Resor utomlands

En fin dag i Helsingfors – En stad som sjuder av liv.

Vi har haft en fin dag i Helsingfors. De oroväckande molnen som fanns på himlen tidigt i morse  drog  bort ganska snabbt. Vi startade redan när vi gick av båten med en  guidad tur per buss i stan. En väldigt inspirerande och kunnig lokalguide tog oss med med på en intressant och rolig historisk, kulturell och geografisk resa.

Helsingfors domkyrka ligger fint på en höjd vid Senatstorget.

En fin dag i Helsingfors/Helsinki

har vi haft. Och eftersom detta är en jobbresa för min del så har jag kombinerat både jobb och fritid. Förmiddagen ägnade vi åt att få en god överblick av Helsinki och vår inspirerande inhemska guide gav oss en hel del av det mesta. (Och några platser vi besökt och som inte är med i detta inlägg kommer separat.) Senast jag var här i stan var i augusti 2017  och det mesta är sig likt.

Som ett smycke ligger domkyrkan uppe på sin höjd.  Den invigdes 1852 och är ritad av Carl Ludvig Engel.  Kyrkan har haft flera namn och vid invigningen hette den St. Nikolaijkyrkan. Namn efter den ryske tsaren Nikolaj I. När Finland blev självständigt  1917 blev det ryska namnet utbytt till ”Storkyrkan” . Och än senare, när Helsingfors stift kom till 1959, blev det nya namnet Helsingfors domkyrka.

En fin dag för att ta sig runt i Helsingfors. Här Senatstorget med universitetet. En fin dag för att ta sig runt i Helsingfors. Här en del av Senatstorget, alldeles nedanför domkyrkan, och till vänster ligger universitetet.

Med bussen körde vi vidare ut till Sibeliusmonumentet som ligger i Sibeliusparken. Detta är en skulptur och ett minnesmärke, gjord av skulptören Eila Hiltunen och tillägnat den finske kompositören Jean Sibelius.

Monumentet är byggt i rostfritt stål och väger 24 000 kg, är 10.5 m långt och 8.5 m högt.

På vägen tillbaka till centrum stannade vi till vid  det mäktiga Finlandiahuset. En konsert och kongressbyggnad som ritades av den kände finske arkitekten och formgivaren Alvar Alto.

Ytterligare ett par spännande stopp blev det på vägen till hotellet där incheckning väntade.  (Återkommer till dem vid ett senare tillfälle.)

Finlandiahuset blev klart för invigning 1971 och här har många politiska toppmöten ägt rum under årens lopp.

En del jobb väntade på mig

så jag varvade eftermiddagen med förberedelser och en promenad i hotellets närområde.

En fin dag. Skulle passa fint med en tur i Sky Wheel.En fin dag var det. Som gjord för en tur i Sky Wheel och se Helsinki från ovan. 

Man kan lätt kombinera en tur i det höga ”pariserhjulet” ”Sky Wheel” med bad, bastu och champagne. Eller bara välja en sak eller inget. En tur i hjulet kostar för en vuxen melllan 10 och 13 euro, beroende på när man åket. (Mer info i länken ovan)

Jag gick vidare till Salutorget och där är det verkligen liv och rörelse. De många sånden säljer både mat att äta på plats, att ta med, frukt, fisk , grönsaker, blommor, souvenirer och mycket annat.

Vid Salutorget lägger många sightseeingbåtar till. Och en fin dag som denna vill många ta en båttur. Nedanför Salutorget lägger också många olika  sightseeingbåtar till. Och en fin dag som denna vill många ta sig en tur. I bakgrunden reser sig den pampiga Uspenskijkatedralen. 

Ett nöje var det för dessa kinesiska skolbarn att slå sig ner på kajen  med sin matsäck. Och samtidigt passade de på att mata måsarna. 

Apropå mat. Klockan hade hunnit bli fyra och jag noterade att jag var hungrig. Tursamt nog låg Saluhallen just i närheten av där jag var men även Salutorgets utbud av matinslag är stort.

Saluhallen är från 1865 och här finns många trevliga barer och caféer. Jodå. allt annat som säljs i en saluhall finns förstås också.

Min lunch. Grönsakspaj och en lokal öl. Gott!

Min rast gick obevekligt  mot sitt slut så jag styrde stegen hem till hotellet för mer jobb innan middagen.

38 svar på ”En fin dag i Helsingfors – En stad som sjuder av liv.”

 1. ”Mitt” härliga Helsingfors. Vet du om att Uspenskijkatedralen är byggd av tegel från Bomarsunds fästning?
  Man tog vara på även på den tiden…
  Pajen ser verkligen god och också intressant ut, är det pumpafrön på den?
  Ser framemot mera.
  Ha det bra Ditte!

  1. Helsingfors är verkligen en fin stad på så många sätt. Tack, visste inte att teglet till Uspenskijkatedralen kom från Bomarsunds fästning. Nu vet jag.😀 Och visst var det pumpafrön på pajen och helt vegetarisk . Har nu anlänt till Valamo nya kloster. En ny upplevelse.
   Ha det fint du också.

 2. Vilken fin dag ni fick i Helsingfors! Vad bra att dom dumma molnen drog sig undan 🙂
  Verkar som varje stad med självaktning ska ha ett pariserhjul nuförtiden 😀

  Ha en fortsatt fin resa! Hoppas att vädergudarna fortsätter att vara på er sida 🙂

  1. Det blev en väldigt lyckad dag för oss på alla sätt. Och det är en stad man ofta kan besöka och ändå se den som en ny god vän. Vi har haft en väldans bra dag och är nu i östra Finland och ska bo i ett ortodoxt kloster ett par nätter. Här är så vackert! Strålande sol hela dagen och det gör mycket.
   Trevlig kväll😀

  1. Visst är det! Och Helsingfors, över lag, är ju en design, kultur och konststad på många olika sätt. Och en så jättetrevlig stad dessutom.

 3. Vilken byggnad Sibeliusmonumentet är, minst sagt imponerande… i alla fall så här på avstånd!

  Saluhallen har jag ett svagt minne av, tror det var i slutet på 70-talet jag var i Helsingfors senast. Tidengår… Vacker byggnad med rikligt innehåll.

  Även om du får se mycket under dina guide.resor så är det förstås mycket jobb, en del timmars förberedekser om det inte är platser du besökt väldigt många gånger. Då kan jag tänka mig att mycket går på rutin. Lycka till med fortsättningen av er resa!

  1. Sibeliusmonumentet är verkligen mäktigt. Även på nära håll. Saluhallen i Helsingfors är ju en klassiker och många tittar in här-
   Visst är det mycket jobb jag lägger ner på förberedelser för att läsa in material till resorna och även om jag gjort resorna tar det tid att repetera för det är ju oftast stora områden som ska täckas in både vad gäller natur, kultur, historia och geografi. Visserligen har jag i princip varit på de platser där jag är reseledare, men mycket fakta ska fram.oftast har vi ju på plats specialguider och det är ju nödvändigt.
   Nu är vi i Karelen och jag och gruppen har gått i kloster för två nätter.
   Ha det fint själv och jag tittar in senare i kväll.

 4. Härligt att ta del av din resa! Det är alldeles för kort tid att åka tur och retur och bara ha några timmar på dagen till fritid, som jag hade en gång i tiden.
  Jag följer med dig vidare i berättelsen, ser fram emot nästa inlägg!

  Idag ska jag volontärarbeta för MOD. Ska vara på plats vid Ispremiären vid Arenan Lidköping när Villa BK gör ispremiär och anordnar en välgörenhetsvandring runt Lidan till förmån för MOD. Peter och Micaela från Stockholm är på väg hit nu. Det är dessa två som driver MOD nu, Emma har slutat.

  Önskar dig en härlig finsk fredag! Stor kram!

  1. Du är så välkommen med. Nej, ska man åka till Helsingfors och inte känner till stan kan det vara idé att stanna ett par nätter på hotell innan man åker hem igen.
   Trevligt med lite volontärarbete och roligt att träffa dina vänner inom MOD också. Hoppas många kommer med dig på välgörenhetsvandringen runt Lidan.
   Stor kram!

 5. Härlig tur i Helsingfors du tar oss på. Saluhallen har jag besökt men för väldigt länge sedan=) Vilket pampigt och tungt monument! Pajen såg väldigt läcker ut. Ha en fortsatt trevlig resa!
  Kram

  1. Helsingfors är verkligen en rolig stad och så mycket konst och design som finns här. Vi brukar privat ta en tur hit varje år och det är lika roligt varje gång att komma för det finns så mycket roligt att upptäcka- Och Saluhallen är alltid trevlig att titta in i liksom ett besök på Salutorget.
   Nu är vi i Valamo Nya kloster, i Karlelen nästan vid ryska gränsen. Här, i det ortodoxa munkklostret, ska vi bo i två nätter. Men det är som ett hotell…
   Kram!

 6. Tack för rundturen så härligt du har haft det. Kul att jobba lite och vara ute och resa. Härliga bilder. Ha en skön fredagskväll och stor kram på dig.

  1. Vi hade en fin överresa och en väldigt trevlig dag i Helsingfors. Och visst är detta ett både roligt och givande jobb men väldigt många timmars förberedelse krävs. Men kunskapen är ju aldrig tung att bära med sig.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram!

 7. Åh, så roligt och inspirerande att få se lite inspirerande bilder från Helsinki. Körde ju genom för en knapp vecka sedan, men stan är egentligen alltför intressant och vacker för att inte stanna upp. Nåja, jag tackar för bilderna och berättelsen och tänker att ja, nästa år är det dags att stanna upp igen.
  Sibeliusmonumentet är verkligen häftigt och ett Aaltoverk…apropå Jyväskylä. Jag minns mina ömma fötter, då jag för några år sedan, när maken var på konferens och jag var med på ett hörn…och jag promenerade tor från centrum till ”Sibelius”. Jag var ensam en liten stund tidigt på morgonen, jag fotade och njöt och så helt plötsligt exploderade stället av turisthorder, bla asiater…och jag vandrade så sakteliga åter mot stan…ljuva minnen som du har återuppväckt.
  Tror allt att jag får ta en titt i arkivet och kanske kommer det någon liten bild?
  Ha det gott och tack för titten!

  1. Helsingfors inspirerar verkligen på olika sätt. Hit återkommer vi då och då. Nu var det jobb för min del men jag tog mig an en del när jag var lite fri.
   Ni hade ju en hel del annat på er agenda så jag förstår att det inte blev ett stopp denna gång. Jyväskylä har jag ännu inte besökt men det kommer. Såg idag i varje fall Altos ”Korskyrka” i Lahtis. Det sista byggnadsverk han skapade . Förstår dina ömma fötter när du vandrade tillbaka fråb Sibeliusparken. Vad gäller turisthorder fanns det många även igår när vi var där.
   Kul om jag väcker minnen. Titta i arkivet så hoppas jag på lite bilder.
   Och nu är jag i Valamo Nya kloster, i Karelen.Ett ortodoxt munkkloster. Så intressant! Och två nätter blir vi här.

  1. Helsingfors är en stad jag verkligen tycker om och som har mycket av det mesta. Eftersom jag jobbar så blev det inte så mycket tid på egen hand men en innehållsrik dag blev det och vi både såg och upplevde mycket. Har ju varit här en hel del tiidgare men här finns alltid nya saker att se, uppleva och göra. Och vädret var riktigt fint. Bra så!

 8. Hej, jag är väldigt nyfiken på den nya vackra offentliga bastun. Jag har sett foton och den är ännu ett exempel på finsk arkitektur, men det viktiga är ju ändå hur löylyn” känns,….
  Det var ingen stor pajbit du fick dig till livs, hoppas middagen blir rejälare. Kul att ni slapp regn och rusk. Trevlig afton! Kram

  1. Jag jobbade så hann inte till Löylyn denna gång. Men vid nästa resa till Helsingfors ska det bli av. Den verkar vara väl värd både ett och flera besök. vara. Nej, pajen var liten men jag visste att middagen var av det mer rejäla slaget.
   Är nu I Valamo nya kloster och det är så intressant. Km hit idag på eftetrmiddagen efter ett stopp bl.a. i Lahtis vid skidstadion.
   Har haft en så bra och innehållstik dag. Tacksam!
   Kram och trevlig kväll.

 9. Vilken bra dag ni fick i Helsingfors och så mycket ni hann med att se. Tur med vädret hade ni också. Tydligen ska alla huvudstäder ha ett eget pariserhjul som attraktion. Kan tänka mig att det uppskattas av många. Så spännande att bo i ett kloster.

  Ha det fortsatt gott på resan!

  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad dag och kväll och fint väder hade vi. Gör mycket till. pariserhjulet här är lite speciellt med två av korgarna. Den ena har en bastu och den andra en champagnebar. Lite annorlunda och exklusivt. Dessa korgar har också avvikande färg, beige och svart. Kul tanke. Och många var det som tog en tur.
   Kram och trevlig kväll.
   (Har nu anlänt till klostret)

 10. Än en gång hade ni riktigt tur med vädret. För Helsingfors i strålande solsken är verkligen fin. Sibeliusmonumentet är häftig liksom Finlandiahuset med sin ”avskalade” arkitektur. Gillar även byggnaden med pariserhjulet i bakgrunden, annorlunda och på något sätt typiskt finskt.
  Saluhallen och alla marknadsstånd i närheten känner jag igen. Åsså har jag faktiskt besökt Uspenskijkatedralen. Suverän utsikt därifrån faktiskt.
  Ska bli skoj att läsa hur du gillar klostret. Läste i ditt svar att ni faktiskt ska bo på klostret. Det hade varit nåt för Gerd!

  1. Helsingfors välkomnade oss både med fina upplevelser , god mat och dryck. Och dte är ju verkligen en designstad. Några godbitar har jag sparat till senare. Uspenskijkatedralen är jättefin men denna gång hann jag inte dit trots att vi bodde helt nära. Blev domkyrkan. Är ju på jobbresa och den lediga tiden är liten.
   I eftermiddags kom vi till klostret och det är ett häftigt och vackert område som är stort och utspritt. Vi bor i ett munkkloster och här är även andra gäster. Lite som ett hotell och inte direkt spartanskt. Här tillverkas också eget vin, dock inte av druvor. Riktigt gott var dte också. Rött vin görs av vinbär och det vita av bl.a kråkbär och något mer. Här ska vi bo i två nätter. I morgon blir det båttur på Saimen till ett nunnekloster med guidning och lunch innan vi tar oss hit tillbaka. Första dagens intryck är väldigt bra men vi är ju inte här av religiösa skäl. Och en upplevelse utöver det vanliga är det. Helt klart. Återkommer om detta när jag är hemma igen men lite smakprov kommer imorgon.

 11. Så trevligt att få se lite av vackra Helsingfors! En väldigt trevlig stad, som jag gärna skulle återvända till! Tack för rundturen!
  Kram

  1. Helsingfors är verkligen en vacker stad och med lugnare tempo än Stockholm. En stad jag verkligen trivs i. En liten rundtur blev det den här gången för jag är ju på jobbresa och har en del att göra.
   Kram

 12. ÅÅÅÅÅÅ SIBELIUSMONUMENTET … Så storlaget i utseende, material och storlek. Finlandia likaså.
  Fina bildrr från statsmiljön också, fin vanddring. Takk för turen!
  Peter o Anna hälsar till dig.
  Stor kram!

  s

  1. Du hade trivts här med oss. Och du var med i tankarna. Vi hade en så fin dag. Verkligen!
   Hälsa tillbaka till Peter och Anna.
   Hoppas du har det bra.
   Stor kram!

  1. Helsingfors är en stad jag verkligen är förtjust i- Alltid trevligt att komma hit. Och att äta lite lunch i saluhalllen passade bra innan jag gick vidare.
   Kram

  1. Tack! Helsingfors är verkligen en fin stad och här finns så mycket. Vi brukar ta en tur varje år och det finns alltid nya saker att uppleva och se. Bra att ta lite tid och bo en natt på hotell så hinner man ta in det men är med om också.
   Och kanske blir det en tur.

 13. En huvudstad som är intressant utifrån många aspekter.
  Häftigt med de två hermelinerna i p-hjulet. 😉
  Vilka fina ”återblicksblogginlägg” du gjort från den här trippen. Det är så lätt att ta det för givet. Eftersom du ”alltid” varit en mästare på det.
  Helgkram Bosse

  1. Helsingfors är en väldigt spännande stad och på många sätt. Även cafékulturen är väl utvecklad och finländarna är de som dricker mest kaffe i världen-
   Jag vet att jag har läsare som tittar in då och då så lite tillbakablickar kan vara bra.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *