Spanien Torrevieja

Bland fem vägar

Ibland blir vissa skeenden och faser mer påtagliga och eftersom jag nu ägnar stora delar av  dagarna åt studier så hamnar jag  inte enbart i geografiska, kulturella och historiska tankar utan även några filosofiska varianter smyger sig in. Men jag ser det med viss humor och distans och kanske jag också hittar rätt väg.

Jag fastnade ett ögonblick i den kinesiska fliosofin och de fem elementen/de fem faserna/fem vägarna – wūxíng. (På pinyin- ljudskrift för det talade kinesiska språket) Det anses vara kring dessa element – trä, eld, jord, metall och vatten som den synliga verkligheten är uppbyggd. Wū betyder fem på kinesiska och xíng betyder  som substantiv -passage, rutt eller stig och som verb; att åka -att gå.  Dessa fem faser använde de äldre kinesika teoretikerna för att organisera sitt tänkande om den fysiska världen och jag kom på att jag kanske också kunde behöva organisera och pigga upp mitt tänkande. Och jag kom på att man kunde lätta upp det hela med jordnära ting och tog fasta på det hela i praktiken. Om det hjälpt upp min koncentration vet jag inte, men trevligt har jag absolut haft och studierna fortgår.

Metall! Häftig och härlig sådan. Tänk att få prova en Volkswagen cab från 1964. Hur läcker som helst.

Och “bubblan” tillhör vännerna Ami och Patrik. Visst är den fin. 

Vatten är det gott om i Torrevieja och många tar sig gärna ett kvällsdopp när solen går ner.

Ami, Patrik, Bosse och jag ägnade oss att äta middag tillsammans på den kinessispirerade restaurangen Luna. Och här gjorde sig fler element påminda. Metall, trä (pinnarna, palmer och räcket) liksom vatten kändes närvarande.

Kombinationer av elementen/faserna känns bra; vatten, jord och metall. Visst ser det skönt ut här i kvällssolen.

Havet lockar till bad i kvällningen längs flera stränder.

Till sist kom då elden i form av en vacker sol. Och  elden förenas här fint med de övriga fyra elementen; vatten, jord, trä (palmer) och metall. (Längst ut på piren)

 

 

26 svar på ”Bland fem vägar”

 1. En härlig tolkning och alla bilderna känns inspirerande var och en på sitt sätt. Bubblan är verkligen fin och en passande bil om man inte vill köra så stort.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, ibland faller de filosofiska tankarna över mig. Och under åren i Kina var ju dessa element ständigt närvarande för det är de hos kineserna.
   Visst är Bubblan fin och den tillhör våra vänner Ami oc Patrik. Jätteroligt att få provsitta den .En verklig pärla.
   Men så stor är den ju inte. Hade själv en från 1969 och minns att det var hoplöst att få upp värmen i den och att rutorna ständigt immande igen.
   Kram och hoppas du haft en skön kväll.

 2. Härligt inlägg med alla elementen inblandade 🙂 Fast just nu behövs inga element här, inte några värmeelement i alla fall – det räcker med den där solen 😉

  Ha en skön kväll!

  1. Ja elementen är med men det får som du skriver räcka med de mer filosofiska. Andra behövs inte alls. Varmt är det förvisso och
   för mig alltöfr varmt. Men med tanke på komande reseuppdrag kan jag ägna mig åt studier i hemmets lugna skugga utan att känna mig tvingad att rusa runt dagtid. (Solen är ju stark och svårt ibland att hitta skugga )
   Långpromenader kvällstid fungerar hur bra som helst.
   Hoppas ni också haft en fin kväll.

 3. Fina illustrationer till de fem elementen!
  Förstår att morgnar och kvällar är skönast i den hetta ni verkar ha nu! Kul att ni fått testa den urgulliga bubblan!
  Hälsa Ami och Patrik, ja även Bosse förstås! Vi har haft ett par underbara dagar och kvällar, nu ikväll visar termometern på 22 gr och jag har nyss vattnat i trädgården.

  1. Tack! DE fem elementen dök upp i texter jag läste in så då fick de vara med. Fr kineserna är de verkligen viktiga och ständigt närvarande i vardagen. Men jag glömmer dem mellan varven.
   Bubblan tittade vi påohc vi provsatt den. Så fin! En pärla!
   Härligt med fina dagar även hemma och jag förstår att ni njuter. Passa på.
   Här gillar jag kvällarna bäst just nu för under dagarna är inte orken stor för mig när det blir mer än +30.
   Ha dte gott!

 4. Wow … så fint du fick hop det här med de fem elementen! Härliga bilder till varje! Den sista bilden med solens brinnande eldklot och övriga element är helt fantastisk! Snyggt jobbat!
  Kram

  1. Tack! Elementen tog jag del av under tiden i Peking och för kineser är de väldigt viktiga. Nu läste jag om dem i samband med mitt kommande reseuppdrag och ibland kan en få vara lite filosofisk. Jag har oftast distans till det mesta…och så även här.
   Sista bilden är jag också förtjust i och roligt att du också tycker om den.
   Kram!

 5. Alltså ärligt talat var dina filosofiska tankar aningen långsökta för min tröga hjärna, men bilderna var som alltid toppen. Bubblan är ju helt underbar och vilket perfekt skick den är i! Hoppas ni fick en provtur – nedcabbad alltså:-)

  1. Ibland blir jag lite filosofisk, men det går fort över. Det var så att jag i ett sanmmanhang nu läste om dessa tankar i det material jag pluggar in och då blev det natirligt att ta med dem. (Kände till de fem elementen väl sedan kinatiden men repetition behövs.)
   Visst är “Bubblan” fin, en riktig pärla. Nej ingen tur denna afton, men kanske en annan gång.

  1. Tack! Visst är bubblan fin! En riktig pärla! Klart man trivs bakom ratten här.
   Solnedgångar fångar jag gärna och samlar stundtals på dem.
   Kram!

 6. Kul med de fem elementen, och du har lyckats få med dem fint i bilderna! Lustigt att inte luft är med bland de fem? Men det har kanske en annan betydelse.
  Gillade mycket din sista bild med solen-elden- så vackert!
  Så Patrik har en bubbla där nere, vet att AMI skrivit om hans kärlek till just dem! Den var fin!
  HA det gott i värmen, som kanske kan bli för mycket mitt på dagen, men mer behaglig på kvällen…ett kvällsdopp i havet kan då inte vara fel! Kämpa på med studierna! Kram och godnatt!

  1. Tack! Vad gäller luft finns den inte med bland de kinesiska elementen, däremot i de indiska.
   Förstår att det skiljer lite här i tänkandet.
   Sista bilden med solnedgång är jag också förtjust i och här finns elementen med, mer eller mindre.
   Studierna pågår, men idag blir det ett avbrott under dagen för Ami och jag ska gå till marknaden som nu har flyttat en bit utanför stan.

   Bubblan är så fin, en riktig klenod.
   Kram och trevlig fredag.

 7. Kul med ditt filosoferande till fina bilder! Jag saknade luften, men den har kineserna inte tagit med…
  Ha en skön helg! På söndag kommer min kompis hem, ska bli intressant att höra hur hon klarat värmen.
  Kram!

  1. Luften finns inte med bland de kinesiska fem elementen, däremot finns luft med i den indiska filosofin. Verkar skilja sig lite åt här.
   Ja, redan helg. Här har det varit en varm veckamen jag har inte varit ute så mycket dagtir, men idag blir edet en sväng till marknaden med en väninna.
   Intressant att höra hur din kompis upplevt dessa heta dagar. Här är det nu vid 9.30 redan +26.
   Kram och trevlig helg.

 8. Jag gick faktiskt också och funderade på elementen här om dagen. Ett hus här i Olivetta heter “de fyra elementen ” vilket fick mina tankar att snurra.
  Vilken underbar bubbla vännerna har.
  Trevlig fredag

  1. Vilket spännande namn på ett hus. Det får du titta närmare på…
   Mina tankar snurrade också bland elementen men då handlade det inte om hus.
   Bubblan är verkligen läcker och roligt att få provsitta.
   Trevlig fredag önskar jag dig också.

 9. Så fint du fick ihop inlägget! Och nästa gång får det blir en “riktig” åktur 🙂
  Stor kram och vi ses om en stund!

 10. Ljuvligt inlägg o bilen / bubblan är bara såå super cool 🙂 hade gärna haft den 🙂 mysigt med vänner o värme o allt du har runt dig där ..kram å fin fredag <3

  1. För mig är det väl varmt här men vi har det bra i skuggan, dock inga långpromenader dagtid. Mysigt med fina vänner och fint att ses över en bit mat och dryck.
   Visst är “Bubblan” fin. En verklig “pärla”.
   Önskar dig en fin fredag.
   kram!

 11. Oj, så fint du fick ihop det med elementen och bilderna ?.
  Bubblan är bara då fin!
  Ha det så trevligt på marknaden. Ska bli intressant att höra vad du tyckte om den nya platsen.
  Kram och trevlig helg/A-K

  1. Tack! Visst är “Bubblan” fin, en riktig klenod.
   marknadsbesöket blev kort, alltför varmt och helt ocharmigt. Blir nog bra att ta en tur när det är höst och svalare. Och ett öppet “vattenhål” räcker inte långt. Sedan fanns ett par ställen där drick akunde köpas…
   Ha det bra du också-
   Stor kram!

 12. Underbara filosofiska element 🙂 Gissa om jag gillar detta! Full pott på betydelsen och minsann intressant – jag har nu till frukosten “studerat” dessa fem och gjort en anteckning i samlingsboken där jag noterar sånt som jag tar med mig på vägen …
  Tack så jättemycket för det filosofiska Ditte!
  Stor kram!

  1. Tack, du fina och goa! Och visst finns det en del man kan ta med sig på livets fortsatta väg.
   Jag tog med mig mycket hem från dig.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *