Resor utomlands

En hyllning till Helsingfors – “Ode”- Den nya tidens biblioteket

Jag är nu, sedan några dagar, hemkommen från resan till Finland. En resa där vi först besökte Helsingfors och sedan fortsatte österut mot ryska gränsen och med visst fokus på sjöar. För sjöar finns det gott om i Finland- Under vårt dygn i Helsingfors gjorde vi först av allt en guidad busstur som gav oss en fin överblick av stan. Och flera fina stopp blev det. Ett av dem var på det  nya biblioteket “Ode”. Ett bibliotek som  i sig är en hyllning till staden.

Ode- ett fantastiskt bibliotek spm är en hyllning till Helsingfprs.Ode- ett fantastiskt bibliotek i tre våningsplan är en hyllning till 100 år av självständighet

Ode – det nya bliotektet är en hyllning

till Finlands 100 år av självständighet. Biblioteket slog upp dörrarna den 5/2-2018, ett år försenat. Men budskapet och tanken var densamma. En “manifestation av det demokratiska samhällets kärlek till kunskapsspridning”. Man hade länge funderat på något som var tillräckligt högtidligt för att fira denna stora självständighetsdag. Finland har gjort den långa resan från en ofri och på många sätt fattig nation till en framgångsrik.  Valet blev då att fira med ett fint bibliotek som står för finsk bildning, jämlikhet och yttrandefrihet. Själva ordet ode är grekiskt och betyder en högstämd dikt till något eller någon. Och att fira Finlands självständighet med detta nya bibliotek blev en fin hyllning.

“Ode” ligger centralt i Helsingfors, vid Medborgartorget och har riksdagshuset mitt emot.

Biblioteket är tänkt att vara en levande och funktionell mötesplats där man kan lära sig nya saker och utveckla det man kan. Här finns den senaste teknologin och är allt kostnadsfritt och tillgängligt för alla. Man berättar för oss att “Ode” – biblioteket i sig, också är berättelsen om Finland och symboliserar det finska bildningsidealet och finländarnas viktiga förhållande till bibliotek i största allmänhet.

På entréplanet finns utställningslokaler, cafeteria, öppna ytor, större och mindre rum där datorer och symaskiner finns att låna. Här finns också en biograf där det kostnadsfritt visas olika filmer. 

Visst märks det i hela byggnaden att detta är en hyllning både till Finland och huvudstadenEntréplanet. Visst känns och märks det att “Ode” är en hyllning till den finska huvudstaden och till Finland. Här finns också en stor infodisk.

Vi ser oss omkring

Och här är det inte bara vi som gör det. Man räknar med att dryga 10 000 besökare i snitt  kommer hit  varje dag och på ett år blir det ett antal. “Ode” har också generösa öppettider, från tidig morgon till sena kvällen, och med gott om personal på plats.  På andra våningen finns maskinparken med bl.a.  3 D skrivare, laserskärare och etikettskrivare. Här finns också toppmoderna studios för att både spela och banda in musik och för att filma och redigera film. “Studiekammare” där tystnad råder finns också.

Verkligen en hyllning till alla besökare att mötas av denna fantatiska miljöGott om personal finns så det är lätt att få info.  Observera de äggformade läsestolarna,- Vilken miljö! Och en hyllning till alla besökare att mötas av detta.

Tredje våningen har namnet för “Bokhimlen” och här möter man lite mer traditionell biblioteksmiljö men moderna bibliotekstjänster. Här är det inbjudande att slå sig ner och läsa, lära och koppla av. Över 100 000 verk finns att låna.

En lekhörna finns i en del. Välbesökt när vi var här.

I vackert väder lockar den fina caféterrassen.

 En av huvudarkitekterna som ritat “Ode” heter Antti Nousjoki och kommer från ALA arkitekter i Helsingfors. Hans förslag blev framröstat som bästa förslag av dryga 500 som var inlämnade. Och priset för denna fantastiskt fina hyllning läste jag var på dryga 98 miljoner euro. Men är det fest så är det. Ode har varit det självständiga Finlands mest betydelsefulla projekt och kan ses som både stadens och statens gåva till Finland och Finlands folk.

Även möblerna och textilierna inom biblioteket känns som en fin hyllning.

Och visst tog jag denna läckra trappa ner. Vilken design! Jodå, den är finsk.

Är du nyfiken och vill läsa mer om “Ode” så finns det här  och här (film)

 

26 svar på ”En hyllning till Helsingfors – “Ode”- Den nya tidens biblioteket”

 1. WOW! Vilket bibliotek! (Nu såg jag i och för sig inte alla bilder på grund av att nätet är lite opålitligt). Verkligen en fin hyllning!

  Ha det gott!

  1. Helt enastående! Och en fantastisk hyllning till Finland och firandet av deras 100 år av självständighet.
   Hoppas ni har det bra. Hänger med!

 2. Verkligen fint och beundransvärt! Jag tycker att Jönköping har ett fint bibliotek, men i jämförelse med det här är det “ingenting” 🙂

  1. En upplevelse att besöka detta bibliotek/allaktivitetshus. En fantastisk present till Finland och firandet av deras 100 år av självständighet. Och biblioteket här står för så mycket mer än böcker.En verkligt lyckat besök. Ja, vi har haft många sådana under resan.

 3. Jösses…det var ett ordentligt bibliotek det…något för övriga norden att ta efter tycker jag.
  Och nån gång ska jag som jag skrivit tidigare åka dit….jag lovar…ja…till Finland alltså….tillönskar dig en superb Lördag.

  Ha det bäst nu.

  1. Helt fantastiskt! Generösa öppettider och mängder av tekninsk utrustning och apparater/datorer m.m. att låna och få hjälp med användandet. En present till Finland och finländarna inför 100 år av självständighet. Hit är alla välkomna-
   Tror du skulle tycka om både Helsingfors och Finland.
   Ha det fint du också.
   Trevlig helg!

 4. Imponerande på akka vis, måste jag säja.
  “En fantastisk present till Finland ….” skriver du.
  Vem är presentgivaren?

  1. Presentgivaren är Helsingfors kommun till 2/3, en del privat finansiering och resten av finska staten. Biblioteket är en present till alla och även de som bor utanför huvudstadsområdet kan på olika sätt ta del av att låna böcker digitalt härifrån.

  1. Verkligen! Helt fantastiskt! Och många söker sig hit och av olika skäl. Tillgängligheten är viktig och det är öppet från tidiga morgonen till sena kvällen. bibliotek är viktiga och jag har förstått att ni i Umeå har ett som är riktigt bra.

 5. Wow, vilket bibliotek! Alldeles fantastiskt både exteriört och interiört. Vilken upplevelse att få besöka det. Trappan påminner mycket om den som man går nerför när man varit i Sixtinska kapellet.

  Kram och god kväll!

  1. Helt fantastiskt! Och det är också väldigt välbesökt med personal på plats från tidig morgon till sen kväll. En mötesplats där man kan ägna sig åt det mesta i form av böcker, kultur och skapande av alla slag. Vilken design på allt! Roligt att se dem också. Och trappan är magnifik. Tänkte nu när du skrev om trappan ner från Sixtinska kapellet. Hade inte tänkt på det innan.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 6. Ojojoj, det är ungefär det jag kan få i huvudet efter att ha läst om ODE. Fantastiskt! Jag kan tänka mig att det var alldeles extra på plats! Kram

  1. Så roligt att man här satsat på ett bibliotek/allaktivitetshus och det är väldigt många som dagligen söker sig hit. Fullt förståeligt! Och vilket utbud och vilken miljö! En fantastisk present till Finland och dess befolkning för att fira 100 år av självständighet. Stort i sig.
   Kram!

 7. Vilket fantastiskt fint bibliotek! Och vilka perfekta, ljusa och hållbara val av material. Stort är biblioteket också med många luftiga ytor och en otroligt tilltalande exteriör. Där skulle jag gärna göra ett besök och vilja ta med mig representanter från Täby Kommun. Ifjol invigdes ju de nyrenoverade biblioteket här, och det är då raka motsatsen till ODE kan jag säga.

  1. Det var väldigt roligt och intressant att göra ett besök här. Vilken design! Och det är ju i Finland! Ett verkligt allaktivitetshus där alla är välkomna och utbudet av “tjänster ” är enormt. Generösa öppettider; från tidig morgon till sen kväll och ett centralt läge gör att många gärna kommer hit.Tror att många kommuner här i Sverige skulle ha glädje av att göra ett studiebesök här. Här satsas det. Och till glädje för så många. Nog så viktigt.

 8. Hej igen, du är så produktiv så jag inte hinner med eftersom jag ligger i skogsmossa stora delar av tiden…
  Alltså, inget fel på finsk design, men när jag besöker bibliotek vill jag helst att de ska likna de gamla engelska slottsbiblioteken! Mörkt och murrigt, tunga plyschfåtöljer och massor av höga maghognybokhyllor, haha
  Nej, vi har inte något sådant bibliotek här och jag förstår att man inte bygger ett sådant nuförtiden, men nu pratar jag om trivseln. I väldigt liten skala påminner Ode om nya biblan i stan, efter restaureringen, o den gilllar jag icke. Öppna ytor, ljust med moderna möbler, lockar inte mig att sitta hopkrupen med en god bok. Jag är nog för antik. Däremot har jag förstått att det har blivit en viktig symbol för landet och det har jag absolut inget emot.
  Kram

  1. Här är det ljusa påtagligt och de öppna luftiga ytorna. Jag föll för et direkt. Men det finns även “mindre rum” där man kan slå sig ner i bekväma fåtöljer och där det lite mörkare gäller. Möjligheterna att få det man sökte var stor inom många områden. Jag tyckte om hela konceptet med att det fanns så mycket som erbjöds för så många och allt är ju också finsk ny design på hög nivå. Jag hade gärna tillbringat mer tid här och ska göra det vid nästa besök i den finländska huvudstaden. En viktig symbol har biblioteket kommit att bli och många söker sig hit.
   Kram!

  1. Väldigt roligt att besöka detta bibliotek och “allaktivitetshus”. En fin upplevelse! Och att det var populärt märkte vi.
   Ja det fint du också!
   Kram!

 9. Wow! Vilket bibliotek. 🙂 Där skulle jag kunna tänka mig att hänga flera gånger i veckan. Fika när solen värmde. Låtsas ha olika ärenden i trappan för att göra mig av med kalorier.
  Kram Bosse

  1. Helt fantastiskt! Och biblioteket är också verkligen välbesökt och så var det ju tänkt. Biblioteket ligger centralt i Helsingfors och det är en fördel. Jag blev väldigt förtjust över de öppna och ljusa ytorna med ljusa och ändamålsenliga möbler. Vackra mattor (inga heltäckabde) dämpade också ljudet. Säkert fanns också andra ljuddämpande material i byggnaden för trots mängden besökare var det tyst.
   Trappan var så läcker.
   kram!

  1. Just så var känslan. Ljust och luftigt och med spännande och inbjudande finsk design.
   Önskar er också en fin söndag.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *