Resor utomlands Skyltar

Borgå i Finland är gäst i veckans Skyltsöndag.

Söndag igen! Och dags för ännu en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltning kommer från Borgå i Finland och besöket jag gjorde där tidigare i veckan.

Gatubild från den gamla delen av Borgå i FInlandEn av de mysiga gatorna i den äldre delen av Borgå. En stad, som vad gäller den gamla delen stundtals påminner om Sigtuna.

Karta med vår resa  markerad med “blått”.

Borgå

eller Porvoo som staden heter på finska ligger vid Finska vikens norra kust och ca. 50 kilometer öster om Helsingfors. Det är  Finlands näst äldsta stad med sina 800 år.( Åbo är den äldsta staden och grundades också på 1200- talet men ett antal år tidigare) Och känslan av att befinna sig i en gammal stad är påtaglig när man strosar i de gamla omgivningarna. Här bor dryga 50 000 invånare och omkring 800 av dem bor i den gamla delen av stan. Historiskt sett är Borgå ett handelscentrum och det ser man än idag på olika sätt. De flesta husen i gamla Borgå är byggda på 1700- talet och enligt det mönster som då var vanligt. Mer om stadens historia finns att läsa här.

Torghandel framför rådhuset i Borgå. Torget i Borgå – När vi var här pågick en filminspelning. En reklamfilm för Finland och vi var några från vår grupp som fick agera statister. Burkarna med texten “biojäte” – bioavfall – var till försäljning liksom det övriga här på bordet. 

Rådhuset i Borgå är öppet för allmänheten- Själva nyggnaden är från mitten av 1700-taletRådhuset i Borgå, vid Rådhustorget, blev klart i mitten av 1700- talet och är öppet för allmänheten. Ofta pågår olika utställningar i en del av lokalerna. 

Här i  Borgå har man  försiktigt blandat gammalt och nytt och man vill bevara den atmosfären från en svunnen tid.  Utbudet av caféer, små butiker, restauranger och konstgallerier är stort och varierat. Och att strosa runt här är i den gamla delen av stan är att förflytta sig en bra bit tillbaka i tiden. Staden är ganska liten så det går snabbt att till fots ta sig runt för även i den modernare delen finns en hel del trevligheter att fästa blicken på.

En promenad genom det gamla Borgå

är i alla fall sommartid som att förflytta sig en bra bit bakåt i historien. Det är lugnt (men jag läste att det i natt varit skottlossning här.) och jag slår mig mer med en kopp kaffe och en “runebergsbakelse”. Ett cylinderformat bakverk gjord på mandel/hasselnötter och ströbröd indränkt i rom eller punsh, garnerad med kristyr och hallonsylt. (Glömde fotografera den) Dessa bakelser säljs på många caféer i Borgå för det var här, Johan Ludvig Runeberg, Finlands nationalskald, levde största delen av sitt liv. Vi gjorde också ett intressant besök i hans hem här i stan  där vi fick en guidad tur.

En gammal bil i gamla Borgå passade bra. En riktigt gammal bil i gamla Borgå passade bra. (Denna var med i filminspelningen.)

En polisbil av äldre modell, en SAAB.

Gott om mysiga caféer i Borgå. Många i äldre stil här i gamla delen av stan. Många mysiga caféer och konditorier såg jag i Borgå och flera av dem hade serveringar i sina trädgårdar

Noterade vackra väggar där gatuskyltar var placerade. Här i Borgå står gatunamnen både på finska och svensk men så är det inte i många delar av östra Finland, där antalet finsktalade är i stor majoritet. Borgå är tvåspråkigt, svenska och finska, men finskan är i majoritet med ca 65%.

 

Borgå är ingen direkt kuststad

men Borgå å förbinder staden med Finska viken. Ån flyter genom staden och längs den är de röda trämagasinen “landmärken”. Jag fick berättat för mig att för att hylla den svenska kungen Gustav III målade man dem i rött. Idag finns flera restauranger coh caféer här men förr användes magasinen till att förvara gods och delikatesser från utlandet.

Jag går vidare och tar mig upp mot domkyrkan.

Gatan här i gamla Borrgå leder upp till domkyrkan.   Gatan här i gamla Borgå leder upp till domkyrkan. Observera gatunamnet på finska och svenska

Domkyrkan i Borgå är ursprungligen från 1300- taletDomkyrkan i Borgå är från 1300- talet men har brunnit i olika omgångar och genomgått många restaureringar.

Ett monument utanför kyrkan med texten ” Föllo för Finlands frihet 1918″ – både på svenska och finska.

Gömda Borgå- brev

Den här skylten hittade jag i en fontän och texten står på finska och engelska. ” Gömda Borgå- brev. Runt om i stan finns brev gömda och i närheten av dessa finns en sorts konstverk som är gjorda av återvunnet material. Ha så trevligt med leken att hitta breven i stan”. Tyvärr hann jag bara med detta brev för det var dags för oss att lämna “Porvo och köra vidare…

 

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

28 svar på ”Borgå i Finland är gäst i veckans Skyltsöndag.”

 1. Vilken snygg skyltning från Borgå som verkar vara en fin liten stad minst sagt. Ni fick verkligen se mycket under er resa i Finland.

  Ha en fortsatt fin söndag!

  Kram

  1. Borgå är en väldigt fin, gammal, stad och verkade väldigt lugn. Men i natt var det skjutningar där. Men det kan ju ska var som…
   Vi har sett och upplevt så mycket under vår resa. Väldigt intressant och väldigt givande och roligt.
   Önskar dig också en fortsatt fin söndag.
   Kram!

 2. Första bilden:
  Precis som du säger, det ser ut som Sigtuna!
  Första bil-bilden:
  Haha! Ser du att han visar tummen upp där inne!
  Brev-bilden:
  Det där blev jag väldigt nyfiken på! Så synd att det inte fanns mer tid.
  Sista bilden:
  Du får ursäkta men det där var den värsta fontän jag sett!!! Hur kommer man på tanken, liksom?

  1. Håller med dig om sista bilden. Men konst kan vara så mycket.Och dockorna har uppenbarligen fått sitta kvar. Fontänen i sig gillade jag, men utan dockorna. Nu satt ju dom där och hörde till. Brevet fanns i fontänens botten och var gömt där. Men jag tycker tanken att leta gömda brev och se vad som finns där i fråga om “konst” är rolig.
   Jodå, jag såg att kullen i bilen gjorde tummen upp när jag tog bilden. Kul!

  1. Borgå är väl värt ett besök. Och sommartid kan man ta sig hit från Helsingfors med ångbåt om man vill. (Ja tillbaka dit också..)

 3. Borgå verkar vackert! En bloggvän, som bor i Lovisa, åker ibland till Borgå för att handla. I mitt arbete som kyrkvärd har jag också stött på “Borgåbönen”, hajat till lite. Men jag tror inte det har med Finland att göra.
  Intressant skyltning!
  Stor kram!

  1. Borgå är en vacker och charmig stad och där man försökt att ha kvar det gamla tillsammans med det nya. Borgåbönen vet jag inget om men kanske finns ett samband.
   Och att skylta härifrån kändes roligt. Många på vår sida av Östersjön vet inte så mycket om Finland men där finns så mycket fint att se och uppleva.
   Stor kram

 4. https://www.hbl.fi/artikel/biljakt-i-tammerfors-polisen-misstanker-koppling-till-borgaskjutningen/ Blev alldeles förskräckt när jag imorse läste om en polisskjutning i Borgå! Som tur ingen dödligt skadad och nu har man hittat de förmodade förövarna…
  Mitt Borgå var en fin liten stad, numera är den väl mest en förort till Hfors…men lite av charmen verkar finnas kvar.
  Lovisa där jag var som barn var nästan helt svenskspråkigt tills man byggde kärnkraftverket. Plötsligt var mer än hälften av befolkningen finskspråkig vilket resulterade i att man var tvungna att förnya alla gatuskyltar i staden, överst finska, sedan svenska, det var nog bittert för många finlandssvenskar… Tack för jättefina foton från Borgå, jag känner en sådan varm känsla i alla dina foton från mitt fäderneland/kram

  1. Jag blev också alldeles färskräkt när jag i morse hörde om skjutningen i Borgå. Läste sedan om den. Tack också för länken här från Huvudstabladet.
   Borgå är fortfarande en fin liten stad och visst en förstad till Helsingfors. Många arbetar ju där.
   Jag har tidigare med min pappa rest en del i Finland, men det var länge sedan. Och att nu komma hit igen var en upplevelse. Finland har ås mycket fint och jag skulle önska att många fler här i Sverige skulle ta sig en tur och se annat än Åbo och Helsingfors.Väldigt fina städer men Finland är så mycket mer.
   Jag blir så glad över att du varit med mig på den här resan och även jag känner mycket för Finland. Och än mer efter denna resa. Tror alla som varit med mig här känner likadant.
   Kram!

 5. Vilken charmig liten stad som påminner – som du säger – om Sigtuna och lite om Norrtälje också tycker jag. Visste lite om Borgå, som Carita besöker ibland och bloggar om, men nu lärde jag mig mycket mera.

  När jag såg “Biojäte” på burkarna tänkte jag omedelbart på “Biojätte”;-) Den gamla Opeln och polissaaben fick mig att dregla en aning, gillar ju veteranbilar:-) Sedan gillade jag de “Gömda Borgå- breven”, vilken rolig idé:-) Åsså “dockfontänen”, annorlunda och totalt otippat faktiskt.

  Vilken toppen Skyltsöndag:-) Tusen tack för den och länken:-)

  1. Tack! Jag har varit i Borgå för länge sedan och det jag mindes stämde väl överens om hur det var nu. Men tyvärr var det skjutningar här i natt och det kändes väldigt otippat och en polis blev skadad. Nu hörde jag att de hittat de skyldiga i en svenskregistrerad bil. Trist var det..
   Borgå är en väldigt charmig stad och jag tycker själv att jag hittat bra skyltar här. Begreppet skylt är ju ganska fritt…Tyvärr hittade jag bara ett av dessa Borgå brev, tidsbrist.Jag jobbade ju, men hade gärna letat efter fler. Fontänen med dockorna är speciell och brevet låg på botten av den. Vad gäller “biojäte” fick du en förklaring och det fick jag också.Ytterligare ett finskt ord jag kunde anteckna.Är nu uppe i att ha samlat 50 stycken.

 6. Oj, så fint det var i Borgå! Vilka fina bilder du har fått, och massor av skyltar! Den gamla opeln påminner mej om “drickabilen” som pappa körde när jag var liten, han åkte runt och sålde dricka, och någon gång fick jag följa med i den stora bilen!
  Svar: Jadu, situationen på jobbet är nästan ohållbar, helt galet att det ska vara så idag 2019!
  Kram!

  1. En så mysig stad med riktigt gamla anor.Här blandas det gamla med det nya nya på ett varsamt sätt. Jag njöt av att strosa runt och titta på allt och inget. Visst är de gamla bilarna häftiga! Minns också liknande drickabilar som påminde om denna. Kul att din pappa körde en och att du ibland fick åka med.
   Bedrövligt med din jobbsituation! Hoppas något radikalt snabbt kan hända.
   Kram!

  1. Borgå är en väldigt gammal stad och det märks särskilt i dessa äldre delar. Så fint att strosa här.

 7. Dom skyltar jag kunde se var jättefina, men tyvärr är mitt wiffi “en aning” labilt just nu så dom flesta bilderna blir bara små, små fyrkanter…

  Ha en fin start på veckan!

  1. Kan berätta att Borgå i Finland är en väldigt fin stad och jag tycker skyltarna från stan också var det. Att internet är svajigt hos dig kan jag verkligen förstå- Du vet ju att vi hänger med i era farvatten.
   Ha det allra bäst.

 8. Fina Borgå! Där har jag varit många gånger och precis som Paula säger så har Borgå mera eller mindre börjat ta skepnaden av en förortsstad till Helsingfors men fortfarande finns i alla fall det Gamla Borgå kvar intakt. Det är så kul att följa dig på vägen, läsa dina tankar om skyltnamnen på svenska och på finska, utgående från ett svenskt öga. Det ger allt ett extra litet lyft. Tack för trevlig skyltvandring i det vackra Borgå!

  1. Visst är Borgå en fin stad med sin historia! Har varit här förr men för väldigt länge sedan. Finland har så mycket som är tämligen obekant för oss här på andra sidan och resan vi gjorde gav väldigt mycket på olika sätt.
   Tack Karin för att du varit med. Ytterligare inlägg kommer i veckan och då från bl.a Imatra.
   Jag kan nu stoltsera med att ha lärt mig 50 finska ord och antecknat dem för kommande bruk.
   Önskar dig en fin måndag-

 9. Väldigt snygg skyltning, Ditte! De här platserna du visar bilder från skulle jag säkert ha trivts i . Bilden med ån och de röda byggnaderna är sååå vacker, tittade länge på den! Tack för skyltningen.

  1. Tack! Jag ville gärna kombinera skyltningen denna vecka med lite mer från just fina Borgå. Och en skylt kan ju vara mycket. Tror du också trivts med att strosa här i lugn takt och sitta ner för att ta in atmosfären. Gärna nere vid ån.

  1. Borgå är en väldigt fin gammal stad och extra mycket tycker jag om att det gamla blandas varsamt med det nya. Och roligt att ha förmånen att se mer av Finland.

  1. Borgå är en väldigt vacker gammal stad med sin historia och där man fint har bibehållit det gamla och fört in en del nytt.

  1. Borgå är en fin gammal stad och besöket här var väldigt trevligt. Och när jag nu var här passade det bra med skyltar härifrån.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *