Allmänt Stockholm Utflykter

En idé som kanske kan växa

Från och med i lördags har jag ett litet odlingsprojekt på gång. Ytterst litet, men det är i gång. Och det handlar om att få ekollon att gro till små ekplantor. En idé, en grönskande sådan, som jag fick i november när jag  åt lunch med en väninna på Stora skuggans världshus, på Norra Djurgården i Stockholm. Här hade man fått ekollon satta i vatten att gro till små gröna plantor. Så min tanke var att detta borde jag kunna ta mig an. Och jag behövde ekar och ekollon.  Så i december gjorde jag ett par tappra försök att hitta dessa i mina hemtrakter på Södermalm. Jag tog ett par rundor längs Årstaviken/Mälaren och upp i koloniområdena för att hitta det jag sökte. Men tyvärr, inte en ek. Jakten var i alla fall igång. 

Nacka. Sickla Park med gott om ekar. Kanske skulle jag här kunna gå från en idé till handling. När jag “Googlat” på ekar och Södermalm hittade jag av en slump området Sickla Park. (Visserligen inte på Södemalm men i närområdet)  Kanske skulle jag här gå från en idé till handling. 

En idé som blev till handling

Men så i lördags när jag gjort bättre efterforskningar om var i närområdet jag kunde hitta ekar och också ekollon gick det betydligt bättre. Jag gick, snarare tog färjan från Södermalm över ån, eller snarare kanalen. Och jag landade i området, stadsdelen  Hammarby sjöstad, som ligger “söder om Söder”. I Sickla Park,  en del av det stora Nackareservatet. Här skulle jag också komma att hitta ett av Stockholms äldsta och bestånd av ekar. Som bonus även mängder av ekollon.

Sickla Park  har gott om ekar och jag läste att runt 150 ekar finns här-

Och visst fanns det gott om ekollon. Enda kruxet var att jag glömt min “plockpinne”, en griptång med långt handtag och som hade underlättat för mig att plocka upp ekollonen från marken. (Min rygg och höft är inte roade av att böja sig) 

Hittade också en hel del död ved som var sparad- Jag har sett detta på många ställen runt Stockholm och tyckt det varit skräpigt. Jag hade läst om att man sparar dessa eftersom svampar, fåglar och insekter gärna slår sig ner i dessa. Lärde mig också att de heter “Faunadepå”.  För mig ett nytt ord. (Mer om vad det är finns i länken)

En del döda träd ligger i Sickla Park men de lär ju göra nytta genom att bara finnas här. Bra så.

Gott också om eklöv och ekollon.

Djurgården. Stora Skuggans Värdshus. Här fick jag en idé till att plocka ekollon och försöka att få dem att gro. Kanske kunde jag också få till ekplantor. Bild från Stora Skuggans världshus och i slutet av november när jag åt lunch här. Det var här jag fick en idé till att testa,  Här hade ekollonen kommit i gång bra och blivit till plantor.  Kanske kan jag få ett tiotal att växa till sig.  

Från ekollon till ekplanta

Jag hittade dessa tre förslag från från en artikel i  Aftonbladet från 2017. (För egen del så är jag sedan i går i gång med att testa alla tre varianterna.)

Så här gör du – steg för steg; Tre olika varianter. Gustavs favorit-metod: ekollon med svans i glas.

Förslag Nr 1.

1. Plocka fler ekollon än du tror. Det är nämligen inte alla som gror.

2. Lägg dem i en skål med vatten ett par dagar.

3. Sätt sedan nålar i ekollonen och placera dom på shots- eller snapsglas med ekollonets spets neråt. Halva ekollonet ska vara täckt av vatten.

4. Ställ vasen ljust och vänta. Efter 3–6 veckor ska du kunna se en liten planta.

Du kan följa den här metoden oavsett om ekollonet redan har en svans eller inte. Med tiden börjar det krypa ut en svans.

En idé som blivit ett projekt. Att få ekolllon att gro och sedan bli till ekplantor.

Ekollonen i skålarna ska ligga i vatten olika lång tid. I en skål ska de vara i vattenbad i några dagar. Förslag 1. I den andra skålen ska de bada 3-6 veckor och sedan vidare i vasen från Svenskt Tenn och andra likartade glas. (Har bara en vas härifrån) Sedan har jag också testat att direkt ta  ett ekollon med  “svans”  grodd) och sätta det i ekollonvasen.

Den snabbaste metoden: gro på papper

Förslag Nr 2.

1. Plocka in flera ekollon med eller utan svans.

2. Lägg dem på ett blött papper (se till så att pappret alltid är blött) i en låda och ställ på ett element.

3. När ekollonen börjat gro placerar du dem i vaser med små öppningar och gör likadant som på de övriga sätten.

Metod 2.  Här vill det till att blöta pappret några gånger per dag.

Svensk Tenn-metoden: gro i skål och sedan i vas.

Förslag nr.3

1. Plocka gärna ekollon i oktober då säsongen är som bäst.

2. Lägg dem i en skål med vatten och efter 3-6 veckor bör de ha börjat gro.

3. Placera då ett ekollon med grodden ner i den vattenfyllda Ekollonvasen.

4. Efter ytterligare 3-6 veckor spirar förhoppningsvis en späd ekplanta.

Undvik direkt solljus då glaset kan ha bränneffekt på underlaget.

Tänk på att byta vatten ofta.

Här testade jag en idé jag själv kom på.  En extravariant. Att placera ett ekollon med svans direkt i “ekollonvasen”. En knappnål behövs för att inte ekollonet skall falla ner i vasen. Vatten ska fyllas på så att grodden hela tiden är i vatten.

 

28 svar på ”En idé som kanske kan växa”

  1. Visst är det! Annars blir det att ta nya tag. Nu vet jag ju var ekarna och ekollonen finns-
   En bra måndag och det blir även denna vecka en massa trevligheter som händer.
   Önskar dig också en bra vecka.

 1. Hahaha! Visst brukar du säga att du är envis. Och det är du verkligen. Vilket roligt projekt! Nästan så att jag blir sugen att själv ge mig in i leken. Tyckte nämligen att plantorna du visade var riktigt vackra och fina. Lättskötta också (när det väl blivit till plantor alltså;-)).
  Förslag nr. 1 verkar vara det enklaste. Att hålla papper blött den här årstiden kan inte vara det enklaste. Det är ju så torrt i lägenheten att pappret troligen torkar på nolltid. Förslag 3 – ja, ekollon skulle visst plockas i oktober;-)
  Önskar dig stort LYCKA TILL med ditt projekt. Det ska bli hur roligt som helst att följa ditt projekt:-)

  1. Jadå! Jag bjuder på både ett och flera skratt. Och envis är jag ju. Rejält- Men inte mer än att jag kan erkänna om jag har fel. Just det behöver jag kanske inte tänka på här.
   Nu har jag testat flera metoder, plus en egen. Visst är de fina, de som fanns vid Skuggans Värdshus. Vad gäller pappret lär det behöva en del vatten- Men jag sprayar på.Tack! Behöver all uppmuntran jag kan få. Och får jag till några kan du vänta dig ett par exemplar per post.

 2. Så spännande att följa dina forskar- och odlingsmödor. Då har du visat vägen för oss andra. Jag tror inte jag gör något försök förrän till hösten.

  1. Nu är jag i gång och tar sig inte dessa så vet jag ju var jag ska hitta fler ekollon. Lär bli ett långvarigt projekt. Tur att jag är envis.
   Önskar er nu fina dagar-

 3. Den sista varianten gjorde jag med avokadokärnor. Blev fina små träd av dem, men jag planterade ut dem för tidigt så kylan tog dem redan första året :(. Lycka till!

  1. Tack!Kul att du testade men lite synd att du planterade ut för tidigt. Har testat med avokado också men inte lyckats så bra. Ska kanske testa igen. Nu har jag med ekollonen flera varianter och det ska bli rioligt att se hur det går.

  1. Lite roligt är det. Och nu när jag vet var ekarna finns så kan jag plocka fler så några ekollon borde ta sig. Rapporter kommer.

 4. Jag brukade odla ekollon när barnen var små. Satte dem i små glasbehållare för olika läkemedel som jag och en kollega samlade på, blev faktiskt väldigt fint.
  Nu drar jag mest upp små plantor som grott i gräsmattan när vår stora ek släppt mängder av ekollon, där är de mycket livskraftiga.
  Lycka till med din ollonodling

  1. Vad roligt att du testat. Fint att ha dem i glasbehållare. Nu har ag bara en vas men får fnula ut något med andra glas efter hand. Och perfekt att du nu kan dra upp plantor från gräsmattan. Antar att jag får ligga i en del här. Men nu vet jag ju var jag kan hitta fler ekollon.Tack, behöver nog dina lyckönskningar. Rapporter från projektet kommer.

 5. Så kul att du hittade ekollon denna gång och nu är igång med ditt projekt. Hoppas att det ska lyckas väl för din del. Ser fram emot att du återkommer med rapporter här i bloggen. Lycka till!

  Kram och god kväll!

  1. Nu hittade jag dem. Och det fanns ju gott om ekar helt i närheten och likaså ekollob. Men om de ska ta sig blir det roligt att se. INser att jag nog får plocka lite fler ekollon. Men nu vet jag j var de finns.
   Rapporter kommer.
   Kram och hoppas du haft en trevlig kväll.

 6. Spännande! Och är säker på att du lyckas med någon av metoderna.
  Plockade så fina ekollon i Södertälje stadspark i höstas med “mössan” kvar, fanns många som satt i par. De blev lite julprydnader i planteringar m m. Men tror inte att de fungerar nu till detta. Ska titta efter nya och sätta någon. Kul idé och det blir ju fina blad och sen kanske ett litet träd om man vill.

  Stort lycka till och tack för idén.

  1. Visst är det! Och nu har jag flera metoder i gång- Dessutom vet jag var jag kan hämta fler ekollon vid behov.
   Roligt att du hittade i Södertälje stadspark och att dina hade “mössan ” kvar. Lite mer gynnsamt kan det vara att plocka denmi mars-april så jag gör nog en ny satsning då.
   Tack för lyckönskningen. Kan behövas.

  1. Ja, nu är det igång; projektet ekollon.Om det lyckas eller ej återstår att se. Men inser att jag inte kan skynda på det. Bra att du hejar på mig.
   Kram

 7. Det ska vara en Ditte till ett sånt experiment😂 så fyndigt, lycka till!
  Inget för mig men väldigt dekorativt.

  Trevlig afton. Stor kram!

  1. Lite så! Men visst är det en kul idé att testa att se om jag får ekollonen att gro. INser att jag kanske får skaffa en del nya.
   Och visst är dessa ekplantor dekorativa.
   Hoppas du också haft et fin kväll. Har har vi tittat på Idrottsgalan.
   Stor kram

 8. Så spännande då är du igång, visst är det roligt med att få något att gro. Inte bara en metod utan tre; ja det är ju lika bra när en ändå i är gång 👍Lycka till!
  Så vackert med vatten i glas och rottråder.
  Odlingskram

  1. Visst är det roligt att jag är i gång. Om det sedan blir någon grönska är ju osäkert. Men jag är hoppfull-
   Återkommer nästa vecka med rapport.
   Tack för uppmuntran och go odlingskram.
   Många tankar till dig
   Stor kram

 9. Så spännande jag plockade ekollon i oktober som legat i vatten sedan dess 😄inte hänt så mkt mer än att de börjat spricka nu så vi får se ,skam den som ger sig ☺️hoppas det fungerar för dig så spännande kram

  1. Visst ör det! Minns att du hittade och plockade ekollon i oktober. Och jag letade efter dem i november men hittade inga då. Vi får vara envisa och leva på hoppet. Önskar dig också lycka till med dina.
   kram

 10. Härligt litet projekt du har där, snart ska väl frugan här sätta igång med något men det blir nog något annat.
  Ska bli riktigt spännande att följa detta hos dig.

  Ha en fin kväll nu. 🙂

  1. Tack, nu är det igång. OM jag lyckas vet jag inte men jag vet att jag är väldigt envis. Så jag hoppas på lite spirande ekplantor i vår.
   Vet ju att fru Guldkrycka har gröna fingrar så säkert är hon snart i gång med era odlingar. Kul att de vad det blir.
   Önskar dig också en fin kväll-

  1. En rolig idé och jag får se var den landar. Kul om du testar till nästa år när flytt och annat är klart. Försöker också hålla liv i ett par av passionsblommorna som kom med hem som skott från Spanien i somras. Men de vill sig inte riktigt.Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *