Resor utomlands

Sjövägen – Från ett kloster till ett annat

I fredags lämnade vi Helsingfors och vår buss tog oss först norrut och senare österut i Finland. Slutmålet för den dagen var det ortodoxa  munkklostret, i Valamo .Och här i klostret skulle vi bo i två nätter. Efter en natt hade vi  lite smått kommit in i tankegången att inte jäkta. En känsla tog vi med oss  vidare under lördagen. Då klev vi klev ombord på båten “Sergei” som sjövägen skulle ta oss nästan fram till nunneklostret i Lintula.

Sergei, båten som ska ta oss sjövägen till Lintula och nunneklostret. “Sergei”, båten som ska ta oss sjövägen till Lintula är på ingång.

Att ta sjövägen

passar extra bra när man befinner sig i “de tusen sjöarnas land”. Valamo nya kloster ligger alldeles vid sjön Juojärvi, den tionde största i Finland. Och det var här båten kom och hämtade upp oss efter en sen frukost. Vid det laget hade några redan varit i kyrkan på morgonbönen som äger rum klockan 6. Dock inte jag.

En strålande dag för en båttur.

Juojärvi ligger 100 meter över havet och består av fyra olika sjöar som på  olika sätt har förbindelse med varandra. Även förbindelse mad andra vattendrag finns genom forsar, kanaler och sund.  Sjön är känd för sitt rena vatten och förr tog befolkningen här i trakten sitt dricksvatten härifrån.  Även fiskarna trivs i sjön vilket ju bådar gott. Däremot såg vi i princip inga fåglar under vår båtresa. Och med tanke på all grönska så borde de trivas här.

Sjövägen är trång på sina ställen och farleden är tydligt markerad.Sjövägen är trång på sina ställen och farleden är tydligt markerad.

Här närmar vi oss Taivallahdenkanalen,

som kom till för att kommunerna här omkring  önskade sig farleder som förband sjöarna med varandra. Och eftersom det är höjdskillnader  mellan sjöarna behövdes också slussar. Höjdskillnaderna mellan sjöarna kunde stundtals vara så mycket som 20 meter. Kanalbygget gick långsamt framåt när det började 1911 och att terrängen var sumpig påverkade. Slussbygget påbörjade man 1912 men det tog också tid för den sten man behövde fanns inte på plats.

Sjövägen fungerar bra. Här glider vi in i Taivallahkanalen.  Här  tar sjövägen oss in i Taivallahdenkanalen.

Två slussar ska vi passera och efter att vi gjort det har vi kommit fem meter längre ner. Slussarna är automatiska och styrs via ett signalsystem. Roligt var att se att svängbron/gång- cykelbron över slussen rörde sig samtidigt som slussportarna.

På väg ut från en sluss och mot nästa.

 

Efter en båtresa på dryga timmen är vi framme vid nästa kanal, Valistaipale kanal. Men här lämnar vi båten och vår  buss tar oss den sista biten till Lintola ortodoxa nunnekloster. Ett kloster som är självförsörjande. 

Dags att lämna sjövägen och ta den vanliga landsvägenDags att lämna sjövägen och ta den vanliga landsvägen med väntande buss.

Här entrén till Lintula kloster. Klosterkyrkan rakt fram och huset där nunnorna bor till höger.

 

Eftersom jag är på en jobbrelaterad resa (reseledare) så återkommer jag om klostren under nästa vecka när jag är tillbaka från Finland.

 

34 svar på ”Sjövägen – Från ett kloster till ett annat”

  1. Vi har över lag en väldigt fin resa och med mycket att se och uppleva. Rapport från klostren kommer senare i veckan. Intressant var det. Och lugnt.

 1. Så härligt att få vara med igen, en liten dejavu´på ett vis, men jag är inte säker på om det var med Sergei resan gjordes då jag var med; måste titta i fotoalbumet. Men till klostret for vi aldrig så det ska bli väldigt intressant att se det när du kommer så långt i din berättelse om den här resan. Vilken resa! Tack Ditte! God fortsättning!

  1. Båten kan ha bytt namn men är ett typiskt ortodoxt namn . Jätteroligt att du känner igen dig. Mer kommer om klostren senare i veckan. Men vi har lite kvar av resan innan den är slut.Jätteroligt att du är med.

  1. Verkligen! Och bussetapperna blir ju inte direkt så långa. Och det är praktiskt att ha bussen med. Båtturen här var så fin och alldeles tyst runt om. Jätteroligt att du är med.
   Kram!

 2. Klart att ni skulle ta båtvägen när ni är i Finland. Så spännande att bo i och besöka två kloster. Kan tänka mig att det var en lugn stämning där och det måste ha varit skönt. Jag ser också fram emot att läsa mer om klostren men jag förstår att din tid är begränsad när du är reseledare.

  Ha det fortsatt gott på resan!

  Kram

  1. Mer om klostren kommer i veckan. Det är välfyllda dagar så inläggen under resan har varit mer av det som hänt där/här och nu.
   Tack, vi närmar oss slutet men vi vill ha ett gott slut på resan. Och det blir det.
   Kram

 3. Vilken fin båtresa ni gjorde. Kul att se foton på platserna vi besökt 2017. Vi åkte vägen bort till slussarna, efter att besökt nunnornas kloster.
  Ha en fortsatt fin resa.

  1. Jätteroligt att ni varit här och förstår att du känner igen dig. I två nätter bodde vi i Valamo, så trevligt. Och båtresan var verkligen fin.
   Tack och vi hoppas på fortsatt fint väder. Gör mycket till.

 4. Slussar är alltid intressant att studera, tycker jag. En taskig tanke kanske, men tog munkarna båten till nunnorna!? 🙂

  Helt säkert en intressant och vacker resa ni gör. Jag hänger gärna med även på fortsättningen!

  1. Nej, då! Inte alls. Men prästen i klostret åkte då och då till nunnorna för att hjälpa till på olika sätt. Men ortodoxa präster kan vara gifta och det var han…
   Fortsättning kommer och du är välkommen med. En väldigt fin resa är det och där det mesta finns med. Även att ta det lite lugnt.

  1. Vi har haft fint väder hela resan och det gör ju mycket till. Båtresan här var en upplevelse. Så lugnt och stilla och väldigt vackert.
   Trevligt att du är med-
   Stor kram

 5. Fantastisk resa du tar med oss på med så fina bilder.
  Slussar har jag åkt genom en gång för längesedan…häftigt och inte alls lika knepigt som i “Göta kanal” filmen 😉
  Fast det var ju inte jag som körde båten förstås…annars vet man ju aldrig hur det hade gått.

  Ha det fint.

  1. En resa av det lite mer annorlunda slaget är det absolut. Och det är väldigt roligt att se och ippleva mer av vårt östra grannland. Slussarna här var automatiserade men ändå roligt att se att och hur e fungerade. Finland har många vattenvägar och efetrsom nivåskillnaderna är stora mellan sjöarna så har många kanaler, både längre och kortare byggts under åren.
   Jag ror nog du hade klarat slussningen galant på egen hand.
   Ha det gott!

 6. Jag får allt lite hemlängtan när jag ser den finska flaggan vaja där på båten! Jag beundrar verkligen din ambition att lära dig lite finska, det är inte många som antar den utmaningen. Minns en pojkvän för fyrtio år sen när jag nyligen flyttat till Sverige, han hade allvarliga avsikter att försöka lära sig språket, framför allt för att min dotter då pratade bara finska. Men resultatet blev att dottern lärde sig svenska betydligt fortare och då gav han upp, hihi
  Kram

  1. Jag tänkte extra på dig här ute på sjön under vår sjöresa. Och några ord finska kunde jag ytterligare lära mig av båtens kapten och hans “hopp -i -land- Kalle”. Jag tyckte det var roligt med några fler ord och vi har ju till största delen varit i den del av Finland där det är finska som gäller.Tursamt nog har vi i resegruppen haft med tre finsktalande så det har hjälpt en hel del. Men annars har engelskan fungerat bra. Roligt att läsa om att din dotter lärde sig svenska snabbare än att pojkvännen lärde sig finska.
   Kram

 7. Jag tycker om att besöka kloster men absolut inte gå i kloster. Det skulle jag aldrig klara. Inte någon retreat för mig. Bara fem minuters tystnad. Det du gör, är perfekt.
  Sjövägen var ju fin! Stor kram!

  1. Nej, instämmer helt. Men att bo här ett par nätter var givande på olika sätt och väldigt trevligt. Fantastiskt vackra omgivningar och intressant attmer ta del av den ortodoxa delen. Jag har bott hos Birgittanunnorna i Rom på deras gästhem och det var också trevligt. Men det är ju en hel del som skiljer den lutherska, katolska och ortodoxa kyrkan. . Nu fick vi en hel del kunskap om den ortodoxa delen, något jag inte var så insatt i tidigare. Väldigt intressant var det. VI var alla väldigt nöjda med besöket i Valamo och att bo här ett par nätter.
   Båtresan var så vacker så den blir minnesvärd, den också, att ta med sig vidare.
   Stor kram

 8. Nästan så att man blir religiös, när man ser dina fina bilder alltså;-) Läste länken om nunneklostret och det ska bli intressant att höra vad du tyckte. Detsamma gäller även Valamo. Fantastiskt att ni ytterligare en dag haft så fint väder, vilket ju gör båtturen ännu mera njutbar förstås. Å lite skillnad var det ju mellan kanalslussarna i Finland och Hammarslussen i dina hemtrakter;-)

  1. I Valamo bodde vi i två nätter så där upplevde vi mer av livet på och runt ett ortodoxt kloster. Just lugnet och de vackra omgivningarna var påtagliga på båda klostren. Ingen brådska heller. Klosterlivet är speciellt men det var inte så att någon ville föra över de ortodoxa tankarna till oss. Och till klostret var det nånga som kom och stannade nägra nätter som gäster bara för att varva ner. Väldigt vackra omgivningar är det också. Båtturen var så vacker och fint att även ta en tur på sjöarna när vi ändå är i “de tusen sjöarnas land”.
   Klostren återkommer i veckan när jag är hemma igen.

 9. Härlig båttur… kommer ihåg lugnet och de vackra stränderna. Slussarna är ju också en upplevelse. Så även klostret.
  Kram!

  1. Vi har haft en mycket bra resa i och båtresan här är minnesvärd. Ja, inte bara den utan allt vi sett och upplevt.
   Kram!

  1. Tack! Ja, så lugnt, vackert och stilla.
   Resan har varit väldigt bra och snart är den slut. För denna gång.
   kram!

 10. En annorlunda resa på djupt plan och vatten. Den båtresan skulle jag gärna varit med på. Undra vilken siffra som är helt korrekt när det gäller antalet sjöar. Jag lekte med tanken och förslaget från en vän som redan gjort det några gånger. Att ta in på ett kloster en vecka i Paristrakten. Hon trodde inte jag skulle fixa att hålla tyst så länge. 🙂 Det hade jag säkert klarat. Jag tror att alla skulle må bra av att coola ner en vecka om året.
  Ha det så bra med resten av turen. Hoppas bensåret sköter sig.
  Kram

  1. Ja, detta med antalet sjöar är lite lurt för det beror ju på vad man som land räknar är en sjö. Sverige har ett annat sätt att räkna. Men att sjöarna är många är ställt tom allt tvivel.
   Här på klostret behövde man inte alls vara tyst. Men efter klockan 21 var det stillsamhet som gällde. Alltså att tala tyst. Rapport från klostret kommer i veckan när jag hunnit hem.
   Såret är bättre och det känns skönt.
   Kram!

 11. Jo,då jag flyter med och kloster ja, de är fascinerande med allt sitt innehåll, nunnor o munkar och i byggnader som om de kunde berätta – oj vad jag skulle lyssna 🙂
  Underbara bilder!
  Dagen till ära 🙂
  Suuri Halous Sisko Ditte

  1. Tack! Jadå, du är med här. Mycket att ta till sig och uppleva och på olika sätt. Jga har lyssnat en hel del och en del ska jag senare berätta om.
   Stor kram! Och lite finska har du med.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *