Stockholm

En viss riktning- Och med en hel del iakttagelser

Vissa dagar lyser promenadinspirationen med sin frånvaro. Ja, inte promenerandet eller promenaderna i sig för jag gillar att ge mig ut. Men ibland är jag lite bekväm och låter fötterna bestämma rutten. Och jag har en känsla av att de nu fallit in i en viss riktning. Kanske mer märkbar de dagar som är kyliga och halv eller helmulna. Fötterna tar liksom det säkra före det osäkra och brukar ta mig med på en trevlig runda, ofta en sväng längs Årstaviken. (En bit av Mälaren som är vår granne) Tror de vet att jag tycker om att gå är.

Jag såg att svanparet som byggt sitt bo vid Årstaviken flyttat till en lugnare del längre västerut. Ett bra val tycker. Här en bit från sitt bo som de nu dolt lite bättre för nyfikna förbipasserande.

 

En viss riktning

låter ju ganska allsidigt och varierat. För ger man sig ut rör man sig ju i en viss riktning. Mot eller från något. Bestämt eller obestämt. Funderade på det igår när mina fötter styrde västerut längs Mälaren och Årstavikens vatten och så alla tider på året.  Här går jag ofta men varierar vägvalet och hamnar ofta bland koloniträdgårdarna högt ovanför den väg som går längs med vattnet.  Och även det jag ser eller snarare lägger märke till varierar en hel del. Vägarna kan vara desamma men scenerna och vad som händer ändras ofta. Så nu går vi och ser vad som är på gång.

Dansbanan "Sprallen" vid Årstaviken är just nu stängd för allmänheten. Men här tränar några stepp. Viktigt både med viss riktning och att hålla avstånd. Alldeles i närheten av oss här på Söder och nere vid Årstaviken ligger dansbanan “Sprallen” .Här tränar några stepp och även där är en viss riktning viktig. (Har steppat lite i yngre år. Jättekul!)  Dansbanan brukar ha öppet en del vår och sommarkvällar men är tills vidare stängd.

Träden ska ansas. Även i detta sammanhang är det viktigt att det sker i en viss riktning och på ett visst sätt.

Fötterna tar mig vidare, några kilometer västerut och till grönområdet vid Tantolunden.

Förutom parken så finns det ett helt område här i närheten på Södermalm som heter Tanto. Och namnet i sig kommer från en man, Hans Tanto, som bosatte sig här i mitten av 1600-talet. Då var Södermalm,fortfarande glest bebyggt  och ansågs ligga utsocknes men en del bebyggelse fanns och hade funnits sedan 1300-talet. Och Södermalm eller Åsön, det ursprungliga namnet,  har en gammal historia-

Tantolunden. Få besökare denna dag. Och man håller avstånd. 

Jag fortsätter en bit till och trots det något, milt sagt, kulna vädret är det ändå en del besökare vid kioskerna strax efter Årstabroarna.

Flera uteserveringar är samlade nära Årstabron. Och med sittmöblerna i en viss riktning. Med utsikt mot vattnet.Här är sittmöblerna placerade i en viss riktning. Med utsikt mot vattnet.

En del av Årstabroarna syns  men kanske fäster man mest blicken på den lite roliga flotten/uteplatsen i vattnet.

Här vänder jag

och går tillbaka hemåt genom koloniområdena. Men jag har en sak kvar att testa innan jag kommer hem. Och det är den nya hissen  man byggt på andra sidan Skansbron. En hiss som ska göra det lättare kunna ta sig ner till kajen vid Fredriksdalsområdet i Södra Hammarbyhamnen. Jag har följt byggandet av hissen hemifrån, liksom mycket annat som händer runt om.Men just när hissen var helt ny startade den inte. Men nu hade jag bättre tur.

Hissen i all sin prakt. Och till vänster i bild ser jag våra hus vid vattnet. Jag går in i hissen och –

– trycker på “nerknappen” . Och ner kommer jag. Ja, upp också. Så nu är den testturen avverkad. Och jag skyndar mig hem. 

 

34 svar på ”En viss riktning- Och med en hel del iakttagelser”

 1. Vilket härligt inlägg! Joo, nog går fötterna dit de går, den ene framför den andre och stegvis upptäcker vi något som inte var där i går eller om det nu var förra dagen. och riktningen ja, den har verkligen sin inriktning 🙂
  Klurigt där du!
  Märker också att vissa rundor går jag mer då styr fötterna själv. Nu har ju jag endast sen vinter, tidigt vår och försommar upptäckter, tänk vad jag har framför mig.
  Nu fräser råstekt potatis i pannan med rotsaker, dagens lagade mat är snart klar att intas.
  Ha en god afton!
  Kram

  1. Just så! Och ibland går de sin egen väg, lite per automatik. Och detta med att se olika saker i de som egentligen är samma fascinerar mig. Vi had ehaft mycket här att prata om du och jag. Kul att dina fötter också tänker själva- Tror vi fostrat dem bar. Tänk så mycket du har att upptäcka. Spännande!
   Jag har varit ute idag och träffat vänner men det snöblandade regnet och temperaturen på +5 gjorde att det blev en långlunch. Men vi gick ju dit vi skulle ses och sedan hem. Bra så.
   Låter gott med råstekt potatis och rotfrukter. För egen del blev det fiskgryta.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 2. Tack, jag följde med på din grönskande vandring! Du bockar av dina utflyktsmål, så gör jag med ibland.
  Igår var det urtrist väder, men idag njuter jag. Har varit placerad på balkongen så gott som hela tiden, men nu ska jag ut.
  Ha en fin dag, Ditte 😀
  Stor kram!

  1. Ibland sker promenaderna per automatik och längs vattnet går jag ju gärna. Nu när det varit lite kyligare ett par dagar så är det skönare att gå i lä så vindriktningen har “fötterna” tydligen bra koll på. Trots det lite kyliga vädret blev det 8 km men skönt sedan att komma in. Idag har vi haft snöblandat regn och inte mer än +5. Men jag har varit i City och träffat vänner för långlunch. Tanken var promenad och lunch. men i snöblandat regn blev det bara lunch. Vi satt ute men ändå liksom inne. Jättetrevligt var det.
   Hoppas du haft en fin dag
   Stor kram

 3. Det blir många härliga promenader för er. Här också. Men vi är mest ute i skog och natur, här finns inte så mycket folk och roliga saker att titta på som hos er. Och vad härligt att bo precis vid vattnet. Modigt att prova hissen 🙂

  1. Hos oss beror det lite på. Vi har Nackareservatet ganska nära så dit kan vi ta oss på 40 minuter till fots och med färja över kanalen. Vi har ingen bil och kollektivtrafiken, utom båt, försöker vi undvika. Men en del natur har vi runt oss men skogsområden är det ju inte. Men ut tar vi oss varje dag. Hissen har jag sett sedan den började byggas så nu ville jag testa den. Och praktiskt är det för ni blir kajen på andra sidan mer tillgänglig för de som inte kan ta trapporna. Även cyklar får plats i hissen, liksom barnvagnar, rullstolar och rullatorer. Men jag kommer nog att ta trapporna även i fortsättningen.

 4. Återigen en av “mina” promenader och jag njuter av att vara med! Undrar just om det är samma svanar som jag träffade på, men sannolikheten är väl inte alltför stor, det var ju några år sedan. Där vid kioskerna har det blivit både glass och korv under åren, men flotten känner jag inte igen.
  Hissen verkar fin och skönt att den nu fungerar…lite typiskt kanske att den började sitt liv med att strejka? Koloniområdena är en lisa för själen och en njutning för ögat, året runt, även på hösten när växterna förbereder sig för vintersömnen och frökapslarna antar de mest fantastiska former.
  Tack för att jag fick följa med på dagens något kortare promenad!

  1. Vad roligt att du så väl känner igen dig här. Tror det mesta är sig likt men lite nytt har nog tillkommit. Svanparet här är stora till formatet och jag kan tänka mig att de har funnits med här länge.Flotten med björken såg vi nog först förra året och den är ju ett festligt inslag här. Bakom kioskerna finns nu en större utomhusrestaurang och vid den flera boulebanor men de har ännu inte öppnat. Men just dör kioskerna finns stannar många till.
   Hissen kan underlätta och göra kajområdet på andra sidan mer lättillgängligt för de som har svårt att ta trapporna och det är ju bra. Nu ser vi dagligen att den är i gång och många som använder den. Det har också tillkommit en del uteserveringar där längs kajen.
   koloniområdena är jag så förtjust i och allra helst går jag där uppe. Ingen trängsel heller. City känns nu ganska öde men inte Söder så många söker sig hit för sina promenader. (Och de hittar inte upp till koloniområdena utan håller sig längs vattnet. Bra tycker jag)
   Jätteroligt att du gick med.
   Ha det fint! Ohc visst hoppas vi på att restriktionerna snart ska lätta.

 5. Men så kul att du testade hissen nu 🙂 och en fin promenad fick du den här gången också 🙂
  Ja, även om omgivningarna är desamma så förstår jag att det ändras där nere hos dig, här står det mer stilla…men det är ok det också….
  Ha det så fint Ditte <3

  1. Ja, nu kunde jag inte vänta längre. Har jag följt bygget av hissen så skulle den provas och nu fungerade den. Visst blev det en vända ut även om vädret hade en del att önska. Här längs vattnet går jag ofta och det finns många gånger något att titta på eller fundera över. Men även om så inte är fallet så går jag gärna här ändå. Och då är det just igenkännandet som är fint i sig.
   Ha det bra du också.

 6. Det finns mycket att se i vår fina stad, och massor av grönska!
  Idag var det dock inget vidare promenadväder, snöblandat regn och ett par plusgrader bara, nej, vi valde att åka hem från landet idag! Det kalla vädret med nederbörd ska ju tyvärr fortsätta!
  Kram!

  1. Visst är det så. Men vissa dagar så går liksom fötterna sin egen väg. Och jag följer med. Idag höll jag på att blåsa bort i det snöblandade regnet. Paraplyet åt ett håll och jag åt ett annat. Har träffat väninnor i stan och någon promenad blev det inte men däremot en väldigt trevlig långlunch.
   Kan förstå att ni tog en vända hem till stan. Men kommer det fina vädret tillbaka kan ni ju åka tillbaka.
   Kram och trevlig kväll. Och nu sol. Dock kyligt.

 7. Vi har några fasta promenader som vi oftast går men ibland känner vi självklart för något nytt. Variationerna är ju inte lika stora här som hos er men det finns ändå en del att välja på. Så kul att få testat hissen och att den faktiskt fungerade denna gång. Grattis till premiären 😀

  Kram och god kväll!

  1. Och visst är det trevligt att även gå där man brukar. Så blir det här också. Längs Årstavikens koloniområden blir det gärna och ganska ofta. Lätte att starta där och sedan gå vidare. Eller avsluta där. Nu vet jag att hissen fungerar och det underlättar förstås för många som har svårt att ta trapporna ner. Nu har jag testat men kommer så länge jag kan ta trapporna. Hissen var dock riktigt fräsch.
   Önskar dig också en fin kväll.

 8. Fina svanar.
  Hade själv kunnat dansa lite, dans är kul även om jag mest dansar hemma för mig själv för att man mår bra av det ,-))
  Beskära träd och buskar går inte hur som helst, finns vissa regler för det. Fin bild ,-)) “håller med dig” .-)
  Är det sopkorgar! Så många ,-)
  Precis håller avstånd gör de.
  Vilken söt flotte att sitta på bänken och njuta, är den till för vem som helst! ,-)?
  Fin hiss, jag vill ha en hiss man ser ut! Så perfekt hiss för mig!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Det är så roligt att se dessa svanar och hoppas nu att det blir ungar i år också. I detta nya boet hoppas jag de får lite mer lugn och ro. Dansbanan här är kul men det lär väl dröja tills den kan användas. Men många brukar komma hit och det är kul.
   Ja, det är sopkorgar i Tanto. Och när det är varmt är här fullt med folk som äter pizzor i stora kartonger och har grillar med sig. Så mycket skräp blir det. Förr var soptunnorna färre och skräpet låg slängt på marken.
   Hissen här är nog bra för många som nu kan ta sig ner till kajen utan att använda trappor.
   Ha det fint du också.
   Kram

 9. Stockholm är promenadvänligt, tur för dig och det finns mycket att se.
  Vi som läser får många tips, tack för dem

  1. Nu är det promenader, båtturer och cykel som gäller. Men just att cykla har vi inte kommit i gång med ännu. Men det kommer. Många fina promenader finns att göra och vi har än mer att utforska. Vi har ingen bil så vi kan ju inte gå hur långt som helst men det finns en hel del inom räckhåll. Vad roligt att du uppskattar tipsen. Har förstått att jag inspirerat flera till att ta några av rundorna och det är förstås extra roligt.
   Jag fick ju ett fint tips av dig häromdagen och dit hoppas jag vi kan ta oss. Trevligt med utbyte av idéer.

 10. Då får jag väl veta imorgon vart dina fötter bar dig idag i regnet;-) Jag bara älskade den lilla flotten med bänken. Undrade bara hur dom lyckades plantera två träd där, för träden är väl äkta och inte i plast, eller?
  “Din” nya hiss är absolut en kopia på den som finns vid Roslags Näsby station som jag skrev förut. Kul att den fungerade den här gången. Ytterligare en punkt avbockat på din lista. Bra där.
  Sedan tänkte jag säga att du har några copycats i Blogglandia. Du har ju inspirerat Freedomtravel att besöka olika nationalparker i Stockholm med omnejd, och nu har även Klimateriehäxan som ju bor vid Tanto också följt i dina fotspår. Bokstavligen talat alltså, då hon var på Monteliusgatan. Tycker du ska ta betalt;-)

  1. Japp! Idag blev det en mer central vända. Återkommer. Visst är flotten med bänken kul. Tror bara det är på Söder man hittar en sådan. Ska se senare i sommar om och hur den används- Kul där med björken. Nej, träden är inte i plast. Funderade också på hur detta gått till och ska spana in det mer nästa gång.
   Nu har jag testat “hisskopian” från Roslags Näsby. Minns att du skrev att den var en kopia. Och kopian fungerar bra. Så nu vet jag. Ser också att den används ofta av familjer med barnvagnar, cyklister och de som har rullstol eller rullator. Bra att i de lägena slippa trappan.
   Tittade in till Klimakteriehäxan idag och just där gick vi ju förra torsdagen. Föreslog även Pålsundsparken för henne.Den var häftig.

 11. Ja jisses så grönt och vackert det är i huvudstaden! Och vilken rolig liten flotte med ett helt levande träd på! Uttrycket “steppa upp” hör jag ibland och har följt men, steppa har jag aldrig gjort, det måste ha varit en skoj dansform att utöva! Kram från pörtet

  1. Grönt är det här men idag har det kommit ett litet bakslag med snöblandat regn. Visst är flotten härlig. Och med de levande träden. Ska se om och hur den används när det blir varmare. Återkommer om det.
   Att steppa har jag testat i yngre ålder och gick då på lite olika kurser. Men idag skulle jag inte kunna.Testade nu och tre steg sitter kvar.
   Kram!

 12. Så är det även här … fötterna liksom bara bestämmer åt vilket håll vi ska – och det är bara att hänga med och låta tankarna vandra fritt och låta ögonen se vad de vill … avkopplande och fritt för hjärnan att registrera naturen.
  Så fin utsikt från hissen! Ni bor verkligenpå en fantastisk plats!
  Kram

  1. Vad roligt att dina fötter också tar egna initiativ till vart det vill gå.Du har ju helt klart mer riktig natur nära dig så jag är glad att få ta del av den genom dig.
   Vi bor bra här och har tursamt nog nära till både vatten och natur. Ja, huvudstaden också förstås.
   Kram!

 13. Tack för hissturen! Gillar när det finns hissar eller rulltrappor när man ska uppför. Ner också. Att gå på platten är det bästa 🙂
  Vad kul med bänken där på flotten 🙂

  Här regnar det just nu. Håller tummarna för att det blir bättre till eftermiddagen.
  Ha det fint!

  1. Ja, nu blev hissturen av. Söder i sig är ju tämligen kuperat men det ger å andra sidan också lite extra styrka i gratismotionen men bra här att man kan välja. Hissen är bra för nu kan fler ta sig ner och upp från kajområdet. Trapporna är kvar men är knepiga för en del. Man kan även gå runt husen men det blir liksom en extra utflykt.
   Flotten med sin bänk och levande björk är kul och set ska bli roligt att se om den kommer att användas. Får ha lite koll på det.
   Vi hade igår snöblandat regn och +4 under dagen men fram på kvällen var det strålande sol men fortsatt kallt. Just nu +8 och i alla fall halvsoligt. Håller så klart tummarna för att ert regn drar vidare snart.
   Trevlig torsdag!

 14. Ja den ena foten följer ju den andra jämsides och ibland bestämmer ju de två målet/målen för dagen…inte fel det heller.
  Svanar gillar jag, kloka djur som man ju förstod av dina svanars idoga arbete, gör om gör rätt gäller ju hos dem också.

  Tackar för denna promenad.

  Ha det fint.

  1. Visst är det bekvämt att följa med sina fötter. Blir mindre komplicerat då. Svanarna här är det roligt att följa och jag hoppas nu de får det lite lugnare i sitt nya bo. Och helst också ro för mamma svan att ta han dom sina ägg. Hoppas det blir några ungar.
   Kul att du gick med.
   Ha det fint du också.

 15. Mysigt att följa dina promenader, och förstår att det är mysigt oxå ni har ju en stor stad 🙂 tack för rundan kram

  1. Här finns alltid något att se och göra om man vill. Och det mesta når vi till fots. Kul att du följde med.
   Önskar dig en fin torsdag
   Kram

 16. Gomidda’ Ditte!
  Tack för rundturen i dina kvarter, alltid lika kul att få följa med.
  Här är det svinkallt just nu och även i full vintermundering stannar man inte gärna länge ute!
  Ha en bra torsdag och hälsa Mr.B!

  1. Gomidda! Kyligt är det här med +7 och isande vindar. Men vi kommer inte upp i er kyla. Är tacksam för det. Lite varmare var det nog att traska runt här i våra omgivningar. Och snöfritt är det ju.
   Mr B hälsar. Önskar er också en bra torsdag.

  1. Nu vet jag att hissen fungerar efter att ha testat den. Vad gäller uteplatsen i vattnet skulle jag gärna testa den, men stabil är de inte direkt. En kul tanke och med levande träd på den. Men jag får vänta med att testa den tills det blir varmare i vattnet. För säkerhets skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *