Stockholm

Framåt – Får se vad som händer längs och på vägen

Någon brist på sysselsättning kan jag inte alls påstå att jag har i dessa dagar. Visserligen blir innehållet för mig som för många andra begränsat. Men jag har friheten och möjligheten att ge mig ut. Nog så viktigt. Till viss del känner jag mig som en klocka. Jag går och går och jag kommer också i mål. Hemma! Men delmålen under gång, under promenaden, kan ändras. Inte så konstigt i rådande tider för jag undviker gärna större folksamlingar och vill känna att jag har gott om utrymme. Och  inriktad på att röra mig är jag. Så där är klockan och jag lika. Vi går framåt och får se vad som händer.

Norra Hammarbyhamnen. Vad är framåt och vad är bakåt? En öppen fråga. Vad är framåt och vad är bakåt här på kajen i Norra Hammarbyhamnen.  Beror på hur man ser det.  Det är  här jag startar och går mål efter mina rundor. I alla fall när jag är hemma i Stockholm.

Sen är det inte alla som väljer att röra sig utan vid lunchtid, jadå även andra tider,sitter många i lä längs och vid kajen och äter lunch.  (Bild från förra veckan)

Framåt längs vattnet

Vi känner hur vinden blåser och eftersom  den kommer österifrån bestämmer oss för att ta kajen västerut. Alltså gå i medvind längs Årstaviken/Mälarens vatten. Vi passerar Hammarbyslussen som skiljer Saltsjön från Mälaren och följer vattnet.

Start och mål denna runda är restaurang Thaiboat. Strax väster om den ligger Hammarbyslussen som skiljer Saltsjön från Mälaren.

Många i rörelse längs Årstaviken och avstånden är goda.

Vi passerar koloniträdgårdarna vidEriksdalslunden, ett område jag gärna och ofta  besöker. Alla årstider. Och vi fortsatte framåt. Mot nästa koloniområde för här längs vattnet och uppe på bergen ligger de olika koloniområdena sida vid sida.

Vi tar oss vidare framåt längs Årstaviken på en upptrampad stig. Vi lämnar grusvägen närmast vattnet och tar oss vidare framåt på den upptrampade stigen mot  nästa koloniområde, Södra Årstalunden. 

Tittar vi uppför berget skymtar Södersjuhusets olika byggnader och nere vid vattnet speglar sig träden i eftermiddagssolen.

Vi fortsätter framåt längs grusvägarna i Årstalundens koloniområde. Vi fortsätter framåt längs grusvägarna i Årstalundens koloniområde. Och just hit har vi inte tidigare styrt stegen.

Gott om vacker blå scilla både inom och utanför kolonilotterna.

Kolonistugorna klättrar uppför berget och vi stannar till för att njuta av utsikten. Noterar också ett utekök med dubbla dikbänkar. (I de flesta kolonistugorna finns inte el eller vatten indraget)

Vi går vidare uppför berget och ser en helikopter på väg att landa på Södersjukhuset.

Allra högst upp i området slår vi oss ner på en bänk och blickar ut över nejden. Och sedan styr vi fötterna hemåt igen. 

 

30 svar på ”Framåt – Får se vad som händer längs och på vägen”

 1. Vilka trevliga koloniområden det finns centralt i Stockholm och så vackert de ligger. Kan tänka mig att de små stugorna är väldigt uppskattade även om de är utan faciliteter. Ser att det fina vädret fortsätter hos er med. Här är det en solig dag men morgonen var riktigt kall.

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Längs vattnet här ligger flera fina koloniområden och här är det både vackert och rofyllt att promenera. Jag tror sommarvatten finns på en del områden och det är ju bra så. Men flera stugor är så pass “stora” att man kan övernatta i dem.
   Kyligt har vi också haft det idag . Termometern kom inte över +4.
   Önskar dig en bra tisdag.
   Kram

  1. Jättetrevligt att du kom med. På avstånd! Är så skönt att komma ut en sväng varje dag och jag tar alla chanser.
   Ha det gott du också.

 2. Ja, jag slog mig ner här på din sista bänk och somnade visst 😉 så nu kommer jag inte ihåg om jag kommenterade eller ej. Jag gjorde nog inte det.
  Du är livlig med promenaderna. Idag är det så kallt och blåser skarpt, det kommer från Vänern säkert, så det blev bara en kort promenad.
  Ha det så gott och stor solig kram kommer från Lidköping, där jag i alla fall fick en stund på balkongen i lä!

  1. Vi satt också här ett tag. Finns så många fina områden runt här.
   Även här är vinden bitig idag och termometern har inte passerat +5. Men promenaderna ger god energi åt både kropp och knopp så jag tar på mig ordentligt. Å andra sidan så är jag inte heller så frusen. ordentligt.Har gått 8 km idag och vi satt även en stund i lä .
   Fint att du kom ut, även om det blev en kortare runda. Och att sitta på balkongen en stund är ju skönt.
   På vår balkong blåser det rejält så där har vi inte suttit.
   Önskar dig en fin eftermiddag och kväll.
   Stor kram

 3. Den promenaden gjorde vi ifjol. Där är ju hur fint som helst. Tänk att ha en kolonistuga just där. Måste vara drömmen. Antar att de flesta är stockholmare som “bor” där sommartid. De flesta är säkert äldre människor. Å vilken oas för just dom i dessa coronatider tycker jag.

  1. Visst är det fint här uppe och koloniområdena är ju fler. Många rena idyller.Det är lång för att få tag på en kolonistuga här och det är krav på “trädgårdsintresse och skötsel”. Allt är väldigt välskött. En fördel är att stugorna i alla fall är beboliga och en del bor här periodvis sommartid. Vad gäller åldersgruppen så varierar den en hel del från 30+ och uppåt. Och intresset för kolonilotterna här ökar vilket ju är roligt och till lyst öfr oss som gärna promenerar här. I dessa tider känns det som en oas för oss också att strosa runt här och slå sig ner när man känner för det.

 4. Så härliga promenader du hittar ,-)) Kolonistugorna ligger ju så tjusigt.
  Söta blommor, ja nu börjar det bli vackert ute.
  Det ser lugnt och skönt ut. Fint att kunna vara ute och gå. Mycket fint där du bor!
  KRAM och ha det fortsatt fint
  Primrose ,-)

  1. I våra trakter finns många fina områden och jag varierar mig en del. Jag går mycket och undviker platser där många vistas och då är det bar hä ruppe. Vackert är det också.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 5. Fenomenet kolonilotter gillar jag! Perfekt för de som gillar att bo i lägenhet men ändå kunna odla eller komma ifrån. Undrar om det finns i alla länder? Tänker på i New York där det är en del guerilla gardening på nedlagda tågbanespår och liknande.

  1. Visst är detta med kolonilotter bra. Och här är det ganska stora “lotter” det är frågan om. Kan säkert vara från ca. 100 m2 och uppåt. Även här hos oss på Söder har vi i närheten “odlingar på spåret” och verksamheten har nog gått upp och ner.Har ksrivit o detta i min gamla blogg – https://akker.blogg.se/2016/september/olika-spar-2.html Även inom flera bostadsområden och gårdar här på Söder finns olika odlingar som familjer ordnar. Väldigt bra!
   Och längs Årstaviken finns flera olika områden/koloniföreningar och de har lite olika regler för att bli medlemmar. Och medlemmarna kommer från olika delar av stan. (Stockholm stad sträcker sig ju ganska långt utanför tullarna både väster och söderut men säkert är det de som bor i lägenhet som är mest intresserade)
   Har nog inte sett detta med kolonilotter annat än i Sverige. Men alternativ finn säkert.

 6. Oh, jag bara älskar koloniträdgårdar! De pyttesmå stugorna utan bekvämligheter, de fantastiskt välansade små landen med massor av odlarglädje, både ätbart och bara vackert. Jag har aldrig drömt om en egen täppa dock, men när jag ser bilden du tagit med utsikt över vattnet då inser jag vilket fantastiskt läge de har där. Njutbart, verkligen, undrar hur många generationer man får stå i kö för att komma i besittning av en dylik?
  Nu blir det natti från pörtet, imorgon är en ny dag. Kram från pörtet

  1. Jag gillar verkligen att gå runt här och titta. Och allt är verkligen så välskött. Jag tror att alla som har kolonilotter här har detta med odling som ett stort intresse. Här är kolonilotterna ganska stora från ca.100 m2 och uppåt några säkert mindre. (Har inte mätt utan uppskattat) Husen är också i det formatet att det går att sova över här sommartid. Kolonilott har aldrig varit något för mig heller men att gå här och njuta av allt fint, slå mig ner på en bänk och blicka ut över vattnet och allt som växer i trädgårdarna gör jag mer än gärna.
   Jag vet att det är kö till kolonilotterna här på mellan 6-10 år. Men utanför stan kan det nog gå snabbare.
   Kram och natti

 7. Ditt inlägg, med en karta över promenaden, påminner lite om vårt inlägg idag. Men det är ju så det är just nu, man är inne och man promenerar …

  1. Så blir det ju! Och går mycket gör ju både ni och vi. Ofta går vi i dubbla omgångar pch det brukar bli en mil om dagen. Så inomhus tillbringar vi dagtid ganska lite tid.

 8. Mysigt inlägg! Känner mig hemma när jag tittar på bilder och läser om Eriksdalslund och så vidare 😀
  Skönt att du känner att du är fri i dessa dagar, även fast man som du också säger är rätt begränsad 🙂

  1. Tack! Och att vara ute och promenera och kanske slå sig ner på en uteservering är ju mest det som gäller idag. Vi är ju pensionärer….
   Och rör mig ute gör jag gärna. Men med avstånd och utan att vara i folksamlingar.
   Ha det så bra du kan.

 9. Jag fick ta över mormors kolonilott vid Eriksdal med utsikt över Årstaviken. Hon blev 98 år! Liten orginalstuga byggd av trälådor från Liljeholmens Stearinfabrik. Tyvärr så funkade det inte, jobbade för mycket och bodde då i Vasastan. Hann inte sköta om odlingarna.
  Bra på den tiden var att vid försäljning gick föreningen efter värdet på huset. Inga fantasipriser m a o. Hur det är idag har jag ingen aning om.
  Hälsningar Solan, numera Bromma.

  1. Välkomna hem! Vad roligt att läsa detta! Och jag kan förstå att det blev väl mycket för en kolonilott här måste ju verkligen tas om hand. Idag är det få lotter som förmedlas och jag läste igår att det kan vara runt 10 års väntetider.
   Vi går ju ofta både runt i kolonilotterna vid Eriksdal, Årstalunden och Tanto och det är så roligt att se allt det vackra. Vi går här ju flera gånger i veckan och året om och roligt att följa årstidens växlingar-
   Ha det nu så bra ni kan.

 10. En härlig promenad och fina bilder som dokumenterar er väg – och jag gillar att du visar på kartan. Så härliga koloniområden det finns i din närhet! Roligt att få följa med och kika lite!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Så mycket annat att göra än att promenera finns ju inte. Trevligt att du går med runt. Här hos oss, som hos många, ligger ju det “sociala” nere men att vara ute rensar ju både kropp och knopp. Flera olika koloniområden finns nära oss och det är roligt gå runt och titta på allt som gror. Gott om bänkar att slå sig ner på finns också.
   Vad trevligt att du uppskattar kartorna. Jag gillar ju kartor så att det går att få en överblick även som läsare. Vet att fler här i Stockholm som har hängt på och promenerat på egen hand.
   Kram

 11. Ännu en underbar promenad – och vilket fantastiskt väder ni har! Tack för att du visar dom härliga bilderna, det behövs extra mycket i dessa dagar 🙂

  Ha det gott!

  1. Ja, det finns mycket fint både på nära håll och lite längre bort så många promenader blir det. Lika bra att passa på för vi vet ju inte heller här om och när det blir begränsningar. Men jag är glad så länge vi kan vara ute. Folk visar hänsyn och rör sig på avstånd. Tänker mycket på er.
   Ha det så bra ni kan. Men förstår att det är riktigt knepigt att sitta i “husarrest” eller som Pettas skrev igår “Corontän”.
   Ha det så bra ni kan.

 12. Vackra bilder av intressanta platser.
  Härligt med koloniträdgårdar.
  Ytterligare ett foto med huset sonen bor i.
  Jag har också fullt upp hela dagarna, även om jag inte kan gå ut.
  Sköt om er!

  1. Här längs Årstaviken finns flera olika koloniområden och det är alltid så fint att strosa runt där. Och de är så välskötta och med stor växtlighet. Kul med foto som jag tagit där sonen bor så jag förstår ju att han bor alldeles nära oss.
   Ja, du har ju den fina tomten/trädgården där jag utgår från att du får lov att vistas. Och den ger ju verklig både glädje och sysselsättning. Tänker på många i olika länder som bor trångt, mörkt och fuktigt och inte har möjlighet att gå ut alls. Och då kommer ju mängder av följdsjukdomar. Illa det också.
   Ta väl hand om er också.

 13. Fina vårvädersbilder, faktiskt aldrig varit där. Kul att se så mycket människor ute trots Corona. Frisk luft på lite avstånd från varandra har ingen dött av.

  1. Här är det många som är ute och rör sig och med avstånd. Jag tror ju det är ren friskvård att röra sig och att både kropp och knopp behöver rörelse eller att vistas utomhus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *