbrygga.

I västra hamnen finns också Ålands sjöfartsmuseum med en imponerade samling av fartygsmodeller, många segelfartyg och gjorda av sjömän och andra är tillverkade av mer professionella modellbyggare. Museet passar fint för både barn och vuxna och visar hur livet kunde te sig på haven och hur det ständigt närvarande havet påverkat Ålands befolkning.

Utanför museet finns en skulptur; “Mannen vid ratten”. Den skapades av Emil Cedercreutz och restes 1931 till minne av de ålänningar som funnit sin grav i haven.

"Mannen med ratten" staty utanför Sjöfartsmuseet i Mariehamn, Minnesmärke för de som funnit sin grav i haven. “Mannen vid ratten” står utanför Sjöfartsmuseet i Mariehamn.

En namntavla med de ålänningar som mist sina liv i havet finns bredvid skulpturen.

I Mariehamn

är allt nära och inom gångavstånd. Och ta gärna vägen till centrum  genom denna vackra  lindallé som ligger mellan Stora gatan och Norra Esplanaden. Här kantas gatorna på var sin sida om allén av gamla vackra trähus och av dessa finns det många runt om i stan.

En vacker lindallé leder från Västra hamnen upp till centrum av MariehamnFrån Västra hamnen kan man gå genom denna vackra lindallé upp till centrum av Mariehamn.

St: Görans kyrka från 1927, ligger på vägen mot Centrum .

Och så Mariehamns  bilfria “större” gata, Torggatan. Väldigt lugnt denna halvmulna sena tisdag eftermiddag. Men den riktiga turistsäsongen är ännu i sin linda….

 

18 svar på ”Mariehamn och Åland – Mångsidigt och trevligt”

 1. Jag har promenerat i Mariehamn, men inte mycket jag kommer ihåg därifrån. Tack för att du visar och friskar upp mitt minne. Nåja, det vaknade inte riktigt…. men ändå. Mariehamn ser vackert ut på dina bilder, säkert värt att promenera där ganska mycket.

  1. Mariehamn är en fin liten sommarstad och Åland i övrigt har också mycket fint att erbjuda. Lite mer härifrån kommer på fredag och då från lite annat än Mariehamn.
   Havet är ju också ständigt närvarande. Gillas!

 2. Det är så himla fint på Åland! Dom två gånger vi har stannat över och haft bil med oss har vi åkt med Eckerölinjen från Grisslehamn och hyrt stuga mer ute på “landet”. Hur idylliskt, fridfullt och vackert som helst 🙂
  Dom senaste gångerna vi har åkt på 24-timmars så har båten tyvärr krupit över och kommit iland på Åland så sent så allt har i princip varit stängt. Gissar att det kan ha att göra med att Ålandsfärjorna helst ser att man spenderar sina slantar ombord… 😉 Det där kan ju såklart ha ändrats nu, det var många år sen vi åkte på en sån kryssning,

  Ha en fin kväll!

  1. Nu finns betydligt fler varianter. Vi reste från Kapellskär klockan 9 på morgonen och var framme 11.30 och hade sedan hela dagen i Mariehamn och reste norrut på ön för att vidga vyerna. Och vid en kryssning kliver vi ibland kliv av i Mariehamn på morgonen och antingen är vi kvar på Åland ett par dagar eller ta en kvällsbåt hem igen.
   Endast fantasin begränsar. I alla fall sommartid. Och man kan ju åka över från Grisslehamn, ta bussen/bilen till Mariehamn och sedan ta sig kvällsbåten till Kapellskär. Många småvägar finns det.
   Önskar er en fin kväll.

 3. Själv har jag aldrig varit på Åland men ni har ju det runt knuten får man säga. Jag misstänker att det blir som Köpenhamn för oss. Det lät bra att ta turen innan den värsta turistsäsongen är inne för då kan jag tänka mig att det blir väldigt mycket folk.

  Kram och god kväll!

  1. Vi har Åland runt knuten och visst blir det lite som Köpenhamn för er del i alla fall avståndsmässigt- Och en utflykt hit, både kortare och längre, är alltid trevligt. Men Köpenhamn gillas det också. Väldigt mycket.
   Kram och trevlig kväll.

  1. En del av resan blev en överraskning för mig och en jätterolig sådan. Och nu vet du lite mer om Åland. Blir ett jättefint besök där för din del- Helt säkert!
   Stor kram!

 4. Dina fina bilder påminner mig om att jag inte varit på Åland på minst 25 år, troligen närmare 30. Minns ön som jättefin. Med andra ord borde man kanske ta sig en tur dit igen, om inte annat för att jämföra med det jag minns. Walking Memory Lane alltså.

  1. Åland har mycket och det är smidigt att ta en morgonbåt dit, ha dagen i Mariehamn och resa hem på kvällen. Om man inte vill övernatta där förstås. Visserligen får man ta sig upp tidigt men det fungerar någon enstaka gång. (Och bussarna upp till Kapellskär stannar ju även i Täby eller vid Danderyds sjukhus. Stan är sig nog ganska lik men en fin dag är det trevligt att utflykta hit.

 5. Du är så inspirerande i allt du skriver att jag vill åka till varje ställe! Speciellt där de har gott fika och god mat! Och alla dina bilder som det bara är att ta till sig och njuta av! De är så fantastiska! Se bara på bilderna med rosorna! Åh så vackra! Så egentligen räcker det med att sitta hemma och resa i tankarna. Men jag förundras över din ork, än är du här och än där. Härligt att det är så! Intressant med fartyget Pommern. Roligt att de fått det på plats igen. Tror jag besökt det en gång i början på 90-talet, men jag är inte säker. Önskar dig en fortsatt fin sommar! Kram!

  1. Tack! Ja, så länge jag orkar så är det nog som den tavla som vännen Tove döpt efter mig “Vila i rörelse”. Eller möjligen “Rörelse i vila”. Jag kan absolut sitta på en brygga och titta på vattnet Elle spå ett flöte som guppar. Men inte alltför länge. Jag vet ju inget om morgondagen och om hur länge jag orkar var i farten så jag passar på nu när jag orkar och kan. Roligt att du blir inspirerad. Och att du reser med mig via bloggen är så himla trevlig. Många skratt kan det ju också bli.
   Pommern är restaurerad och åter på sin gamla plats. Och den är nog beredd att ta emot många besökare nu.
   önskar dig det bästa .
   Stor kram och Mr B hälsar

 6. Hej, jag har en Ålandsresa i sinnet, när det blir vet jag inte, kanske i höst, men jag tror jag har en gemensam bekant i åtanke, bland annat. Sen skulle jag vilja bekanta mig mer med ön, jag har ju seglat runt de olika öarna och visst har jag traskat omkring i mariehamn men inte så jag känner mig färdig med staden heller.
  Tack för fina tips! Kram

  1. Vad trevligt! Och jodå, vi har en gemensam bloggvän här. För mig blev det igår ett överraskningsbesök där och det var så roligt,
   Åland har mycket fint och reser du i september så är ju naturen fortfarande i vacker höstskrud. DE brukar ha skördedagar med öppna gårdar och det brukar vara väldigt trevligt. Mariehamn i sig är också en fin liten stad och man kan alltid titta in både på Pommern och Sjöfartsmuseet och titta extra på de gamla vackra trähusen. Och Sjökvarteret inte att förglömma.
   Kram!

 7. Mysigt med en tripp till Åland, på väg ut mot Kapellskär åkte ni förbi vår stuga på Rådmansö, men den syns inte från vägen. Har också gjort dagskryssningar till fina Mariehamn och gått runt där lite. Va kul att man kan få gå ombord på Pommern nu!
  Ha det gott!

  1. Tänkte just på dig när vi passerade Rådmansö.
   Vi fick ju en heldag i Mariehamn och var även en fin tur ut på landet. Och Mariehamn är trevligt, särskilt sommartid. Och en tur på lLands hav gillar vi också-
   Kram och trevlig torsdag.

 8. God morgon Ditte!
  Tack för fina bilder och Pommern har jag varit på för ca sådär 60 år sedan och den vackra allen gick jag nog i ca 20 senare. Numera är man ju aldrig i land när man anländer till Mariehamn. Däremot ska min son med familj dit i sommar, de har hyrt en stuga någonstans på ön,
  Det ska bli spännande att höra om överraskningen.
  Kram/A-K

  1. God morgon!
   En trevlig tur blev det och överraskad blev jag med något jag inte alls anat. Kul att du var på Pommern för så länge sedan. Nu hann vi inte in på ett besök men jag har varit här några gånger innan. Kul att den nu är renoverad och roligt är att man också kan gå runt den på ett ditbyggt däck på utsidan
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *