Resor i Sverige

Från Stockholm till Örnsköldsvik på Höga kusten

Jag är just nu på en jobbresa till Höga kusten för Triangelresor och vi har vår bas i Örnsköldsvik. Tidigt i går, torsdag morgon, lämnade huvudstaden för att med buss  ta oss de dryga 50 milen från Stockholm till Örnsköldsvik på Höga kusten. Här kommer vi att bo, vid vattnet, på hotell Elite Plaza och göra heldagsutflykter. Vi har bussen med oss så det är smidigt med alla förflyttningar och väldigt skönt att inte byta hotell.

Eftersom jag jobbar hela dagarna och en bit in på kvällarna så blir det nu ett par dagar glimtar från resan och mer från resan kommer här på bloggen i nästa vecka när jag är hemma igen.

Igår kväll. Hotellet ligger alldeles vid vattnet och det här var gårdagens middagsutsikt.

Resan från Stockholm till Örnsköldsvik

gick väldigt bra trots värmen som var och bussens ac jobbade på väldigt intensivt.  Vi lämnade Cityterminalen i Stockholm 8.30 och klockan 19.30 var vi framme i Örnsköldsvik och checkade in på hotellet. Här blev det sen middag och för många också en kvällspromenad.

Första bensträckaren blev på Gävlebro med kaffe och en ostfralla  och därefter  begav vi oss vidare till Svartviks herrgård i Medelpad, strax söder om Sundsvall  för lunch och en rejäl paus i detta gamla fina industriområde. Resan upp följer den rutt som vi brukar ta så vill du läsa mer om de olika stoppen så finns de mer detaljerat här.

Svartviks herrgård strax söder om Sundsvall är ett perfekt stopp på resan från Stockholm till ÖrnsöldsvikSvartviks herrgård och ett industriminne.Perfekt paus på en resa från Stockholm till Örnsköldsvik.

God mat och trevliga omgivningar.

Den vackra lunchutsikten ingick. 

Från Sundsvallstrakten och Medelpad fortsatte vi in i Ångermanland och körde via Härnösand till Lunde för att göra ett stopp vid det monument som finns här.

Lunde, Ytterlänna gamla kyrka och framme i Örnsköldsvik

Monumentet i Lunde restes 1981 i samband med 50 års-minnet av Ådalshändelsen. Monumentet restes på den plats där de fem blev ihjälskjutna.  Skulptören Lenny Clarhäll  har skapat det och monumentet har inskriptionen”Här stupade fem unga arbetare för kulor av kommenderad militär sen 14/5- 1931.”

Lunde. Ådalen. Nästa stopp på resan från Stockholm till ÖrnsköldsvikEtt annat stopp på vägen från Stockholm till Örnsköldsvik var i Lunde i Ådalen. Monumentet i Lunde  föreställer en häst som stegrar sig inför en av demonstranternas fana. Monumentet är i brons, 2.6 meter högt och väger tre ton. 

När vi var i Lunde blev det ett väderomslag och det började regna lite grann. Och regnet följde med oss vidare till Ytterlännäs gamla kyrka. Men efter ett kort tag kom solen tillbaka och luften kändes mycket “lättare”. Här blev det en guidad tur och fika paus med hembakad äpelpaj serverad med vaniljsås.

Ytterlännäs gamla kyrka är från 1200-talet –

och har fantastiska målningar både i taket och på väggarna.

Höga kusten! Ett böljande vackert och grönt landskap.

Så framme i Örnsköldsvik. Det blev en vacker kväll och luften blev betydligt svalare. Så skönt!

Timmen är riktigt sen och jag blickar ut från mitt hotellfönster och försöker samla tankarna runt fredagens heldag här längs kusten. En välfylld fredag blir det. 

26 svar på ”Från Stockholm till Örnsköldsvik på Höga kusten”

 1. Verkligen en härlig tur ni gör och så tur med vädret också 🙂 Fast skulpturen var lite läskig tycker jag. Fast den symboliserar ju väldigt otäcka händelser också.

  Ha nu en lika underbar fredag!

  1. Höga kusten är verkligen en favorit. Ohc nu i repris för fjärde året som guide och reseledare. Har ju varit här x gånger privat också.
   Monumentet i Ådalen symboliserar ju verkligen en tragisk händelse så läskigheten i det känns ändå befogad.
   Vi har haft en fantastisk dag på alla sätt och jag har även testat en lite klämma surströmming med mandelpotatis m.m. ute i fiskeläget Skeppsmaln.
   I morgon slår vi bl.a. till på Ulvön.
   Önskar dig också en fin fredag.

 2. Funkar ju att åka på egen hand, men man missar många smultronställen. När jag nu, för ovanlighetens skull, använder dator ist för mobil, så ska jag gå in och kolla vad våra lokala bussbolag har att erbjuda vad det gäller resor norrut. Blir så sugen! Kram!

  1. Visst fungerar det fint att åka på egen hand men bra att ha planerat in vad man vill se och uppleva. Vet inte hur många resebyrårer som är i gång efter pandemin med resor men vet att det är några. Höga kusten är ju så fin och extra om man får till “rätt” stopp. Lycka till.
   kram

 3. Förstår det blir långa dagar med mycket “jobb”.
  Fina bilder från en vacker kväll i Örnsköldsvik.
  Kom faktiskt pyttelite regn hos oss igår.
  Svalare temperatur idag, bra som vi tänker gå till järnvägsstationen för att ta tåget söderut.
  Fortsatt trevlig vistelse på Höga Kusten med omnejd.

  1. Tack!Långa dagar blir det men många och fina upplevelser också. Ö-Vik är ju en trevlug stad i sig men vi rör oss ju längs kusten så i stan är vi inte mycket.
   Svalare här också idag och +23-24 grader är perfekt om man ska ut och se sig omkring. Och det har vi gjort hela dagen.
   Skönt med lite svalare hos dig också.
   Önskar er en fin resa,

 4. Vilken bra första dag det blev men jag kan tänka mig att AC:n fick jobba rejält i bussen. Intressanta stopp både monumentet och den vackra kyrkan. Lycka till nu med fredagens program.

  Kram och ha en bra dag!

  1. Det blev en riktigt bra start på resan och bra och trevliga stopp. Men det var riktigt varmt fram tills regnet kom sent på eftermiddagen. Det svalare vädret har vi haft idag också med sol och +23-24 grader. Perfekt om man ska orka göra något. Och fullt program har vi haft. I morgon blir det bl.a. Ulvön.
   Önskar dig en trevlig kväll.
   Kram

 5. Oh, vad skönt att resandet kommit igång igen!
  En härlig resa i vacker natur och med intressant historia. Inte glömmer vi Ådalen 31! 90 år sedan i år.
  Jag rekommenderar dig, när du har tid, att lyssna på sommarprataren Mats Jonsson, han talar om dessa traker. Ett mycket bra program, tycker jag. Kanske något att spela upp i bussen på vägen hem, vad vet jag.
  Lycklig resa!

  1. Tack! Resebyrån har några resor som kunnat genomföras och detta är en. Så roligt. Allt är givetvis anpassat efter rådande omständigheter och det tar ju extra tid när man ska äta och särskilt vid frukost när det är buffé och man har olika “slot tider”. Men avstånd ska ju hållas i matkön.
   Jag har laddat ner “Sommar” med Mats Jonsson och ska lyssna på det när jag kommer hem. Vet att fler gäster lyssnade på det. Tack för tipset.
   Höga kusten är ju en favorit och jätteroligt att nu komma hit igen efter förra årets paus.
   Trevlig helg!

 6. Skönt för er att det blev lite svalare, det är jobbigt om det är för varmt när man ska utforska nya platser. Vackra bilder och takmålningen…..vilket jobb! Fortsatt trevlig resa!

  1. Tack! I morgon blir det bl.a. Ulvön.
   Verkligen skönt med väderomslaget. Sol och +23-24 är perfekt om man ska vara i farten. Och det är vi ju.
   För mig är det nu fjärde gången jag är på jobbresa hit men det är alltid lite nytt som tillkommer och gästerna varierar ju.
   Takmålningarna i kyrkan liksom de andra målningarna är enastående.

 7. Va härligt att hotellet ligger vid vattnet, och att luften är lite svalare. Fina vyer där uppifrån, och så mysiga stopp ni gör på er resa upp till Ö-vik. Hoppas ni har en fin fredag och får en skön kväll!
  Varm Kram

  1. Hotellet har ett perfekt läge på kajen och även omgibningarna är fina. Så skönt att det är svalare. Har haft en superbra dag och även testat surströmming. Ytterst lite i en “klämma” . Men jag åt den.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

 8. Bussresor är ju “grejen” det, perfekt upplägg med dagsutflykter.
  Skönt att inte behöva byta hotell utan utgå från ett varje dag, så är det ju när vi är i spanien också, många dagsutflykter blir det ju.

  Tack för fina bilder Ditte.
  Ha en underbar kväll.

  1. Bussresor är ju både bekvämt och smidigt och en hel del upplevelser blir det ju. Resebyrån har ett väldigt bra program och också är omväxlande. Bekvämt också att ha kvar hotellet och inte flytta runt.
   Önskar dig också en fin kväll. Här är det nu jobb på hotellet och sedan en promenad. I morgon väntar en båttur till Ulvön och det ska blir jättetrevligt.

 9. Så duktig du är som tar dig för allt detta och jag tänker på att bussresan var lite lång men verkar fungerat bra. De har ju en proffsig reseledare🙂
  Och så fint det är i de trakterna och lite annorlunda än här i storstad och allt som är lite nytt är roligt, särskilt i dessa tider. Ha det riktigt fint och bra och det där regnet lät rätt trevligt, trodde vi skulle få något men inte en droppe och nu är det lika varmt igen, morgonen var ovanligt frisk och skön ändå.

  Och man får lite ny energi av att se sig omkring, vi varit på några småresor och valt de vackraste vägarna och boenden med god mat och där du är var det flera år sedan vi besökte men minns att det var så trevligt och fint.

  1. Jag tycker ju att detta är så roligt och höga kusten är verkligen en favorit. Förra året blev det ju inga direkta jobbresor och i år får vi se. Men denna blev av och Höga kusten är ju så vackert. Efter regnet i går så sjönk temperaturen och det blev på kvällen runt +18 och idag sol med +23-24. Perfekt för att orka göra något.
   Vi har ett bra och omväxlande program men det är skönt att bo på samma hotell och göra dagsturer. I morgon blir det bl.a en båttur till Ulvön.
   Härligt med dina fina minnen härifrån.
   Önskar dig en fin helg.

 10. Vilket toppen läge av hotellet! Mitt i smeten ser det ut som. Rummen såg otroligt tilltalande ut. Å vilken utsikt! I Sundsvall är det ju ljusare längre än här, så där kan du njuta extra länge.

  1. Vi bor bra här på alla sätt. Och visst är det mitt i Ö-vik och fin utsikt trots att jag inte har fönstren mot vattnet. Här är det nog ljust minst en timme längre än i Stockholm och det känns fint. Nu väntar en kvällspromenad och sedan laddar jag för Ulvön i morgon.
   Har idag testat en lite surströmmingsklämma i fiskeläget Skeppsmaln. Blev en lite klämma förra året också, så jag börjar vänja mig lite. Fina dagar är det men skönt med sol och +23-24 eftersom vi har en hel del program.

  1. Monumentet kom till i samband med att det var 50 år sedan händelsen i Ådalen inträffade. Så det kom till 1981.Du bodde här trakterna innan dess. Fascinerande är det och mäktigt.

 11. Så vackert och inbjudande, men häststatyn gillade jag inte. Förstår symboliken med att den är avhuggen/delad, men tycker den är jätteläskig!
  Den gamla fina kyrkan gillades däremot. Kvinnan du fotat, var hon en kyrkguide i tidsenligt klädsel?

  1. Jag tycker också monumentet vid Lunde är läskigt men det symboliserar ju det hemska som faktiskt hände här.
   Ytterlänna gamla kyrka är så fin och guiden här är tillika organist i kyrkan och det är en gammal folkdräkt från trakten men exakt ålder på den vet jag inte.

 12. En bra första dag … jag ligger lite efter i läsningen . men är med i alla fall! Svartvik – där har vi stått med husbilen – minns att det var fint där1 intressanta utflyktsmål – skulle gärna vara med!
  Kram!

  1. Ja, man kan inte hinna allt. Jag ligger också efter nu eftersom jag är på jobbresa och det blir långa dagar. Men så får det bli. Svartviks herrgård och området här är jättefint. Ett bra lunchstopp. Roligt att ni också varit här.
   Och du är ju med på resan via bloggen. Trevligt!
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *