Stockholm Trevligheter

Friska fläktar – Och ett uppiggande möte

Vad gör man den onsdag den 13 maj 2020 i Stockholm? Snöblandat regn faller, termometern visar +6 vid lunchtid och det var friska fläktar som rådde. Milt uttryckt.  Jo, man kan ge sig ut. Och det gjorde jag. Helt lätt var det inte. Förutom att hålla avstånd till andra som också var ute skulle jag dessutom hålla reda på ett bångstyrigt paraply. Ett paraply som envisades med att titt som tätt vända sig ut och in. Alltså fick jag ägna mig åt att byta vindriktning och vända tillbaks det. En något tidskrävande sysselsättning eftersom jag knappast kom framåt. Men envis är jag så med paraplyet som en sorts sköld framför mig gick det i alla fall periodvis hyfsat.

Trots friska fläktar och det snöblandade regnet stannade jag till i Kungsträdgården och beundrade blommorna. Trots friska fläktar och det snöblandande regnet stannade jag till i Kungsträdgården för att titta på vackra blommor.

 

Friska fläktar

var det hela vägen från Söder och ner till Kungsträdgården. Jag och paraplyet blåste framåt. Kungsträdgården var tämligen öde och jag stannade till för att ta några bilder. En utmaning eftersom det regnade och jag inte ville blöta ner kameran. Dessutom skulle jag manövrera paraplyet. Och de träd som finns här gav inte mycket skydd mot regn eller blåst.

Kungsträdgården  är en gammal park och redan 1200-talet fanns odlingar här men det var inte förrän på 1800- talet som parken öppnades för allmänheten . Tills dess var det en kunglig park. Denna onsdag är det väldigt gott om plats här…

De friska fläktarna gjorde att Kungsträdgårdens fontäner käckt blandade sig med det snöblandade regnet. De friska fläktarna gjorde att vattnet i fontänen i Kungsträdgården käckt blandade sig med det snöblandade regnet. Tror ingen annan vattning av växterna behövdes denna dag.

Blommorna ser ut att ta både det snöblandade regnet med jämnmod. De kämpar på för att vara till lyst.

Jag lämnade parken och blåste ut på Hamngatan. Med paraplyet framför mig. Tämligen öde här också.  Jag hoppade mellan vattenpussarna och funderde på om jag, likt Mary Poppins ,skulle lyfta från marken och börja sväva fram i tillvaron. Vore något att skåda.

Hamngatan brukar locka många. Men inte denna dag.

Jag blåste över Norrmalms torg och in på Biblioteksgatan. Där lämnade mig för ett tag de friska fläktar som tagit mig hit. Även Norrmalms torg var nästan folktomt. Jag sneddade över torget och blåste in på Biblioteksgatan. Här var det skönt nog lite lä mellan husen och de friska fläktar jag sällskapat med lämnade mig i fred.

Stannade till en stund vid några butiker på Biblioteksgatan. Och en favorit är Georg Jensen så där gick jag in. Så många snygga och stilrena smycken, ljusstakar och mycket annat som finns här. 

Östermalm nästa!

Jag är snart framme vid Stureplan och Sturegallerian där jag ska träffa vännerna Agneta och Ninni. Dryga 5 km är avverkade och efter det att jag lämnade Södermalm, har jag passerat Gamla stan, en del av City på Norrmalm och har nu kommit till Östermalm.  En stadsdel som i mångt och mycket har liknande historia som Södermalm. Båda var från början fattiga och eländiga “malmar,”  alltså områden utanför staden.  Och staden det var från början Gamla stan.

Tanken var att vi skulle promenera ute på Kungliga Djurgården men i det trista vädret var vi inte alls intresserade av att promenera. Däremot lockade en lunch. I området finns en hel del restauranger att välja på men vi valde “Grodan” alldeles i närheten. Direkt utesittarväder kan man inte påstå att det var, men Grodan erbjöd en inglasad del med glest mellan bord och stolar. Dessutom ingick infravärme och filtar. Och ute på verandan var vi endast två sällskap som satt i varsin del.

Agneta och jag valde fiskgryta som serverades med krutonger, aioli och bröd. Här på Grodan ingår fyllning av fiskgrytan om man önskar. Vi orkade inte men det är en fin gest. 

Ninni valde rimmad lax med stuvad potatis och med lite extra hovmästarsås som uppiggande tillbehör.

Det blev en väldigt trevlig långlunch och sm vanligt ett både fint och roligt möte. Vi tre (med respektive) träffades  på en adoptionskurs 1980 och har varit vänner i 40 år. (Våra barn, sex stycken tillsamman, är dessutom födda på  Sri Lanka och fyra av dem har också tillbringa tid på samma barnhem och vi var där i olika omgångar under våren 1981.)

Fina vänner och ett uppiggande möte.   Alltid både roligt och trevligt att ses. Och samtalsämnen finns alltid.

 

34 svar på ”Friska fläktar – Och ett uppiggande möte”

 1. Vilken trevlig sammankomst och ni har mycket gemensamt =)
  Maten såg himla god ut men vädret lät som mindre roligt. Du fångades fram av en strormvind och fäktande med ditt paraply. Tack för turen!
  Trevlig dag förutom det dåliga vädret
  Kram<3

  1. Jättetrevligt att ses och vi har hänt ihop i många år. Vi träffas då och då och det är alltid roligt. God lunch och många skratt brukar dte bli och samtalsämnen saknas aldrig. Jag kände mig som Mary Poppins med mitt paraply men häll mig på backen. Fick kämpa på med det.
   Tyvärr inget vidare väder idag heller. Ömsom skiner solen och ömsom ösregnar det och bara +7 grader.
   Men humöret är bra.
   Kram

 2. “Skitväder” – rent ut sagt! Vi har haft bättre tur här, men visst är det kyligt. Jag har haft väldig tur med balkongen på förmiddagarna, för det har läat. När skuggan kommer vill jag inte vara där alls.
  Trevlig lunch som ni hade. God mat och dryck, då blir man god och glad.
  Ha det så fint resten av dagen!
  Stor kram

  1. Ja, milt sagt…Men det blev en väldigt trevlig lunchträff när jag väl blåst dit. Så roligt att ses! Kände mig verkligen som Mary Poppins. Vi hade ju planerat promenad tillsammans och sedan lunch. Men att promenera var inte alls lockande. Du hade vädermässigt klart bättre tur. Skönt att tillbringa dagen på balkongen.
   Väldigt varierat väder idag också. Sol mellan varven och sedan störtregn. Dock gansk kyligt med +7 grader.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Jag tyckte jag var riktigt strong som gav mig ut. Men att träffa vänner för lunch lockade väldigt mycket även om promenaden tillsammans med dem “frös inne”- Väldigt trevligt blev det i alla fall. Trots vädret.

 3. Först och främst, rabatten! Den första bilden är som en färdig bukett!
  Och så soppan! Den ser supergod ut. Tänk om man skulle ta och göra fisksoppa endera dagen, det var det länge sedan.
  Och Georg Jensen, förstår att du tittade in. Så mycket vackert!
  .
  Vädret var väl det enda jag skulle kunna gnälla på. Blåst och regn i kombination är ingen höjdare. Hoppas det var bättre när du begav dig hemåt.

  1. Vädret gnällde jag också över. Snöblandat regn och blåst och ett paraply som var bångstyrigt. Men fram kom jag. Och en del att se på under vägs var det. Inte minst vackra blommor i Kungsan och smycken hos Georg Jensen. Så roligt att ses och det blev en riktigt god och trevlig långlunch..
   Nej, vädret var inte bättre när jag skulle hem så sista biten hoppade jag på en buss som bara hade två passagerare. Då var jag dyngsur. (Har skrivit svar till dig i en kommentar idag om hur Helen gör bokstäverna till tårtorna)

 4. Så trevligt att träffas och jag kan förstå att ni har extra mycket gemensamt. Vädrets makter var inte på er sida men det löste sig väldigt bra på restaurangen. Även om man blir mätt på en portion så är det en generös gest att man kan få påfyllning om så önskas. Det är verkligen inte lätt att hålla koll på ett bångstyrigt paraply samtidigt som man fotograferar så det kräver sin kvinna.

  Kram och god kväll!

  1. Väldigt trevligt och roligt att ses men den tänkta promenaden förblev just en tanke. Vädret var inte på vår sida men man kan inte lyckas jämt. Bra att vi på restaurangen kunde sitta på verandan där det var glest med gäster. Även inomhus var det gott om avstånd mellan gäster och bord och det är bra att det är så.
   Jag måtte ha sett ut som Mary Poppins när jag gick genom Kungsan med paraplyet. Men det var inte direkt några andra ute.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 5. Verkade som en “ruggig” promenad.
  Gick ut en sväng idag men småblåste kyligt.
  Vårvärmen låter vänta på sig.
  “Grodan” gillas, var där en väldigt varm fredagkväll i augusti 2018.
  God mat och dryck

  1. Ja, njutbar var den inte men jag hade ju ett trevlig anledning att ta promenaden. Så roligt att träffa vänner och äta lunch. Perfekt att sitta här ute på verandan men med jackor på och sedan var värmen också på. Även filtar fanns. Det blev en trevlig långlunch men vår tänkta promenad på Djurgården hoppade vi över. Och det kommer fler dagar.

 6. Se där ;
  Var ska paraplyn ta vägen med damen😄
  Strapatser, men du tog dig fram, tog bilder Och ändar upp med vännerna till smaklig trevlig lunch👍
  I mitt tycke är paraply ett hinder, sydväst med knytband eller keps med regnrockshuvan uppe vid oväder ock längre sträcka. 🤗
  Stor kram

  1. Jag undrade just det. Kände mig som Mary Poppins och väntade på att lyfta och sväva över Kungsträdgården. Lite knepigt att få till bilder och hålla i paraplyet samtidigt. Men övning lönar sig och jag kom ju även fram. Jättetrevlig lunch blev det. Ska tänka på annan utstyrsel vad gäller kläderna till nästa gång jag ska ut i liknande väder.
   Stor kram och tankar till dig.

 7. Vilket väder! Men vilken tur att du hade en härlig lunch med trevligt sällskap att se fram emot!
  Nu börjar Eurovision, Sveriges 12:a på TV, så att jag slutar här!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Ja, bedrövligt! Och vi som tänkt oss en långpromenad på Djurgården. Men det blev ett väldigt trevlig lunch tillsammans.
   Önskar dig en fin schlagerkväll. Jag tror jag passar..
   Kram

 8. Härliga bilder trots skitvädret. Alla blommor i Sverige är ju luttrade och står till synes emot snöblandat regn. Det där med paraply har jag gett upp för många år sedan. En regnkappa är faktiskt enklare om man säger så;-)
  Himla kul att du inte lät dig avskräckas av vädret och tog dig till Sturegallerian och klassikern Grodan. Det stället levererar alltid. Så trist att se dock att även där inte fanns många gäster. Stället brukar ju vara packat annars.
  Stockholm har blivit till en riktig spökstad, och det blev ju inte bättre med det vädret.
  Å Georg Jensen, japp – dregel, dregel. Minns att jag för många herrans år sedan spenderade en hel skatteåterbäring på en Jensen klocka som jag faktiskt har kvar. Tack för det roliga minnet:-)

  1. Tackar! Ja vädret var bedrövligt. Och helt klart får det bli regnkappa och sydväst nästa gång.Betydligt mer praktiskt. Det blir också en käck entré så på Sturegallerian. Men det klarar jag ju.
   När jag väl ko fram blev det en jättetrevlig långlunch för vår tänkta promenad på Djurgården hade vi redan innan tagit bort. Grodan hade många gäster, men de syns inte för de valde att sitta inne. Glest där också mellan bord, gäster och stolar men vi valde verandan. Luftigare och vi var bara två sällskap där och vi satt i var vår del. Kändes bra.
   Sturehof och andra ställen var ganska fyllda så jag tror nog det varierar var folk väljer att gå.Här på Söder brukar det vara mycket gäster runt lunchtid på restaurangerna men absolut färre än vanligt. Färre bord dessutom.
   Georg Jensen gillar jag och hittade ett par godbitar jag får fundera lite på. Ja, det fanns många av dem.
   Kul att du har en klocka därifrån. Kanske får den komma fram….

 9. Vad är det för väder ni fått, det är ju bara regnvått och grått som det heter men trägen vinner för den som är envis och vill framåt i livet. Och god mat och gott sällskap fick du när du väl hade tagit dig dit du skulle. Tack för härliga bilder Ditte!

  1. Tack! En del blommor hann jag se i Kungsträdgården men svårt att ta bilder både där och på promenaden med paraplyet som trilskades. Märkligt väder var det igår och idag lite bättre. men nästa gång jag ska ut i snöblandat regn och blåst ska jag ta regnrock och sydväst och lämna paraplyet hemma. Nu såg jag nog mest ut som en Mary Poppins som inte lyckades lyfta.
   men det blev en väldigt trevlig lunchträff med fina vänner.

 10. Har sett fantastiska blommor i Kungsan – genom bilfönstret … Det där med paraply, det har jag gett upp, eftersom det ju ALLTID blåser eller stormar numera! Kapuschong får det bli! Men det har man ju inte alltid, förstås. Och Grodan har god mat!

  1. Det var ett tag sedan jag passerade Kungsan så jag fastnade hos blommorna. Väldigt vackra och vet ju från tidigare år att det brukar vara så. Men nu stod jag här i det snöblandade regnet med kamera och paraply. Nästa gång får det bli regnkappa med kapuschong eller rent av en sydväst. Men om regnet då upphör så blir det som ett våtvärmande omslag. Å andra sidan har jag ju en rejäl regnponcho (lätt variant) med huva att ta till. Då kan man ha jacka under. Den hade jag glömt bort så tack för påminnelsen.
   Vår lunch på Grodan blev väldigt lyckad och perfekt att sitta på glasverandan där vi bara var två sällskap. (Fler gäster satt inne men där var det glest mellan borden och gästerna. Bra så.)

 11. Ha ha det hade varit lätt att känna igen dig! ,-))) Här stormade det och haglade.
  Inte lätt att klara av ett paraply i den blåsten!
  Men det kan vara mysigt ute en sån dag ,-)
  Vackra bilder bla på fontänen i Kungsträdgården!
  Det ser verkligen folktomt ut.
  Stilrena smycken är alltid snyggt.
  Mysigt ni hade, maten ser jättegod ut!
  Mysigt att följa dig när du “blåste” omkring ,-)
  Jag förstår att ni är vänner för livet efter att ha delat den glädjen ,-) Ovärderligt!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag skulle tror det! Och vad gäller paraplyet så kämpade jag med att hålla ordning på det. Utan att lyckas. Väldigt tomt på folk men kanske bidrog också vädret till det. Fram kom jag och en väldigt trevlig lunch fick vi.Men det tänkta promenaden på Djurgården lämnade vi därhän.
   Alltid roligt att ses och en gammal vänskap är det.
   Ha det fint du också.
   kram

 12. Ja fy för hårda vindar när man är ute och går, inte helt ovanligt här i stan heller som du vet. Fast det är oftast inte i kombination med ett bångstyrigt paraply, för dom få gånger när det regnar så går vi väldigt sällan ut 🙂
  Men med det härliga mötet så förstår jag att det var värt att riskera att bli en Mary Poppins på vägen 😀

  Onsdagen den 13 maj 2020 i Torrevieja så blev det ett besök på 100 Montaditos. Sol, behaglig temperatur och readag 🙂

  Ha det gott!

  1. Det var en Mary Poppinsliknande Ditte som var på vift. Nästa gång blir det utan paraply och med en rejäl regnponcho som jag kommer att blåsa fram i.
   Jätteroligt att träffa vänner för lunch och den blev både god och väldigt trevlig. Men den tänkta promenaden på Djurgården får vi ta en annan gång. Helt olämpligt väder för det.
   En sittning på 100 Montaditos låter perfekt.
   Ha det fint och jag förstår att ni gläds åt att röra er mer fritt.
   Önskar er en trevlig fredag.

 13. Bra jobbat att ta sig ner på stan i det hemska vädret! Jag är imponerad av att du lyckades fotografera mitt i allt! Tack för intressant information om Stockholm på vägen.

  Grodan är jag väl bekant med och den där fiskgrytan har jag också ätit! Så trevligt att ni kunde ses för denna lunch. Roligt att höra om era gemensamma nämnare också. Jag förstår att det alltid finns mycket att tala om!

  Jag var också ute denna ruggiga dag (som varje dag) men mitt paraply blåste sönder. Då gav jag upp och blev blöt i stället, haha.

  Hoppas du får en fin fredag!

  Stor kram

  1. Jag fick ligga i för att kunna ta mig fram och just känslan av att likna Mary Poppins fnittrade jag åt. Väntade bara på att paraplyet skulle lyfta. Knepigt var det att hålla i kameran och paraplyet och undvika att linsen blev blöt. Tur Kungsan var ganska öde. Men nästa gång tar jag min orange regnponcho och lämnar paraplyet hemma.
   Kul att du känner till Grodan och varit där. Nu valde vi att sitta på en inglasade verandan och där var det gott om plats. Och även inomhus var det glest mellan borden. Bra så.
   Vi tre har en lång historia tillsammans och det är så roligt att vi fortfarande ses.
   Ler åt att du också hade en strid med ditt paraply.Tänk att de ska vara så svåra att få att samarbeta när det blåser.
   Stor kram och många tankar.

 14. Tack, tack, tack för ett härligt inlägg. Jag skrattade högt när jag föreställde mig Ditte vara ute och slåss med blåsten iklädd paraply och kamera!
  Troligen inget att skratta åt när det hände…. belöningen kom ju i form av goda vänner och läcker mat! Den fiskgrytan skulle jag vilja smaka!
  Kramar

  1. Jag bjuder gärna på skratt. Fnittrade även själv och är glad att jag var ganska ensam i Kungsträdgården. Jag måtte ha framkallat skratt om några hade sett mig. Skulle helt kvalat in som statist i en Mary Poppinsfilm. Men jag kom fram. Utan flygtur. Fram kom jag.
   Väldigt roligt att ses men den tänkta promenaden på Djurgården ställde vi in. Blev jättetrevligt på alla sätt och med god mat. väldigt vänligt att också bjuda om fiskgrytan.
   kram

 15. Instämmer att onsdagens väder var hemskt. Tycker du gjorde det bra med både kamera och paraplyet . Lätt att tänka på Mary Poppins i det läget. Maken, som alltid spelar golf och säger (efter att hört mig säga det) “det finns inget dåligt väder bara dåliga kläder” till och med han, kom hem efter att varit bort till golfbanan och vänt. Medans två av gubbarna trotsade vädret fram till 10:e hålet, då var det full “snöstorm” och även dom avbröt spelet.
  Fisksoppa, tack för tipset det kanske man ska ta och laga. Och visst får man som en energi kick att träffa vänner nu när det blir så långdraget med viruset. Ni verkar ha haft en trevlig stund.
  Trevlig helg

  1. Jag har nu i stället för paraply tagit med mig en bra och rejäl regnponcho med huva. Det får räcka med en Mary Poppinsliknade Ditte i Kungsträdgården och en gång. Kan förstå maken som kom hem igen Inte kul att golfa i snöblandat regn.
   Fisksoppa och fiskgryta väljer jag gärna på restaurang och lagar det gärna hemma också.
   Den tänkta promenaden med vännerna ställde vi in men det blev en jättetrevlig och energigivande långlunch och det var så roligt att ses igen.
   Önskar dig också en fin helg.

 16. Fantastiskt att fått behålla vänner med likadana erfarenheter som du har, och så roligt att ni fortfarande håller kontakten! Ruskigt väder och jättegod mat, jag hade nog valt den rimmade laxen, en av mina absoluta favoriter. Och så fick jag se mina gamla arbetskvarter. Undrar om jag skulle känna igen mig på NK? Nej absolut inte, inte i PKhuset heller som det hette då, nu vet jag inte vad det kallas.
  Läser vidare hos flitiga Ditte…

  1. En lång och fin vänskap är det och även våra vuxna barn har kontakt med varandra då och då. När de var små sågs vi ofta i olika sammanhang. Tänkte just på dig när jag här blåste över ett ganska öde Norrmalmstorg. Tror nog du skulle känna igen dig här. I alla fall de yttre miljöerna. De har inte förändrats så mycket.
   En trevligt och god lunch blev det.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *