Stockholm

“Minnenas allé” – En del av mig finns i Vasastan i Stockholm

I början av veckan gjorde väninnan Agneta och jag ett nedslag på Stadsteatern/Kulturhusets “soppteater”. Här såg vi föreställningen “En tillfällig enemble sätter upp Kung Lear”. En humoristisk föreställning med en del 70-talsnostalgi blandat med inslag från 2000-talet. Skratten avlöste varandra och där originalet, skrivet av Shakespeare, kändes fjärran. Och när vi ändå var lite inne på det nostalgiska blev det en promenad i minnenas allé. En runda i “gamla hemmakvarter” i Vasastan, en av Stockholms innerstads 21 stadsdelar. En stadsdel där jag bott och där jag också  gick jag tre år på gymnasiet.

Sergels torg, “Plattan” och Stadsteatern/Kulturhuset.

En del av minnenas allé

Vi är på Norrmalm, ett av fyra stadsdelsområden i Stockholm och de övriga är Östermalm, Södermalm och  Kungsholmen . Men förutom dessa stadsdelsområden finns i Stockholms innerstad också 21 stadsdelar. Vasastan är en av dem och i en liten del av den kommer vi att  röra oss. Från Stadsteatern går vi Drottninggatan norrut och stora delar av gatan är bilfri. Drottninggatan är ca 1.5 km och sträcker sig söderut nästan fram till Gamla stan. Gatan kom till i mitten av 1600-talet och har än idag i stort sett samma riktning och bredd som den hade då. I övrigt hör Drottninggatan tillsammans med Regeringsgatan (också på Norrmalm) och Götgatan på Södermalm till de tre historiska in och utfartsvägarna till Stockholm.

Drottninggatan kantas av en hel del mindre butiker, större varuhus, caféer, barer, hotell och restauranger. Hit söker sig också många turister som är på besök. Vid Tegnérgatan viker vi av och går upp till Tegnérlunden och här ser jag min gamla skola. Skolan där jag tog studenten den 13 maj 1968. Fortfarande samma vackra byggnad. Och jag minns alla trapporna för att komma högst upp till vårt klassrum.

Vasastan. Tegnerlunden och min gamla gymnasieskola en viltig del av minnenas allé hos mig. Tegnérlunden och min gamla gymnasieskola är en viktig del i minnenas allé hos mig. Visserligen är inte Tegnérlunden en allé men minnen finns. På alla sätt. Så mycket roligt som hände under denna tid, både privat och i skolan.

Gammal studentexamen-  Min 1968

Jag och alla andra, som tog studenten 1968 tillhörde den sista kullen som tog en “gammaldags studentexamen.” Då var det så att man på studentdagen hade muntliga förhör i mindre grupper och det kunde gälla  två till fyra ämnen.Antal ämnen berodde på om betygssituationen var osäker. Så betyget kunde ändras i samband med förhöret. Där på plats blev man bedömd av utomstående professorer eller lektorer och om man ansågs godkänd blev det ok. att avlägga sin studentexamen (Då var också studentskrivningar i flera ämnen gjorda.)

Angående förhören fick man ett par veckor före studentdagen  veta i vilka ämnen man skulle bli förhörd. Jag hade tur och det blev historia och franska.  Men båda är omfattande och svårt att plugga in i förväg. Men det kom att gå riktigt bra. Jag hade tur. I franska och på franska fick jag redogöra för författaren Albert Camus, “Främlingen” och budskapet med den och lite av existentialismen. Inget man kunnat  förbereda i förväg. (Jag hade tränat grammatik och glosor men ämnet i sig hade vi jobbat en hel del med)
I historia hade jag också tur och skulle redogöra för förhållandet Sverige- Finland- Sovjet under perioden 1939-1945. Lite av ett favoritämne det också.  Men det visste ju inte opponenterna.
( Ofta “kom man upp” i ämnen där betyget inte var helt klart och slutbetygen kunde också höjas eller sänka på dessa förhör.)

Studentdagen. En väldigt rolig och minnesvärd dag på alla sätt.  Här med en klasskamrat ute på  balkongen näst högst upp. Beredd  på att snart springa ut i livet.

Stockholm. Vasatstan. Tegnérlunden. Minnenas allé. Skolan, som är i gång än idag, och Tegnérlunden finns kvar och lever kvar i minnenas allé hos mig. Och det gör också flera av de fik där vi tillbringade många lunchraster. Fik som idag är restauranger.

På Upplandsgatan    

i Vasastan, helt nära Odenplan, bodde jag från maj 2002 till maj 2004 och hade då flyttat från Upplands Väsby. Här bodde jag i ett hus från slutet av 1800-talet och i en lägenhet som var renoverad men hade mycket av den gamla stilen kvar. Vad gäller hissen hade den nog kommit till senare. Väldigt liten, för högst två personer och  med rejält gallergrind som skramlade. Vackra parkettgolv och högt i taket minns jag särskilt. Min lilla lägenhet på 47m2 låg mot gården så den och andra lägenheter mot gården hade fått  rejäla balkonger mot den vackra innergården.

Vasastan tyckte jag om och jag letade efter en större lägenhet här. Väldigt knepigt för det var inte riktigt min prisklass i de områden där jag ville bo. Och balkong fanns också på min lista och en större hiss. Så jag vidgade vyerna och kom av en slump att hamna, “ve och fasa”, söder om Slussen i Stockholm. På Södermalm. På kajen här i Norra Hammarbyhamnen .

Stockholm. Vasastan. Upplandsgatan. Lite av minnenas allé men utan allé. Minnenas allé. Upplandsgatan norrut. Mot Odengatan och Odenplan. Här i det gul/beige huset till höger bodde jag .

Här på gatan parkerade jag den bil jag tagit över efter pappa. En gammal bil utan servostyrning. Och jag minns, när jag ser bilarna parkerade här hur svårt det var att fickparkera. Inte minst vintertid med höga snövallar.  

Vi lämnar mitt “gamla” hus och går ner till Odenplan och Odengatan.(I och för sig fortsätter Upplandsgatan här på andra sidan Odenplan och Odengatan)

Mycket har hänt här sedan jag flyttade 2004. Då höll man på att renovera och bygga den nya sträckningen för pendeltåget som fick en hållplats här.

Gustav Vasa kyrka, invigd 1906, ligger kvar och tycks ha fått ny färg på sig och lite uppdatering.

Odenplan och korsningen Upplandsgatan /Odengatan. 

 

26 svar på ”“Minnenas allé” – En del av mig finns i Vasastan i Stockholm”

 1. Tack för en mycket trevlig promenad i dina gamla hemkvarter. På hotell Tegnérlunden har jag bott många gånger och min moster bor också alltid där när släkten besöks så området är välbekant. Så fin bild på dig på din studentdag! Tänk så bra det blev även om ni hamnade söder om Slussen. En bra balkong tycker jag är viktigt och det hittar man inte i alla områden.

  Kram och god torsdag!

  1. Jag tänkte just på det och dig när vi passerade här. Och lite att vandra i minnenas allé blev det absolut.
   Och visst känner jag mig hemma här på Söder också. Men innan jag flyttade hit 2004 hade jag knappast varit söder om Slussen. Och idag skulle jag inte vilja flytta tillbaka till Vasastan även om jag tycker det är fint. Utsikten här och Södermalm har blivit “mitt”.
   Kram och trevlig torsdag.

 2. Vilken vacker skola ,-)) Det var nervösare att ta studenten då när du gjorde det, om allt kunde ändras i sista sekunden. Och utanför stod familjen. OJ.
  Inte bara tur, du var säkert jätteduktig ,-)
  Svåra saker du skulle klara av!
  Så jättefint foto av dig och din klasskamrat. Förväntansfulla ni ser ut ,-) Kul att få se.
  Och fina skylten med dig och din båt ,-)
  Det är härligt att minnas tillbaka och vara där igen, för så känns det, man förflyttar sig tillbaka och känslan kommer direkt. Fina härliga minnen och kul att mycket finns kvar. Så vackra byggnader ,-)
  Vilken mysigt lägenhet du bodde i, högt till tag och söt bakgård, det låter mysigt! Så fint hus du bodde i. Gamla hus är otroligt vackra.
  Ändras gör det ju men härligt att du känner igen dig och det allra mesta ser ut som då.
  Så fint att få följa med dig på din minnenas allè.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Skolan här tyckte jag så mycket om och roligt att den fortfarande är i drift.
   Under 60-talet tror jag det ofta var så att man inte kom till de muntliga förhören om man inte ansågs klara dem. Men annat var det ju innan dess. Hemskt att inte klara sig.
   Minns denna dag så väl. En glad dag för oss. Jag var den första i släkten, som var stor (pappa hade nio syskon och mamma 2) som tog studenten. Mina föräldrar var så glada och stolta. Jag också.
   Skylten var så fin. Jag skulle ju jobba som guide i Stockholm och började med att guida på olika båtturer. En röd MG fanns med och jag var tillsammans med en kille som hade en sån. Och min kära leksak, en kulram fanns också med.
   Lägenheten på Upplandsgatan tyckte jag mycket om men jag trivs också så bra här på Söder, på kajen.
   Ha det fint du också.
   Kram

 3. Drottninggatan, den är nog, tillsammans med Gamla stan, det största turiststråken i Stockholm.
  Tänker att det var gott att slippa examen på studentdagen. Så hemskt att gå ut bakvägen, att inte bli godkänd. Hade jag fått “gå upp ” I fysik, hade det nog varit kört.
  En sådan fin skola!”Mitt” gamla gymnasium, Bäckängskolan, i Borås är också gammal och bär på mycket historia. Fint att de gamla byggnader får fortsätta att ha öppet för nya studenter.
  Ha en fin dag, denna konstiga torsdag. Kram!

  1. Drottninggatan är populär och går ju helt från Gamla stan och nästan helt fram till Odenplan. Och längs gatan kan man göra många trevliga avstickare.
   Tror det var ganska sällsynt under hela 60-talet att man ens fick gå upp i “muntan” om det var risk att inte passera examen. Men innan var det ju så.
   Denna dag är helt klart för mig en fantastisk dag på alla sätt. Mina föräldrar hade också ordnat en väldigt rolig fest som vi hade på Karlbergs slott i Solna. Och många fester hos vänner blev det också under denna tid i maj.
   Skolan här har mycket historia och en själ.
   Roligt att du också gick i ett gammalt gymnasium med historia. Detta är ju en speciell känsla.
   Visst är det en ytterst konstig torsdag så sorgesam.
   Verkar som om en ny Hitler är på plats men nu i Ryssland.Riktigt illa. Många hot finns.
   Kram

 4. Fin minnespromenad i till viss del kända kvarter för mig.
  Hotell Tegnérlunden bodde jag på när vi var på konsert med Bruce Springsteen maj 2013.
  Trevlig med FINA studentfoton.
  Slutade gymnasiet 1972, under den period allt med student var “anti”.

  1. Här har jag gått mycket och det sedan gymnasietiden. Ja, lång innan dess också.
   Studentfotona blev jag varse när jag vandrade här i minnenas allé . En minnesvärd och väldigt rolig dag, kväll och natt. Och mina föräldrar hade ordnat en fantastisk fest på Karlbergs slott.
   Jag var ju sista omgången som tog studenten på det gamla sättet och det var en härlig vår med så mycket roligt.
   Minns 70-talet och mycket anti mot mycket.

 5. Trevligt att få följa med på promenad i dina kvarter. Det är roligt och komma tillbaka till där man bodde som barn och tonåring. Så många minnen finns från den tiden. Kram

  1. Det blev en trevlig runda i minnenas allé. Och en del fina och roliga minnen dök också upp.
   Men jag har sedan jag flyttade hit till kajen på Söder trivts väldigt bra.
   Kram

 6. Tror det eller inte, men det var en “walk on Memory Lane” även för mig. Jobbade ju tio år i Vasastan, först på St. Eriksgatan, sedan i Läkarhuset vid Odenplan. Älskar Vasastan som har en gemytlig karaktär och bjuder på många “hål i väggen” med utsökt mat. Skoj att se att Vasastan är sig lik sedan jag gick i pension.
  Älskar din studentskiva med den fina banderollen med ditt namn på. Å du är dig verkligen lik:-)

  1. Minns ju att du jobbat i Vasastan. En stadsdel som jag fortfarande är väldigt förtjust i. Hade ju bl.a. Tennstopet so förlängt vardagsrum. Men att köpa en större lägenhet här hade jag inte fixat. Så Söder och kajen här vid Norra Hammarbyhamnen blev väldigt bra. Men Vasastan är ju ändå lite hemma.
   Gick ju även i gymnasiet här i tre år..
   Stannade till vid min gamla skola och roliga minnen från denna studentdag och studenttid dök upp.
   Tycker de hade lyckats få till en del av “mig” på min skylt. Att åldern satt sina spår är påtagligt, men gillar bilderna här tycker jag är fina.

  1. Byggnaden är väldigt fin och hade fina, givande och väldigt roliga gymnasieår här. Minns extra lunchrasterna påett av “öl-schappen” i i närheten. En kopp te samt medhavd macka med kompisar.Idag är detta ölschapp Rolfs kök.

 7. Underbar bild på dej när du tar studenten! Härliga minnen. Så fina hus i Vasastan, och minsann bor min son och hans lilla familj just i Vasastan..med adress Atlasmuren. Gustav Vasa kyrka vid Odenplan är så fin också.
  Ha det gott!
  Kram

  1. Tack! Minns dagen så väl. Jätterolig på alla sätt. Vet däremot inte vem som tagit bilden.
   Vasastan och kvarteren här runt Upplandsgatan trivdes jag bra i men det blev väldigt bra med flytten till Söder också. Här har jag ju vattnet helt inpå. Atlasmuren är ett trevligt område. Har vänner som bott här.
   Ha det bra du också. Trevlig fredag.
   kram

 8. Så många fina minnen. Kul att se var du bott och gått i skola.
  Att se dig som ung var trevligt, en vacker ung dam som påminner lite om Liv Ullman.
  I lördags promenerade vi ungefär samma sträcka då vi gick från Karlbergsvägen till Gamla stan och tillbaka till Vasastan.

  1. Roligt med positiva minnen som finns kvar trots alla år som gått. Och just denna studentdag minns jag så väl än idag. En verkligt glad dag och mina föräldrar hade ordnat med en så en härlig fest på Karlberg slott.
   Läste på din blogg att ni gått den här sträckan och det finns ju en del att titta på under vägs. Vet inte om kommentaren kom fram. Vet att det ibland är knepigt på Blogg.se. Men du ska veta att jag läser dina inlägg.
   Önskar dig en fin helg.

 9. Tack för en tur i minnenas allé även för min del. Jobbade några år i dom kvarteren och promenerade runt en hel del i dom vackra omgivningarna.
  Kul med dom gamla studentbilderna också 🙂

  Ha en fin dag! Här hänger regnet i luften…

  1. Kul att det blev lite av en “minnenas – kvarter – runda ” även för dig. Gymnasieåren här i skolan var jätteroliga och och Vasastan blev då lite som hemma. (Vi bodde i Solna) Så att sedan flytta hit kändes bra. Men nu är det Söder som är hemma. Trivs så bra här men had ejag hittat något i Vasastan hade jag säkert blivit kvar där. Men här hemma på kajen är ju vattnet ett stort plus.
   Råkallt här idag men solen ser ut att titta fram.
   Hoppas att regnet drar förbi hos er.
   Trevlig fredag.

 10. Tack för den fina promenaden i dina gamla kvarter! Vilken vacker skola! Du är dig precis lik på fotot där!
  Önskar dig en fin fredag!
  Kram

  1. Roligt att promenera här i Vasastan och det är ett område jag tycker om. Skolan är fortfarande i drift och jag trivdes så bra här. Roliga år.
   Bilden är ju gammal och när maken såg den kunde han inte alls se att det var jag. Knappast jag heller…Men minns så väl dagen. Kul att du gick med.
   Önskar dig också en bra fredag.
   kram

 11. Vilken söt student-Ditte jag hittar här! Och du är dig verkligen lik! Möjligen har ansiktet fått lite mer karaktär…
  Det var ett annorlunda upplägg för studentproven du beskriver. Själv hoppade jag av skolan ett år innan då jag fick fast tjänst på banken.Skoltrött var jag också och visste inte alls vad jag ville bli…
  Istället fick jag möjlighet att plugga mycket vid Affärsbankernas utbildningsråd. Och då var jag mycket mer motiverad…
  Flytten blev ju bara positiv, det har du själv intygat många gånger. Och jag tror inte du ändrat uppfattning när du nu traskat längs minnenas allé?
  Kram

  1. Jag kan nog inte alls tycka att jag är mig lik på något sätt från den här tiden. Möjligen näsan då. Men det var en glad och fin tid och denna studentdag minns jag så väl.
   Och inte behöver man ta studenten. Du hade ju jobb och det blev ju väldans bra. Och internutbildningar är ju toppen och man är ju då tämligen motiverad också.
   Flytten hit till Söder blev väldigt bra och närheten till både vatten, natur och många parker uppskattar jag väldigt mycket. Men Vasastan är väldigt trevligt
   Kram

 12. Oh, vad trevligt att få dig som guide i dina gamla kvarter.
  Roligt att göra lite nostalgitripper.
  Fin studentbild. Tycker du påminner om Liv Ullman. Konstigt nog var det många som sa samma sak om mig när jag var i 30-40 -årsåldern. Först såg jag inte det själv, men så kom jag till något utvandrarställe i Småland och såg en bild av mig själv på en plats jag aldrig besökt, då först förstod jag hur andra såg mig.
  Trevlig helg!

  1. Vasastan tycker jag om och har ju både bott här och gått i gymnasiet här. Så fina och roliga minnen kom fram.
   Konstaterade att många år har gått sedan 1968 och jag tog studenten. Tycker också bilden är fin och minns så väl denna dag- Här på bloggen är det också fler som tyckt att jag på bilden påminde om Liv Ullman.Har inte tänkt på det för egen del.
   önskar dig också en fin helg.
   En strålande lördag har vi haft här i Stockholm idag. Vårkänsla.
   Trevlig helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *