Foto Resor i Sverige Stockholm

Halka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Halka  är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge.  Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med en eller fler bilder, kanske också med text, tolka det angivna ordet. Orden vi i år fått att tolka är verb och det är fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla som vill är välkomna att vara med. (På hemsidan, länk här ovan, finns temaorden angivna veckovis för hela året.) Bilderna är både från arkivet och helt nytagna.

Höga kusten. Ångermanland. Skuleberget. Här vill det till att inte gå för nära kanten och halka. Här uppe på Skuleberget på Höga kusten vill det till att hålla fötterna i styr för att inte komma för nära kanten och halka. Extra viktigt  att tänka på om det är halt.

Halka

kan man göra alla årstider och lite varstans. Man kan även lätt “halka in” på något genom en tillfällighet. I veckans halkbidrag  här finns även några sådana med.

 Skuleberget vid Höga kusten  i Ångermanland ligger 290 meter över havet och är den plats i Sverige där landhöjningen varit störst. Och landhöjningen pågår fortfarande här  med ca 8 mm/år.

Skuleberget är brant och många som är intresserade av att klättra tar sig gärna en tur upp här. Men bäst är nog att välja en “torr” dag.

En del av Skuleberget.

Höga kusten. Skuleberget.Klättrare på väg uppåt och som på olika sätt är utrustade för att inte halka och få en säker klättring. Här är ett gäng klättrare på väg uppför Skuleberget. Man har säkerhetsselar och annan utrustning för att inte halka.

Från Höga kusten till Stockholm och Södermalm. Och det är vinter.

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Skridskoåkning. Eller man kan halka sig fram till fots. Isen ligger på Årstaviken, en del av Mälaren. Och här lockar helgerna många till att åka skridskor. Åker man inte skridskor så kan man ändå ge sig ut och halka sig fram till fots. 

Stockholm. Södermalm. Årstaviken. Blank is och det är lätt att halka. Går man ut här på den spegelblanka isen på Årstaviken så är det lätt att halka.

Om man väljer att vara på isen så vet man antagligen att det är halt. Men rör man sig på gatorna i stan så förväntar man sig inte direkt blankis. Men så kan det vara. Man får som fotgängare vagga fram som en pingvin för att i bästa fall behålla fotfästet.

En bild från Skanstull på Söder i Stockholm. Så här halt var underlaget på trottoaren i korsningen Ringvägen/Götgatan i januari 2019. Rena blankisen. 

Stockholm. Södermaln. Södermannagatan. Här på isgatan går man inte för risken att halka är stor. Det står gågata men ingen vågar gå här. Södermannagatan på Södermalm i Stockholm. Att detta är en gågata är bra i sig, men vem vågar gå på denna isgata med risk för att halka. Hade varit bättre dessa dagar med “Isgata”. (Bild från januari 2019. ) 

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar.

26 svar på ”Halka – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Ishalka gillas inte vintertid för det är lätt att trilla omkull när man är ute med två hundar. Olyckan kan snabbt vara framme. Höga höjder är inget för mig men visst är vyerna vackra. Halt får det dock inte vara och klättring avstår jag definitivt. Som vanligt bjuder du på en snygg tolkning och härliga bilder.

  Kram och god tisdag!

  1. Tack! Stockholm stad har varit bedrövlig med att hålla trottoarerna isfria. I år var det bättre dock. Däremot var cykelbanorna isfria . Men det har en ingen glädje av som fotgängare. Vet att du inte gillar höga höjder men det finns vykort och bilder att titta på. Jag håller mig dock en bit från kanten.
   Klättrat har jag gjort lite i Alperna i yngre dar men inte då det var halt. Idag avstår jag.
   Kram och trevlig tisdag

 2. Det är ingen höjdare att halka runt på isgator! Det kan gå riktigt illa. Det är säkert lika illa att halka ner från Skuleberget så det är bäst att hålla sig på avstånd från stupet. Skönt att vi slipper ishalka ett tag till!
  Ha det gott!

  1. Verkligen inte. Och Stockholm har varit dåliga på att hålla trottoarerna isfria. Däremot har man satsat på cykelbanorna. Jag brukar gå fram till kanten på Skuleberget men bara en gång har det varit halt och regn. Värre för klättrarna- Vill till att inte halka där heller.

 3. Och här halka jag in på din blogg 😉
  Snyggt tolkat!
  Jag gillar den bilden där du står på Skuleberget.
  Trevlig tisdag!
  Stor kram!

  1. Ja, halka kan man göra på många sätt och åt olika håll. Skuleberget är fint och utsikten härifrån enastående. Men det vill till att inte gå för långt ut där stenarna kan vara lösa och chansen att halka finns.
   Just den här bilden har resebyrån med i sin katalog, både den i papper och den digitala. Plus lite andra bilder jag tagit från Höga kusten.Kul att bilderna platsar.
   Önskar dig också en fortsatt fin tisdag.
   Stor kram

  1. Skuleberget är fint men man får se upp om det är blött så man inte halkar. Så vackert att härifrån blicka ut över höga kusten. Och det är just här den är som högst.
   Här i Stockholm har man varit dåliga på att sanda och hålla trottoarerna i ordning. Däremot har man satsat på cykelbanorna men där kan man ju inte gå.
   Ha det fint och trevligt tisdag.

 4. Bättre att vara ute på hal is än att gå i lera och sörja….. så stod det på ett vykort jag fick för många år sedan, på framsidan under texten var det en gris som rullat runt i lersörjan.
  Jag vet inte vad jag ska föredra…halkan är inte kul och inte lervälling heller.
  Snyggt tolkat! Nu ska det halka ner ett glas rosévin och lite ost och nötter =) det är ju semester!

  1. Tack! Jadå! Visst är det. Man får ta sig an pingvinvankandet.
   Här ska det också halka ner en varm macka med öl och sedan lite ost med vin. Balkonghäng verkar bra. Ska också försöka få mina pelargoner att piggna till. De verkar extremt trötta.
   Trevlig kväll.

 5. Ishockeyrinkarna vid Skanstull och på Södermannagatan är inte att leka med. Där skulle jag inte sätta min fot utan Icebugs kan jag säga. Då föredrar jag nog bergsklättringen vid Skuleberget och den fina bilden på dig i ettan. Blusen du har på dig är en absolut höjdare:-)

  1. Verkligen inte. Kände mig som en pingvin när jag vaggade fram här- Däremot var cykelbanorna helt isfria.
   I år var det dock bättre på trottoarerna.För egen del har jag inte testat bergsklättring på Skuleberget men jag har i yngre år testat i Alperna.
   Bilden här på mig gillar jag också. Och blusen finns kvar.

 6. Avskyr vinterns halka.
  Den glömmer man så här års…precis som man glömmer myggor under vintern.
  Men broddkängor är bra!
  Våta stenar är otäcka. Halkar man där, så kan man slå sig illa.
  Ha det gott! Kram!

  1. Jag också. Och märkligt att man här hade cykelbanorna helt isfria men inte trottoarerna. Dock var det bättre den här vintern är förra då det var rena isbanorna (Bilderna var från 2019)
   Våta stenar kan vara förrädiska och det vill till att inte inte vara för nära kanterna. Eller i största allmänhet undvika dem.
   Kram

 7. Är glad över livförsäkringen jag har i form av icebugsen. Tror jag måste investera i ett par nya i vinter, de har varit med några år och nubbarna lossnar så småningom, mina används ju flitigt varje vinterdag.
  Vilken maffig utsikt på första kortet, fick nästan svindel. där skulle man absolut inte vilja halka, jag är feg och går aldrig ens nära kanterna till stup! fin tolkning, kram från pörtet

  1. Tack! Nej, att halka omkring vintertid undviker jag. Vintern 2020 var bedrövlig här på Söder vad gällde att hålla trottoarerna isfria. Man var däremot snabb med cykelbanorna. Men i vintras var det betydligt bättre. Bra så! Just här vi Skuleberget är den plats både på Höga kusten och i Sverige där landhöjningen varit störst. Imponerande och en strålande utsikt, särskilt en vacker dag. Och det var det. Jag kan gå nära kanten men är försiktig för halka här är ingen hit.
   kram

 8. Vilka vyer från Skuleberget, så fantastiskt vackert, undrar om vi kommer att få se lite av höga kusten från Cinderella i augusti?
  Halka runt på gågator på vintern det vill man inte, är glad att jag köpt kängor med broddar på, men än behöver vi inte ta fram dem!
  Ha det gott!
  Ser fram emot morgondagen!
  Varm kram

  1. Skuleberget är just den plats på Höga kusten där landhöjningen varit störst. Ni kommer ju på er kryssning till vackra Härnösand och det är här Höga kusten börjar. Men visst ser ni lite av denna höga kust även här.
   Just vintern 2020 var trottoarerna här på Söder som isbanor. Däremot hade man sett till att cykelbanorna var isfria. I år var det dock bättre. Bra så.
   Ser också fram emot idag. Ska bli jättetrevligt.
   Varm kram

 9. Isiga gator är verkligen förrädiska. Fast här är det mer dom lömska, röda trottoarerna som är väldigt hala, speciellt när det är blött.

  Snyggt tolkat!

  Ha en bra dag 🙂

  1. Tack! Visst är det illa när man i princip kan åka skridskor på trottoarerna och cykelbanorna är isfria. I år hade man dock bättrat sig med att hålla trottoarerna i bättre skick. Bra så.
   Önskar dig också en trevlig onsdag.

 10. Jättefina vyer men högt om man halkar. Blankisen korsningen Ringvägen Götgatan såg inte så kul ut att gå på. Jag tycker dom slarvar med halkbekämpning och plogning i den här stan, halkade och slog mig ordentligt i vintras, nästa vinter blir det broddar.

  1. Tackar! Ja, högt om man halkar och förlorar balansen.Vintern 2019 var det bedrövligt här på Söder med blankis på sina ställen men cykelbanorna var isfria. Lite märkligt. I år var det bättre men inte bra. Trist att du halkade så broddar kan vara bra. Men visst borde man kunna bättre ordna så det blev mindre halt.

  1. Riktigt bedrövligt! I vintras var det bättre och jag bli väldigt irriterad över att cykelbanorna är is och halkfria men inte trottoarerna.

 11. Härliga bilder från Skuleberget. Sist jag var där så klättrade jag upp tillsammans med mina arbetskompisar på en sommarfest vi hade för två år sedan. Isiga gator är hemskt och kräver rejäla broddar eller skor med inbyggda broddar så man slipper halka och slå sig fördärvad.

  1. Vi har haft en jättefin resa till dina trakter. Och jag är så glad över att den kunde genomföras i år. Inte bara jag, utan alla som var med. Skuleberget är ju fint när man tänker på både landhöjningen och naturen. Bra gjort att du tagit dig upp här. Jag har bara vid ett tillfälle tagit linbanan upp och vid ett par tillfällen tagit bussen upp till västra entrén och sedan gått genom skogen för att komma till utsikten.
   Stockholm hade förra året isiga trottoarer och det var illa. Däremot såg man till att cykelbanorna var isfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *