Resor i Sverige

Dagens höjdpunkter på resan längs Höga kusten

Fredagen blev en omväxlande, rolig och givande dag.  Många fina upplevelser har också samsats med vackra vyer.  Och stundtals blev det nästa trångt där bland både vyer och upplevelser. Nu i kväll, när jag gick igenom bilderna, samlade jag ihop dagens höjdpunkter. Ett svårt val men här kommer de på rad.

Lite mer omfattande inlägg från några av höjdpunkterna här längs Höga kusten kommer under nästa vecka när jag är tillbaka hemma i Stockholm igen och inte har lika  välfyllda dagar som jag har just här och nu.

Höga kusten. Ett besök i fiskeläget Skeppsmaln var en av dagens höjdpunkter. Den första av dagens höjdpunkter var att på förmiddagen komma till fiskeläget Skeppsmaln som ligger ca. 2 mil sydost om Örnsköldsvik. 

Bland dagens höjdpunkter fiskeläget Skeppsmaln och Skagsudde

Vad gäller växter är det inte min starkaste gren, men denna lilla skönhet, Jungfru Marie nycklar, en orkidé, såg jag i dikeskanten på Skeppsmaln.

Höga kusten. Skeppsmaln. Att se denna orkidé, jungfru Mariies nycklar var en annan av dagens höjdpunkter .Även att se denna orkidé hamnade på dagens höjdpunkter för det är första gången jag sett den annat än på bild.

Höga kusten. Skeppsmaln. Till dagens höjdpunkter får även ett smakprov av surströmming räknas in. Till dagens höjdpunkter måste nog även ett smakprov av surströmming räknas in. Det är andra gången jag smakar denna sura fisk. Första gången jag smakade var också här på Skeppsmaln för ett par år sedan. 

Skeppsmaln har jag besökt flera gånger men idag var det första gången vi gick upp till lotsstationen och fyrplatsen Skagsudde. Kanske känner någon igen namnet. Skagsudde förekommer dagligen i väderleksrapporterna  och här ute på udden står Skags fyr. (Mer om fyren och udden kommer i veckan)

Skagsudde med Skags fyr. 

Fler höjdpunkter; Brynge kulturområde och lite av Skuluskogens nationalpark

Från Skeppsmaln körde vi tillbaka via Örnsköldsvik och vidare till Brynge industrikulturområdesom ligger ett par mil sydväst om Ö-vik. Också detta en favorit  som vi besökt flera gånger. Här har man man bl.a. bevarat den gamla lärftmangeln och vattensågen.  Ångermanland var ju både lin och sågverk viktiga för många människors försörjning som komplement till jordbruket. Här blev det både en riktigt god lunch och en guidad rundvandring,

Kafébyggnaden i Brynge och här pågår ofta mindre konstututställningar  och en del konsthantverk och linne från trakten finns att köpa .

Här vid Nätraån var det dukat för vår lunch. I vanliga fall serveras inte mat här på Brynge . (Kaféet  som serverar hembakat bröd drivs liksom området i övrigt drivs av Brynge kulturförening)

Fantastisk miljö .

Brynge kulturområde.Höga kusten. Lunchen här lunch var ytterligare av dagens höjdpunkter. Ytterligare en av dagens höjdpunkter. Lunchen på Brynge. Ugnsbakad rosépepparlax, med salt citronhack, krämig dillpotatis, potatisbröd och hårt tunnbröd. Receptet finns här. Och som avslutning kaffe/te och hembakade chokladbiskvier.

Linet blommar.

En liten del av den enorma lärftmangeln. Här kunde man förr mangla över 100 meter långa linnevävar och traktens alla kvinnor hjälptes åt med denna mangling.

Så till dagens sista höjdpunkt i dubbel bemärkelse.  Skuluskogens nationalpark.

Vi kör till den västra entrén och går genom skogen den ca. 800 meter långa Nylandsruten.

Känslan av att vara i en trollskog infinner sig snart. Vi tar oss en bit genom skogen och är snart framme vid en av utsiktspunkterna

 

Hjortron som är på gång att mogna ser vi längs vandringsleden.

Framme vid en av utsiktspunkterna. Mäktigt! Och fascinerande att tänka att berget där vi står och bergen runt omkring tidigare legat under vattnet. Så när inlandsisen drog sig tillbaka så har detta landskap bildats.

Verkligen en höjdpunkt här uppe. I dubbel bemärkelse.

 

Och idag väntar en annan höjdpunkt; Ulvön

28 svar på ”Dagens höjdpunkter på resan längs Höga kusten”

 1. Så vackert! Tänk vad naturen kan skapa och vi får fröjdas åt allt det fina 🙂

  Surströmming var det länge sen jag åt. Gillar suring, men det smakar inte lika bra här som i Sverige av nån konstig anledning. Har bara testat en gång här och det blev något av en besvikelse.

  Ha en fortsatt fin resa!

  1. Höga kusten och naturen här är unik och det är ju inte för inte området blivit ett Världsarv. Vi har ju också haft tur med vädret och det gör ju mycket.
   Här testade jag bara för att jag var i surströmmingens hemtrakter för så gott tycker jag inte det är.
   Tack! Idag blev det bl.a. Ulvön. Så fint där också och båtresan ut inte minst.
   Ha det bra du också.

 2. Wow, utsikten! Sverige är verkligenf fantastiskt vackert. Surströmming har jag aldrig testat. Kanske att jag vågar när jag är äldre och blir bjuden på det…

  1. Visst är Sverige fantastiskt på många sätt. Och all grönska inte minst. Vad gäller surströmming testade jag det som ett litet smakprov för yvå år sedan och nu blev det en repris. Men så mycket av den sura strömmingen kände jag inte. Mer mandelpotatis, lök och gräddfil. Men jag lovar att du reder dig bra utan att ha testat surströmming. Nu passade det här just i surströmmingens hemtrakter.

  1. Vi har det verkligen bra men både väldigt god mat och fina upplevelser. Naturen här är ju helt unik så vi njuter till fullo av den också. Surströmming smakar jag på, men inte mer än så.
   Ulvön har jag besökt många gånger och alltid trevligt att komma tillbaka. Roligt att du också varit här.
   Vi har haft en väldigt lyckad lördag. Och en lång lördag bleb det.
   Hoppas du haft det bra.

  1. Tack! Jag, vi upplever och ser en hel del och det bästa är att det inte är jäktigt. Naturen är verkligen vacker så vi tar in allt vi kan.
   Hoppas du haft en bra lördag.
   Kram

  1. Tack!Visst är höga kusten fin. Är så glad att det blev en resa i år och att jag är med. Idag var vi på Ulvön och där ute är det så fint. Ja, hela kusten här är ju så vacker.
   Surströmming smakar jag än så länge bara på. Och mest för att den hör hemma här.
   Önskar dig en fin helg.

 3. Surströmming är faktiskt riktigt gott om det är “rätt” iordninggjort.
  Vi hade en i föreningen här som ordnade det en gång om året förr i tiden, han var riktigt bra på det, mums.
  Får verkligen tacka för denna rundvandring, denna gång blev jag hungrig av bilderna på eran mat, jösses va gott 😉

  Ha nu en fin Lördag.

  1. Vad gäller den sura strömmingen så har jag än så länge bara kommit till smakprov. Men det gick bättre i år än för ett par år sedan och jag tvekade inte att smaka.
   God mat får vi och den här laxen var suverän. Ska testa att laga den hemma.
   Vi har haft en toppenlördag ute på Ulvön och avslutade på whiskydestilleriet “High Coast Whisky”.
   Hoppas du också haft en bra lördag-

 4. Så fina bilder! Roligt att se och det finns mycket vackert att uppleva i vårt land. Ni verkar ha lite skönare väder också, idag blev jag nästan svimfärdig när jag storhandlade och sen skulle försöka få tag i lite nya växter att ersätta de utdöende med men det var inte det lättaste det heller.
  Ha det fortsatt fint och bra. Verkar trevligt allt fast du har mycket jobb förstås också.

  1. Tack! Vi har det väldigt bra med mycket att se och uppleva och jag tycker verkligen det här att vara guide och reseledare är jätteroligt. Men visst blir det långa, roliga, innehållsrika och intensiva dagar.
   Här har vi haft sol idag också med +23-24 grader och det var lagom. vi var idag till Ulvön så vädret kunde inte ha varit bättre för oss.

 5. Wow, vilka bilder! Tack för att jag fick följa med. Surströmmingen hoppar jag över allt annat…makalösa gott och vilka vyer. Som sagt Sverige är fantastiskt =)

  1. Tack! Ler lite för varje gång jag nu sett pioner så tänker jag på dig.
   Visst är Sverige fantastiskt. Och i vackert väder än finare. Höga kusten är verkligen spektakulär och unik.

 6. Härliga bilder från norra Sverige – drygt 500 kilometer norröver. Där är också sommar och de ljusa kvällarna är ju ännu längre än här. Åsså säger jag bara surströmming – mums. Minns att du rätt motvilligt stoppade i dig ett smakprov ifjol. I år verkar det ha gått lättare. Snart gör du som jag – bjuder in dina grannar till surströmmingspartaj på din innergård hemma på Söder;-)

  1. Tack! Ja, vi har en jättefin resa på alla sätt- Och vädret har varit strålande. Helt rätt! Det gick betydligt bättre med den sura strömmingen i år. Men det dröjer nog till den där mersmaken.

 7. Jag har också ätit strömming på Höga Kusten. Naturens skönhet hjälpte inte. Surströmming är jätteäckligt. Men man kan ju äta mandelpotatis och tunnbröd, det ör jättegott!

  1. Mig hjälpte omgivningarna, tunnbrödet, mandelpotatisen, gräddfilen och löken. Så den sura strönmmingen kände jag inte smaken av. Och det var en centimetertjock skiva så det var ju inga mängder.

 8. Skuluskogen skulle jag ju jättegärna vilja stifta bekantskap med! Surströmmingen och jag är gamla bekanta och gillar varandra…eller, jag gillar iaf den. Gick smakbitarna åt som smör i solsken? Det tog mig ganska lång tid innan smaklökarna uppskattade delikatessen.
  Kram

  1. Skuleskogen är väldigt stor och är en natonalpark men vi var i ett par olika delar av den. Surisarna vet jag att du är god vän med och jag tränar så smått på att bli det. Än är det bara smakprov som gäller.
   Några bitar blev kvar men jag tog två. Vad gäller smaken har jag en bra bit kvar tills att jag uppskattar den. Testade surisar här första gången för två år sedan. Så antagligen har jag fallit ifrån innan jag börjar gilla den.
   Kram

 9. Surströmming tycker jag är svårt att äta (har bara provat en gång) men det underlättar förstås med trevlig servering (och att burken hålls på säkert avstånd). Trevlig resa!

  1. Tack! Vi har verkligen jättefina dagar men mycket att se och uppleva- Och Höga kusten är verkligen så vacker. Tur med vädret har vi också med sol och +23-24 grader. Underlättar mycket.
   Detta var andra gången jag provsmakade. Men är jag nu här i surströmmingslandskapet och Höga kusten så ville jag testa. Och miljön gjorde absolut sitt till. Detta var andra gången jag smakade så det blir inte till någon vana.
   Ha det fint ni också.

 10. Jag ser fram emot vår kryssning i augusti, och tror och hoppas att få smaka lite surströmming, jag kan ju ta min mans smakprov också, för mums så gott det är ! Tack för de fina fotona, och er lunch såg verkligen inte dum ut den heller!
  Hoppas ni får en fin resa hemåt igen!
  Varm Kram

  1. Förstår att du ser fram emot kryssningen. Och visst borde du kunna få smaka surströmming. Detta var andra gången jag testade och det gick bättre nu är 2019 . Ja, du ser ju en del av Höga kusten och den börjar ju i princip vid Härnösand. Men just därifrån har jag inga bilder utan de är tagna lite högre upp.
   Lunchen var så god så detta recept ska jag testa här hemma-
   Vi har haft fantastiska dagar och heller inte så hett. En stor fördel.
   Stor kram.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *