Trevligheter Utflykter

Dalarö – Bokklubb i Stockholms södra skärgård

Stockholm har även den här veckan bjudit på ett vackert vårväder med många soltimmar. För min del har det varit en varierad vecka med en hel del utevistelse både inom huvudstadens område och i härlig skärgårdsmiljö på Dalarö. I veckan var det dags för vår bokklubb, ”The Beijing Ladies”  att ses. Och det  gjorde vi  hemma hos M på Dalarö i Stockholms södra skärgård i fantastisk skärgårdsmiljö-.  En dag som, förutom den sköna miljön också blev väldigt trevlig och god.

Dalarö ligger i Haninge kommun, ca 40 km söder om Stockholm är en skärgårdsort har anor från 1600-talet. Och känslan av skärgård infann sig genast vi parkerat bilen.

Dalarö i Stockholms södra skärgård. Området Lyngsåsa med skön skärgårdskänsla- Här, vid havet på Dalarö. finns 13 stycken 2-3 våningshus (alla med hiss) byggda på mark som en gång tillhört en stor villa, Lyngsåsa, som skymtar till höger. Även villan inrymmer sedan några år tillbaka ett antal bostadsrättslägenheter.

Dalarö

ca. 2000 bofasta invånare året om men sommartid räknar man med att antalet sommarinvånare uppgår till runt 15 000 personer . Eftersom Dalarö ligger vid den stora södra farleden in mot Stockholm så har båttrafiken alltid varit livlig. Och under stormaktstiden i Sverige på 1600-talet  fick man flottbesök i samband med krig och manövrar och förlade då mannar på närbelägna Dalarö Skans . Men sedan många år är detta nu en restaurang.

Fram på 1800-talet så var inte Dalarö längre särskilt militärt utan det blev här en badort med hotell, restauranger och småbåtshamnar. Och många stockholmare kom att bygga sommarhus här ute. Vill man ta sig till Dalarö på en utflykt så går det fint att göra det kommunalt med pendeltåg och buss. Även Vaxholmsbolaget brukar sommartider köra båtar hit från Strömkajen i Stockholm. Från Dalarö brygga kan man också ta sig vidare ut i Stockholms södra skärgård t.ex. till Utö, Ornö eller andra öar.

Området Lyngsåsa på Dalarö

Lyngsåsa hette tidigare Bergshyddan och är i sig inte alls en hydda utan en riktigt stor villa.  En villa som blev uppförd i början av 1920-talet av förläggaren Erik Åkerlund och då som sommarvilla. Den kom senare att bli en året om bostad.  I övrigt hade han en annan villa i Diplomatstaden i Stockholm, Villa Åkerlund.

Erik Åkerlund grundade tillsammans med Johan Petter Åhlén ”Åhléns & Åkerlunds Tidskriftsförlag ” som numer heter Bonniers Tidskrifter. Såldes till familjen Bonnier 1929.  Erik Åkerlund var under 1930-talet också ägare till Aftonbladet och Stockholmstidningen. Han var också tillsammans med Rausing en av grundarna till förpackningsföretaget Åkerlund&Rausing .

På mark som blev avstyckad från Villa Lyngsåsa har man byggt 13 stycken hus med bostadsrätter, sammanlagt 51 stycken. Husen är byggda för att passa in i den gamla skärgårdsmiljön med tillgång till brygga och bad inom några minuters promenad

Läckra omgivningar

Badrocksavstånd till havet, båtplats och påtaglig skärgårdskänsla.Absolut njutbart för min del. Vi har ju då och då våra bokklubbar lite varstans. Ibland har vi setts på restaurang, ofta  ses vi hemma hos varandra men också på sommarställen. När det var bokklubb i Torekov så missade jag den tyvärr,  men när vi sågs på Sandhamn i Stockholms skärgård var jag med. På Sandhamn/Sandön fick vi precis som nu  här på Dalarö en rundvandring.

Här i området Lyngsåsa på Dalarö är jag helt såld på miljön. Är ju både en slärgårds och stadsmänniska. Här hos värdinnan Mona på Dalarö är jag ju helt såld på miljön. Här bara två minuter från lägenheten. 

Värdinnan Mona, Marita och jag. Fotograf är Birgitta. (Och till denna bokklubb saknar vi tre stycken)

Dalarö- Jungfrufjärden i Stockholms södra skärgård ligger nästan blank. Jungfrufjärden på Dalarö, ligger nästan blank.

Vi ser oss omkring och håller oss längs vattnet.

Motljus.

Till bostadsrättsföreningen hör olika uteplatser längs havet. Bara att slå sig ner. Och känner man för att bada bastu finns en sådan i direkt anslutning till stranden och med vidsträckt utsikt och ”balkong.

Lunch med bokprat

Förutom det helt fantastiska vädret så bjöd värdinnan också på en väldigt god lunch. Asieninspirerad; från Vietnam.Vietnamesiska vårrullar. Vårrullar som görs av mjuka rispapper som fylls. Och här var det knappt vi kunde få plats med fyllningen; stavar av gurka, paprika och morötter, mango i kuber, skivad  avokado, salmalax och räkor.Verkligen gott ! Och vilka färger tillsammans.

Smak av Vietnam på Dalarö. Vietnamesiska vårrullar. Så gott. Smak av Vietnam på Dalarö.

Rispappren som är hårda från början doppas hastigt i hett vatten och mjuknar. Sedan läggs de på en tallrik. Man fyller dem, rullar ihop och rullar in ändarna. Färdiga att doppa i soyasås och äta. Helst med pinnar.

Supergod lunch och med havet inpå. Stort tack Mona för en jättetrevlig dag. Och visst blev det en hel del bokprat. Boken ”Amerikansk jord” skriven av Jeanine Cummins känns aktuell. Här flyr man från Mexiko.   

26 svar på ”Dalarö – Bokklubb i Stockholms södra skärgård”

  1. Det blev en riktigt lyckad dag på alla sätt. En hel del bokprat och mycket god mat och en superfin miljö.

 1. Vilken tilltalande miljö och så härligt att bo där. En bra dag verkligen! Fint väder, god mat och trevligt sällskap 😀

  Kram och god lördagskväll!

  1. En jättehärlig dag här på Dalarö i fin skärgårdsmiljö. Och tur med vädret hade vi också.Väldigt god mat och en hel del prat. Jodå, även om böcker.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Fantastiska solbilder, ungefär som här i veckan, soligt och fint.
  Den där lunchen såg riktigt god ut måste jag ju säga, gott gott.

  Min stockholmsresa verkar vara på gång här, till sommaren får det bli, jag längtar verkligen.

  Ha det fint Ditte.

  1. Skärgården i sol är ju speciell och en härlig dag blev det på alla sätt.
   Roligt om din resa till Stockholm kan bli av och tror verkligen du skulle uppskatta den.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg.

 3. Dalarö är mycket fin. Hade en arbetskamrat som hade/har sommarhus där. Sedan finns där ju en ganska så känd kursgård där också, där jag varit på konferens med jobbet. Men det var några år sedan jag var där. Det har hänt en del ”därute” ser jag på dina bilder.
  Älskar färska vietnamesiska vårrullar, men har aldrig ”rullat” som själv. Bara ätit på restaurang. Har faktiskt aldrig ätit dom med pinnar och inte doppat dom i soya heller. På Nem Nem Qan doppas de i hemlagad ”fish sauce”. Inte dumt! Testa någon gång.
  Jättekul med regelbundna möten av ”The Beijing Ladies”, en riktigt trevlig tradition:-)

  1. Dalarö är ju en skön skärgårdsidyll. Har varit här ganska mycket och inte minst när vi seglat har vi stannat till och provianterat. Antalet bofasta är ju inte mer än ca. 2000 så roligt att det kommit till några nya bostadsrättshus. Mona som vi var dagens värdinna, var min tidigare chef i Peking och bodde tidigare Gamla stan men flyttade hit ut för några år sedan. (Har anknytningar hit)
   Att göra rullarna själv är jättetrevligt och ganska enkelt och det blir väldigt gott. Gör det ibland hemma. Åt dem senast på Nem Nem för ett par veckor sedan och då dels med deras ”dipsåser” och även soya. En super trevlig restaurang dit vi går då och så- Ligger ju nära-
   Bokklubben är jättetrevlig och väldigt roligt att vi fortsätter att ses.

 4. Den boken, Amerikansk jord, köpte dottern I Gbg idag. Jag får låna den…
  Dalarö, vackert.Finns Taubelåt därifrån väl?
  Ha det gott! Kram

  1. Vi tyckte om boken och den tillförde mycket och många tankar blev det. Här i boken en farofylld flykt från Mexico till USA och utan att egentligen få med sig något. Inte direkt i krig men en flykt. Idag sker flykt från Ukraina och från många andra länder i krig och att vara på flykt innebär faror. Dalarö är väldigt fint och en skön och gammal skärgårdsmiljö finns
   Jadå, Taube har varit med här också.
   Ha det fint du också.
   Kram

  1. Verkligen! Vi hade en så trevlig dag på alla sätt och miljön här är så läcker. Jättegod lunch och en hel del bokprat bleb det också. Vad gäller Dalarö har jag varit här en del och inte minst den tiden vi seglade.
   Så roligt att vi fortfarande ses i den bokklubb som startade redan 2007 i Peking under åren vi bodde där.

 5. En sån härlig dag, kul att vi båda har hunnit med bokklubbs-träffar denna vecka! Din miljö smäller dock högre !
  Vietnamesiska vårrullar har jag däremot fått hemma hos våra kompisar Y och T, supergott.
  Boken ni läst verkar intressant.
  Må så gott!
  KRAM!

  1. En jättefin dag på Dalarö. Allt så lyckat. Och roligt med bokklubb-. Läste att du också varit på er.
   Boken ”Amerikansk jord” rekommenderar jag.Så bra och på många olika sätt .
   Kram

 6. Som liten flicka lyckades jag höra ”Dalarö” i radion. Fascinerades tydligen av ordet, och platsen förkom i mina lekar. Min mamma, som tydligen var narcissist, tyckte om att berätta om mina egenheter med små för mig irriterande skratt, spred gärna min förtjusning för ordet. Tips för er bokklubb: Nilla Kjellsdotter: Flickan i stenparken. Nilla bor i min hemkommun, och där finns ”på riktigt” en stenpark. Mija, brottsutredaren, bor i min hemkommun och jobbar förstås som polis i Vasa. Boken är utgiven på Norstedts, hon har kontrakt på två böcker till. Debutboken gav hon ut på ett litet förlag i Vasa. Hon skall delta i en ”deckarförfattarträff”, diskussion i Stockholm, med bl.a. David Lagercrantz. Om nu inte den redan har hållits. Prova! Ha det gott!

  1. Dalarö är en fin plats i Stockholms södra skärgård och jag har varit här en del. Inte minst på den tiden vi hade segelbåt.
   Vi läser oftast olika böcker i bokklubben och tipsar varandra. Men jag ska gärna titta efter Flickan i stenparken.
   Ska genast titta efter denna deckarförfattarträff. Vet att Akademiebokhandlen ibland har sådana. Ska titta. Tack för tipset.
   Ha det gott och trevlig helg.

 7. Det är så fint på Dalarö! Stockholms skärgårdsmiljö är verkligen helt fantastisk 🙂
  Vilken härlig träff och så mycket god mat!

  Ha en skön söndag 🙂

  1. Det blev en riktigt lyckad dag i denna mina miljö och med ”all inclusive” .
   Och Stockholms skärgård är helt klart en favorit.
   Önskar dig också en fin söndag.
   .

 8. Wow vilken miljö att bo i! Fast, jag skulle nog uppskatta den turistfattiga säsongen bäst,,,men visst är det även trevligt med lite vimmel.
  Huset med tornet, jag kunde tänka mig hyra tornrummet, byggnaden är så stor så där skulle jag annars gå vilse.
  Vårrullar som ni åt, såna har jag provat laga fast det var längesen nu. Fantastiskt goda och nyttiga dessutom. Och trevligt pyssel, jag hade nog gjort iordning färdiga rullar. Smart idé att alla får göra sina egna efter tycke och smak.
  Det är ett tag sedan jag läste boken American dirt, men absolut var den bra!
  Kram

  1. Så fint här ute. Och väldigt lugnt. Just här i området är det nog alltid lugnt.
   När vi hade båt passerade vi Dalarö en del och vi har också tagit oss hit kommunalt. Sommartid går det också båt hit från Stockholm.
   Vårrullar är bra att göra och när man gör egna kan man ju bestämma själv vad man vill ha i dem. Roligt ”pyssel”.
   Boken ”Amerikans Jord” pratade vi en del om och en del andra böcker kom också upp.Fint att få tips.
   Kram

 9. På Dalarö har jag aldrig varit, men känner igen namnet.
  Dit skulle jag också vilja komma. Listan på ställen att besöka blir längre och längre genom dina inspirerande inlägg.
  Vilken trevlig träff med väninnor och god lunch, ser frestande ut.

  1. Här ute är så fina omgivningar och härlig skärgårdsmiljö som jag är så förtjust i. Man kan ganska smidigt ta sig hit kommunalt; med pendeltåg till Handen och sedan buss. Eller sommartid med Waxholmsbåt från stan . Ett besök här rekommenderas.
   Vi hade en väldigt lyckad dag på alla sätt. Och himla tur med vädret också.
   Önskar dig en bra vecka

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och jag är så förtjust i den fina skärgårdsmiljön-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *