Stockholm

Vintersöndag i Stockholm med promenad längs Mälarens vatten

Stockholm bjöd oss på en vacker vintersöndag. Strålande sol, klarblå himmel och några minusgrader lockade oss ut på en  uppfriskande promenad längs Årstavikens (Mälarens) stränder.  Halkan gjorde sig tydligt påmind och min numer intränade och vaggande gång, likt en kungspingvin, kom mycket väl till pass.

En vacker vintersöndag som lockade till utevistelse. (Här utsikt från Hammarbyslussen mot vår kaj).

Denna vackra vintersöndag

startar vi hos oss på kajen och rör oss längs vattnet västerut. Några få isflak skvalpar i kanalen och Hammarbyslussen är öppen så att vattnet från Mälaren fritt kan rinna ut i Saltsjön.

Tvärs över vattnet, Hammarbykanalen, ligger det tämligen nybyggda bostadsområdet i södra Hammarbyhamnen, Fredriksdal. Skansbron (den nedre i bild) är en klaffbro som öppnas när segelbåtar eller stora båtar ska ta sig genom Hammarbyslussen. Den övre bron, Skanstullsbron, förbinder Stockholms innerstad med de södra förorterna.

Några isflak finns i Saltsjön. (Östersjön) Här är det inte tillrådligt med skridskoåkning. Här, vid Hammarbyslussen, ligger också Stockholms sjöräddningsstation. (Finns fler utanför stan, i Stockholms län)

På andra sidan Hammarbyslussen ligger Mälaren och här hade isen lagt sig och en hel del testade isen både med och utan skridskor. För egen del halkade jag fram längs vattnet. (Har besökt 15 butiker inkl. en del apotek för att hitta broddar men ännu inte lyckats.)

Någon tjockare is verkar det inte vara.

– Men skridskoåkare brukar vara entusiaster. Inget undantag denna söndag. 

Denna vintersöndag var det många som testade isen på Årstaviken.

 

Och om man nu inte åkte skridskor så var det många som promenerade. På sina sträckor var det dessutom sandat.

 

Inte heller dumt heller att slå sig ner på en av bryggorna med en termos, kanske ”varm dryck”, och njuta av solen och se det som händer på Mälaren lockade några. (Såg fler än dessa) Att promenera här längs  Årstaviken vattnet, särskilt vackra dagar, är populärt och det vilken årstid det än är. 

Strålande vintersöndag vid Mälarens strand. Här Årstaviken. En strålande vintersöndag var det. Här finns också några båtar som valt att övervintra i vattnet. 

Och visst kommer det en vår…

 

Ett par bonusbilder från morgonens måne. Inte så tydliga men månen syntes inte så tydligt hos oss heller.

 

 

34 svar på ”Vintersöndag i Stockholm med promenad längs Mälarens vatten”

 1. Vilken härlig vinterpromenad även om det var så pass halt. Kan tänka mig att broddar är hårdvaluta när underlaget är som det är. Trilla och skada sig i onödan är man inte road av så då gäller det att använda rätt gångstil vilket du uppenbarligen gör. Månen missade jag helt tyvärr men så var det med den saken.

  Kram och ha en fortsatt fin måndag!

  1. Det var verkligen vackert och dessa dagar är ju inte här så vanliga. Har letat broddar idag också, men har inte hittat några. Gick t.o.m. in på Södersjukhuset och frågade om de fanns där till salu. Men icke! Även där på apoteket var de slut. Jodå, jag vaggar fram som en pingvin och det har fungerat bra hitintills.
   Och varför jag var uppe klockan 6 i morse vet jag inte. INgen klocka var på ringning men när jag ändå vaknade så tittade jag ut på balkongen i kylan.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

  1. Håller helt med dig. Så vacker måne och så fina solnedgångar som vi sett i Thailand har jag inte sett någon annanstans.Men just månen är svår att få till bra på bild om man inte har stativ. I alla fall här hemma. Har några bra månbilder från Thailand som jag tagit med systemkameran satt på ett stativ.
   Ha det fortsatt fint.

 2. Tänk ändå att du såg månen. Här syntes den inte alls till, det var alltför molnigt.
  Så vackra, fina vinterbilder du bjuder på idag Ditte. Jag blir sugen på att skrinna, att dricka varmt ur termos och att bara vandra i det vackra januarivädret. Stockholm är fint, riktigt fint!
  En fin kväll önskar jag dig!

  1. Vi såg månen den men det var svårt att få till någon bild. borde ha ordnat med stativet i går kväll. Men det gjorde jag inte. Inte heller hade jag plockat ihop systemkameran. Här längs vattnet är det verkligen fint att gå, igår väldigt halt på sina ställen, men jag vaggar fram som en pingvin. Dessa dagar vill jag ut. Fortsätter isarna att vara så fina ska jag nog leta fram mina antika långfärdsskridskor och ta en tur.
   Önskar dig också en fin kväll.

  1. Kika bra att passa på att ge sig ut i det vackra vädret. Men det var förfärligt halt på sina ställen. Här i stan verkar även isdubbbarna vara slutsålda så jag tar pingvinvarianten och vaggar fram. Isarna såg så fina ut. blev verkligen sugen på en tur.

 3. Jättefina vinterbilder och kul att du fick med blodmånen, det missade jag. Sen ”sandat på sina ställen”, håller med, för lite ställen alltså 🙂

  1. Tack! En fin dag var det. Men sååå halt. Har intagit en pingvins gång och vaggar. Broddbrist är det i butikerna. Blodmånen såg jag bara lite av. Hade missat att rigga stativ och systemkamera. Men nästa gång så….?

 4. Haha,så kul det ser ut när alla travar på precis där man sandat. Men det är ju bra,alla kanske inte har icebugs i Huvudstaden! Och vilket kanonväder! Här plogar man inte snön på sjöisarna så någon skridskoåkning kan man inte ägna sig åt.Däremot kan man både åka spark och skidor på isarna, skotrarna är ibland så många att man skulle behöva trafikljus. Härligt att se att även storstadsfolket går man ur huse. Kram

  1. Så var det. Och jag log också för mig själv där jag ”vaggade på.” Tror inte att alla här i innerstan har ”icebugs” för det är inte alla år de behövs. Men det verkar ha varit en strykande åtgång på broddar. Finns inga att uppbringa och jag har räven ringt till butiker och apotek utanför stan. Var även inom Södersjukhuset och frågade. Tänkte att de inte ville ha fler benbrott…
   Här var det inte plogat utan nyis. Sällan man plogar här på Mälaren. Trevligt att hos dig både kunna ta en tur med spark, skidor och skoter.
   Här går man man ur huse och gärna längs vattnet när det är fin väder. Det blir nästan köbildning.
   Kram!

 5. Är det så svårt att finna broddar i innersta´n? Du får ligga på tidigt nästa såsäng eller kanske åka ut till förortrna. När jag arbetade en period i Huddinge och bodde i Stuvsta, hade jag glömt broddarna hemma. De hade broddar hemma som väl var för det var snorhalt.

  Fina bilder som vanligt, och visst kommer det en vår även om det är litet väl tidigt att vänta på den i januari 🙂

  1. Jag få vara mer förutseende till nästa år. Har ringt apotek och en del butiker i förorten men broddarna var slut där också. Får alltså fortsätta som ”pingvin” ett tag till. Alltså vagga fram.
   Gårdagen var en fin vintersöndag och jag hade verklig lust att at fram mina långfärdsskridskor.Men det gick fint att titta på de som åkte också. Säkre mindre fallrisk på så sätt.
   Ja, våren lär dröja så jag räknar med att möta den i februari i Sydamerika. Chile. Helt ok det också.

 6. Årstaviken levererar – sommar- som vintertid! Det har du just bevisat med dina fina bilder. Att du envisas med att gå utan broddar – ja, det går över mitt förstånd. Om du inte hittat broddar så köp Icebugs i skoaffären. Jag använder ju båda varianter, och har hittills inte brutit några vitala delar.
  Stort GRATTIS till att du var uppe ”mitt i natten” och lyckades med att fånga den röda månen. Jag var såklart inte uppe klockan 06:00 i natt, men såg så många varianter på BBC och inte minst hos Susjos. Det får duga;-)

  1. Visst gör den! Kul här att följa årstidernas växlingar. Broddar har jag inte hittat. Har besökt 15 olika butiker och apotek. Knallade också in på SÖS för att fråga om de sålde broddar. Men icke. Även apoteket där hade slut på dem. Men jag har inte gett upp. Envis vet du…Har haft med mig bild på de du tipsade mig om , men det har tyvärr inte hjälpt. De är slut. Tills jag hittar några vaggar jag fram. Har nu slående likheter med en kungspingvin. Lite kortare då kanske.
   DEt hör inte till vanligheterna att jag är uppe i denna arla morgonstund. Men just denna morgon vaknade jag av egen ”maskin”. Men att ordna med stativ och systemkamera får jag göra nästa gång. Susjos blodmåne från Arlanda var fantastisk.

 7. Härlig promenad och fina bilder! Synd att du inte hittar broddar någonstans… jag går inte ut utan broddar, såna som man spänner på hälen. Lätta att ta av och sticka ner i en påse i väskan. Är det inte halt har jag dem ändå med i väskan, för man vet ju aldrig… 🙂 En billig olycksfallsförsäkring. Jag har halkat omkull så många gånger och slår alltid i mitt onda knä.
  Ha en fin vecka! Kram!

  1. Det blev en fin promenad här längs Årstaviken. Men halt är det och broddarna är tydligen slut.Jag ville ha sådana som man sätter på hälen men de finns inte heller. Slut! Tills jag hittar några vaggar jag fram som en pingvin. För ut vill jag ju.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram!

 8. Svenskarna måste var det mest promenerande folket i hela världen. Vilken blogg jag än
  läser, så är det tal om ”prommisar”. Ingen här, som inte behövde, skulle ge sej ut och gå
  under nuvarande stockholmsförhållanden. Men som alltid får njuter jag av dina
  superba foton. Tack!
  Roligt att se sjöräddningens färgglada båtar.

  (-11C i morse men ingen nysnö; den gamla ligger kvar lite här och där)

  1. Nog är det en hel del promenerande här och jag mår bra både av att komma ut och att röra på mig. Minns så väl när vi hälsat på vänner i dina trakter och skulle gå till affären så blev vi erbjudna bilskjuts av flera för att gå, det ”gjorde man inte”. Snällt, men vi gick.
   Jättetrevligt Ruth att du går med mig här. Visserligen avståndsmässigt men ändå. Perfekt att gå med via bilder. Sjöräddningen gör stor nytta och den enda sjöräddningsstationen inne i Stockholm ligger just här.
   Jag ska nu skriva ett inlägg till bloggen i ”fototemat” och där utgår jag från den fantastiskt fina bok du skickade mig, Stad i bild” av Fogeström. En verklig pärla till bok och som dagligen ger mig stor glädje.
   Oj, så kallt du har! Här är det bara -1 idag.

 9. Gomorron Ditte!
  Ja, en fin vinterdag kan också kännas lite mysig och när jag ser dina fina bilder känner jag lite saknad.
  Nåja, jag fick egentligen mitt vinterbehov tillfredsställt runt jul, så det är inte alls synd om mej.
  Blodmånen gick faktiskt att se hos oss också, det trodde jag inte. Det är väl så, att skymmer jorden månen, så gör den det lika mycket oberoende var på jorden man befinner sig?

  1. God förmiddag! Tänkte just att du fick din kyla och vinter runt jul så nu kan ni tina upp lite söderöver. Det är er väl förunnat.
   Kul att ni också såg blodmånen och jag tror som du att man kan se den lite varstans i världen. Jag får förbereda bättre nästa gång om jag vill ha en bra bild.
   Ha det gott.
   Hälsningar från Mr B också.

 10. Tack för ännu en härlig prommis med härliga bilder! Jag gillar att åka långfärdsskridskor, men då åkte jag bara på Norrviken när plogbilen kört upp en bana. Håller den för plogbilen så håller den för mig var min tanke. Vinterbad är inte min grej… 😉

  Superfin bild på månen också!

  Ha en braig dag!

  1. Norrviken har jag åkt mycket på när vi bodde i Upplands Väsby, i Bollstanäs, alldeles intill Norrviken. Men där plogades det ju.Åkte mycket skridskor där med eleverna på Bollstanäs skola och som du skriver kunde plogbilen åka där så kunde vi. Här längs Årstaviken har jag aldrig sett någon plogbil. Är tveksam till om isen håller för inne vid strandkanten är det blött.
   Vinterbad avstår jag också numer.
   Blodmånen såg vi men nästa gång får vi ladda med stativ och systemkamera. Nu blev det en bild, ganska suddig.
   Önskar er också en fin tisdag.

 11. En underbar promenad! Så härligt att få följa med dig denna vackra vintersöndag!
  Du fick i alla fall se blodmånen och lyckades även få den på bild! Bra så … nästa gång kanske jag får göra det också 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  1. Det blev en fin och uppfriskande promenad med inslag av halka Och ut vill jag helst varje dag. blodmånen fick jag en glimt av men måste förbereda mig bättre till nästa gång pm jag ska få till någon hyfsad bild.
   Önskar dig också en fin tisdag.
   Kram!

  1. Tack! Ja, här har det varit några kyliga och halkiga vinterdagar men fyllda med sol. Månen var svår att fånga men nästa gång, (om jag är i livet då det lär dröja) så får jag ha förberett systemkameran och stativ. Men lite blev det i alla fall….

 12. Boken är förstås värd all sin uppmärksamhet, men så fick jag ögonen på denna underbara soliga dag med promenad och skrillor, vilket man nu föredrar. Stärkande för kropp och själ vilket som.
  Förresten Ditte så såg jag, i ett svar du hade till mig i en kommentar för några veckor sedan, att du hade en hälsning från Tove. Tack, den gladde mig.
  Ha det nu så fint, både i bokens värd och på ljuvliga promenader.
  Varm kram från Mia

  1. Boken tycker jag så mycket om och den används flitigt. Det är så roligt att se hur det var här förr dock mycket fattigdom. Många hus är bevarade men förstås rejält moderniserade.
   Vi har haft några soliga dagar och då är det extra fint att ge sig ut här längs vattnet. Många skridskoåkare var det på den blanka fina isen.
   Jag besökte Tove före jul i Arvika och vi hade ett par så fina dagar. Väldigt trelvigt.
   önskar dig också fina dagar.
   Varm kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *