Foto

Dröm – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Dröm är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer. Ord där stavning och uttal är lika men ordet i sig har olika betydelser. Här är det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla som vill är välkomna att vara med. Vad gäller medverkande bilder den här veckan är några nytagna och några hämtade från bildarkivet.

Per Anders Fogelström. Mina drömmars stad. Den femtonårige Henning kommer till Stockholm 1860 och har förhoppning och en dröm om ett bättre liv. “Mina drömmars stad” den första boken i romanserien “Stad” av Per Anders Fogelström. Henning, en fattig arbetarpojke  på 15 år kommer till Stockholm 1860 och har en dröm och förhoppning med sig. Om ett bättre liv.

En dröm?

Mina tankar hamnade bland drömmar jag kan drömma om natten och där man på olika sätt bearbetar det som hänt. Men också  i dagdrömmar där fantasin och önskningar kan få skena iväg i det vakna tillståndet. Även framtidplaner, snarare funderingar, svepte förbi och där nästlade sig också  längtan in bland drömmarna. Även några ätbara drömmar kom med.

Nu när vi har den situation vi har runt om i världen så är det inte alls läge att resa. Vare sig långt eller kort. Och jag saknar båda varianterna. Men minnen har jag med mig och är glad att jag tagit många av de chanser och möjligheter till att resa som jag haft, fått och tagit mig.

En dröm som blev verklighet var den resa vi i februari gjorde längs delar av Sydamerikas kuster. Ett av målen  för resan var att runda Kap Horn. Helt runt kom vi inte eftersom det blåste 34 m /sek i byarna. Men vi var väldigt nära och kunde se “Hornet” på ganska nära håll-

Sydamerika. En resa till Eldslandet och Ushuaia - världens ände- En dröm som gick i uppfyllelse. En dröm som blev verklighet var resan längs delar av Sydamerikas kuster. Här  mot Eldslandet och Ushuaia – “världens ände”.

Men jag reser även gärna i Sverige och en favorit här bland många är vackra Höga kusten.

I somras blev det ingen resa  till Höga kusten men jag är hoppfull inför nästa sommar.

Bland drömmarna

finns det också ätbara varianter.

Kakor. Kanske en dröm i vanilj- Kanske en dröm i vanilj. Har aldrig köpt dessa kakor men jag vet att min mamma bakade dem nu och då . Och jag kan minnas att även jag gjort det. För länge sen.

Visste att jag hade boken “Sju sorters kakor” och letade fram den. Riktigt varför den heter så vet jag inte för antalet recept uppgår till många fler, ca 500 recept. Boken är från ICA -förlaget och gavs ut 1953.  Och i boken finns två olika recept på ätbara drömmar.

 

Kakor. Recept. Ätbar dröm i två varianter. Ätbar dröm i två varianter. Recept från boken-

En helt annan dröm

I början av februari 2021 är det 40 år sedan jag en natt drömde att vi skulle få tvillingar. En dröm som också slog in. Vi var på gång att adoptera barn och hade tillstånd att få bli föräldrar till två stycken. ( Innan man kommer så långt är det många och långa utredningar som krävs och man ska av myndigheter, socialförvaltningen, anses lämplig som adoptivföräldrar. Hur det går till idag vet jag inte.) Men vad jag vet är att jag drömde att vi skulle få förmånen att bli föräldrar till tvillingflickor.

Ett par dagar efter

min dröm ringer telefonen på skolan där jag jobbar och någon från expeditionen kommer och hämtar mig. Och just här och nu får vi frågan om vi vill bli föräldrar till två pyttesmå flickor som var födda den 2 januari- (Jodå, döttrarnas pappa jobbade också på skolan och var med när jag tog samtalet.)  Någon betänketid behövde vi inte och tårarna rann nerför kinderna av glädje. Och, fredagen den 13 mars, var vi på väg från Stockholm till Sri Lanka för att för första gången träffa våra döttrar. Vilket möte!

I april 1981 är vi hemma igen efter dryga tre veckor på Sri Lanka. Tvillingar med tvillingar. De större tvillingarna A & H  var elever i min klass på skolan och deras mamma en mycket god vän.  Är så än idag. Våra döttrar väger här ca 3.5 kg och är tre månader gamla.  

Sri Lanka. En dröm gick i uppfyllelse. Sri Lanka i april 1981. En dröm gick i uppfyllelse och det är dags att resa hem med våra älskade döttrar. Döttrarna som genom alla år berett oss och många andra så stor glädje. 

Åren har förvisso gått. Här är döttrarna i Vemdalen  februari 2020 och vi är här för att åka skidor och umgås.

 

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

42 svar på ”Dröm – Veckans ord att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Har en kollega därifrån som adopterades på 80-talet, hon står i begrepp att söka sina rötter nu och jag hoppas hon kan hitta dem.
  Bra tjej är det och känner stor tacksamhet att jag fått lära känna henne.

  Drömmar av silver, drömmar av guld….Bertil Boo från 1946….en sång mormor alltid sjöng….rekommenderas…finns på youtube.

  Ha det bäst Ditte.

  1. Vad roligt med din kollega. Kanske kommer hon från det barnhemmet där våra döttrar tillbringade sin första tid. Vad gäller döttrarna har de aldrig velat söka några rötter. Men vi var på väg, i alla fall i tankarna, att resa till Sri Lanka i samband med att döttrarna fyller 40, med barnbarn och respektive. Då för att besöka landet och resa runt. Så blir det inte nu.
   Ja, denna bit kommer jag ihåg. Min mamma brukade sjunga den….
   Ha det du också så bra du kan.

 2. Så underbart att drömmen om tvillingar slog in! Hoppas ni kommer iväg till Sri Lanka vid ett senare tillfälle, det är ett intressant land!
  Ha det gott!

  1. Visst är det märkligt! Vi hade hoppats och önskat och så blev drömmen sann. Jadå, Sri Lanka finns kvar. Vi var där i olika omgångar men inte alla tillsammans och inte med barnbarnen och respektive.
   Ha det gott du också.

 3. Vad kul läsa ditt inlägg speciellt om adoptionen och Sri Lanka.
  Fina bilder.
  Får mig att tänka tillbaka på mina adoptionsresor till den vackra ön.
  Många år sedan nu, 1979 0ch 1992. Fick tänka efter!
  Kanske heter boken 7 sorters kakor för man skulle bjuda på 7 sorter vid kalas?
  Har flera exemplar av denna från olika år.

  1. Tack! Ja, här blev det en dröm som slog in. På olika sätt. Så roligt att vi hade förmånen att bli föräldrar till tvillingflickor. Spännande och intressant att du också varit här i adoptionssammanhang.
   Så kan det nog vara med boken. Förr var det ju mycket riktigt sju sorters kakor som gällde.
   Önskar dig en fin kväll.

 4. Av drömmarna så är den med döttrarna den finaste och jag kan förstå att det var en innerlig stund av lycka. Min systerdotter är ju adopterad så jag har följt deras resa på nära håll. När det gäller att söka sina rötter så är det väldigt olika och i mina ögon finns det inget rätt eller fel. Min syster med familj har varit i Colombia ytterligare en gång så att deras dotter fick se sina hemtrakter och de besökte också barnhemmet där hon vistades en kort period. Min systerdotter bodde hos en fostermamma tills hon var två år och då adoptionen skedde. Tyvärr hade fostermamman avlidit så henne fick min systerdotter inte återse. Om hon väljer att söka sina rötter får framtiden utvisa.

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det märkligt och fantastiskt att drömmen om tvillingar slog in. Har förstått att du följt din systerdotters “resa” hit. Våra döttrar har aldrig varit intresserade av att söka sina rötter men en av dem har varit tillbaka med sin pappa och då som turist. Men vi hade lite planer på att åka “hela släkten” och med barnbarnen. Och kanske kan det bli av i framtiden.
   Detta med att söka sig tillbaka ser ju så olika ut och så måste det ju få vara.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 5. Dröm, det var ett ganska enkelspårigt ord att tolka. Som substantivet är det väl bara bakverket som gäller.
  Jovisst har vi våra drömmar och ibland blir de samma och t.o.m. bättre.
  Förstår att en stor dröm gick i uppfyllelse när ni fick hämta hem era små tvillingflickor! Vilken glädje!
  En av grannfamiljerna i Ed adopterade tre små flickor, tror de kom från Korea eller liknande. De är snart 50 år nu.
  Säkert väldigt bra att ha ett syskon.
  Även om nu världen är konstig och upp och ner så tackar jag för allt som är bra. Resten får vara en dröm, sålänge.
  Stor kram!

  1. Enkelspårigt tycker jag nog inte ordet är men förutom det ätbara kan det vara svårt att “ta på”. Men vad jag tycker är roligt med just orden är att tolkningarna varierar så mycket beroende på hur man uppfattar ett ord och tolkar det. Och att ha drömmar tror jag är viktigt. Detta att jag just drömde att vi skulle ha förmånen att bli föräldrar till tvillingar och sedan blev det så- Och väldans glada blev vi,
   Jag tar till vara dagarna som vi har nu och försöker göra de så bra och trevliga som möjligt. Men drömmar och tankar om framtiden har jag. Sen hur nattdrömmarna blir det kan jag ju inte påverka.
   Stor kram

 6. Åh Ditte, det här var verkligen en DRÖM!
  Underbart ord och tillika inlägg, du har gjort min dag, eller rättare sagt kväll.
  Så många tolkningar, så fina minnen och inte minst berättelser, jag har njutit två varv och det kan säkert bli ett till.
  Minnen som jag tar till mig, “Mina drömmars stad”, Sju sorters kakor…jo, jag har den och den är lika tummad som din trots att jag inte är någon “fikabagare”…och inte minst Ushuaia! Åååh, tänk om det kan bli möjligt igen?
  Berättelsen om döttrarna griper tag i hjärtat, vilken lycka och vilken upplevelse där och då.
  Ha det så gott det går, kram och du, glöm inte minnena och drömmarna.
  Återigen, tusen Tack!

  1. Dröm tror jag är ett ord vi behöver ta till oss än mer nu. Kanske inte de nattliga drömmarna för de blir ju som de blir men dagdrömmarna och drömmar om framtiden. Att drömma är lite som att hoppas och önska.
   Jag strosar ofta i Fogelströms trakter och har läst alla böckerna så denna bok hade en given plats i veckans tema. Jag är heller ingen kakbakare men boken har stannat. Kanske mest för mammas noteringar i den. Tänkte på dig här i “Ushuaia” och Eldlandet i sig skulle kunna bli en helt egen resa. Visst måtte det bli möjligt för oss igen att resa. Jag önskar i alla fall det väldigt mycket. Och norr ut i Sverige och till Lofoten och i era fotspår kanske kan bli aktuellt tidigare. Hoppas!
   Snart, ja den 13 mars, är det ju 40 år sedan vi reste till Sri Lanka och hade förmånen att få bli föräldrar till våra döttrar. Lycka!
   Och Gertie! Visst har vi drömmarna med oss och minnena.
   Kram och tack för dina fina ord.

  1. Tack! Ja, tvillingdrömmen gick i uppfyllelse. Så glad för det. Och tänk snart är det 40 år sedan vi reste iväg för att bli föräldrar. Minns det som igår.
   Stor kram!

 7. Den finaste drömmen blev sann när ni fick era döttrar. Alla andra drömmar bleknar lite i jämförelse. Jag har följt din blogg ganska länge och sett att du besökt många platser i världen….sådant som många av oss andra bara kan drömma om. Men vilken lycka att vi får åka snålskjuts med dig. Ha det bra.

  1. Ja! Verkligen!Och snart är det hela 40 år sedan. Vi har rest mycket och besökt men just resan till Sri Lanka 1981 minns jag allt från. Skrev dagbok där så om jag glömmer något så finns ögonblicken bevarade så gott det nu gick.
   Och jag delar gärna med mig av resor och fina minnen. Detta att dela med sig av tankar, där man är i sinnet såväl hemma som borta är ju av många saker som gör att “Blogglandia” ger så mycket.
   Ha det fint du också. Trevlig kväll.

 8. Många fina drömmar. Bäst är drömmen om flickorna. Jättefint och kul att få en liten inblick i hurVi blev en familj.
  De fick en fantastisk mamma.

  1. Tack!Visst är drömmen om döttrarna bäst- En fin dröm som slog in. Så tacksam! Och döttrarna har gett och ger oss så mycket glädje.

 9. Vilken härlig berättelse om Liv och Helén och hur du blev mamma till dom. Där gick verkligen en dröm i uppfyllelse. Så roligt att se tvillingarna hålla tvillingarna – hahaha. Riktigt bra och troligen väldigt sällsynt att sådant händer. Men en sak undrar jag såklart då du skriver att tjejernas pappa också jobbade på skolan… Bosse var väl inte lärare?! Så han är inte pappa till Liv och Helén… Eller har jag fått allt om bakfoten nu;-)

  Sedan har vi en likadan bild med idag – vaniljdrömmarna – hahaha:-) Har faktiskt aldrig ätit en sådan dröm;-)
  Sju sorters kakor tror jag syftar på begreppet vid svenska kafferep där minsta antalet kaksorter som etiketten föreskrev skulle vara sju stycken. Å om det finns fler än hundra recept kan man ju variera sig;-)

  1. Visst blev det en fin dröm som gick i uppfyllelse när vi hade förmånen att bli föräldrar till döttrarna. Snart 40 år sedan. Nej, Bosse är inte pappa till döttrarna så du har inte fått det om bakfoten. Inte alls. Men livet gick så småningom vidare.
   Kul att du också har vaniljdrömmar med. Jag har aldrig köpt några men smakat de mamma bakat- Jo, minns också nu sju sorters kakor på kafferepen. Men inget jag direkt ägnat mig åt- I boken såg jag at det fanns 500 olika recept. Vad som är lite roligt är att en del av mammas noteringar finns kvar i boken. Men jag använder den inte.

 10. Ordet dröm är ju underbart. Och drömma gör vi väl alla och däremellan äter vi även en god dröm.
  Och drömmen om era tvillingar som slog in är helt fantastisk.
  Stor kram och sluta aldrig dröm!

  1. Visst är det fint med drömmar av olika slag. Och att drömmen om tvillingar slog in är helt otrolig. Men så blev det.
   Och visst fortsätter vi att drömma. Absolut!
   Stor kram

  1. Håller med dig. Men just min mammas drömmar var så goda och spröda. Skulle aldrig köpa dem men vet att jag bakade den för så där en 30 år sedan.
   Min sanndröm blev helt fantastisk. Är så glad och tacksam både över drömmen och döttrarna.

 11. Oj så fina drömmar, inte minst på flickorna, vilken härlig dröm som slog in!
  Jag har en kompis i bekantskapskretsen som adopterat två barn i omgångar från sydkorea, vet att de varit tillbaka dit med barnen på semester och besökt barnhemmet. Minns att hon berättade om adoptionen som var väldigt krånglig, det är nog 25 år sedan nu. Hon jobbar som labassistent (numera heter det biomedicinsk analytiker) och fick övertyga de sydkoreanska myndigheterna att det var en högskoleutbildning, för de krävde att båda föräldrarna hade det.
  Tack för omtanken efter min cykelolycka, får se hur jag mår i morgon!
  Kram!

  1. Ja, drömmen om flickorna blev så bra. Och än bättre att den slog in. En adoption tar tid och många papper är det som gäller och ska fyllas och många granskningar av myndigheter som ska göras. Ja, detta med granskningen innan är speciell. Och det är svårt för andra länder att förstå hur vi har det både vad gäller yrken, utbildningar och annat. Hoppas du nu ska må bättre men kanske bra att få skadorna dokumenterade.
   Krya på dig.
   Många tankar och en stor kram

 12. Jag fastnade förstås för den stora drömmen som du hade och som gick i uppfyllelse. Tvillingarna. Vilken lycka och lyckan är beständig än. Så fint, så fint. Mitt hjärta blir varmt!
  Vaniljdrömmar klarar jag mig förutan men drömmar är de trots allt.
  Men din sanndröm tar priset !

  1. Visst var det märkligt att med denna dröm och att den föll in. Tacksam!
   Vaniljdrömmar är inget för mig heller. Inte annat än att jag alltid smakade när mamma bakade dem. Har också testat själv ett par gånger att baka dem. Men jag lyckades bättre och tyckte bättre om chokladbröden.

 13. Vilken härlig tolkning! Drömmar fanns alltid med på julbordet (efterrätts/fikadelen) för både mormor och moster bakade supergoda sådana. Mamma var lika “duktig” på att baka som jag, hade tummen mitt i handen när det kom till bakning alltså 🙂
  Bästa delen i inlägget är ju såklart sanndrömmen 🙂

  Ha en fin dag!

  1. Tackar! Mamma bakade drömmar och mest till jul. Var nog så ofta förr. Men någon favorit hos mig blev de aldrig. Har bakat den själv ett par gånger men tycker inte direkt om dem.
   Ja, sanndrömmen finns med mig väldigt påtagligt.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.

 14. Ett underbart inlägg på temat – underbarast att din dröm om tvillingar gick i uppfyllelse! Roligt att få läsa och se bilderna från då – och förstås även den ganska nya från när ni var i fjällen!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  1. Tänk, att drömmen blev sann. Ja, snart 40 år har gått….Och döttrarna ger mig oss så mycket glädje.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.
   Kram

 15. Heisann, så gøy at drømmen din om tvillinger gikk i oppfyllelse! Det var nesten for godt til å være sant. Og jeg er av samme oppfatning som deg – en drømmedag langs kysten – hvorhen det måtte være, er hva jeg ser fram til når søndagen/ferien kommer…

  1. Visst var det! Och jag trodde knappast att det var sant. Men så blev det. Och att nu drömma om både resor och annat må vi ju få göra.
   Ha det gott. Skönt med en resa för dig.

 16. Jag blir alldeles tårögd av dina små döttrar som ni drömt om och som blev verklighet. Och så märkligt med din sanndröm. Hur tänker du om det idag? Vem vägledde dig eller hintade dig om vad som skulle hända? En högre makt eller en ängel eller en närstående som gått över på andra sidan?
  Jag har upplevt en sanndröm en gång, då var jag helt övertygad om att det var min mormor som hade ett finger med i spelet och hjälpte mig.
  I jämförelse är ju alla andra drömmar obetydligare, precis som det ska vara!
  Kram

  1. Visst är det märkligt att jag drömde att vi skulle få tvillingar och så blev det så. Har det nerskrivet i min dagbok som jag förde under hela adoptionsprocessen. Jag är enebarn och döttrarnas pappa var det också så vi hade önskat två barn samtidigt och hade “tillstånd” för det.( Det är ytterst noga vid adoptioner att man är utredd på längden, bredden och tvären. Och det var vi.) Sedan hade jag en kollega och vän som hade tvillingar. De är med på ena bilden här. Och jag tänkte att det vore ju fantastiskt om det kunde falla sig så. En önskan. Men det var ett barn vi önskade, Helst två. Och inget annat. Någon högre makt tror jag inte direkt på. Sedan blev det tvillingar. Lycka! Och så stor glädje det har varit i nu snart hela 40 år.
   Spännande med din sanndröm. Och kanske fanns din mormor med där.
   kram

 17. Underbara Ditte, som jag saknat att dagligen läsa din blogg du är fantastisk och ger så mkt av dig och ditt liv Tack för att du fortfarande delar dina drömmar i min fotoutmaning och att du är med !
  Jag försöker titta så snart jag har orken och gläder mig varje ggr
  KRAM Susanne

  1. Stort, varmt och innerligt tack! Jag gläder mig så åt att varje vecka vara med och jag tror aldrig jag missat att vara med. Du är helt fantastisk som ger och gett oss orden att tolka. Jag delar en del av mina min drömmar och den jag drömde om att bli tvillingmamma slog in. Så stor lycka och glädje. Och den 2/1 blir dessa döttrar 40 år.
   Hoppas och önskar att du har det bra.
   Kramar och många tankar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *