Allmänt Trevligheter

Ett intresse kan ge mycket- Och på olika sätt

För egen del har jag sedan jag varit ganska liten, alltså i  väldigt många år, haft idrott som ett intresse. Jag lärde mig åka skridskor och skidor (på längden) som fyraåring och simma 200 meter gjorde jag när jag var fyllda sex. Sedan kom gymnastik och friidrott (löpning korta sträckor och längdhopp) in i mitt liv. Under en period  blev det också en hel del basket. Idrotten var då och  kom att förblev ett stort intresse. Och så är det delvis än idag och jag  kan vara tämligen tävlingsinriktad.

Fotboll är ett intresse för barnbarnet Max. Ett stort intresse. Barnbarnet Max, 10 år, har ett stort intresse. Fotboll.  Något som han nu tränar två gånger i veckan med Vaksala fotbollsklubb i Uppsala.

Ett intresse

vad det än är, kan ge så mycket. På olika sätt. För egen del har idrotten på olika sätt följt mig genom livet. Mer aktivt i yngre dagar och mer “passivt” nu på ålderns höst. Men intresset har bestått.  Även resor, långa som korta, liksom möten med människor och platser har tillfört mycket och verkligen intresserat mig. Och så är det fortfarande.

Under de år som vi bodde i Peking, 2007 -2010, så prickade vi in Sommar OS  2008, och lyckades också med att få se en hel del fri idrott under spelen.  Minnesvärt är det. Så också själva upplevelsen när  jag höll på att gå miste om “mina kinesiska OS – biljetter.” Eftersom vi hade en adress i Peking fick vi möjlighet att på plats vara med i ett lotteri. Ett lotteri där man fick önska 10 olika OS evenemang  och kunde få köpa/lottas till några biljetter. Biljetter som var till mycket mer förmånliga priser än de jag köpt från Sverige. Men ett visst jobb var det att hämta ut dem. (Jodå, det gick till sist.)

En glad målvakt. Och ett intresse bland fler är just fotboll. Max har fotboll som ett intresse, ett av fler, och har noga koll på både de svenska, engelska, spanska och italienska lagen i de högsta ligorna. Och givetvis på UEFA Champions League

Här som  målvakt men ibland också som utespelare.

Vad gäller fotboll

är det något jag egentligen aldrig testat att spela. Men jag var  intresserad. Vill minnas att  friidrotten tog mest av tid. Vill minnas att i slutet av 50 och under 60-talet var det inte direkt så vanligt att klubbar hade damfotboll. Jag bodde i Solna på den tiden och kom bli en ganska ivrig AIK anhängare.  Många av deras hemmamatcher såg jag då på Råsunda. Pappa däremot tillhörde Djurgården så det var många spännande samtal och diskussioner hemma. Inte minst efter att vi tillsammans sett AIK möta Djurgården.

Under årens lopp har jag följt med del fotboll via tv, sett fotboll “live” i Barcelona och i liten utsträckning också hängt med bland de engelska, italienska och spanska lagen från tv-soffan. Vet att i alla fall att vann Manchester City vann engelska FA cupen 2019.  Men nu har jag via Max fått bli mer “aktiv,” ja inte vad gäller att spela, men han tränar mig att känna igen de olika lagen i  brittiska Premier League.

I april 2018 var Max, jag och döttrarna tillsammans i London. Då var det fokus på Harry Potter och Warner Bros Studio. Men en hel del annat upplevde vi förstås också. Dock ingen fotboll. Så det kan nog vara dags för det. Och London är ju alltid “rätt” i alla avseenden. Att då se ett Londonlag spela på den största arenan, Londons Olympiastadion, huvudarenan för sommarspelen 2012, vore fint. Och nu, när jag läst på, har jag sett att detta är  hemmaarena för just Londonlaget Westham United. Så kanske kan en fotbollsresa bli av på sikt. Hoppas! Och jag vet att Max hoppas och önskar…

 

23 svar på ”Ett intresse kan ge mycket- Och på olika sätt”

 1. Idrott är ett trevligt intresse som man har glädje av hela livet. Min pappa var väldigt idrottsintresserad så vi systrar stod på skidor när vi var tre år gamla. Skridskor började vi åka ett år senare och då både vanliga och långfärdsskridskor. Husse är tyvärr helt ointresserad av vintersporter så för våra barns del har det blivit fotboll, innebandy, tennis, ridning och skytte. Själv spelade jag tennis i alla år men karriären ligger på hyllan nu. Roligt att Max är så fotbollsintresserad. Förutom att han har koll på lagen ser jag att han har den rätta stilen inne 😀

  Kram och ha en fortsatt fin lördag!

  1. Jag tror ofta att detta med idrottsintresserade föräldrar smittar av sig.Så var det för min del i alla fall. Och jag valde också att bli gymnastikdirektör som det hette förr. Och även om Husse är ointresserad av idrott så har ju barnen ägnat sig åt en del idrott ändå. Tennis testade Helen också under några år men simningen tog över. Kul att du spelat tennis. Kanske något för lilla S. Max är väldigt road nu av fotboll och tränar två gånger i veckan. Och att röra sig är ju alltid bra och en lagsport tillför ju också mycket annat.
   Viktigast är att han tycker det är roligt med fotbollen och jag lär mig mycket.
   Kram och trevlig kväll.

 2. Max verkar duktig på bollen. Kul när barn har intressen, fast ibland vet de inte själva utan f år testa sig fram.
  I min familj fanns ingen sport (bara motion) så det har inte varit något jag sysslat med. Barnens pappa har sparkat fotboll och det har de två äldsta också, dottern var t.o.m. tränare i damfotbollen ett tag. Barnbarnen, där har alla grabbar testat på.
  Det är viktigt att vara tävlingsmänniska om man ska komma långt. Där ligger jag väl efter 😀
  Önskar en fin lördag och stor kram på dig!

  1. Max tycker fotboll är jätteroligt och han har gått från att träna en gång i veckan till två. Han har testat lite annat innan och det är bra att bli lite “all round” Och att röra sig är alltid bra. Jag kommer från en riktigt idrottsfamilj och har ju en gymnastikdirektörsutbildning i botten. Hos oss har både döttrarna hållit på med olika formen av gymnastik. Helen kom att satsa mest på simning men var även road av fotboll. Liv hade fokus på konståkning och dans. Och vad gäller mina tävlingsinstinkter så är det idag på ett modest plan. Men visst gillar jag tävlongar. Och jag är även en tämligen god förlorare.
   Vi har haft en skön lördag längs havet och jag har nu landat en stund på terrassen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 3. Visst är det roligt att titta på sport och idrott (skillnad?) live! Har kollat på en hel del NBA-basket i USA och även en av vardera NFL, NHL och en baseballmatch. Det roligaste är oftast (enligt mig) det som händer runt omkring själva spelet 😉 Stora folkfester 😀
  Har även tittat på “riktig” fotboll ett par gånger och lite aussie-style.
  Fast det egna sportandet har varit tämligen begränsat efter att skolan tog slut 🙂

  Ha en fin dag!

  1. En del NBA basket har jag sett i USA också men baseball begriper jag inte alls. Höjdpunkten var nog för mig att se en hel de på OS i Peking 2008 men jag skulle gärna åka med Max till London för att se fotboll.
   Jag har i många år ägnat mig åt idrott och har ju en sådan utbildning i grunden men på senare år är det mest skidåkning utför som gällt.Och även det i begränsad omfattning. Men det blir av i slutet av februari.
   Nu tittar jag gärna på skidor i olika former på tv och även en hel del annan sport. Handboll är också kul att se.
   Önskar er också en fin dag.

 4. Å så mycket vi har gemensamt här. Friidrott, korgboll (“företrädaren” till basketboll). I mitt fall även gymnastik och inte minst fotboll. Som du säger, det fanns i stort sätt inga damlag/ligaspel när vi var unga. Så jag började ganska sent.
  Att se en fotbollsmatch live i England, Spanien och Italien är något helt annat än att besöka en allsvensk match, även om Tele2 Arena lär vara den bästa med tanke på stämningen. Friends är ju en katastrof publikmässigt, då akustiken är så usel att spelarna inte ens hör publikens reaktioner.
  Det arrangeras ju hur många fotbollsresor som helst till England och matcher i Premier League. Visst vore det häftigt att besöka Londons Olympiastadium. West Ham är ju inget bra lag direkt, men med en motståndare som Man Utd, Man City och absolut Liverpool eller ett derby med Arsenal eller Tottenham som motståndare kan det bli en höjdare.
  Vilket engelsk lag håller Max på?

  1. En hel del gemensamt har vi och inom olika områden. Och visst hette det “korgboll” i alla fall på gymnastiktimmarna. Jag funderade just på när du började spela fotboll för när vi växter upp var det ju inte direkt vanligt med just “damfotboll”. Jag har sett fotboll en hel del på Råsunda när det begav och på Stockholms stadion. Har aldrig sett fotboll på Tele2 eller Friends. Men är väldigt sugen att ta med Max till Londom för att se fotboll- Även Barcelona skulle han tycka om. Nu är han ett stort fan av Ronaldo i Juventus i Turin. Även Milano kan nog locka. Nej, WEst Ham är inte det bästa laget med de har Londons Olympiastadium som hemmaarena så det kan vara en anledning att se dem möta något annat lag. Jag tror att Max numer gillar Manchester City. Men jag vet att det varierat lite.

 5. Nu har jag läst om ovädret som drog fram över Torrevieja, sett på förödelsen men också på lugnet efter stormen, varit ett varv via Peking och så toppat allt detta med idrottsligt intresse och utövning.
  Du skriver mycket och gör livet intressant Ditte!
  Tack för allt detta!

  1. Ja, jag skriver mycket, nästen ett inlägg per dag. Och en del förflyttningar och variationer blir det.
   Tack Karin för fin feedback.
   Undrar så hur ni har det och var ni är.
   Många tankar och vi önskar er en fin helg.

 6. Tänk att jag aldrig sett en allsvensk fotbollsmatch live!
  Bara matcher när killarna spelade när de var små.
  Nu bor vi nära Friends, så jag borde ju ….
  Kram!

  1. Men det är inte för sent ännu. Kanske blir det vid tillfälle ett studiebesök. Jag har inte heller sett så många. Och det var länge sen och då var jag på Råsunda. Historia idag. Idag tycker jag det känns lite obehagligt för det är då och då en hel del bråk som ju egentligen inte alls har med fotboll att göra. Tvekar att ta med Max bara just för den sakens skull.
   kram

 7. Det är klart att ni ska åka till London och kolla på fotbollsmatch! Det är mäktigt på de stora arenorna. Jag har bara sett fotboll i Rom och i Brasilien på en större arena! Max kommer att älska det! Jag skulle tro att mormor också kommer att göra det!
  Kram

  1. Tankarna finns absolut på en resa till London vad det lider. Tror att både Max och jag verkligen skulle tycke det vore roligt. En spännande stad Vad roligt att du sett fotboll både i Rom och i Brasilien. Häftigt! Jag minns fortfarande den match jag för många år sedan såg i Barcelona. Vilken stämning!
   Kram och trevlig söndag

 8. Kul läsning … och det gemensamma i idrottens värld är att både du och jag har barnbarn som älskar att spela fotboll 🙂 Barnbarnens mamma var duktig och var på väg att värvas till Linköpings damlag, som då var på uppåtgående – tyvärr ådrog hon sig en svår knäskada och så var den chansen borta. Fina bilder på Max!
  Jag är inte uppvuxen med någon slags idrott, men minns att jag gillade att springa fort. Mitt största intresse var hästar och jag red under många år och tävlade en hel del i hoppning … ja, bara på klubbnivå med lektionshäst, men ändå 🙂
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Tack! Vet ju att jag läst att dina barnbarn också är rejält fotbollsintresserade. Jätteroligt! Och så roligt att deras mamma också ägnat sig åt fotboll. Trist med knäskadan men det är ju tyvärr ganska vanligt i just fotboll. Minns att du alltid ridit. Roligt att du tävlat i hästhoppning. Så svårt! Jag red lite grann när jag växte upp men lämnade sedan ridningen för fri idrott. Men jag har testat lite ändå genom åren. Skulle även idag sitta upp på en lugn häst. Tror jag!
   Önskar dig en fin söndag!
   Kram

 9. Hej Ditte!
  Ja nu har man landat igen! Kallt 17-18 gr inne 😄 Men finns ju kläder. I dag ska det bli 17-20 gr.
  Idrott nej det är inte min grej alls. Ingen. la familia. Bb:a har provat på karate och lite annat. Tror R spelar badminton nu och I hon motionerar rösten 😀 J dom är 18, hon söker in till det militära! Ska mönstra snart. Chock för mig 😮
  Hoppas då att hon kommer med.
  Hon har ju en far som är sv mästare i armbrytning 😅
  Jag spelade lite bollsporter i skolan…kastade boll längre än killarna 😀
  Ha det så bra, vi ses!
  Kram P ❤️❤️

  1. Välkommen! Hoppas resan gick bra.
   Ja, lite kyligt var det ju! Men det blir tursamt nog snabbt varmare. Vad gäller idrott så bodde ju jag både i Norge och där var dte ju mycket skidåkning och skridskor och sedan i Solna.Och i Solna fann ju det mesta om man ville idrotta. Och det ville jag. Kul med J som ska mönstra. Håller tummarna. Blir säkert bra. Och de andra ägnar sig åt sitt.
   Vi ses och hörs!
   Kram
   Kram

 10. Idrott är bra! Och extra bra att det är ett intresse som oftast håller en borta från sämre sysselsättningar. Kul att läsa om dina intressen där, jag har aldrig kunnat nåt om fotboll, helt kass, men just friidrotten var verkligen viktig för mig…och rolig!
  Ha en fin söndag, Ditte!

  1. Idrott kan ge väldigt mycket och på olika sätt. Vad gäller fotboll så fanns det när jag växte upp inga klubbar där flickor/damer spelade. Men jag var ändå ganska fotbollsintresserad. För egen del blev det mycket fri idrott Kul att du också sysslat med det.
   Sol här idag. Skönt. Sitter nu på terrassen i halvsol och det är +17 i skuggan.
   Önskar dig en också en trevlig söndag.

 11. Har alltid varit intresserad av idrott. Åkte mitt första skidlopp som 7-åring (kom 3:a på 1 km)
  och fick en liten tennbuckla. Som tonåring var jag med i alla tävlingar som fanns – inte för att
  jag var så sugen på att vinna, men för det var kul att vara med. Slungboll var min bästa gren,
  men jag var med i allting. Vann en del simtävlingar – i sjön, givetvis, för pool fanns inte.
  Började spela för Ludvikas damhandbollslag i realskolan. När jag pluggade i Norrköping,
  spelade jag handboll för IFK Norrköping.
  Nu följer jag Washington Capitals, vårt hockeylag, som har en hel del svenskar i laget.
  Gillar varken basket eller amerikansk fotboll. RIKTIG fotboll gillas – såg en match i
  Buenos Aires, där det gick livligt till bland åskådarna. 🙂

  1. Vill minnas Ruth att du haft ett stort intresse för idrott. Och så var det ju.Ett allsidigt intresse. Slungboll minns jag också, men tyvärr var inte direkt kastgrenarna så lyckade. Dock var jag bättre i slungboll än i spjut och diskus som jag testade. Saknade nog teknik där. Nej, förr fanns inga pooler. Jag lärde mig simma i det kalla havet i Norge som 5-åring och var nog mer under än över vattnet. Men på den tiden var det ju sjöar och hav som gällde. Vet att när vi flyttad till Solna 1959 så var vi då och då till Solna simhall och även till “Forsgrenska” vid Medborgarplatsen. Kul att du också spelat handboll. Här var jag inte heller så bra….För dåliga kast. Washington Capitals känner jag väl till men i Sverige blir det bara att se resultaten. Men jag vet att fler svenskar spelar där. Amerikansk fotboll begriper jag inte och idag ser jag inte mycket basket heller. Men handboll ser jag gärna och “vanlig” fotboll. Kan tänka mig att det gick livligt till i B.A. på fotbollen. Vi passerade stadion La Bocca.där förra vintern och vet att det kan gå livligt till när de har hemmamatcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *