Spanien Torrevieja

Den som väntar får se…

Även igår, långfredag, gick jag ut för att se en påskprocession tillsammans med vänner. Även denna kväll blev det lång väntan innan innan den kom. Men så till sist  dök hornblåsaren upp, mannen som leder processionen.  Längs hela huvudgatan, Ramon Gallud, där processionen skulle gå,  fanns stolar utplacerade och dessa kunde hyras för fem euro. Men till vilket ändåmål hyresintäkterna skulle gå förblev oklart. Några av oss hyrde stolar men jag valde att stå för trästolarna var inte av det bekvämaste slaget.

Långfredagens procession är tillägnad Kristus korsfästelse och begravning och  det var 14 brödraskap som skulle ingå. Jag såg inte processionen till slutet, men åtta “troner” -“pasos” hann passera innan  Preciosa och jag gick hemåt och då hade vi varit på plats i tre timmar.

En ljummen kväll var det och vi satt ute länge på altanen och vid midnatt visade temometern +20. Behagligt!

Början på processionen.

Påsken här  i Spanien innebär vare sig påskägg, påskris med fjädrar eller målade ägg utan traditionerna är helt annorlunda. Dessa processioner har sin bakgrund i medeltiden och botgöringen och ska visa på händelseran från Jesus intåg i Jerusalem och sedan hans väg till korset. Det lär finnas fjorton “stationer” från dödsdomen till begravningen och detta är som avbildat på ikoner eller skulpturer  och bärs runt i processionerna. Vissa ikoner/skulpturer är med i flera processioner.

Många barn är med i processionerna och dessa delar ut godis både till barn och vuxna och det ska symbolisera boten, att gottgöra. Flera åskådare, både äldre och “juniorer”, hade plastpåsar med sig som de sträckte fram och samlade sitt godis i. Barnen här har godiset i väskor innanför sina caper.

Traditionen med brödraskap uppstod i Spanien i slutet av 1400-talet efter 800 års muslimskt styre och brödraskapen spelar än idag en viktig roll.

Detta blir mitt sista inlägg från påskprocessionerna men idag, påskafton,  firas Jesus seger över dödenoch det sker med en trumprocession som pågår i flera timmar och som avslutas vid “kyrktorget” som man rundar tre gånger. I morgon söndag, startar två processioner på morgonen, och då för att fira Jesu uppståndelse.

Nazarenos, män och kvinnor i “struthattar” fanns även med i långfredagens procession. Dessa symbolisrera de som angav Jesus och som därför vill dölja sina ansikten vill dölja sina ansikten

Tusentals människor är ute om kvällarna och ser processionerna.

Olika orkestrar deltar i processionerna.

 

Lite soldis har vi denna påskafton och just nu behagliga +25 grader. En promenad väntar och sedan lunch tillsammans med vänner. Och visst blir det en bra dag idag också. Önskar er läsare också en bra dag och till er som har det kallt och mulet så delar jag gärna med mig av både sol och värme.

 

 

 

42 svar på ”Den som väntar får se…”

 1. Intressant att läsa om processionerna. Såg Jeanettes videofilm från igår kväll, bl a dessa nazarenos. Jag undrade varför de hade strutar på huvudena, men nu fick jag förklaringen. Jag kan inte låta bli att tycka att vår påsk är blek i jämförelse. Vad är ägg och fjädrar? I kyrkorna däremot kan man följa Jesu död till uppståndelsen på påskdagen. Men det är ju under helt andra dimensioner. Bra att det fanns stolar att sitta på! Jag har ju inbyggd dyna, så det är inga problem! Kanske till nästa år… Dela gärna med dig av solen och värmen! Har inget emot det! Fortsatt glad påsk! Kram!

  1. Bra att du nu fick förklaringen till “strutarna” men visst påminner de om KKK.
   Det är ju fantastiskt att få vara med om påskfirandet här och är ju en del av kulturen som jag gärna vill lära mig mer om. Inga ägg och fjädrar här.
   Och jättebra med stolar att hyra. Hoppas du är här till nästa påsk.
   Skickar genast lite sol och värme.
   Önskar dig snar bättring och att du ska bli piggare.
   Stor kram!

 2. Hej Ditte!
  Tack för i går!! Nu måste jag byta termometer…jag har bara 21 gr på min balkong i norrläge. Men faktiskt lite kyligt inomhus 🙂 Har hostat lite i dag…rökelserna var inte så bra så nära men man lär sig 😀
  Bra bilder du fick till…Inte jag.
  Ha en bra em och kväll!! Kram P ♥

  1. Tack själv! Vi har två termometrar, men jag tror inte att båda visar fel…och i solen ärde inte.
   Hoppas inte hostan blir värre men det var ju en del rökelser igår så den jan ju sitta i ett tag.
   Bilderna blev ganska bra och det var bara svårt att välja vilka jag skulle ta med. Men till sist lottade jag…
   Kameran har bra ljusinsläpp och därför blir även mörkerbilderna helt ok. Men jag tycker att du fick till hyfsade bilder från kvällen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Vi njuter ute.
   Kram!

 3. Vilka fina bilder du tog. Vi var ju kvar en stund och såg några troner till. Det är en riktig folkfest. Såg ett klipp från Sevilla där huliganer eller vad det var som förstörde för processionerna. Hemskt! Vi hamnade på Ina Expresso sen. På Caballero de Rodas var det ganska lite folk om man jämför med
  Ramon Gallud.
  Ne nu måste jag ut i solen 🙂
  Kram

  1. Tack! Jag plockade ut några, fanns ju en del av välja bland. Och ni var ju mer tålmodiga än vad vi var. Såg också klippet från Sevilla och hoppas man fått tag på de som förstörde.
   Kvällen var ju fin så att sitta ett tag på Ina var nog skönt.
   Och en fin dag har vi haft idag igen.
   Stor kram!

 4. Vi har ännu inte sett en endaste påskprocession, vi orkar inte med trängseln. Och jag kan inte hjälpa det, har väldigt svårt för de vita strutarna då de symboliserar annat för mig. Jag vet att det egentligen är tvärtom, att KKK har snott det, men det spelar inte så stor roll.

  1. Vi har sett tre processioner och alla olika men här var det inte någon direkt trängsel. Visst känns “strutarna” jobbiga att se och jag tycker också de påminner mycket om KKK, men jag tycker också det är viktigt att ta del av den kultur som finns här och just nu i samband med påsk. Ett par processioner har vi sett tillsammans med våra spanska grannar och det har varit extra givande.
   Önskar dig och de dina en fortsatt trevlig påsk.

 5. WOW igen! Tycker det är kul att spanjorerna håller fast vid sitt traditonella påskfirande. Å det är ju absolut inte bara gamla “rävar” som ställer upp i processionerna utan kvinnor och män i alla åldrar samt barn som i sin tur lär föra traditionen vidare. Eloge!
  Tack Ditte för solen som du har skickat upp. Värmen måste ha förirrat sig på vägen till Stockholm. Natten till idag slog köldrekord för årstiden i flera delar av Sverige. Så om du svettas i 20-26 grader så säg till. Jag skickar gärna ned 3,8 minusgrader till sig som tack för solen;-)

  1. Visst är det! Och en upplevelse att ta del av detta. Och extra roligt att “alla” är engagerade i detta på ett eller annat sätt. Även åskådarantalet är mycket stort förutom alla de som deltar i processionen.
   Trist att solleveransen inte kommit fram och jag ansträngde mig att skicka den med expressfart.
   Svettas gör jag inte direkt eftersom jag är i skuggan men vi har i mitt tycke behaglig temperatur här just nu. Och visst kan jag ta några minusgrader för vi har det varmt ändå. Jag är en generös typ.

 6. Maffiga bilder idag igen! Otroligt vilka processioner och så mycket arbete som läggs ned för att fira i så stor skala.
  Det är ju gammal tradition, men ändå. Trevligt att man håller på traditionen ändå och lär upp de yngre.
  Glad påskaftonskväll, som för mig är slut. Kallt har det varit. Önskar jag kunde gått ut i den ljumma kvällen, men det förblir en dröm. ? kram.

  1. Tack! Ja, påsken är viktig här och det är den religösa innebörden av den som firas. Inga ägg eller fjädrar.
   Logistiken för att få alla processioner att fungera under veckan är stor och det är ett enormt jobb av många som läggs ner. Och är man inte med i processionerna så tittar man på. DEt är en ära att få vara bärar och vi såg rtreåringar som var med sina pappor och tränade på att gå i takt.
   Vi har haft en ljuvlig dag med +25 och har suttit ute till efter 23 och med en tempertur i kväll på +21.
   Och att drömma är fint det också. Ibland slår de in.
   Kram!

 7. Visst är det tjusigt att se dessa processioner! Men vilket slit de har!
  Men så skönt att få vara här nu i den behagliga värmen! Pratade med de där hemma i förmiddags och där snöade det….Inget vidare!
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Visst är det ett slit och tänk att få ihop logistiken med allt under hela veckan.
   Fina dagar och kvällar har vi och det är bara att njuya av detta. Förstod att det var snö även i Stockholm och minusgrader.
   Det kan jag lätt undvara.
   Stor kram och natti.

 8. Visst är dom maffiga, processionerna. Men dels är jag lite mätt på dom efter alla dom här åren, och dessutom orkar jag inte vänta på att dom nån gång ska få tummen ur och komma igång… 🙂

  Men att titta på bilderna, det gör jag gärna 😀

  Ha en fortsatt fin påskhelg!

  1. Jag kan förstå dig. Vi har ju bara sett den i några år så….
   Och det tar tid både för dem att starta och sedan att genomföra processionen.
   Men det är också roligt att se “alle man ute” men alla är ju i och för sig ute hela dagarna.
   Önskar er också fortsatt fina påskdagar. Ja, andra dagar också förstås.

 9. Finaste Ditte vilket härligt lärande inlägg som vanligt har varit med på påsken i Athen och det var också helt fantastiskt !! Här i Italien vet jag att påskhelgen är stor men vi har inte märkt av den mer ön att kyrk klockorna slagit en massa
  Önskar dig en fortsatt Glad Påsk ?
  Kram

  1. Tack!Ja, påsken firas ju så mycket mer i de katolska länderna. I Spanien är det ju den största högtiden.
   Kanske firas påsken mer i södra Italien än i norr där ni är.
   Förstår att ni har dte ljuvligt. Och det är en så vacker trakt runt Gardasjön. Man kan inte se sig mätt.
   Önskar dig och de dina fortsatt fina dagar.
   Kram!

 10. Helt otroligt vilken annorlunda påsk de tär i Spanien,hade ingen aning om dessa processioner! Tack för de häftiga bilderna! Och önskar dej en fortsatt trevlig påsk. Tackar också för värmen som du skickar, det kan verkligen behövas, här är det inte speciellt varmt! Kram och god natt!♥

  1. Vad trevligt att du följde med ut här för att se lite av både folkliv och processioner.
   Hoppas att den skickade värmen har anlänt och fär säkerhets skull skickar jag lite till.
   Önskar dig och de dina fortsatt fina dagar.
   Kram!

 11. Häftiga bilder och tack för att du tog oss med! Det där med traditioner är verkligen konstigt ibland. Inte minst vårt eget påskfirande som ifrån att ha handlat om Jesus korsfästelse handlar om kycklingar, harar och godis. ibland är det inte helt enkelt att förstå allt 😉

  1. Tack! Vad trevligt att du följde med.
   Här är traditionerna runt påsken en viktig del av kulturen och det har varit fint att vara ute om kvällarna och ta del av processionerna och den fina stämning som råder. Inga fjädrar, ägg och harar . Men en del godis som delas ut från processionerna till framförallt barn , en symbol för botgöring och ånger.
   Nej, mycket är svårt att förstå och det är ju olika kulturer men det känns som om mycket i Sverige vad gäller påsk handlar om ägg och fjädrar.

 12. Gomorron!
  Tack för historik och jättefina bilder. Jag får göra ett försök att vara nere en påsk för att se allt detta.
  Låter helt underbart att kunna sitta ute om kvällarna.
  Många kramar tiil er båda/A-K

  1. Tack! Vad trevligt om du kommer vid påsktid! Och vi saknar dig här när vi nu sitter ute. Bara så du vet.
   Processionerna är mäktiga och det har varit roligt att få se dem och vara med om stämningen längs processionsvägen. En upplevelse. Vi har varit här några påskar men det är ändå roligt att uppleva provessionerna på nytt.
   Kramar till dig från oss.

 13. God morgon …ett intressant inlägg om hur det firas där ni befinner er, min svåger skickade en video från Grekland där man oxå firar just denna helgen vilket inte inträffar så ofta samtidigt som vi har påsk..kanske framöver ska vi befinna oss i Grekland under påsk en upplevelse kan jag tro 🙂 fina bilder oxå tack Ditte kram å fin dag

  1. Visst är det fint att vara med på lite av det firande som sker här. Och påsken i Spanien infalle samtidigt som den vi har hemma men här är det inga ägg eller fjädrar utan tyngdpunkten ligger på det mer religiösa. Mäktigt att se processionerna och uppleva stämningen i stan.
   Visst vore det fint för er att fira påsk i Grekland vid tillfälle. Klart annorlunda det också mot hur den svenska påsken firas.
   Trevlig påskdag!
   Kram!

 14. Oj, när jag såg de där struthattarna tänkte jag på något helt annat, kanske lite närmare i tiden för oss yngre personer? KKK. Men vad spännande ändå, jag hade gärna gått på detta. Älskar att få uppleva kultur, religion och tradition – i alla fall som betraktare. Jag är inte troende eller religiös själv, men hade gärna velat se detta, ser både pampigt och mäktigt ut. Och guuud vad härligt med vädret. Själv ligger jag hemma och är sjuk (är nog stressen kring lägenheten som tar ut sitt) och det är allt annat än varmt ute 😛 Men ändå, kul att få läsa detta då, gillar att läsa dina informativa inlägg när det är som en berättelse!
  Kram

  1. Tack! Vad roligt att du uppskattar det jag skrivit. Visst går tankarna till KKK när man ser struthattarna, absolut. Men det är KKK som tagit efter detta Det är både spännand eoch intressant att vara med här om påskfirandet och väldigt annorlunda fråm hemma där mest fjädrar, ris och olika ägg är i centrum. Jag är inte heller religiös, men tar gärna del av de seder och traditioner som finns i de länder jag besöker. Om s¨är möjlugt förstås.
   Och apropå ägg, ditt “påslägg” är skickat.
   TRist att du är dålig men jag förstår att stressen över lägenheten tar ut sin rätt på din kropp.
   Stort tack för hjälpenfinaste Sanna! Du är en “ängel”.
   Kram från ett soligt Torrevieja.

 15. Fina bilder från det spanska påskfirandet.
  Måste dock säga att jag tycker att “strutgubbarna” är rätt skrämmande. Som Emma skriver går ens tankar till mindre trevliga figurer.
  Önskar dig en glad fortsättning på påsken.

  1. Tack! Ja, visst ger även “struthattarna” mig tankar till KKK, men jag vet ju att det inte alls har med dem att göra utan de har tagit dessa kläder härifrån.
   Fina processioner har dte varit och roligt att se dem.
   Önskar dig också en trevlig fortsättning på påsken.

 16. Vad intressant att lära sig om dessa processioner! Totalt annorlunda mot det svenska påskfirandet. Jag kan förstå att det samlar mycket folk. Tack för intressant reportage och fina bilder.

  Så behaglig värme ni har! Här är det ruggigt och snön har precis smält. På påskafton såg det ut som på julafton. 😉

  Ha en fin påskdag! Stor kram

  1. Jag har firat några påskar här och det är alltid lika roligt att vara med och se processionerna och följa folklivet. Påsken är verkligen en stor högtid som firas rejält och där det religiösa budskapet är viktigast. Jag är inte särskilt religiös, men ser det som ett stort stycke historia och en kultur som finns här.
   Vi har det väldigt skönt vad gäller värmen och för mig är det lagom. Är ju bara i skuggab.
   Skickar lite sol och värme till dig.
   önskar dig och de dina en fin påskdag.
   Stor kram!

 17. Du har verkligen varit flitig med att följa dessa processioner dag från dag. Detta året har jag legat på latsidan och bara sett en och en annan. Annars tog vi en tur på kvällen när folklivet hade avtagit. Väldigt fina motiv du har fångat på bild. Önskar dig en fortsatt trevlig Påsk:)

  1. Tack!Man behöver ju inte vara aktiv varje år för processionerna är ju ganska lika men det är roligt med folklivet och stämningen i stan.
   Önskar dig också fortsatt fina dagar.
   Kram!

  1. Vi har sett några olika processioner i år också och det är alltid lika roligt att ta del av dem och det är ju både tradition och historia som finns i dem. Ett otroligt jobb med att få till allt och särskilt logistiken.
   Här njuter vi av härligt väder, vänner och god mat.
   Önskar er också en fin påskdag.
   Kram!

 18. Nu har jag njutit av dina fina och intressanta bilder från påskfirandet i Torrevieja. Spännande också att läsa om detta. Måste vara underbart att få vara med om detta färgsprakande skådespel.
  Kramar

  1. Det är väldigt givande och spännande att vara med om påskfirandet här och traditionerna är gamla. Processionerna är mäktiga och fantastiskt arbete som ligger bakom det hela och även logistiken för att få det att fungera. Extra roligt är det att vi har våra spanska grannar som förklarar och berättar. Vi har varit här några påskar och det är alltid lika roligt att vara en del av detta från åskådarplats.
   Kram!

 19. Fantastiska bilder från processionerna. Jag minns inte att de var så överdådiga, men det är kanske så att man inte orkar ta in allt när man är mitt i. På bilden kan man ju titta lite längre tid.
  Kram!

  1. Tack! Nej, det är mycket att ta in när man ser processionerna och de rör sig ju ganska snabbt förbi, även om de har många pauser under sin processionssträcka.
   Har också tittat mer noga nu på detaljerna på bilderna och även på bilder jag tagit förr om åren.
   Kram och jag änskar dig en fin annandag påsk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *