Stockholm

Skiftande iakttagelser från en sjönära balkong med högt läge.

Gårdagen bjöd på ett skiftande väder här hemma på Söder. Under förmiddagen var det vädermässigt “ömsom vin, ömsom vatten” som gällde. Några kraftiga regnskurar på förmiddagen gjorde tillvaron osäker men eftermiddagen bjöd på en hel del sol. För min del blev det  en långpromenad men denna gång utan paraply och likheten med Mary Poppins föll bort.  Paraplyet var bytt  mot min orangefärgade regnponcho som var betydligt mer praktisk. Eftermiddagen tillbringade jag delvis på balkongen, med en lätt dunjacka på för värme var det liksom inte direkt tal om. Tror inte vår termometer kom upp mer än till +9. Men i lä och i solen var det stundtals riktigt behagligt.

Balkongutsikt västerut mot Hammarbyslussen.  Skansbron är den  lägre  och Skanstullsbron ligger högre upp.  Lugnt och stilla i Hammarbykanalen och några få morgonpigga är ute på sin promenad längs kajerna.

Eftermiddagens händelser var milt sagt skiftande

här hemma på i Norra Hammarbyhamnen på Södermalm. (Och varför området heter så finns att läsa i länken om man vill.) Mycket att titta på är det alltid och scenerna och kulisserna varierar. Ibland utspelar sig mer lugna scener och andra gånger är de fyllda med mer “action”. Och gårdagen var verkligen en blandning.

En svan har lämnat Mälaren och tagit sig en tur ut genom Hammarbyslussen för att vidga vyerna i  Hammarbykanalen. (Saltsjön/Östersjön)

Så kommer då nästa scen i kanalen. Alldeles vid Skansbron och Hammarbyslussen finns en av Sveriges ca 70 sjöräddningsstationer. Här finns också några av de 250 räddningsfarkoster som Sjöräddningen har till sitt förfogande. Inom Sjöräddningen arbetar drygt 2500 frivilliga och med jour dygnet runt och dessa ska vara klara att ge sig av inom 15 minuter.

Absolut skiftande utsikt. Svanen i Hammarbykanalen får sällskap en en vattenskoter från Sjöräddningen. Skiftande utsikt absolut.  Svanen i kanalen får sällskap av en vattenskoter från Sjöräddningen. 

Nästa skiftande scen. En av Sjöräddningens vattenskotrar är på väg att slussa och har last bredvid. Nästa skiftande scen. En av Sjöräddningens vattenskotrar är på väg in i Hammarbyslussen och med någon form av last. Har aldrig sett detta tidigare.

Så plötsligt kommer en fritidsbåt och lägger till en stund vid kajen alldeles nedanför oss.

Här ligger man ju bra. (Men man får bara lägga till här vid kajen en kortare stund) Såg att det var “fika” som gällde. 

En pråm från Skanska passerar och Slussen är öppen. Slussen här är nödvändig eftersom det är en nivåskillnad mellan Mälaren (på andra sidan) och Saöysjön på mellan 70 cm och drygt en meter. Beror lite på hur högt vattenståndet är i Mälaren.

En pråm på väg in i Hammarbyslussen och till höger syns Sjöräddningsstationen. Till vänster den nya glashiss som man kan ta ner till kajen på  Sjöstadssidan/Södra Hammarbyhamnen. (Hör alltså inte lägesmässigt till  stadsdelen Södermalm) Och  fina promenadområden finns även här längs kajerna  och vattnet. 

Sjöräddningstationen i närbild.

 

Mer skiftande! Plötsligt händer något – 

Jag ställer mig upp på balkongen och är beredd med zoomkameran.

Brandbilar har anlänt och parkerar längre bort på kajen. Vad händer?

Jag befinner mig ca 200 meter bort och upp. Kan t.o.m. genom kamerans zoom se att ett av  Kustbevakningens fartyg litter inne i slussen. I övrigt finns räddningspersonal på plats. Jodå, en hel del människor passerade också.

 

Sjöräddningens båt har snabbt lagt ut och kört över till andra sidan. Någon är på väg att hoppa i med en livboj.En olycka hade hänt och jag vet att det hela gick bra.

 

Många iakttagelser blev det under eftermiddagen och tursamt nog höll regnet sig borta.

En händelserik och skiftande efetrmiddag blev det. Och när jag blickade österut såg det väldigt lugnt ut. En händelserik och skiftande eftermiddag blev det. Men när jag blickade österut så det väldigt lugnt ut. Bra så! Dags att fortsätta med min bok.

 

38 svar på ”Skiftande iakttagelser från en sjönära balkong med högt läge.”

 1. Så många spännande saker kan jag inte se från vår balkong här i Solna. Hoppas det gick bra med den som föll i vattnet?
  Ha en fortsatt skön lördag, solen sken här på förmiddagen, men nu hopar sig molnen.
  Kram!

  1. Jag missade att skriva ut att det gick bra. Tänkte på meningen men den kom inte på pränt. Nu finns den på plats. Idag har det varit mer lugnt i vattnet.
   Hoppas nu på bättre majväder i morgon.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!
   Och du! Jag gillade verkligen Islands bidrag. Har lyssnat mer idag.

 2. Det händer onekligen ett och annat nedanför era fönster och ni har förmånen att sitta på första parkett. Hoppas att det inte var en allvarlig olycka utan att det slutade väl.
  Här har det varit och är en kall och tidvis regnig fredag så just nu känns det mer som april än maj.

  Kram och god kväll!

  1. Tove var vänlig nog att meddela att jag inte fick med hur olyckan avlöpte. Allvarligt var det men det blev ett relativt gott avslut.Igår var det väl mycket att titta på så jag hann inte så långt i boken men avslutade “Den tyska flickan” idag i stället- .
   Även här aprilkänsla men ute har jag varit i ett par omgångar och idag har balkongen fått vila sig i form.
   Önskar dig en fin kväll och visst hoppas vi på bra väder i morgon.
   kram

 3. Spänning! Men du vet att utgången, hm när kommer den? Eller missade du något i texten 🙂
  Hur som bor du som sagt tidigare lägligt fint till!
  Stor kram!

  1. Jag missade helt enkelt i texten. Trodde jag skrivit ner och jag aar ändrat. Tack, Tove! Och det blev ett gott slut.
   Soliga dagar är mer händelserika än andra precis som livet också är.
   Stor kram

 4. God eftermiddag! Händelserika och färgrika bilder du visar. Så mycket som ni ser ifrån balkongen. Såg du hur det gick med den som ramlat i vattnet?
  Här ser jag annan sorts rörelse. Mest bilar och motorcyklar. Motorcyklarna tar gärna vägen förbi här och ut till Läckö.
  Lidköping har haft något tråkigare väder idag, inget balkonginbjudande alls. Nu på eftermiddagen är solen framme men på andra sidan lägenheten.
  Om en timme ska döttrarna och jag ta ett glas vin ihop via mobilerna. Sen lagar vi mat.
  Trevlig fredag och stor kram!

  1. God tidig kväll! En hel del händer och vi har verkligen parkettplats här uppe på balkongen. Jag vet att utgången för olyckan blev god denna gång och sjöräddningen gjorde ju ett jättebra jobb tillsammans med de andra. Här är det ju ganska tyst utom då det kommer “muskelbåtar” eller vattenskotrar. Men det är inte så ofta.
   Väldigt fint här på förmiddagen men mer varierat och med inslag av regn på eftermiddagen så det blev en rejäl runda i stället för balkongen.
   Trevligt med mobilträff med döttrarna. Ett bra alternativ nu. Och visst piggar det upp. Och kul att laga mat tillsammans.
   Stor kram och trevlig kväll.

 5. Wow, rena rama action från kort distans. Även lugna händelseförlopp med simmande svanar och skotrar med last. Visst är det bra att hålla koll och kunde rapportera själv som bloggjournalist i ditt egna inlägg. Först på plats och dessutom vipplats framför scenen.
  Trevlig fredagskväll
  Kram <3

  1. Jadå! Igår var det mer saker som hände än det brukar. Men ofta är det en hel del saker som är på gång längs kajerna här och i vattnet. Lite bloggjournalist blir jag ju. Men jag försöker vara varsam. Och vipplats har jag helt klart.
   Önskar dig en fin kväll-
   Kram

 6. Tack och lov för Sjöräddningen!!! Du har då verkligen utsikt och nog händer det saker runt omkring dig utan att du behöver gå utanför dörren! Häftigt 🙂
  Ha en fin kväll nu, Ditte <3

  1. Sjöräddningen är helt fantastiska och alla jobbar ju helt ideellt och de finns ju längs hela Sveriges kuster. Vi ser dem ju ofta här rycka ut på olika sätt. Bra utsikt har vi och mycket händer här. Men igår var det nästan väl mycket som utspelade sig i vattnet och längs kajerna.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Här kan man få se mycket av det mesta. Är ibland som att vara på bio eller teater. Sjöräddningen gör verkligen ett fantastiskt arbete och finna på många platser i Sverige. Och alla har ju också andra jobb förutom då det ideella med sjöräddningen.

 7. Det var mycket på gång på en gång. Vilken tur att du råkade vara
  hemma och kunde fota allt. Ska du skicka in en del till nån tidning?
  Inga pressfotografer kunde få en sån utsikt – eller insikt – av vad
  som försiggick. – Här har sommaren beslutat sej för att komma,
  23 C och strålande sol- Känns sååå skönt efter regniga april och
  kyliga första halvan av maj. Ska ta en promenad på mitt däck och
  få vitaminer och motion.

  1. En händelserik dag blev det verkligen. Mer än vanligt. Och jag är så glad för att Sjöräddningen tillsammans med brandkår, ambulans och polis var på plats. Sjöräddningen är verkligen fantastisk med allt sitt ideella jobb. Nej, jag spar händelsen här och har plockat bort ansikten och annat som kan kännas igen. Men jag är imponerad över snabbheten hos alla inblandade och så glad att det blev ett “gott slut”.
   Vad skönt att sommaren nått dig. Här har vi just nu lite aprilväder där sol varvas med regn och snöblandat regn och dte har varit runt +8 under dagarna. Men våren kommer ju tillbaka.
   Så skönt med en promenad på ditt däck. Njut av dina fina växter och av värmen.

 8. Mycket spännande ni ser från balkongen! vilket påminde mig om en sorglig händelse som jag ska ta upp i min blogg.
  Bra att det som hände slutade lyckligt!
  Jag visste inte att sjöräddningen hade vatten hade vattenskotrar!
  Fina intressanta bilder!
  Kallt ute och fin färg på din orangefärgade dunjacka ,-) Orange är min favoritfärg men har inget plagg i orange.
  Så fantastiskt att ha 2500 frivilliga i sjöräddning. Och att de ska vara klara på 15 minuter, Imponerande ,!
  Ha en fin Helg KRAM Primrose ,-)

  1. Mycket händer här och oftast är det bara roliga saker. Men detta är nog andra gången på alla år vi bott här när vi sett en tråkig händelse.
   Men det blev ett ok. slut. Jag tror att det är ganska nytt att Sjöräddningen har vattenskotrar men säkert väldigt bra i mångt och mycket. Det går ju snabbt. Men det gör även deras andra båtar om så behövs.
   Sjöräddningen gör ett fantastiskt jobb och alla har ju andra jobb plus detta som är på helt ideell basis.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

  2. Åh, ja, jag glömde, att man i dagens läge måste vara försiktig,
   när det gäller att visa ansikten

   1. Så är det och nog så viktigt. Men här i inlägget går det inte att känna igen personerna eftersom jag skuggat ansiktena.

  1. Jadå, det gick vägen den här gången och hjälp från Sjöräddningen betydde mycket. Men även polis, ambulans och brandkår var på plats. Och snabbt.
   Och visst har vi här första parkett i mångt och mycket.
   Önskar er också en fin kväll.

  1. Visst är det så! Här är det nästan alltid som att sitta på parkett på föreställning som varierar. Och mycket händer också längs kajerna.
   Sjöräddningen ser vi ju alltid och de imponerar. Här var de jättesnabba och fint att se att polis, ambulans och brandkår också kom snabbt. Men personal från Sjöräddningen gjorde liksom “jobbet”. Och utgången blev “bra”.
   Visst är lasten lite udda. In i MÄlaren skulle den.

 9. Ja du, det händer betydligt mera spännande saker hos dig än hos mig. Du får både utsikten och händelserna på köpet liksom. Sjöräddningens insatser speciellt under sommaren är verkligen enastående. Har faktiskt aldrig sett dom i aktion irl. Men här hos dig finns ju senaste nytt:-) Å räddningsinsatsen slutade ju som tur är bra. Rätt av dig att du suddade ut ansikten av de inblandade personerna. Här hade till och med jag suddat ut ansiktena.

  Vet att man inte får fota poliser/räddningspersonal m m i Spanien, men vet inte om det är samma sak här faktiskt. Vet du?

  1. Gårdagen var än mer händelserik är den brukar vara vad gäller det som skedde i vattnet och på kajen. nästan svårt att hänga med. Sjöräddningen är i farten alla årstider och deras jobb är verkligen fantastiskt. Vi ser ju när de härifrån rycker ut och det går snabbt. Men mest jobb är det öfrstås när de med fritidsbåtar utan navigationskunskaper eller andra ger sig ut. Olyckan här igår fick ett “gott slut” och Sjöräddningen var snabbt på plats men även ambulans, polis och brandkår. Fint att se att hjälp finns på plats snabbt.
   Integriteten är viktig i sammanhanget men här är det inte dessa förbud som Spanien har.Värst är ju när det hänt en bil, drunkningsolycka eller annat och folk filmar och hindar räddningspersonalen att ta sig fram. Men inte ens det anses som kränkande eller är förbjudet. Men man kan undra hur folk tänker.
   Jag var här tämligen diskret med bilderna och tycker det är viktigt. Olyckor händer av olika anledningar och jag gladdes över hur snabbt hjälp fanns på plats.Och att det blev ett “bra” slut. Tyckte det var så positivt att alla här samverkade så bra och snabbt.

 10. Oj så mycket dramatik. Hoppas att helgen blir lugnare och varmare. Ha det gott! Regnkläder är så mycket bättre än paraply. Och regn är bättre än snö.

  1. Från balkongen så har vi bra utsikt över kajerna och vattnet och det är sällan som det är så dramatiskt.Men alltid mycket att titta på. Nu blev det väl dramatiskt men Sjöräddningen var ju snabbt på plats. Och skönt att det blev ett gott slut. Och från och med nu packar jag min regnponcho i stället för paraply. Vill inte vara en Mary Poppins. Visst är regn bättre än snö. Instämmer helt.
   Önskar dig en fin helg.

 11. Både spänning och dramatik hos dig, inte illa att få allt detta skådespel helt gratis från balkongen! Det måste passa dig bra att även när ni stannar hemma så har ni alltid något nytt att följa med alla sinnen! Här händer ju absolut nada, om inte en ambulanshelikopter snurrar ovanför, vilket brukar hända kanske en gång i månaden. Annars är det bara fågelkvitter som gäller…
  Skulle kunna tänka mig att byta plats med dig för en dag, det skulle vara jättekul att sitta på din balkong och följa allt som händer. Nu önskar jag dig en riktigt skön helg, det blir väl flera promenader i det kyliga vårvädret? Inga planer finns för min del, bara att ta dagen som den kommer
  Kram från pörtet

  1. Ofta finns mycket att titta på och det är många båtar av olika storlekar som passerar här. Mycket rörelse även längs kajerna. Just här var det fint att se hur snabbat både Sjöräddningen och alla andra var på plats. Imponerande. Och det blev så här långt ett “gott slut”. Ambulanshelikoptern hör och ser vi nästan dagligen när den kommer från skärgården och ska in till Södersjukhuset. De jobbar på men något mindre har de nog att göra i dina trakter.
   Den dag du kommer till Stockholm hoppas jag dels att du vill promenera med mig och även sitta ett tag här uppe på balkongen. För det är ganska tyst vad gäller ljus. Ja, trutarna kan förstås låta men jag lovar att tala med dem.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 12. Du bor verkligen på första parkett och har mycket att titta på.
  Vilken dramatik det blev … och fina bilder fick du också. Skönt att det hela slutade bra!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Mycket händer men oftast är det inte så här dramatiskt. Men fantastiskt så snabbt hjälp fanns att tillgå. Och Sjöräddningen är en stor tillgång som rycker ut snabbt när det behövs. Här blev det ett gott slut och det kändes bra.
   Önskar dig också en fin dag.
   Kram

 13. Fin utsikt med alla möjliga händelser att följa.
  Här har vi väl mest en och annan bilbrand, lite skottlossning en gång, ja, hade hellre haft din utsikt på det området 😉

  Sjöräddningen där är ju intressant, ser på tv i dessa tider 10 år gamla avsnitt om kustbevakningen, lite nya avsnitt hade varit kul men även gamla avsnitt fungerar ju.

  Ha det jättefint och tack för detta spännande inlägg.

  1. Ja, det blev mycket att fästa blicken på. Mer än vanligt. Lite dramatik men med ett gott slut. Och Sjöräddningen är ju helt suveräna på att vara snabba och effektiva. Här hjälptes dock alla åt och var också snabbt på plats.
   Önskar dig en fin lördag

  1. Vi har oftast mycket att titta på och närkontakt är det ju med vattnet här på kajen. Nu var det lite dramatik med men det blev ett gott slut. Och Sjöräddningen var snabba.

 14. Tänk så mycket som utspelar sig framför dig och din balkong! Det är som en teater, du sitter där uppe i din paviljong och blickar ut över scenen. Många akter, vissa är mer actionladdade medan andra bara är lugna och vackra.

  Kul att du fick med mannen precis mitt i hoppet!

  1. Ja, här kan det vara som att sitta på en teater. Det är nästan alltid mycket som händer här och god utsikt har vi.Gårdagens incident slutade bra och både Sjöräddning, polis och brandkår var snabbt på plats.Här var jag snabb med zoomkameran och fik till en bra bild och mitt i hoppet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *