Resor utomlands

Resan från Helsingfors till Valamo nya kloster

Vårt dygnslånga besök i Finlands huvudstad blev väldigt lyckat. Dags för oss att resa vidare. Resan från Helsingfors igår gick mot nordost och slutmålet var det ”nya” klostret i Valamo . Men även vägen dit var en resa i själva resan.

REsan från Helsingfors gick norrut och vi stannade till vid skidstadion i Lahtis. Resan från Helsingfors gick norröver och vi stannade en stund vid skidstadion och hoppbacken i Lahtis. Titta noga i den högra backen för där ser man i mittersta delen en hoppare som just landat.

Från Helsingfors gick färden via Lahtis och till Valamo nya kloster. Ett fint och trevligt lunchstopp blev det  också vid Kenkävero gamla prästgård, en bit norr om Lahtis.

Resan från

Helsingfors, mot Valamo nya kloster, gick till största delen  på motorvägen. Att Finland också kallas de 1000 sjöars land,är en klar underdrift. Jag tror ingen vet exakt hur många som finns men fler än 150 000 sjöar och olika vattendrag lär det vara.  En  del av dem såg vi och många har vi kvar att se.  För  vår resa går just genom”Insjöfinland”, det område där sjöarna är flest och ligger tätt. Mycket skog kantade också vägarna och med tanke på att Finland består till 2/3 av barrskog så var det väntat. Här är bara ca 1/10 åkermark.

På vägen norrut passerade vi Lahtis, en välkänd stad vad gäller skidsport.  Här har VM i backhoppning, längdskidåkning och grenen ”nordisk kombination” (längdåkning och backhoppning) anordnats sex gånger. Första var 1938 och senaste var 2017.  Ett stopp här vid skidstadion och hoppbackarna blev uppskattat.

 

Från Lahtis

fortsatte vi mot nordost och efter någon timme var det dags för lunch. Och det i en väldigt fin miljö ute på landet, strax utanför staden Mikkeli  på finska och St. Michael på svenska.  Lunch väntade på den f.d. gamla prästgårdenKenkävero.

På resan från Lahtis till Valamo nya kloster åt vi lunch ute på landet, på Kenkävero gamla prästgård. På resan från Lahtis och till Valamo nya kloster blev det ett väldigt trevligt lunchstopp på Kenkävero gamla prästgård. Idag en restaurang och ett café i väldigt fin och gammal miljö- Anor finns från 1400-talet. 

Vacker trädgård där det finns omkring 500 växter. Perfekt stopp med god mat i fin miljö.

En del av caféet som också är inrett i gammal stil.

Restaurangen har flera olika rum för matgäster och detta var reserverat för oss. Observera lampan i taket.

Lunchutsikt över en del av Saimen, FInlands största sjö

Resan från Mikkeli/St. Michel fortsatte ytterligare ett par timmar innan vi nådde den vidsträckta kommunen Heinola där

Valamo nya kloster ligger vackert ute på landet vid sjön Juojärvi.  (Mer att läsa om klostret finns via länken. Men jag kommer också att berätta mer om mina upplevelser här och om klostret när jag kommer hem igen och mer tid finns. Detta är en jobbresa…)

Valamo nya kloster är ett ortodoxt munkkloster som sedan 1940-talet funnits här- Det ”gamla” klostret fanns ursprungligen i Karelen, på en ö i sjön Ladoga, men eftersom ön efter krigsslutet 1940, tullföll Sovjet så evakuerade man klostret hit.

Huvudkyrkan inom klosterområdet. 

Och det bor ortodoxa munkar i klostret. Hur många vet jag inte ännu, men kanske 10-15 stycken

Klosterområdet är vidsträckt och består av många byggnader, För egen del har jag mitt rum i den byggnad som är längst till vänster.

Rogivande och vackert!

 

31 svar på ”Resan från Helsingfors till Valamo nya kloster”

 1. En fin dag med trevliga stopp – lunchstoppet där vid Kenkävero gamla prästgård såg intressant ut … och ni får det säkert bra även där vid klostret! Kul att få följa med!
  Ha det fortsatt bra!
  Kram

  1. Verkligen! Att stoppen är bra är verkligen viktigt. Du hade nog tyckt om Kenkävero gamla prästgård. I trädgården finns över 500 olika blommor och växter. Så fin. Även alla växter här på klostret är så vackra men jag skulle behövt dig so ciceron för att veta vad de heter. Mycket natur är det på resan när vi lämnat Helsingfors. Klosterområdet är inbäddat i vacker grönska och det är så vackert.
   Kram!

  1. Tack! Ja, resan hit var bra på alla sätt och med fina stopp. Visst är lampan speciell. Ingen direkt dussin upplaga. Och högt i tak och en stor sal är nog nödvändigt för att den ska passa in. Hela byggnaden och trädgården var fylld av fina detaljer och det kommer mer om detta i ett separat inlägg.

 2. Swn aiar bilden är verkligen rogivande…

  Intressant att få följa med dig på en litet annorlunda resa, en resa med mycket naturnära upplevelser, kanske!? I alla fall från bussfönsterplatsen 🙂

  Lampan i ”er” matsal verkar vara en spretig sak 🙂 Hoppas den kan lysas upp tillvaron också vid behov. Klosterlivet är förstås väldigt speciellt, ingenting jag kan så mycket om. Jag var på en guidad tur på Vadstena kloster för många, många år sedan… det är nog det närmaste klosterliv jag kommit. Tack för att du berättar!

  1. Det är en annorlunda resa och här ingår mycket av det mesta. Och förstås en hel del natur. Lampan skulle inte göra sig hemma hos mig. Högt i tak och ett stort rim är nödvändigt, men ett blickfång var den.
   Jag återkommer till klosterlivet när jag är hemma igen för det kräver sin tid att färdigställa. Och den tiden har jag inte nu. Är ju på jobbresa. De ortodoxa klostren skiljer sig en del från de katolska men även likheter finns.
   Roligt att du är med här via bloggen.

 3. Oj, vad är det för språk jag inledde min kommentar med!? ” Översta bilden är verkligen rogivande” ska det vara 🙂

 4. Kloster brukar ligga vackert och rofyllt till. Detta är inget undantag. Verkligen vackra bilder!
  Vilken fantastisk resa du är med på!!! Kan inte med ord beskrivas. Imponerande.
  Varm kram!

  1. Detta är en väldigt bra resa med intressanta platser att besöka. Här får vi både kultur, historia, geografi,natur, stadsliv och sedan kloster på det.Och roligt har vi. Klostermiljön har jag mött tidigare och bott hos Birgittasystrarna i Rom. Men detta är de första ortodoxa klostren jag besöker där jag bor över. (Ett munkkloster) Vackra byggnader och fin miljö gör det hela till en speciell upplevelse- Har idag också besökt ett ortodoxt nunnekloster. Intressant det också.
   Varm kram och roligt att du är med.

 5. Har väl bevistat en del ”typ” restauranger i gammal stil och jag tycker det är riktigt härligt…en upplevelse helt enkelt.
  Mera sådant 🙂

  Hoppa med skidor på det viset har jag aldrig provat…och kommer aldrig att göra det heller men jag har sen låg ålder kikat på det på tv…egentligen en simpel sportgren där man antingen kommer först eller efter den som är ”längst hoppad”…men kul och avkopplande.

  Ha det fint nu.

  1. Visst är det något extra med restauranger utanför stadsområdena i en vacker miljö- Och är det sedan god mat så är det än bättre- Här fick vi både och. J har testat ett litet hopp när jag gick på GIH och skulle bli gymnastikdirektör (det hetta så då). Men det gav inte mersmak. Jättekul att se skidstadion i Lahtis när vi ändå var i trakterna. I övrigt har jag baar sett den på tv-
   Tack, jag har det bra och mycket att se och uppleva är det.
   Önskar dig en fin helg.

 6. Så roligt att följa dig och er på vägen! En väg som jag också har åkt några gånger men aldrig har jag stannat till vid Kenkävero (skoskatt på svenska) . Det måste jag göra nästa gång om det blir en nästa gång. Till Valamo nya kloster har jag varit däremot, även på en gudstjänst, samt köpt långa smala handköpta ljus därifrån. Fina trakter, med en känsla av närheten till Ryssland.
  Nu ser jag framemot nästa inlägg, med spänning.

  1. Aha, då förstår jag varför det fanns så många blommor planterade i skor. (Bild kommer senare) Visste inte att Kenkävero betydde sko. Vad roligt att du varit här i trakterna och känner igen dig. Och Valamo nya kloster är så speciellt. Vi har bott en natt och har en natt kvar. Vi har just nu lyssnat till klostrets historia och det var verkligen intressant.Inlägg om både Valamo och Lintula kloster (nunneklostret) kommer när jag är hemma. I morgon blir det en båttur och just till Lintula kloster här på bloggen. Visst känns närheten till Ryssland och än närmare gränsen kommer vi i morgon då vi reser vidare till Savonlinna.

  1. Hela denna gamla prästgård är så fin och den gamla miljön är varsamt bevarad. Och att äta och vistas här var så trevligt.En underbar trädgård/park fanns också.
   Så roligt att du är med.
   Stor kram!

   1. Det är en väldigt fin resa med mycket att se och uppleva och det utan att skynda på. Hoppbackarna och skidstadion var roliga att se. Har tidigare varit här vis teve. Mycket natur, historia och kultur är det. Och en så intressant trakt rent historiskt . I morgon reser vi vidare .😊

 7. Vilken trevlig restaurang ni stannade vid för att äta lunch på. Rummet ni fick var otroligt fint och lampan, imponerande. Klostret verkar vara en intressant plats att övernatta på och miljön väldigt tilltalande.
  Nu önskar jag er en fortsatt god tur!

  Kram

  1. Allt har varit väldigt bra så här långt och tur med vädret har vi också haft. Mycket att se, ta in och uppleva. Lunchen på !den gamla prästgården och i den miljön var en speciell upplevelse. Roligt att det finns sådana platser- Klostret är intressant och väldigt ”vänligt” på alla sätt. Så fina miljöer.
   Tack och i morgon fortsätter vi mot nya mål.
   Kram!

 8. Wow, vilken fin prästgård och även klostret! Lampan i taket där ni åt ser fantastisk ut, ja hela rummet!
  Ser ut som ni har tur med vädret också! Jättekul att få vara med på resan! Ha det fortsatt bra!
  Kram!

  1. Vi har haft väldig tur med vädret och det gör mycket. Resan i sig erbjuder många upplevelser i fina miljöer. Kul att du hänger med.
   Kram!

 9. Fantastiskt fina bilder och vilket kanooooonväder ni har. Lahtis är ju vida känd för sina vintersporttävlingar och tre hoppbackar är verkligen imponerande. När vi var unga fanns det minsann inga ”året-runt-hoppbackar”. Det var inte bättre förr.
  Det är verkligen vackert i Finland med fina pitstops i vacker miljö under resan. Å gissa om jag är nyfiken hur du upplevde övernattningarna i klostret;-)

  1. Tackar! Och visst har vi tur med vädret. Morgondagen ser lika fin ut även om vi då rör oss mpt sydost och än närmare ryska gränsen. Jätteroligt att nu se skidstadion i Lahtis. Har annars bara sett den på tv. Extra roligt också att det fanns folk som hoppade i en nu gröna plastbacken.
   En blänkare. Övernattningen i klostret har varit riktigt bra. Bra mat och egenproducerat vin lättar upp och en väldigt trevlig resegrupp därtill.Och miljön är avslappnat vänlig.Inte direkt så religiös om man inte vill. Vackra omgivningar gör ju sitt till. Rummen, de flesta, är som bra hotellrum. Inlägg om detta och klostret kommer när jag är hemma igen i nästa vecka. Hinner inte nu. Det är en hel del jobb…

 10. Jag kände en viss vördnad för det gamla fint bevarade stället Kenkävero. Undrar om man någon gång i tiden fått betala skatt på skodon? För så lyder översättningen.
  Nå, tänk om ni kunde få syn på den utrotningshotade saimen-sälen! Jag har följt ett gäng under sommaren via en webbkamera på en klippa i sjön. där har de legat och solat varma dagar. Det är så underligt att jag som icketroende är så fascinerad av klosterlivet, kan inte förklara det men otaliga är böckerna och berättelserna jag plöjt om klosterliv genom åren. Trevlig fortsättning på resan, vädret verkar vara med er, här står regnet som spön i backen!/Kram

  1. Tack för översättningen och då förstår jag bättre varför det fanns mängder av riktiga skor med blommor i. Skorna användes som blomkrukor alltså… Prästgården har ett avlägset förflutet i samband med det gamla ”klubbkriget” och många dödades här. Men det är svårt att hitta mer fakta för mig för det mesta står på finska. Och mycket på finska finns heller inte om prästgården. Vi har inte sett några saimen vikare ännu. Men tid finns. Däremot undrar jag var alla fåglar finns. Mycket skog är det så fåglarna bör trivas. Men endast ett par sparvar, några ärlor och skator har varit synliga.
   Resan känns så lyckad och jag har nu utökat mitt finska ordförråd till 15 ord. Vi är ju bara nu i finskspråkiga trakter. På Valamo finns det några i personalen som talar även svenska men annars är det finska och engelska som gäller.Men vi har med ett par finsktalande gäster och de hjälper till att ”tolka” ibland. Tacksam för det.
   Vi har haft fantastiskt väder och Insjöfinland har visat sitt finaste.
   Kram!

  2. Resan känns så lyckad och jag har nu utökat mitt finska ordförråd till 15 ord. Vi är ju bara nu i finskspråkiga trakter. På Valamo finns det några i personalen som talar även svenska men annars är det finska och engelska som gäller.Men vi har med ett par finsktalande gäster och de hjälper till att ”tolka” ibland. Tacksam för det.
   Vi har haft fantastiskt väder och Insjöfinland har visat sitt finaste.
   Kram!

 11. Du är så duktig på att dokumentera och hinner med så mycket trots att det är en jobbresa. Tack för det… för det känns som att jag är med på resan. Jag har gjort den en gång för länge sedan med Johanna och min bror. Vi åkte tåg till Mikkeli… och nu blir det väl en båttur till nunneklostret, där jag köpte vaxljus.
  Kom ihåg högläge för benet så fort du kan…
  Kram!

  1. Jag tycker det är roligt att försöka skriva lite under resan men jag har en del kvar att dela med mig av till senare. Vad roligt Marja att du gjort den här resan. Antar då att du kommer att känna igen dig i morgondagens inlägg- Vi har ju bussen med oss och det känns väldigt bra. Och en chaufför som talar finska och svenska, vilket förstås underlättar. Jodå, det blev en båttur till Lintula och nunnorna- Och vaxljus.
   Tack för påminnelsen om högläge. Hade nästan glömt det i hastigheten. Såret har tyckt om den finska luften och jag tycker det börjat läka.
   Kram!

 12. Härlig resa du är ute på! Ser hur mycket vi har missat under våra bilturer i vårt östra grannland, inte minst Lahtis som vi har passerat massor med gånger. Visst, vi har pratat om att det är känt för sina vintersporter och de tre hoppbackarna hade verkligen varit roligt att se…men tack för att du visade, nu tar vi en liten avvikare nästa gång.
  Valamos kloster måste vi också se liksom den gamla mysiga prästgården.
  Vi sa faktiskt nu när vi var i Jyväskylä att vi måste ta en tur runt österut, bla förbi Kuopio där jag var som barn och hälsade på morfars släktingar. Det känns ännu viktigare nu, när du har visat alla bilder och även berättat så målande. Tack!

  1. Verkligen! Mycket att se uppleva och ta in även för en reseledare. Roligt att nu ha sett skidstadion i Lahtis när vi var så nära.Och imponerande hoppbackar. Valamos kloset blev en väldigt positiv upplevelse för oss alla. Och det kommer ett separat inlägg härifrån. Finna inte mycket tid att skriva direkt under det att resan pågår. Jyväskyle har jag inte besökt så dit får vi ta oss en tur. Gåt att kombinera med annat också. Dn gamla prästgården är en riktig pärla. Väl värd en omväg.
   Och mer kommer. Idag besökte vi på vägen mot Imatra en mycket speciell skulpturpark vid Paarikkala, nära ryska gränsen där konstnären Veijo Rönkösen har ca 550 statyer i betong. Helt annorlunda.
   Och mer från resan kommer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *