Foto Stockholm

Bok – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Denna vecka är det ordet bok som ska tolkas i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text  tolka det angivna ordet. Här är det är fritt fram för egna funderingar. Och alla är välkomna att vara med.

En unik bok av Per Anders Fogelström som innehåller kartor och fotografier som legat till gtund för hans “Stad i bild”,  skriven av Per Anders Fogelström och gavs ut på Albert Bonniers förlag 1970. Denna fantastiska bok har jag fått av min bloggvän Ruth i Virginia.  Och jag bläddrar i den nästan varje dag. Stort tack Ruth!

 

“Stad i bild” är en unik bok –

en Stockholmskrönika, från 1860 – 1970, skriven av  författaren m.m. Per Anders Fogelström. Boken är fylld med foton, kartor och bilder som fanns i författarens arkiv då han skrev sin romansvit “Stockholms serien”. Fogelström berättar själv att han fått frågan om varför inte kartor och bilder finns med i böckerna. Men han förtydligade att romaner sällan illustreras och “allra minst med kartor och fotografier för då skulle det inte bli en roman”.  Just bilderna och kartorna hade Fågelström framför sig när han skrev romanerna och de har byggts upp av många små bitar.

 

Per Anders Fogelströms Stockholmsböcker och vilken tidsperiod de olika böckerna tar upp.

Ett eget hem på Åsöberget.

är ett av de korta kapitlen i boken “Stad i bild”. Och just här uppe på Åsöberget gick/halkade jag omkring häromdagen. (Karta över området i länken.) Här i “Stad i bild” berätttar Fogelström följande; “Att få en bostad var inte så lätt på 1860-talet. Men en dag kunde ändå Henning och Tummen och deras flickor flytta in i ett hus på Åsöberget, högt ovanför vattnet och staden. På bergen som var svårtillgängliga och där ingen mylla fanns hade de fattiga sina bostäder, då ofta fallfärdiga kåkar som idag blivit eftertraktade kulturhus.

Bilderna visar  några hus vid Åsögatans slut. Fotot togs omkring sekelskiftet 18-1900-talet. Teckningen till höger är av A.T. Gellerstedt, 1866, en julbild av “En backe på Söder”.

Fogelströms böcker

om Stockholm, livet och miljöerna här och hur vi som läsare tas med på en resa och ingående får följa de fattiga huvudpersonernas glädje, sorg och strävan för att överleva.

Eftersom jag själv bor på Södermalm i Stockholm, nästan i områden där delar av böckerna utspelar sig  har jag ofta med mig dessa människors öden och strävanden i tankarna när jag promenerar runt. Jag har också gjort en mobilvandring i Fogelströms fotspår. Via Stadsmuseet i Stockholm, genom en app, “Mobilvandra med Fogelström” kan man här strosa runt i egen takt,  besöka olika platser och under tiden guidas runt. Rekommenderas. (Man måste ta sig runt till de olika platserna för att få infon)

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans  boktolkningar.

 

42 svar på ”Bok – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken fantastisk bok och så snällt av Ruth att förära dig den 🙂

  Jag tycker det var ett smart drag att göra en separat “bilderbok”. När man läser romanerna vill man ju själv bilda sig en uppfattning hur allt och alla ser ut.
  Jag läste serien i tonåren, fanns i mammas bokhylla. Tyvärr läste jag dom i lite fel ordning vilket blev lite förvirrande. Tyckte att “Barn av sin stad” lät som det borde vara den första… Sen dess har jag lärt mig att titta efter hur ordningen ska vara innan jag börjar läsa 😀

  En superbra tolkning av temat 🙂

  Ha en finfin dag!

  1. Tack! Boken är jag så glad för och den är verkligen unik. Ruth vet att jag är ute och går mycket här på Söder och att jag r väldigt förtjust i Fogelström så boken kom per post från henne. Fantastiskt generöst. Jag har läst serien flera gånger och det finns även böcker han skrivit om Stockholm på 1700-talet och de som handlar om efter 1940. Vi har alla och de är verkligen aktuella så fort jag går ut här på Söder. Visserligen har många det väldans bra idag, men miljöerna finns kvar.
   Mulet och snö just nu men jag trotsar detta och ger mig ut på trevligheter.
   Önskar er trevlig tisdag.

 2. Jag kommer ihåg när du bloggade om att du fått en bok av Ruth. Så fin bok och så passande till dig, som är ute och rör på dig så mycket. Omtänksamt av Ruth.
  Mitt intresse för Stockholm har väl höjts en eller flera grader numera.
  Du fixade självklart boktemat!

  Nu ska jag ut en sväng i halkan, tar den nära affären så länge, sen ska jag på plan.träff, också ganska nära. Gillar närheten.
  Stor kram!

  1. Jag är så glad för boken och tittar i den nästan var dag . Här finns så mycket. Och just att se de bilder och kartor som Fogelström hade i sitt arkiv när böckerna skrevs är fantastiskt. Ja, Stockholm har mycket av mycket. Och jag är så glad att jag har gångavstånd till så mycket. Önskar dig en fin kväll. Varm kram.

 3. Jag är så glad, att boken har hamnat hos någon som verkligen uppskattar den.
  Har själv inte vandrat mycket på Söder. Det blev mest Götgatan upp till Medborgarhuset,
  där jag spelade handboll. Men när jag så boken, kunde jag inte motstå. Det var nog
  meningen, att jag skulle börja läsa din blogg ….

  Ännu en solig morgon med -11C, vilket är BRRR för oss i norra Virginia.

  1. Tack Ruth! Boken är hos mig som både uppskattar den och vårdar den ömt. Och mycket av all fakta om Söder har jag hittat här. Det är också så roligt att du vandrar med mig genom bloggen. Men du har kallt nu så var rädd om dig.

  2. Jag är så tacksam för boken och den betyder mycket för mig på olika sätt. Jag tittar i den nästan varje dag och det är så intressant att veta att Fogelström hade dessa kartor och foton från boken i tanke när han skrev sina Stockholmsskildringar.
   Och trevligt Ruth att du går med mig här här i bloggen på Söder och på andra platser runt om i Stockholm. Ja, där jag befinner mig är du ofta med. Jätteroligt.
   Kallt har du verkligen så hoppas du har det varmt inomhus.

 4. Vilken härlig bok att få och så passande för dig. Det var verkligen omtänksamt av Ruth att skicka den till dig. Jag tycker mycket om bokserien som verkligen är ett dokument av en del av vår historia.

  Kram och god tisdag!

  1. Jag är så glad för boken och den är verkligen unik . Så vänligt och omtänksamt av Ruth att skicka den till mig. Och här ser man de kartor och foton som Fogelström använde från sitt arkiv när romanserien skrevs.
   Kram och trevlig kväll.

 5. Per Anders Fogelströms böcker gillar jag men som jag redan skrev i någon kommentar här innan, så måste jag nog läsa om dem alla igen för att minnas innehållet lite bättre. Det är ett tag sedan jag läste dem, hade svårt att slita mig från dem.
  En jättefin bok har du verkligen fått av Ruth, så givmild hon är!

  1. Böckerna är ju välskrivna och det är lätt att fastna i dem. Jag är så glad och tacksam för denna bok som Ruth skickade mig. Och extra roligt att se och ta del av kartor, vykort och foton som Fogelström använde sig av när böckerna skrevs. Stockholm och mycket Södermalm i svunnen tid finns med.

  1. Vad trevligt med en tur till Hua Hin! Serien av Fogelström är så bra och jag har läst om den då och då. Ibland nu bläddrar jag i någon av böckerna beroende på var jag har tänkt mig promenera. Ha det fortsatt bra!

 6. Jag har läst Stockholmsböckerna men det är länge sedan. Jag kände inte till “Stad i bild” men den verkar vara intressant.
  Tack för tipset att man kan göra en mobilvandring. 🙂

  1. Jag har läst dem som tonåring och senare som vuxen och igen nu på “ålderns höst”. Har ofta med mig böckerna i tankarna när jag är ute och går här på Söder. “Stad i bild” tillhör nog inte de vanligare böckerna som man förknippar med Fogelström men de kartor och bilder som finns i den låg till grund när Stockholmsböckerna skrevs. Spännande i sig.
   Mobilvandringen rekommenderas. Riktigt trevlig.

 7. Väldigt fin gåva! Och så passande.

  Gillar det där med appen, att man själv kan gå runt och lyssna. Först efteråt fick jag reda på att det finns på Alhambra, trodde bara att det fanns den offentliga, den man fick betala för. Nu vet jag det till nästa gång!

  1. Jag är så glad för denna bok och den är unik på flera sätt. Jag läser gärna Stockholmshistoria och Fogelström är i mitt tycke fantastisk på att beskriva dessa och gjorde alltid mycket efterforskning innan något skrevs.
   Appen som Stadsmuseet gett ut är jättebra och fint att kunna ta sig fram i egen takt.

 8. Ruth kunde inte ha valt en bättre mottagare för denna bok. En klockren present till dig. Å bokserien du har är väl tummad ser jag. Skäms nästan att jag inte läst en enda av Fogelströms böcker, men jag har faktiskt några bilderböcker om Stockholm.
  Gillar såväl böcker som fotoutställningar om städer/orter som visar hur det såg ut förr. Att jämföra då och nu är otroligt intressant tycker jag.

  1. Jag är så glad att Ruth skickade mig boken och jag vårdar den ömt. Jag läste Fogelströms Stockholmsserie när jag var tonåring, alltså länge sen. Sedan har jag läst om dem ett par gånger och eftersom jag gillar både Stockholm och historia så har de blivit väl lästa.
   Fogelström gjorde alltid noggranna efterforskningar innan han skrev sina böcker. Boken jag fått av Ruth, “Stad i bild”, innehåller gamla kartor, vykort och foton från Stockholm . Jag tycker också det är roligt att jämföra dessa med hur Stockholm ser ut idag.Jag ser gärna också fotoutställningar som visar hur det var förr. På Fotografiska var det sent i höst i sådan utställning so jag såg. Givande!

 9. Hej, det var länge sedan jag läste romansviten, men jag minns hur fantastiskt bra de var! Hade ingen aning om att det fanns en faktabok med foton till, förstår att du bläddrar flitigt i den, du är genuint intresserad och kunnig i stans historia.
  Och vad skoj att du kan lite estniska. Det är samma förhållande finska-estniska som svenska-danska skulle jag tro! Gårhär hemma och tänker på finska, det har jag inte gjort på väldigt länge men på 80-talet var jag nog tvåspråkig fullt ut, liksom när jag växte upp. Kram från pörtet

  1. Jag är så glad för denna bok “Stad i bild” som Ruth så vänligt skickade till mig. Hon visste att jag var genuint intresserad av “stockholmiana” och jag tittar nästa dagligen i boken. Jag lär mig nya saker hela tiden från det gamla som en gång var.
   Vad gäller estniskan så är det ett fåtal ord jag kan men inte desto mindre roligt.
   Säkert får du i gång din finska om du skulle höra det talas runt dig dagligen. Min pappa reste som 18-åring till Finland och vinterkriget och fick där många finska vänner som han var i kontakt med livet ut. Några såg han varje sommar när jag växte upp men de kunde inte direkt prata så mycket med varandra. Men Finland likväl som Norge betydde mycket för pappa. (Han dog 2005 i december=
   Kram!

 10. Vilken perfekt gåva du fått.
  Jag kom att tänka på Fogelstroms Barn-trilogi, har du läst de böckerna också?
  Vävarnas barn, Krigens barn och Vita bergens barn.

  1. Jag är verkligen glad för boken och så vänligt av Ruth att ge den till mig. Jodå, jag har med stort nöje också läst barntrilogin och även de böcker han skrev om Stockholm på 40 och 50-talet. Fogelström gjorde alltid ordentliga efterforskningar till sina böcker så historiens vingar är med när jag går här.

 11. Vilken fantastisk present du fick av Ruth! Förstår att du älskar den!
  Fogelströms böcker har jag läst … och de har alltid hört till favoriterna!
  Kram

  1. Jag är så glad för boken och tittar och läser ofta i den. Väldigt fina bilder och kartor.Roligt att du också tyckte om serien.
   Fogelström har även fortsatt serien med böcker från 30- 40- och 50 talet. Spännande det också.
   Kram!

 12. Men va roligt att ha den boken, som ett fotoalbum att ta fram o kika i när andan faller på 🙂 kram å solig dag vännen

  1. Jgg är väldigt glad för boken och det är så roligt att jämföra det gamla Stockholm med det som finns idag.
   kram!

 13. Vilken bok! Gillar gamla stadsbilder och med hjälp av dem kunna fantisera sig tillbaka i tiden.
  Nu har jag hunnit titta tillbaka lite i dina inlägg också. Härliga vinterbilder från Stockholm och mycket lärorikt om staden.
  Ha det bra och ta det försiktigt i halkan!

  1. Jag är så glad för boken och det var så vänligt och generöst av Ruth att skicka den till mig.
   Jag är ute en hel del och vandrar i Stockholm så att se hur det var förr och hur det ser ut idag är spännande. Mycket finns kvar och mycket är förändrat. Men historien finns alltid på ett eller annat sätt.
   Ha det fint du också.

  1. Jag förstår att du inte känner till denna författare men han har skrivit många romaner om Stockholm och hur livet var här i början av 1800 – talet. Önskar dig allt gott.

  2. Tack! Jag förstår att du inte känner till författaren Fogelström men han har skrivit fina romaner om Stockholm och det hårda liv som människor hade här under 1800- talet och i början av 1900-talet. Väldigt fina människoskildringar och där starka kvinnor drar ett tungt lass.
   Ha det gott du också.

 14. Mycket intressant bok. Ska nog börja läsa om Fogelströms böcker. Det var väldigt många år sedan jag läste dem och jag kommer inte ihåg någonting egentligen. Jag tyckte mycket om dem då jag läste dem kommer jag i alla fall ihåg.
  Kram från Ingrid

  1. Fogelströms böcker har jag läst om i olika omgångar, både som ung och äldre. Och nu när jag bor i trakterna och ofta går här känns de än mer aktuella. Boken “Stad i bild” ger en utökad förståelse för hur livet tedde sig i Stockholm förr. Fogelström gjorde alltid noggranna efterforskningar när han skrev och det gör ju böckerna till ett stort stycke Stockolmshistoria också.
   Kram!

  1. Vad roligt att du har den! Jag är så glad för min och återkommer ofta till den. Kan förstå att bilderna och kartorna fanns med då Fogelström skrev sin Stadsserie.

  1. Denna bok, eller snarare innehållet i den, med kartor och bilder låg till grund för Fogelström när han skrev dessa böcker.
   Önskar dig också en fin helg.

 15. Vilken fin gåva speciellt för dig som vistas i de områden som beskrivs och visas på bilderna! Jag har inte läst hans böcker men det kanske jag borde.

  1. Jag är så glad för boken för den visar så fint i text och bild hur det såg ut i Stockholm och mycket här på Söder under 18 och en bra bit in på 1900-talet. Fogelströms Stockholmsskildringar är jag väldigt förtjust i för det handlar dels om hur livet var här och tar verkligen också upp de starka kvinnor som kämpade för liv, kärlek och sin tillvaro i stort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *